Nye veje til Konkurrencefordele

Design og sund fornuft

Ericsson Diax arbejder målrettet med miljørigtig udvikling og design af produkter til telesektoren.

- Noget af det er helt banalt. Vores samarbejde med skrotvirksomheden Elektromiljø har for eksempel vist, at det ikke altid er smart, når vi skruer delene sammen. Hvis vi bruger klips, kan man med et let slag med en hammer få adskilt produktet i plastdele og printplader, som så kan genbruges. Man kan få værdifulde metaller ud af printpladerne, hvis de behandles rigtigt, siger kvalitets- og miljøchef Jens Villadsen.

De små skridt

Virksomheden blev oprindeligt skabt af B&O, men blev i 1999 solgt til Ericsson. Den har ingen produktion, men arbejder alene med udvikling og design. I 2000 indførte Ericsson Diax ISO 14001, og det har givet et godt overblik over de miljøpåvirkninger, virksomhedens aktiviteter medfører. Jens Villadsen mener dog, at man kan komme meget langt med små, lette skridt.

- Meget af det handler om sund fornuft, hvor vi tænker os bedre om tidligt i udviklingsfasen. Inden for Ericsson anvender vi en liste med stoffer, som vi skal undgå at anvende, fordi de er ulovlige eller uønskede, og vi arbejder meget på at reducere produkternes energiforbrug. En stor del af det koster faktisk ikke ekstra. Det handler mere om, at vi husker at tænke det med, siger Jens Villadsen.

Ericsson Diax samarbejder af samme årsag med de virksomheder, der behandler brugt elektronikskrot, for at sikre, at produkterne designes mest hensigtsmæssigt. Virksomhedens underleverandører mærker også interessen for miljøet. De har f.eks. fået en liste, så de kan se, hvad de skal undgå at komme i produkterne, fordi det i sidste ende vil gøre produkterne besværlige at bortskaffe og vanskeliggøre genbrug af værdifulde materialer.

Japan og Skandinavien

- Vi vil være på forkant med udviklingen, og vi vil gerne kunne fortælle en god historie om vores produkter. Derfor har vores salgssupportere materiale med ud til kunderne, som fortæller om vores arbejde med miljøet. For medarbejderne er det også meget motiverende at arbejde med forbedring af produkternes miljøegenskaber. Det er positivt, og det giver en god stemning, siger Jens Villadsen.

Jens Villadsen mener ikke, at man endnu kan tale om en grøn bølge. I USA er der ikke megen interesse for mere miljørigtige teleprodukter. Men i Skandinavien og især i Japan begynder teleselskaberne nu at interessere sig for miljøforholdene. F.eks. forlanger Telia, at produkterne ikke indeholder en række kemiske stoffer. På sigt forventer Ericsson derfor, at der er forretningsmæssige muligheder i udvikling og design af renere elektronikprodukter.

Ericsson Diax har tre gange modtaget tilskud fra Renere produkttilskudsordningen. Tilskuddene er givet til udvikling af et miljøledelsessystem, til miljørigtigt produktdesign og til at erstatte uønskede materialer og stoffer i produkterne.

- Tilskuddene har betydet, at vi har fået dækket en del af omkostningerne ved disse projekter, og så har det betydet, at vi har følt en vis anerkendelse af arbejdet - og dermed en øget motivation til at fortsætte, siger Jens Villadsen.

Ericsson Diax A/S, Struer, 230 medarbejdere.

EMAS

EMAS står for "Eco-Management and Audit Scheme" og er EU's miljøledelsesordning, der er frivillig og henvender sig til alle typer virksomheder. Ordningen blev vedtaget af EU-Kommissionen i 1993. To år senere blev de første danske virksomheder registreret. Oprindeligt var EMAS målrettet industrivirksomheder, men siden er ordningen blevet revideret, så den nu er åben for alle. Det betyder, at også servicevirksomheder og offentlige virksomheder kan EMAS-registreres.

Miljøledelse efter EMAS indebærer, at virksomheden:

Gennemfører en indledende miljøgennemgang

Løbende forbedrer miljøindsatsen, ud over hvad loven kræver

Fastsætter en miljøpolitik og målsætninger for miljøarbejdet

Offentliggør en årlig miljøredegørelse

Aktivt inddrager medarbejderne i miljøarbejdet.

ISO 14001

Den internationale standard for miljøledelse - ISO 14001 - blev lanceret i 1996. Standarden er nu den dominerende miljøledelsesstandard i verden.

Et miljøledelsessystem efter ISO 14001 tager afsæt i virksomheden, dens processer og aktiviteter. Med ISO 14001 fordeles ansvar og kompetencer, og miljøopgaver i hverdagen beskrives.

ISO 14001 stiller krav inden for følgende områder:

Miljøpolitik

Planlægning

Iværksættelse og drift

Kontrol og korrigerende handlinger

Ledelsens gennemgang af systemet.

ISO 14001 minder meget om EMAS, men er ikke helt så omfattende i sine krav.

Læs mere på www.mst.dk