Nye veje til Konkurrencefordele

Miljøvenlig opfindelse bag ny virksomhed

Somme tider skaber miljørigtige produkter helt nye virksomheder - Robert & Kjær er en sådan virksomhed.

Robert & Kjær producerer et nyt materiale, der kan bruges til inddækning ved skorstene og ventilationsrør. Det nye produkt er et miljøvenligt alternativ til bly, som bliver forbudt at anvende fra december 2002.

Produktet er udviklet af Poul Meier, der arbejder som opfinder. Han udviklede produktet i 2000, da han selv havde inddækket en skorsten på et sommerhus ved hjælp af bly. Det kunne gøres bedre, tænkte Poul Meier, og efter et stort arbejde lykkedes det ham at opfinde et alternativt materiale, som han i dag har patent på.

Anders Kjær Jørgensen og Jess Robert syntes så godt om alternativet, at de købte licensen til at producere opfindelsen. Det blev starten på en ny virksomhed.

Tror på produktet

- Jeg tænkte, at "det er godt med dig", da jeg første gang hørte om produktet, men da jeg lærte det at kende, vidste jeg, at det var det bedste alternativ til bly, siger Anders Kjær Jørgensen, der som VVS'er har arbejdet med bly i mange år.

- Og så er vi sådan nogle ildsjæle, der bare vil prøve det her. Vi har et produkt, der ikke bare er godt for miljøet, men også er let og fleksibelt. Og fordi vi tror, at der er et stort marked for vores produkt, har vi brugt oceaner af tid på at få skabt en masseproduktion. Det tager lang tid, og det skal man være indstillet på.

For Robert & Kjær har den største udfordring netop været at få bygget et produktionsapparat op. I sagens natur er der stor forskel på at skabe en velfungerende prototype og på at etablere en virksomhed, der kan masseproducere det nye produkt.

I den fase har virksomheden ikke alene nydt godt af samarbejdet med opfinderen af produktet. Robert & Kjær har samtidig haft stor opbakning fra leverandører, samarbejdspartnere og den øvrige VVS-branche. For eksempel har professionelle montører hjulpet med at teste, hvordan produktet virker i praksis.

Både Poul Meier og senere Robert & Kjær har fået støtte fra tilskudsordningen for renere produkter. Robert & Kjær har bl.a. fået støtte til at udvikle et prøveanlæg, der har givet erfaringer med, hvordan produktet laves bedst og billigst.

- Som en lille og nystartet virksomhed er et effektivt og velfungerende samarbejde med omverdenen afgørende, siger Anders Kjær Jørgensen. Han fortryder dog, at virksomheden ikke i endnu højere grad søgte hjælp hos eksterne teknikere. Det kunne have sparet Robert & Kjær for megen tid.

Internt i virksomheden har medarbejderne lagt et enormt engagement i arbejdet, og Robert & Kjær har ligefrem oplevet, at nye medarbejdere er søgt til virksomheden for selv at kunne deltage i udviklingen af det nye, miljørigtige produkt.

En analyse af 330 danske virksomheder viser, at 80% af virksomhederne vurderer, at virksomhedens omdømme har betydning for afsætningen.

Kilde: "Global ansvarlighed - Fremtidens krav til danske leverandører", 2001, Dansk Industri.

Udlandet på spring

Anders Kjær Jørgensen lægger ikke skjul på, at det var forbuddet mod brug af bly til inddækninger, der lagde fundamentet til den nye virksomhed.

De nye regler betyder, at Robert & Kjær lettere kan bide sig fast hos de danske virksomheder, som er interesserede i produktet. Også i udlandet er der dog stor interesse for produktet på trods af, at det her fortsat er tilladt at anvende bly.

Robert & Kjær ApS, Juelsminde, 8 medarbejdere.

Programmet for renere produkter

Miljøstyrelsens "Program for renere produkter m.v." er et tilskudsprogram, der skal styrke udvikling og afsætning af renere produkter. Programmet yder tilskud til projekter, der forebygger miljøbelastningen fra alle dele af produkternes livscyklus. Produktbegrebet er bredt defineret og omfatter også serviceydelser.

Programmet skal også styrke udviklingen af systemer, der kan forbedre håndteringen af det affald, der opstår gennem produkternes livscyklus - herunder genanvendelse.

I de årlige prioriteringsplaner fastlægger Miljørådet for Renere Produkter, hvilke områder der vil blive givet tilskud til.

Læs mere på www.mst.dk