Vejledning i kritisk gennemgang af LCA

3. Hvordan præsenteres den kritiske gennemgang?

Den kritiske gennemgang bør indgå som en del af rapporten i en eller anden form. Det kan f.eks. være som en redegørelse, der underskrives af reviewerne.

ISO har nogle formelle krav til, hvad redegørelsen for den kritiske gennemgang skal indeholde:
Navn og tilhørsforhold for reviewerne
Den endelige rapport for kritisk gennemgang
Udførerens svar til rapporten for den kritiske gennemgang

Herudover er der ikke faste krav til, hvad en sådan redegørelse skal indeholde.

Et forslag til en indholdsfortegnelse for rapporten er:
Introduktion: Hvem har udført den kritiske gennemgang, hvad har grundlaget været, hvad var formålet med den kritiske gennemgang?
Procedure for den kritiske gennemgang (kort)
Konklusion (generelle kommentarer)
Detaljerede kommentarer til LCA’ens trin:
Definition af formål og afgrænsning
Kortlægning
Vurdering af miljøpåvirkninger
Fortolkning

Udførerens svar kan enten stå umiddelbart efter de enkelte kommentarer eller være et særskilt dokument umiddelbart i forlængelse af dokumentet.

I forbindelse med udførelsen af den kritiske gennemgang udarbejdes side-for-side kommentarer. Det forudsættes, at disse kommentarer indarbejdes i rapporten og side-for side kommentarerne skal ses som et internt arbejdsredskab mellem udfører og reviewer. Væsentlige side-for-side kommentarer, der måtte restere ved den endelige rapport, indbygges i den ovenstående struktur. I bilag A vises et eksempel på en redegørelse for kritisk gennemgang.

Ved udarbejdelse af redegørelsen bør man tænke på, at mens selve processen og kommentarerne undervejs var til glæde og nytte for udføreren, vil dokumentet være en vejledning for brugere af LCA’en. Redegørelsen bør som før nævnt give et vægtet billede af LCA-arbejdet og bør indeholde en slags samlet karakteristik af LCA’en, der belyser LCA’en som helhed, både de stærke og svage sider. Den kritiske gennemgang skal fungere på samme måde som en lødig boganmeldelse, der vejleder brugeren af LCA’en i, hvad det er, hun eller han har mellem hænderne. Denne karakteristik af LCA’en er ikke en konkret vejledning i brug af LCA’en, men snarere en oplysning om mulige faldgruber, og hvad man evt. skal være opmærksom på ved brugen.

Eksempel: Begrænsninger i anvendelse af resultater, som ikke fremgår af LCA-rapporten

LCA for el og kraftvarme giver data for 4 forskellige modeller:

Forbrug af el i Danmark

Produktion af el i Danmark

Begge modeller angives med henholdsvis fordeling mht. energikvalitet og energiindhold (to forskellige fordelingsmetoder). Der savnes bedre anvisninger til brugeren om, hvornår man skal anvende de enkelte modeller, specielt i forhold til energiindhold og energikvalitet. (Redegørelse for kritisk gennemgang af "LCA af dansk el og kraftvarme")

Brugere bliver i dokumentet gjort opmærksom på, at det er væsentligt at vælge den rigtige model til sin anvendelse. Dette beskrives også i rapporten, men revieweren har mulighed for at trække noget mere frem, særlig da rapporten ikke giver gode anvisninger på, hvornår man skal anvende den ene eller anden model.


En redegørelse for kritisk gennemgang kan også påpege noget, som er ønskeligt, selv om det ikke er et krav:

Eksempel: Ønsker i redegørelse for kritisk gennemgang

Panelet ser imidlertid gerne levering af data i ufordelt form, så det på et senere tidspunkt vil være muligt at foretage en system-udvidelse, hvis det er relevant (redegørelse for kritisk gennemgang af "LCA af dansk el og kraftvarme"). På baggrund af dette ønske, blev de ønskede data leveret.


Det er også vigtigt at pointere, om denne undersøgelse på nogen måde adskiller sig fra tilsvarende undersøgelser, så brugeren kan vurdere, om der er grund til at tro, at denne undersøgelse er bedre eller evt. mere fuldstændig på bestemte områder:

Eksempel: Sammenligning med tilsvarende arbejder

Grundlæggende adskiller denne LCA sig fra de hidtidige danske data for el og varme ved ikke alene at inkludere livsforløbet for brændslerne, men også livsforløbet for energianlæggene. Det er generelt lykkedes at opfylde dette ambitionsniveau. Desuden medtages emissioner fra deponi, hvilket er nyt i forhold til hidtidige data (Redegørelse for kritisk gennemgang af "LCA af dansk el og kraftvarme").


Her gælder f.eks., at man må forvente at de leverede data medtager flere emissioner end tidligere. Det skal man være opmærksom på, hvis man skifter til de nye el-data.