Statistik for madaffald 

3. Datakvalitet

3.1 Skøn af potentialet
3.2 Kilder


"Statistik for madaffald 1999" bygger udelukkende på indberetninger fra de danske anlæg, der oparbejder madaffald til foder.

Dækningen er 100 %, og den indberettede mængde baseres på vejning af affald, madpulp m.v. De dele af statistikken er således fuldstændige og dækkende. I det følgende påpeges de områder, hvor "Statistik for madaffald 1999" er behæftet med usikkerhed og skøn.

3.1 Skøn af potentialet

Anlæggene har givet deres skøn på potentialet for indsamling af madaffald.

I spørgsmålet til anlæggene er det ikke præciseret, hvilket potentiale der skal skønnes. Gælder det f.eks. kun potentialet fra kilder med en ugentlig produktion på over 100 kg madaffald pr. uge – eller gælder det samtlige producenter af madaffald. Dette er særlig interessant for den del, der vedrører fast madaffald fra detailhandel og fremstillingsvirksomheder.

Nogle af oparbejdningsanlæggene skønner, at potentialet for indsamling af madaffald fra storkøkkener kun udgør 20.000 tons pr. år. Dette er mindre end den faktisk indsamlede mængde madaffald fra storkøkkener. Der er således behov for at justere den nedre grænse for potentialet for madaffald fra storkøkkener.

3.2 Kilder

Der er en mindre usikkerhed angående, hvor mange kommuner og virksomheder der har etableret ordninger for indsamling af madaffald fra storkøkkener. Ikke alle kommuner har storkøkkener og muligvis kan flere oparbejdningsanlæg modtage affald fra samme kommune.

Langt større er usikkerheden dog omkring antallet af detailhandel og fremstillingsvirksomheder, hvorfra der indsamles fast madaffald. Usikkerheden har dog kun betydning for beregning af den gennemsnitlig indsamlede mængde madaffald pr. virksomhed.