Nye veje til Konkurrencefordele

En branche har flyttet sig

Den grafiske branche har gennem flere år gennemført et systematisk miljøarbejde. I flere år var branchen et godt stykke foran kunderne, men nu er kunderne også kommet op i omdrejninger, og nogle begynder at stille nye krav.

Finn Westergaard er både medejer af Danapak WP og formand for Grafisk Arbejdsgiverforening. Han fortæller om udviklingen i den grafiske branche:

- Jeg tror ikke, at der er noget entydigt svar på, hvorfor branchen har udviklet sig, som den har. Det har været en flertrinsraket. Det begyndte med, at Grafisk Arbejdsgiverforening og Grafisk Forbund tog hinanden i hånden omkring 1990. Der var problemer med arbejdsmiljøet for de medarbejdere, der arbejdede med afvaskemidler. Dem fik vi løst, og så byggede mange virksomheder videre på arbejdsmiljøet og tog derefter fat på miljøarbejdet.

Først en skuffelse

Finn Westergaards egen virksomhed er både trykkeri og producent af emballage. I midten af 90'erne undersøgte virksomheden, hvilke faktorer kunderne prioriterede højest. Til stor overraskelse kom miljøet ind på en førsteplads. I stedet for at blive kvalitetscertificeret valgte virksomheden derfor at blive miljøcertificeret.

1. januar 2002 havde omkring 800 danske virksomheder et certificeret miljøledelsessystem - enten ISO 14001 eller en EMASregistrering.

Kilde: Miljøstyrelsen.


- Kunderne sagde, at de satte miljøet højt. Det hørte den grafiske branche, og så halsede vi bagefter. Det er vi utroligt glade for i dag, selvom kunderne alligevel ikke var interesserede i starten. Det skuffede os temmeligt meget. Men så begyndte medicinalvirksomhederne at vise interesse for idéen. I dag er det et must at være miljøcertificeret eller Svanemærket, siger Finn Westergaard og fortsætter:

- For mange kunder er det et krav, at virksomhederne har styr på miljøet. Men Finn Westergaard peger også på, at miljøindsatsen har givet fordele for arbejdsmiljøet, og at virksomhederne sparer ressourcer ved miljøindsatsen.

En række virksomheder i den grafiske branche har gennem årene modtaget tilskud til miljøarbejdet fra Miljøstyrelsen.

Danapak WP, emballage- og trykkerivirksomhed i Greve, 50 medarbejdere.