Etablering af regenereringsanlæg til plastaffald  hos LEGO System A/S 

Kap 6. LEGO Systems erfaringer med sorteringsanlægget

6.1.1 Anlæggets sorteringskvalitet
6.1.2 Udnyttelsesprocenten af LEGO plastaffald.

Sorteringsanlægget har været under indkøring i en periode på 6 måneder. Den lange indkøringsperiode skyldes primært, at det har været ny teknologi for såvel LEGO System A/S som vore leverandører. Dette har naturligvis krævet nogle "lærepenge", men vi er på trods heraf godt tilfredse med den kvalitet og mængde, vi får ud af vores plastaffald.

6.1.1 Anlæggets sorteringskvalitet

LEGO Company foretog dels en række test hos bl.a. udstyrsleverandører og dels blev der gennemført en række laboratorieforsøg, inden det blev besluttet at investere i anlægget.

De test, der blev foretaget med det etablerede anlæg, viste en renhedsgrad på mellem 99,5 og 100 %.

Testene blev foretaget med en kendt sammensætning af det tilførte plastaffald. De 20 forskellige plasttyper, der var blandet sammen i testmaterialet, blev tilsat forholdsmæssigt i forhold til det forbrug, LEGO Company anvender af den pågældende plasttype i produktionen af plast legetøj. De forskellige plasttyper havde forskellige farver, således at man hurtigt kunne skabe sig et overblik over sorteringenskvalitet.

Som tidligere nævnt sorterede maskinen testaffaldet til en renhedsgrad på mellem 99,5 – 100 %. Ud af den mængde ABS, der var i testmaterialet, havde maskinen en virkningsgrad på 0,90, hvilket hovedsagelig skyldes, at der bl.a. var 5 % hvidt ABS med i testmaterialet, som har en vægtfylde på 1090 kg/m3, og da sorteringen blev foretaget i intervallet mellem 1020 – 1060 kg/m3 , er det naturligt nok.

For at sikre, at anlægget levede op til vores forventninger, blev det i kontrakten bla. specificeret, at sorteringskvalitet skulle være lige så god eller bedre, end den vi havde set i testene med nøjagtig det samme testmateriale.

I kontrakten blev specificeret, at anlægget skulle være muligt at gøre fuldstændigt rent. Det er nok det punkt, som har givet de fleste ændringer på anlægget, da leverandøren i starten havde en noget anderledes opfattelse af, hvad "fuldstændig rent" betyder. Det er vigtigt for et godt sorteringsresultat, at anlægget kan gøres rent når der skiftes imellem sorteringerne, da dette ellers ville være kilde til et urent produkt og dermed dårlige materialeegenskaber i vores slutprodukt.

LEGO System A/S har i det første halve år sorteret ca. 250 tons plastaffald i anlægget. Alle test på det sorterede materiale har vist tilfredsstillende resultater, så sorteringskvaliteten må siges at være meget tilfredsstillende.

6.1.2 Udnyttelsesprocenten af LEGO plastaffald.

De erfaringer, som LEGO System A/S har efter et halvt års indkøring og drift, viser at LEGO kan genanvende ca. 50 % af det plastaffald, virksomheden laver. Da det på årsbasis drejer sig om en gennemsnitlig plastaffaldsmængde på 400 ton, vil det sige, at LEGO på årsbasis kan oparbejde ca. 200 tons ABS, som ellers ville være gået tabt. Alternativt ville der tilsvarende skulle indkøbes denne mængde ny ABS