Nye veje til Konkurrencefordele

Der kommer krav til hele kæden

TripleNine Fish Protein producerer fiskemel og fiskeolie på de to fabrikker i Esbjerg og Thyborøn. Virksomheden har oplevet, hvordan arbejdet med miljøet har forandret sig markant gennem de sidste 20 år.

Som andre fiskefabrikker havde virksomheden betydelige problemer med lugt, som generede naboerne til virksomheden. Det var et meget konkret problem, som dengang skulle løses.

I dag handler det derimod om virksomhedens samlede belastning af miljøet, om miljøledelse - og det handler om, hvordan virksomhedens produkter indgår i en kæde, hvor der begynder at komme krav om bæredygtighed, og om at produkternes forhistorie skal kunne spores.

Danmark var i august 2002 blandt de tre lande i EU, der havde flest EMAS-registrerede virksomheder pr. indbygger.

Kilde: Miljøstyrelsen.

Nytter ikke at vente

- Flere kunder spørger i dag til miljøet. F.eks. har vi kunder, der vil være sikre på, at fiskene kommer fra bæredygtigt fiskeri, fordi de skal bruge vores produkter til foder i dambrug. På den måde er vi med i starten af en kæde, der ender hos slutforbrugerne ude i supermarkederne, siger vicedirektør Nils Christian Jensen.

TripleNine har i flere år lavet grønne regnskaber og er nu certificeret efter ISO 14001 og registreret under EMAS-ordningen. Det er der flere grunde til.

- Det har betydet noget, at vi har et eksternt pres fra myndighederne, der stiller krav til en industri som vores. Miljøarbejdet betyder, at vi kan spare penge, fordi vi sparer på ressourcer og hjælpestoffer, og når vi er EMAS-registrerede, falder myndighedernes kontrol. Økonomisk er der ingen tvivl om, at miljøarbejdet giver et nettobidrag til os, siger Nils Christian Jensen og fortsætter:

- Når TripleNine har valgt at lade sig miljøcertificere, er en af grundene også, at der er sket en afbureaukratisering, så man i dag kan have kvalitet og miljø i samme ISOsystem.  Det er lettere for virksomheden.

- Samtidig er miljøarbejdet et signal til markedet. Vi mærker allerede nu stigende interesse fra kunderne, og hvis markedet virkeligt efterspørger miljøhensyn om tre år, så nytter det ikke noget, at vi først skal i gang.

TripleNine Fish Protein a.m.b.a., Esbjerg og Thyborøn, 250 medarbejdere.