Nye veje til Konkurrencefordele

Tør ikke lade være

Sjørring Maskinfabrik har ikke altid jublet over de mange nye miljøkrav fra store kunder som Volvo og Scania.

- Jeg var selv lidt negativ i starten og tænkte, at det vil koste en masse penge, siger direktør Mogens Nielsen.

Vil lege med de store

Virksomheden fremstiller blandt andet frontskovle til lastmaskiner og chassisrammer til busser. Hvis Sjørring Maskinfabrik fortsat vil levere til Volvo og Scania, skal virksomheden miljøcertificeres efter ISO 14001.

- Vi oplever miljøcertificering som et definitivt krav, så vi tør ikke lade være. Hvis vi ikke bliver certificeret, ryger vi af listen over potentielle leverandører, siger Mogens Nielsen, der dog ikke længere ser så negativt på kravene.

- Når vi vælger at bruge det positivt, ligger der mange gode ting i en miljøcertificering. Det er godt at få tingene struktureret og effektiviseret, og vi kan fortælle om det, når vi taler med mulige kunder, siger Mogens Nielsen.

Sjørring Maskinfabrik får rådgivning fra konsulenter hos BST og Energiforum.Virksomheden har ikke selv de nødvendige miljøkompetencer, og Mogens Nielsen har været glad for samarbejdet med konsulenterne.

- Det er vigtigt, at man gør op med sig selv, om man vil lege med de store drenge, eller om man ikke vil. Ellers risikerer man at komme til at spilde en masse penge. Når kravene kommer, kan man ligeså godt tage fat på dem, ellers bliver man bare overhalet, siger Mogens Nielsen.

En analyse af 330 danske virksomheder viser, at jo mere virksomhederne eksporterer, desto mere vurderer de, at deres omdømme har betydning for afsætningen.

Kilde: "Global ansvarlighed - Fremtidens krav til danske leverandører", 2001, Dansk Industri.

Videre til de små

Sjørring Maskinfabrik bruger selv underleverandører. Det er typisk lokale virksomheder, hvoraf nogle kun har 10-15 mand ansat.

- Vi stiller endnu ikke krav til vores underleverandører. Men en dag bliver vi nok nødt til det. Så bliver miljøkravene også virkelighed for de helt små virksomheder. Det vil heller ikke komme bag på mig, hvis alle store virksomheder en dag stiller krav både til miljøforholdene og arbejdsmiljøet hos deres leverandører, siger Mogens Nielsen.

Sjørring Maskinfabrik A/S, Thisted, 200 medarbejdere.