Miljøprojekt nr. 767, 2003

Sammenhæng mellem sortering, forbehandling og kvalitet af biomasse

Indholdsfortegnelse

Forord
  
Sammenfatning og konklusioner
  
1 Indledning
1.1 Projektets formål
1.2 Forsøg
  
2 Kildesortering af organisk dagrenovation
2.1 Information til borgerne
2.2 Sorteringskriterier
2.3 Indsamlingsmetode
2.4 Mængde og sammensætning af affald
2.5 Økonomi
  
3 Forbehandling af bioaffald
3.1 Metode
3.2 Økonomi
  
4 Kvalitet af biomassen
4.1 Biomassens fysiske karakter
4.2 Tørstof og glødetab i biomasse og rejekt
  
5 Sammenstilling af resultaterne
5.1 Indsamlingssystemer
5.2 Forbehandlingsanlæg
5.3 Pris for indsamling og forbehandling
  
6 Referenceliste
  
Bilag
 
1 Bilag A: Sammenhæng mellem biomasse, sortering og forbehandling
  
2 Bilag B: Økonomi indsamling
  
3 Bilag C: Økonomi forbehandling

 

Forord

Dette projekt er gennemført under Miljøstyrelsens program for renere produkter m.v. for midler afsat til projekter om bioforgasning af organisk dagrenovation.

Arbejdet er udført af følgende projektgruppe:

Hans Christian Christiansen, Miljøkontrollen, Københavns Kommune
Thorsten Nord og Kurt Sørensen, Aalborg kommune, Renovationsvæsenet
Michael Andersen, Kolding kommune, Renovationsafdelingen
Jes la Cour Jansen, Lunds Tekniska Högskola
Niels Aagaard Jensen, COWI
Per Haugsted Petersen, RAMBØLL
Orla Jørgensen, PlanEnergi

Indsamlingen af organisk dagrenovation i Aalborg, Hovedstadsområdet og Kolding er nærmere beskrevet i rapporter for storskalaforsøg i disse områder.

Projektet er gennemført i nært samarbejde med projektet om basisdokumentation for biogaspotentialet i organisk dagrenovation, der er gennemført af DTU, Lunds Tekniska Högskola, Rambøll, Malmø kommune og SYSAV.

Prøvetagning og kemiske analyser er rapporteret i en fælles datarapport for de to projekter: "Datarapport om sammensætning og biogaspotentiale af organisk dagrenovation".

Der har været nedsat en fælles styregruppe for de to projekter med repræsentanter fra de involverede behandlingsanlæg, kommuner, Miljøstyrelsen og rådgivere.

Sammenfatning og konklusioner

Under program for renere produkter har Miljøstyrelsen finansieret et projekt med henblik på at dokumentere den tekniske og økonomiske sammenhæng mellem sorteringskriterier, kildesortering og forbehandling, samt den efterfølgende effekt på kvaliteten af forbehandlet, kildesorteret organisk dagrenovation (biomasse), som skal bioforgasses. Projektet er gennemført i tæt samarbejde med projektet "Basisdokumentation for biogaspotentialet af organisk dagrenovation", idet de to projekter har samarbejdet om indsamling og karakterisering af biomasse og rejekt fra forsorteringen.

Der er gennemført undersøgelser i 5 byområder, hvor der er permanente ordninger eller gennemført storskalaforsøg med indsamling og bioforgasning af organisk dagrenovation. To områder, der deltager i projektet, anvender normalt kompostering af det indsamlede affald.

Forsøgene omfatter indsamling i Grindsted, Hovedstadsområdet, Kolding, Vejle og Aalborg.

Forbehandlingen er undersøgt i Grindsted (hvor affaldet neddeles og magnetsepareres), i Herning hvor det forsorteres på en rullesigte og i Aalborg hvor der anvendes en skrueseparator. Forbehandlingen omfatter den behandling, der sker af det indsamlede affald inden det forgasses. Forgasningen og evt. efterbehandling er ikke omfattet af projektet.

Indsamlingen i de fem områder er karakteriseret ud fra sorteringskriterier, information til borgerne og indsamlingsmetoder. Desuden opgøres indsamlet mængde og økonomi. Der skelnes mellem to typer affald, dels fra fælles skraldespande i etageområder og dels fra individuelle skraldespande ved enfamilieboliger.

Forbehandlingen på de tre anlæg beskrives ved hjælp af princip, forbrug, økonomi og rejektprocenter. Affald fra hvert af de 5 områder er afprøvet på de forbehandlingsanlæg, hvor det er teknisk muligt. I forsøgene indgår 2-6 læs affald af hver type fra hvert område som behandles på hvert af de tre forbehandlingsanlæg. I alt omfatter forsøgene 19 kombinationer med i alt 56 læs affald, hvorfra der er taget prøver af forbehandlet affald (biomasse). For to læs affald af hver type fra hvert område er der desuden taget prøver af rejekt.

Kvaliteten af den forbehandlede biomasse beskrives ved hjælp af fysisk karakterisering af biomassen samt af analyser af tørstof og glødetab i biomasse og rejekt. En mere detaljeret beskrivelse af biomassen og rejektets kemiske sammensætning og biogaspotentiale findes i /1/.

Ved indsamlingen i de 5 byområder har der været anvendt et bredt spektrum af indsamlingsmetoder. I køkkenet har det organiske affald været indsamlet i papir eller plastposer og udendørs er indsamlingen sket i papirsække eller containere. Affald fra Kolding og Vejle sorteres i forskelligt farvede poser i køkkenet og indsamles samlet til efterfølgende sortering i et optisk sorteringsanlæg.

Sorteringsvejledningerne har i det store og hele foreskrevet den samme sortering i organisk fraktion og restfraktion selvom der er stor forskel på vejledningernes detaljeringsgrad. Der er forskel på om kødben og knogler hører til den organiske fraktion. Bleer og kattegrus indgår kun som organisk affald i sorteringsvejledninger, hvor det organiske affald normalt komposteres.

Der er stor forskel på mængden af organisk affald, der indsamles fra den enkelte husstand i områder med fælles og med individuelle skraldespande og store variationer mellem de forskellige byområder. Der er dog ikke nogen ensartet praksis for hvordan mængden af indsamlet affald registreres. For områder med fælles skraldespande varierer den indsamlede mængde mellem 1,16 og 3,1 kg/husstand pr uge og tilsvarende varierer den indsamlede mængde mellem 2,62 og 5,7 kg/husstand pr uge for områder med individuelle skraldespande. Det er ikke muligt at relatere den indsamlede mængde til sorteringskriterierne eller til indsamlingssystemet. Det er således i overvejende grad boligtypen og geografiske forskelle, som bestemmer mængden af organisk affald.

Forskellige frekvenser for indsamling af organisk og restaffald har været benyttet i de 5 byområder, således at der er erfaringer med indsamling af hver fraktion både hver uge og hver 14'ende dag. Indsamling sker dog i de fleste tilfælde skiftevis hver anden uge af de to fraktioner. Specielt i Vejle sker indsamlingen dog hver uge af begge fraktioner, da de indsamles sammen med efterfølgende sortering på et optisk sorteringsanlæg.

Mængden af fejlsorteringer er opgjort på forskellig måde i de forskellige områder således at en direkte sammenligning ikke er muligt. Generelt anses det dog for muligt at opnå en god kildesortering med nogle få % fejlsorteringer i den organiske fraktion med den bedste sortering i områder med individuelle skraldespande. Der er stor forskel på informationsindsatsen i forbindelse med introduktion af kildesortering i nye områder, men der er ikke direkte sammenhæng mellem informationsindsatsen og sorteringskvaliteten.

De beregnede omkostninger til indsamling af to fraktioner i de undersøgte systemer varierer for områder med fælles skraldespande mellem 368 og 528 kr. pr husstand pr år og i områder med individuelle skraldespande mellem 952 og 1228 kr. pr husstand pr år. Til sammenligning er omkostningerne til traditionel indsamling hver uge uden kildesortering beregnet for områder med fælles skraldespande til 269 kr. pr husstand pr år og i områder med individuelle skraldespande til 729 kr. pr husstand pr år.

Den fysiske karakter af biomassen er undersøgt ved hjælp af sigtning og centrifugering. Undersøgelsen viser at især indsamlingen i køkkenet og forbehandlingsudstyret har betydning for den fysiske karakter af den organiske fraktion efter forsortering.

Rullesigten og forbehandling ved neddeling+magnetseparering efterlades relativt store partikler >8 mm i affaldet, medens skrueseparatoren stort set ikke efterlader større partikler.

Hvis der anvendes plastposer til indsamling i køkkenet, kan det tydeligt ses i form af store plaststykker efter rullesigten og som små stykker i forsorteret affald efter skrueseparatoren. Der er ikke fundet plast ved undersøgelsen af biomasse fra områder, hvor der ikke anvendes plast ved indsamlingen.

Der er ikke væsentlig forskel på tørstof og glødetab i biomassen fra områder med fælles og fra individuelle skraldespande. Affald der er indsamlet i papirsække giver et noget vådere rejekt end affald indsamlet i containere, det skyldes antageligt at papiret, der ender i rejekt, holder på vandet.

De tre typer forbehandling, der indgår i projektet har alle været i stand til at sortere de affaldstyper, der har indgået i projektet. Neddeling + magnetseparering har kun været anvendt på affald uden plast i indsamlingen, medens de to andre anlæg dog har behandlet alle affaldstyper.

På basis af den fysiske karakterisering kan det fastslås, at det i det væsentlige er forbehandlingsmetoden og valg af poser der bestemmer kvaliteten af biomassen.

Prisen for forsortering isoleret set er vanskelig at bedømme for de tre systemer, idet de alle indgår i større systemer. Skrueseparatoren er ydermere en prototype, hvis endelige kapacitet og ydeevne ikke er kendt. Prisen for de tre typer forbehandling er beregnet til imellem 305 og 478 kr. pr tons behandlet kildesorteret organisk dagrenovation. Skrueseparatoren er den dyreste; men der er ikke, som på de to andre systemer, behov for yderligere separation efter bioforgasning. Forbehandlingsprisen skal sammenlignes med en pris for forbrænding på ca. 600 kr. pr. tons.

Økonomien for forskellige kombinationer af indsamling og forbehandling er sammenlignet ved hjælp af standardpriser for de relevante enheder baseret på erfaringerne fra de forskellige byområder. Den samlede omkostning ved indsamling og forbehandling af dagrenovation med og uden kildesortering varierer naturligvis med indsamlingsområdets og forbehandlingsanlæggets størrelse, med indsamlingssystemet og med karakteren af indsamlingsområdet. Rangordning efter økonomi er imidlertid ikke afhængig af systemets størrelse.

Den årlige omkostning pr. husstand for en typisk indsamling uden kildesortering med container og efterfølgende forbrænding er beregnet til 760 kr. i et område med 50.000 husstande med lige dele fælles og individuelle skraldespande. De billigste alternativer med kildesortering er systemer med 14-dages indsamling i container (skiftevis organisk og rest), som er ca. 10% dyrere. Merprisen skyldes udelukkende de større omkostninger til indsamlingen. Løsninger med indsamling af alt affald hver uge og optisk sortering er kun marginalt dyrere. Indsamling i sække er lidt dyrere end containerløsninger. Skal der indsamles restaffald hver uge, stiger omkostningerne med 40% i forhold til den typiske indsamling uden kildesortering.

Samlet viser den økonomiske sammenligning at det er indsamlingsmetoden herunder specielt indsamlingsfrekvensen, der er afgørende for økonomien.

1 Indledning

1.1 Projektets formål
1.2 Forsøg  

1.1 Projektets formål

Formålet med projektet er at dokumentere den tekniske og økonomiske sammenhæng mellem sorteringskriterier, kildesortering og forbehandling, samt den efterfølgende effekt på kvaliteten af forbehandlet, kildesorteret organisk dagrenovation (biomasse), som skal bioforgasses.

1.2 Forsøg

Forsøgene omfatter biomasse i to kategorier:

I. Boliger med individuelle skraldespande (typisk åben lav bebyggelse) og

F. Boliger med fælles skraldespande (typisk etageboliger og tæt/lav med fælles affaldsø).

Affaldet indsamles i 5 områder, med forskellige indsamlingssystemer og sorteringskriterier.

  1. Hovedstadsområdet: Organisk dagrenovation kildesorteres i papirpose i køkkenet. Udendørs opsamlingsmateriel består dels af plastbeholder og dels af papirsække (Bates Combi System) eller biokurve. Det organiske affald indsamles separat hver 7. eller 14. dag dog oftere i enkelte ejendomme. Restaffald indsamles ugentligt.
  2. Grindsted: Organisk dagrenovation kildesorteres i papirpose i køkkenet. Organisk dagrenovation og restaffald opsamles udendørs i papirsække, der indsamles skiftevis hver 14. dag.
  3. Kolding: Organisk dagrenovation kildesorteres i plastpose i køkkenet og udendørs papirsæk. Det indsamles separat hver 14. dag, skiftevis med restaffald. Restaffald indsamles hver 7. eller 14. dag i papirsække.
  4. Aalborg: Det organisk dagrenovation kildesorteres i plastpose i køkkenet og udendørs plastbeholder. Det indsamles separat hver 7. eller 14. dag. Restaffald indsamles ugentligt i papirsække.
  5. Vejle: Organisk dagrenovation og restaffald kildesorteres i to farver plastposer i køkkenet og samles i en udendørs plastbeholder. Affaldet indsamles samlet hver 7. dag og poserne sorteres i et optisk sorteringsanlæg.

Forbehandling af affaldet sker på 3 anlæg:

  1. Neddeling og magnetseparation i Grindsted
  2. Rullesigte i Herning
  3. Skrueseparator i Vaarst ved Aalborg

I Hovedstadsområdet er der forsøgsområder i Brøndby, Frederiksberg, Gladsakse, Herlev, Hillerød, Hvidovre og Københavns Kommune.

I Grindsted udføres forsøgene kun på affald fra individuelle skraldespande.

Der behandles 2 læs af hver type affald i de anlæg, der er relevante. Forsøg med neddeling og magnetseparering af Hovedstadsaffald som i Grindsted er dog udført på et mobilt anlæg stillet op i Herning.

Der er i alt gennemført 56 forsøg fordelt på 19 kombinationer:

Tabel 1
Antallet af forsøg

 

Kat.

Neddeling og magnet

Rullesigte

Skrueseparator

I alt

Grindsted

Indiv.

5

 

 

5

Hovedstad

Indiv.

2

6

2

10

Hovedstad

Fælles

2

6

2

10

Kolding

Indiv.

 

2

2

4

Kolding

Fælles

 

2

2

4

Vejle

Indiv.

 

2

2

4

Vejle

Fælles

 

2

2

4

Aalborg

Indiv.

 

2

6

8

Aalborg

Fælles

 

2

5

7

I alt

 

9

24

23

 


Hver prøve gives en betegnelse, der viser leverandør, boligtype, forbehandling samt om den er taget af affald (biomasse) eller rejekt.

Betegnelserne på leverandører er de to første bogstaver af bynavnet. Boligtypen angives med I for individuelle skraldespande og F for fælles skraldespande i etageområder o.lign. Behandlingsanlægget betegnes efter placering (Grindsted, Herning, Aalborg). "Gr" angiver at affaldet er behandlet som i Grindsted.

Tabel 2
Betegnelsen af prøverne angiver leverandør_boligtype_forbehandling, desuden tilføjes _A for affald (biomasse) og _R for rejekt

 

Kat.

Neddeling og magnet

Rullesigte

Skrueseparator

Grindsted

Indiv.

Gr_I_Gr

 

 

Hovedstad

Indiv.

Ho_I_"Gr"

Ho_I_He

Ho_I_Aa

Hovedstad

Fælles

Ho_F_"Gr"

Ho_F_He

Ho_F_Aa

Kolding

Indiv.

 

Ko_I_He

Ko_I_Aa

Kolding

Fælles

 

Ko_F_He

Ko_F_Aa

Vejle

Indiv.

 

Ve_I_He

Ve_I_Aa

Vejle

Fælles

 

Ve_F_He

Ve_F_Aa

Aalborg

Indiv.

 

Aa_I_He

Aa_I_Aa

Aalborg

Fælles

 

Aa_F_He

Aa_F_Aa

 

2 Kildesortering af organisk dagrenovation

2.1 Information til borgerne
2.2 Sorteringskriterier
2.3 Indsamlingsmetode
2.4 Mængde og sammensætning af affald
2.5 Økonomi
  

I de 5 områder indsamles organisk dagrenovation fra i alt 54.604 husstande fordelt på 22.775 boliger med individuelle skraldespande og 31.829 boliger med fælles skraldespand.

Tabel 3
Antal husstande der deltager i forsøget med kildesortering

Område

Individuelle

Fælles

I alt

Hovedstadsområdet

2.460

13.900

 

Grindsted

6.050

2.000

8.050

Kolding

975

586

 

Aalborg

647

1.647

2.294

Vejle

12.643

13.696

26.339

I alt

22.775

31.829

54.604

2.1 Information til borgerne

Informationsniveauet er forskelligt i de forskellige områder, det strækker sig fra udelukkende introduktion til løbende kampagner.

Tabel 4
Informationsstrategier i de forskellige områder

Område

 

Grindsted

Information ved opstart.
Løbende opfølgning ved annoncering samt løbesedler.
Sedler til vognmænd til påmindelse ved fejlsortering.

Hovedstadsområdet

Skriftlig og elektronisk information (www.bioprojekt.dk) til deltagende husstande samt øvrige affaldsansvarlige forud for forsøget såvel om nyhedsbreve under selve forsøgsperioden.
Sedler til vognmænd til påmindelse ved fejlsortering.

Kolding

Borgermøder og trinvis information ved opstart.

Vejle

Skriftlig information ved opstart og til tilflyttere.

Aalborg

Skriftlig information og borgermøde ved opstart.
Ingen løbende information eller opfølgning over for tilflyttere.
Mærkat under låget på nogle containere.


I Grindsted og Vejle informeres løbende om kildesorteringen, mens Aalborg og Kolding blot informerer ved opstart og ved ændringer. Dog er der sorteringsvejledning under låget på nogle containere.

I Hovedstadsområdet og Grindsted benytter vognmændene sedler til påmindelse ved husstande, der håndterer affaldet forkert. I Hovedstadsområdet blev informationen suppleret med 4 nyhedsbreve i forsøgsperioden samt løbende opdateret information på projektets hjemmeside.

2.2 Sorteringskriterier

Kommunerne definerer sorteringskriterierne dels ved hjælp af eksempler på affald, der kan bortskaffes som organisk dagrenovation og dels ved hjælp af eksempler på restaffald, der ikke må blandes med den organiske fraktion. Sorteringskriterierne for hvert enkelt område er beskrevet i /1/.

Udgangspunktet har i Hovedstadsområdet været at opnå tilstrækkelig højt indhold af tørstof og at minimere rejektandelen. I Aalborg har man lagt vægt på det enkle signal, at det er madaffald fra køkkenet, der skal udsorteres.

 

Grindsted

Hovedstad

Kolding

Vejle

Aalborg

Aske

 

 

Rest

 

Rest

Bleer (engangs-)

 

Rest

Rest

Organisk

Rest

Blomster

Organisk

 

Organisk

Organisk

Organisk

Brød og kagerester

Organisk

Organisk

Organisk

Organisk

Organisk

Bær

Organisk

 

 

Organisk

 

Cigaretfiltre

 

 

 

 

Rest

Dekorationsler

 

 

 

 

Rest

Dyreekskrementer

 

Organisk

 

Organisk

 

Dyrefoder

 

 

 

 

Organisk

Fedt

Organisk

 

 

 

Organisk

Fiskeaffald

Organisk

Organisk

 

Organisk

Organisk

Frugtrester

Organisk

Organisk

Organisk

Organisk

Organisk

Grønsagsrester

Organisk

Organisk

Organisk

Organisk

Organisk

Gulv og gadeopfej

 

Rest

 

 

 

Gummi

 

 

 

 

Rest

Hygiejnebind

 

Rest

 

 

Rest

Hår

 

 

 

 

Organisk

Indpakningspapir, vådt

 

 

 

 

Rest

Kaffegrums og –filtre

Organisk

Organisk

Organisk

Organisk

Organisk

Kamme og børster

 

Rest

 

 

 

Kartoffelskræller

Organisk

 

Organisk

Organisk

 

Kattegrus

 

Rest

Organisk

Organisk

Rest

Kerner

 

Organisk

 

 

Organisk

Konservesdåser

 

Rest

Rest

 

Rest

Kulstøv

 

 

 

 

Rest

Kødben og knogler

Organisk

Rest

 

Organisk

Organisk

Kødrester

Organisk

Organisk

 

Organisk

Organisk

Køkkenrulle

Organisk

Organisk

 

Organisk

Organisk

Læder, tøj og stofrester

 

Rest

 

 

 

Madrester

Organisk

Organisk

Organisk

Organisk

 

Mælk, smør og ost

 

Organisk

 

 

Organisk

Mælke- og juicekartoner

 

Rest

Rest

 

Rest

Papir, vådt

 

 

Rest

Organisk

Rest

Plast og metalemballage

 

Rest

Rest

 

 

Plastfolie, folie og poser

 

Rest

 

 

 

Potteplanter

 

 

 

Organisk

 

Propper og kapsler

 

 

 

 

Rest

Ris, spaghetti og andre kornprodukter

Organisk

Organisk

 

 

 

Servietter

 

 

 

 

Organisk

Skræller (appelsin mv.)

Organisk

 

 

 

Organisk

Sovs

Organisk

 

 

Organisk

Organisk

Støvsugerposer

 

Rest

Rest

 

Rest

Teblade

Organisk

Organisk

 

Organisk

Organisk

Tændstikker

 

 

 

 

Rest

Urter og krydderier

Organisk

Organisk

Organisk

 

 

Æg og æggeskaller

Organisk

Organisk

Organisk

 

 


Tabel 5 Sorteringskriterier, som de er defineret i kommunernes informationsmateriale, de mest markante forskelle er fremhævet med fed skrift.

Der er naturligvis forskel på hvilke eksempler kommunerne har valgt. De mest markante forskel er:
at Vejle indsamler engangsbleer og vådt papir i modsætning til de andre kommuner.
kødben og knogler er restaffald i Hovedstadsområdet men organisk dagrenovation i Grindsted, Aalborg og Vejle.
kattegrus er organisk dagrenovation i Kolding og Vejle men restaffald i Hovedstaden og Aalborg.
dyreekskrementer er kun nævnt som organisk dagrenovation i Hovedstadsområdet og i Vejle.

2.3 Indsamlingsmetode

2.3.1 I køkkenet

Alle kommuner leverer poser til den organiske fraktion, desuden udleverer nogle køkkenstativer eller poser til restaffald.

Tabel 6
Udleveret udstyr til køkkenet

 

Udleveret køkkenstativ

Poser til organisk dagrenovation

Poser til restaffald

Grindsted

 

Papir (8 l)

Ingen

Hovedstadsområdet

Trådstativ eller plastspand

Papir

Ingen

Kolding

Dobbeltstativ

Grøn plast

Ingen

Vejle

Dobbeltstativ

Grøn plast

Sort plast

Aalborg

Dobbeltstativ

Grøn plast

Ingen


Papirposer har givet nogle indkøringsproblemer med gennemvædning og opløsning af bund eller lim. Problemerne er dog løst i Grindsted og delvist i Hovedstadsområdet /2/.

Tilsvarende har plastposer i Aalborg i en periode haft dårlige svejsninger /3/.

2.3.2 Beholdere

I Grindsted og Kolding anvendes alene papirsække. I Hovedstadsområdet anvendes flere forskellige systemer, mens Aalborg har valgt containere til det organiske affald og sække til restaffald.

Vejle benytter plastcontainere til opsamling af de to typer affald.

Tabel 7
Beholdere til individuelle skraldespande

 

Organisk

Rest

Fælles

Grindsted

Papirsæk (85 l)

Papirsæk (100 l)

 

Hovedstads- området

Plastbeholder på 140, 240 og 660 l samt Bates Combi System og Biokurve begge med papirsække

Papirsæk og plastbeholdere/ minicontainere

 

Kolding

Papirsæk

Papirsæk

 

Vejle

 

 

Plastbeholder (120 l)

Aalborg

Plastbeholder (80 l)

Papirsæk (100 l)

 


Til fælles skraldespande i etageområder o.lign. benyttes containere.

2.3.3 Indsamlingsfrekvens

Tabel 8
Indsamlingsfrekvens individuelle skraldespande

 

Organisk

Rest

Grindsted

14 dage

14 dage

Hovedstadsområdet

14 dage

7 dage

Kolding

14 dage

14 dage

Vejle

7 dage

7 dage

Aalborg

14 dage

7 dage


Tabel 9
Indsamlingsfrekvens for fælles skraldespande

 

Organisk

Rest

Grindsted

14 dage

14 dage

Hovedstadsområdet

14 dage

7 dage

Kolding

14 dage

7/14 dage

Vejle

7 dage

7 dage

Aalborg

7 dage

7 dage


Vejle er speciel ved at køkkenposerne indsamles fælles og sorteres efterfølgende ved optisk sortering. De øvrige områder har separat indsamling af organisk dagrenovation.

I parcelhusområder samler Vejle og Hovedstadsområdet organisk dagrenovation hver uge, mens de øvrige områder samler hver 14. dag.

I etageområder indsamler Grindsted og Kolding hver 14. dag, i Hovedstadsområdet findes primært 7 og 14 dages indsamling og i enkelte områder oftere mens Aalborg og Vejle samler hver uge.

2.3.4 Indsamlingsbil

Tabel 10
Indsamlingsbil

 

Organisk

Grindsted

Eksisterende komprimatorvogne

Hovedstadsområdet

Eksisterende komprimatorvogne

Kolding

Ny komprimatorvogn med automatisk sækkeisætter

Vejle

Eksisterende komprimatorvogne

Aalborg

Ny tromlekomprimatorvogn med skyl, lugtanlæg og vejeceller


Kolding og Aalborg har anskaffet særlige biler til den delte indsamling. De øvrige områder anvender eksisterende udstyr.

I Kolding har man valgt en bil med automatisk sækkeisætning, mens Aalborg har anskaffet en bil specielt beregnet på organisk dagrenovation. Bilen har tromlekomprimator, skylleanlæg til containere, biologisk lugtbekæmpelse samt vejeceller.

2.4 Mængde og sammensætning af affald

Tabel 11
Indsamlet organisk dagrenovation pr. bolig pr. uge

kg/uge/husstand

Fælles

Individuelle

Grindsted

2,55

2,75

Hovedstadsområdet

1,16

2,65

Kolding

3,1

3,6

Vejle

1,76

2,62

Aalborg

1,4

5,7


I etageområder (fælles) indsamles mellem 1 og 3 kg pr. uge, Kolding indsamler mere end dobbelt så meget som de øvrige.

Fra villaområderne (individuelle skraldespande) indsamles omkring 3 kg pr. uge dog indsamles næsten dobbelt så meget i Aalborg.

Fejlsorteringerne gøres op på forskellige metoder.

I Grindsted er der ved en undersøgelse af affald fra to boligforeninger med etageboliger fundet 1,6 – 1,9% fejlsorteringer (nedenfor angivet som 1,8%). I affald fra en boligforening og et villakvarter var der 0,2% fejlsorteringer (nedenfor angivet under individuelle).

I Hovedstadsområdet er den gennemsnitlige indsamlede mængde restaffald i den organiske fraktion opgjort til 95,5% for etageboliger svarende til, at fejlsorteringer udgør 4,5%. I boliger med separate skraldespande udgjorde organisk dagrenovation 98,7% af den organiske fraktion og fejlsorteringer 1,3%.

I Aalborg er fejlsorteringer undersøgt i fælles skraldespande i 2000 til 1,3% og i 2001 til 2,1% (angivet nedenfor som 2,1% under fælles). I individuelle sække er fundet 0,8% fejlsorteringer.

Tabel 12
Fejlsortering % af indsamlet affald

Vægt%

Fælles

Individuelle

Grindsted

1,8%

0,2%

Hovedstadsområdet

4,5%

1,3%

Aalborg

2,1%

0,8%


Mængden af fejlsorteringer er ubetydelig i Aalborg, Grindsted og i individuelle skraldespande i Hovedstadsområdet. I fælles skraldespande er der en noget større vægtprocent af fejlsorteringer.

I Kolding Kommunes forsøgsområde blev der i april 2002 gennemført en sorteringsundersøgelse af blandt andet sorteringskorrektheden i den organiske fraktion. Resultaterne fra denne undersøgelse viste blandt andet at :
65 % af de undersøgte sække var sorteret korrekt
19 % af de undersøgte sække delvist fejlsorteret (10 - 20 volumenprocent fejlsorteret materiale)
16 % af de undersøgte sække var groft fejlsorteret (30 - 60 volumenprocent fejlsorteret materiale)

Til sammenligning kan anføres at en identisk undersøgelse gennemført i 1998 ca. 1 år efter opstarten i forsøgsområdet viste at 87 % af de undersøgte sække var sorteret korrekt og kun 13 % var fejlsorterede.

2.5 Økonomi

Økonomien for de undersøgte modeller beskrives for en tilfældig kommune, der ønsker at etablere indsamling og forbehandling af organisk dagrenovation fra boliger. Derfor bygger den økonomiske model på standardpriser for hver enhed, så lokale forskelle udelades.

I bilag B er økonomien beskrevet for indsamling.

2.5.1 Individuelle skraldespande

Indsamlingspriserne for boliger med individuelle skraldespande er nedenfor beregnet for tre referencemodeller uden kildesortering samt 5 kombinationer med kildesortering:

Tabel 13
Otte undersøgte indsamlingsmodeller for individuelle skraldespande

Nr.

Betegnelse

Beskrivelse

1.

Sæk, ingen kildesortering

Indsamling af sække uden kildesortering hver uge

2.

Container, ingen kildesortering

Indsamling af container uden kildesortering hver uge

3.

Container, ingen kildesortering

Indsamling af container uden kildesortering hver 14. dag

4.

7/14 dg. sæk:

Indsamling af organisk dagrenovation i papirsække hver 14. dag og restaffald hver uge.

5.

7/14 dg. cont:

Indsamling af organisk dagrenovation i 120 l container hver 14. dag og restaffald hver uge.

6.

14. dg. sæk:

Indsamling i to papirsække skiftevis organisk og restaffald hver anden uge.

7.

14. dg. cont:

Indsamling i to 120 l container skiftevis organisk og restaffald hver anden uge.

8.

Uge optisk:

Indsamling i 120 l container hver uge til optisk sortering

 

 

Figur 1
Overslag over årlige omkostninger til indsamling af individuelle skraldespande

Indsamling uden kildesortering er naturligvis billigere end alle systemer med kildesortering. Det billigste system til kildesortering fra boliger med individuelle skraldespande er indsamling hver 14. dage (skiftevis organisk dagrenovation og restaffald) med container. Det dyreste system er indsamling i sække af restaffald hver uge og organisk dagrenovation hver anden uge (14/7 dage).

Systemet med optisk sortering er billigere end både 14/7 dages indsamlingerne og 14 dages indsamling i sæk.

2.5.2 Fælles skraldespande

For etageejendomme mv. med fælles skraldespande er opstillet tre modeller:

Tabel 14
Tre modeller til indsamling fra fælles skraldespande

Betegnelse

Beskrivelse

Uden kildesortering

Affaldet indsamles ugentlig i 2 * 400 l containere til forbrænding

Separat

Affaldet indsamles ugentlig i 1 * 400 l container til organisk og 2 * 400 l til rest pr. 10 boliger

Optisk

Affaldet indsamles ugentlig i 2 * 400 l containere, hvorefter det sorteres i optisk sorteringsanlæg

 

 

Figur 2
Overslag over samlede omkostninger ved forskellig antal boliger med fælles skraldespande

For fælles skraldespande ligger økonomien ved optisk sortering og separat indsamling så tæt, at der ikke med sikkerhed kan peges på, hvad der er billigst. Begge løsninger er dog dyrere end indsamling uden kildesortering fordi der ikke er udgifter til ekstra indsamling eller optisk sortering.

2.5.3 Blandet område

I praksis skal normalt samles både individuelle og fælles skraldespande. Derfor skal de økonomiske modeller naturligvis kombineres, så resultatet svarer til det aktuelle område.

Nedenfor er vist et eksempel med 50% boliger med individuelle skraldespande og 50% boliger med fælles skraldespande.

Se her!

Figur 3
Overslag over samlede omkostninger til indsamling ved 50% individuelle og 50% fælles skraldespande

Ingen af kurverne krydser tydeligt hinanden, så rækkefølgen er altså ikke i væsentlig grad afhængig af antal boliger. Nævnes det billigste system først bliver rækkefølgen:

Tabel 15
Beregnet indsamlingspris pr. bolig ved 25.000 individuelle skraldespande og 25.000 boliger med fælles skraldespande.

Indsamling

kr./bolig

14-dages indsamling af container uden kildesortering

329

Ugeindsamling af container uden kildesortering

499

Ugeindsamling sæk uden kildesortering

573

14-dages indsamling og kildesortering i 120 l container

603

Ugeindsamling i 120 l container og optisk sortering

635

14-dages indsamling og kildesortering i sække

660

Indsamling af organisk dagrenovation i 120 l container hver 14. dag og restaffald hver uge.

773

Indsamling af organisk dagrenovation i papirsække hver 14. dag og restaffald hver uge.

826


Resultatet afhænger i høj grad af lokale aftaler om løn og akkord. Hvis f.eks. antal sække pr. mand/uge ændres fra 975 til 1400 (som i Aalborg) bliver sækkeløsningerne billigere end containerløsningerne.

3 Forbehandling af bioaffald

3.1 Metode
3.2 Økonomi
  

Forbehandlingen sker på rullesigte i Herning, skrueseparator i Vaarst (ved Aalborg) samt med neddeler og magnetseparering i Grindsted. Forbehandlingen er beskrevet i /1/.

3.1 Metode

Tabel 16
Princip for de tre forbehandlingsmetoder

 

3.1.1 Forbrug

Forbruget af el, vand og mandskab er skønnet for hvert anlæg. Selvom el og vand måles og personaleforbruget er kendt, kan det være vanskeligt at bestemme den del af forbruget, der alene anvendes på forbehandling.

Tabel 17
Forbrug til forbehandling af et tons organisk dagrenovation (excl. hygiejnisering)

Drift

Enhed

Neddeling og magnetseparation

Rullesigte

Skrueseparator

El

kWh/ton

25

6

30

Vand

m3/ton

0,10

0,03

0

Mandskab

mandeår

0,5

0,5

0,5


Elforbruget på rullesigten er skønnet noget lavere end og på skrueseparatoren og neddeling + magnetseparering. På skrueseparatoren bruges ikke vand i forbindelse med forbehandlingen.

Mandskabet sættes på alle anlæg til ½ årsværk.

3.2 Økonomi

Taksten for behandling afspejler ikke direkte omkostningerne ved forbehandling. Derfor beregnes i bilag C en behandlingspris ud fra oplysninger om investering, levetid og driftsudgifter.

Tabel 18
Beregnet behandlingspris på hvert anlæg

 

Enhed

Neddeling + magnetsep.

Rullesigte

Skrue- separator

Kapitalomkostninger

kr./ton

166

72

136

Drift i alt

kr./ton

126

273

311

Administration

kr./ton

13

27

31

Behandlingspris

kr./ton

305

372

478


Behandling ved neddeling og magnetseparering er billigst, derefter kommer rullesigte mens skrueseparering er dyrest. Tilgengæld skal der ikke ske en efterbehandling af biomasse fra skrueseparatoren.

4 Kvalitet af biomassen

4.1 Biomassens fysiske karakter
4.2 Tørstof og glødetab i biomasse og rejekt
  

Kvaliteten af forbehandlet kildesorteret organisk dagrenovation (biomasse) beskrives ved den fysiske karakter ved sigtning og ved centrifugering samt ved indholdet af tørstof og glødetab i biomasse og rejekt.

4.1 Biomassens fysiske karakter

Kildesorteret organisk dagrenovation fra de 5 deltagende byområder har været forbehandlet på 3 forskellige anlæg som beskrevet i afsnit 3. Formålet med den fysiske karakterisering har været at finde metoder, der kan anvendes til at vurdere hvilke karakteristiske, fysiske egenskaber de forskellige typer affald har efter forhandlingen.

To forskellige metoder (udviklet i forbindelse med storskalaforsøg i Aalborg) er benyttet til denne karakterisering. Derudover er det forsorterede affald karakteriseret ved bestemmelse af tørstof (TS) og tørstof glødetab (VS).

Metodebeskrivelse og evaluering samt rådata for undersøgelsen findes i /1/.

4.1.1 Sigtning af biomasse

Ideen med sigtning af det forbehandlede affald er dels at give et visuelt indtryk af tilstedeværelse og karakter af større partikler i det forsorterede affald herunder at vurdere omfanget af fint neddelte fremmedlegemer - især plast og dels at give en størrelsesfordeling af det behandlede affald. Trådsigter med diameter 200 mm og maskevidder 16, 8, 4, 2 og 1 mm er anvendt.

Metoden viste sig imidlertid ikke anvendelig til størrelsesfraktioneringen, idet der på de større sigter skete en vis tilbageholdelse på sigtestængerne af mindre partikler især papir. De mindre sigter blev i mange tilfælde stoppet til. Derimod opnås der en god visuel bedømmelse af de større partikler og deres karakter efter forsortering ved at se på sigterne med de største maskevidder.

Der er gennemført sigtning af alle kombinationer af affald og forsortering, der indgår i projektet.

Størrelsen af partikler fra rullesigten i Herning og fra neddeling og magnetseparering i Grindsted kan være påvirket af, at der i forbindelse med homogeniseringen af prøverne inden undersøgelsen har været anvendt en industriblender til at homogenisere prøverne. Herved kan de større partikler være neddelt i et vidst omfang.

Figur 4 viser repræsentative billeder af 16 mm sigterne fra rullesigten i Herning, skrueseparatoren i Aalborg og neddeling og magnetseparering i Grindsted.

Rullesigte

Skrueseparator

Neddeling + Magnet

 

 

 

Ko_I_He_A

Ve_F_Aa_A

Gr_Gr_A

Figur 4
Udvalgte billeder af 16 mm sigter af affald fra de 3 forsorteringsteknikker der indgår i undersøgelsen

Som det fremgår ovenfor er der en tydelig forskel mellem omfanget af store partikler efter forsortering. I affaldet fra rullesigten og fra neddeling+ magnetseparering er der ikke uventet mange store partikler, medens skrueseparatoren reducerer partikelstørrelsen væsentligt.

Af baggrundsmaterialet fremgår at der ikke er forskel i den fysiske fremtræden efter forsortering af affald fra samme geografiske område indsamlet i områder med individuelle og fælles skraldespande.

Ved forsortering på rullesigte ses derimod tydeligt at indsamlingsteknikken i husholdningerne afspejler sig i karakteren af de store partikler. Figur 5 viser således typiske eksempler på 16 mm og 8 mm sigter fra de 4 geografiske områder, der har leveret affald til behandling på rullesigten.

Se her!

Figur 5
16 mm sigter øverst og 8 mm nederst fra de 4 affaldstyper, der er forbehandlet på rullesigten i Herning

I affald fra Hovedstadsområdet indsamlet i papirposer kan der stort set ikke identificeres plast på sigterne.

Affaldet fra Aalborg, Kolding og Vejle indsamles i plastposer. Der kan tydeligt identificeres større og mindre stykker plast på sigterne.

På sigterne af affaldet fra skrueseparatoren er det kun i meget begrænset omfang muligt at identificere karakteren af partiklerne; men der kan dog identificeres små grønne plaststykker i affaldstyper, hvor der anvendes plastposer til indsamlingen i køkkenet eller udendørs.

Affaldet fra Grindsted og fra Hovedstadsområdet indsamles i papirsposer. Ved sigtning efter den meget begrænsede forbehandling i Grindsted (eller simulering heraf på affaldet fra Hovedstadsområdet) bestående af neddeling og magnetseparering, ses tydeligt store stykker papir på sigterne. Det er ikke umiddelbart muligt at identificere plast på sigterne i disse prøvetyper.

En gennemgang af alle sigtebillederne i datarapporten viser således:
at der ved sortering på rullesigten efterlades betydelige mængder store partikler på 16 mm og 8 mm sigten uanset affaldstype. Der er ikke forskel på karakteren af det forsorterede affald indsamlet efter samme forskrifter i områder med individuelle og fælles skraldespande; medens der er tydelig forskel på om der er anvendt plast eller ej ved indsamlingen i husstandene eller udendørs.
at der ved sortering på skrueseparatoren i Aalborg kun undtagelsesvis efterlades partikler med en størrelse på 16 eller derover. Der er også tilbageholdt væsentligt mindre materiale på 8 mm sigten end ved forbehandling på rullesigten. Der kan dog identificeres mindre stykker plast på sigterne.
at den meget enkle forbehandling i Grindsted, neddeling og magnetseparering (kun 2 prøver), efterlader mange store partikler - især papir på 16 mm og 8 mm sigterne.

4.1.2 Centrifugering af kildesorteret dagrenovation efter forsortering

Ideen med centrifugering af det forsorterede affald er dels at vurdere forholdet mellem mængden af partikler og vand og dels at vurdere tilstedeværelsen af uønskede materialer i affaldet, der er så småt, at det ikke kan identificeres ved sigtning; men evt. kunne genfindes i kraft af centrifugeringen, hvor lette materialer samles på overfladen og tungere f.eks. metal i bunden af centrifugeglasset.

Der blev centrifugeret 40 ml prøve (dobbeltbestemmelse) i 10 min ved hastighed 3500 omdrejninger pr minut i en laboratoriecentrifuge. Volumen og tørstof og glødetab blev bestemt på de to fraktioner efter centrifugering.

Det viste sig ikke generelt muligt at vurdere tilstedeværelsen af uønsket materiale i det forsorterede affald, da det stort set i alle tilfælde delte sig i en relativt klar vandfase og et fast bundfald. Kun helt undtagelsesvis blev konstateret partikler (små plaststumper) på overfladen efter centrifugeringen. Det viste sig heller ikke muligt at identificere metalstumper eller andre fejlsorteringer i bundfaldet.

Der er gennemført centrifugeringer af alle kombinationer af affald og forsortering, der indgår i projektet, idet de samme prøver som er sigtet også er centrifugeret.

Figur 6 viser den volumenmæssige fordeling af klarfasen og den faste fase.

 

Figur 6
Volumenfordeling mellem klarfasen og den faste fase

Det ses af figuren at den faste fase systematisk udgør en væsentlige større andel af volumenet i prøverne forbehandlet på rullesigten i Herning end behandlet i skrueseparatoren i Aalborg. Affaldet der kun er neddelt (som i Grindsted) ligger imellem. Da der ikke sker nogen frasortering her må fordelingen i dette affald forventes at svare til niveauet for kildesorteret dagrenovation indsamlet i papirposer inden forsortering.

Figuren viser at forbehandling i skrueseparatoren fører til en større andel vand i det forsorterede materiale og dermed et forventeligt mere tørt rejekt end fra rullesigten.

Figur 7 Viser fordeling af VS mellem de to faser efter centrifugering.

 

Figur 7
Fordeling af VS mellem klarfasen og den faste fase efter centrifugering

Det ses at den faste fase indeholder hovedparten af det forsorterede affalds VS, typisk mere end 80%. Mønstret fra volumenfordelingen er i øvrigt uændret således at det større vandindhold i affaldet fra skrueseparatoren også betyder en større andel VS i klarfasen.

Den store andel VS i den faste fase betyder således at der ikke er noget stort tab af VS, hvis forbehandlingen resulterer i en tør biomasse. Et højt indhold af vand i det forsorterede affald kan dog være gunstigt for at sikre et lavt vandindhold i rejektet, der køres til forbrænding.

4.2 Tørstof og glødetab i biomasse og rejekt

Analyseresultaterne findes i /1/. I bilag A er lavet et sammenstilling af resultaterne for at belyse resultaternes afhængighed af kildesortering og forbehandling. Hver kategori er repræsenteret af 2-6 analyser (jfr. Tabel 1 Antallet af forsøg). Der er nogen variation på måleresultaterne for prøver, der hører under samme gruppe. Forskellen mellem måleresultaterne skal derfor være markant, før man kan skelne den fra tilfældig variation.

Nedenfor er angivet de parametre, der ifølge bilag A afhænger af hhv. boligtype, indsamling eller forbehandling. Sammenhængen uddybes nedenfor.

Tabel 19
Liste over parametre, hvor der er en klar sammenhæng

Parameter

Boligtype

Indsamling

Forbehandling

Tørstof i biomasse

 

 

X

Glødetab i % af TS

 

X

 

Rejektprocent

 

 

X

Tørstof i rejekt

 

X

X

Glødetab i rejekt (% af TS)

 

X

 

Middel af andel TS, der ender i biomasse

 

X

X

Middel af andel VS, der ender i biomasse

 

X

X


4.2.1 Sammenhæng mellem boligtype og biomasse

Nedenfor er vist middelværdier af analyseresultaterne på alle prøver fra hhv. individuelle og fælles skraldespande:

Tabel 20
Middel af rejekt%, TS, VS, middel af andel af TS og VS, der ender i biomassen samt middel af TS og VS i rejekt på hhv. individuelle og fælles skraldespande

Data

Enhed

Fælles

Individuelle

Middel af Rejekt%

Vægt% af behandlet

37

29

Middel af TS

% af biomasse

29

28

Middel af VS

% af TS

88

88

Middel af andel TS, der ender i biomasse

% af behandlet affald

49

52

Middel af andel VS, der ender i biomasse

% af behandlet affald

49

52

Middel af TS rejekt

% af rejekt

49

44

Middel af VS rejekt

% af TS i rejekt

87

88


Rejektprocenten er større for fælles end for individuelle skraldespande. Der er imidlertid så store variationer mellem områderne, at der ikke er en statistisk signifikant forskel, selv ikke i Aalborg, hvor forskellen er størst.

Middel af TS og VS andel, der ender i biomassen er lidt større i individuelle skraldespande end i fælles skraldespande. Disse data viser sig dog også kun at være forskellige for Aalborg.

Middel af TS i rejekt er større i fælles skraldespande end i individuelle. Ser man i bilag A tabel 4, ses at det gælder for Kolding, Vejle og Aalborg men ikke for affald fra Hovedstaden.

Der er altså ikke nogen markant forskel på biomasse, der stammer fra individuelle skraldespande og biomasse fra fælles skraldespande.

4.2.2 Sammenhæng mellem indsamling og biomasse

Nedenfor er vist middelværdier af analyseresultaterne på alle prøver fra hver leverandør:

Tabel 21
Middel af rejekt%, TS, VS, middel af andel af TS og VS, der ender i biomassen samt middel af TS og VS i rejekt for hver leverandør

Data

Enhed

Leverandør

       
   

Grindsted

Hovedstad

Kolding

Vejle

Aalborg

Middel af Rejekt%

Vægt% af behandlet

0%

34%

40%

38%

36%

Middel af TS

% af biomasse

32

29

30

30

25

Middel af VS

% af TS

90

90

84

84

88

Middel af TS andel, der ender i biomasse

% af behandlet affald

 

57%

50%

49%

48%

Middel af VS andel, der ender i biomasse

% af behandlet affald

 

57%

49%

48%

48%

Middel af TS rejekt

% af rejekt

 

36

47

51

54

Middel af VS rejekt

% af TS i rejekt

 

91

86

86

87


I affald fra Hovedstadsområdet er den andel af tørstof og glødetab, der ender i biomassen større end de øvrige. Desuden indeholder rejekt fra Hovedstadsområdet mere vand og glødetab end rejekt fra Vejle og Aalborg. Rejekt fra Kolding ligger midt imellem. Det kan skyldes, at Hovedstadsområdet og Kolding anvender papirsække, som holder på vandet og trækker det med ud i rejektet.

4.2.3 Sammenhæng mellem forbehandling og biomasse

Nedenfor er vist middelværdier af analyseresultaterne på alle prøver fra hvert forbehandlingsanlæg:

Tabel 22
Middel af rejekt%, TS, VS, middel af andel af TS og VS, der ender i biomassen samt middel af TS og VS i rejekt på neddeler og magnetseparator i Grindsted, på rullesigten i Herning og på skrueseparatoren i Vaarst.

 

Enhed

Forbehandling

   

Data

 

Neddeling + magnetsep.

Rullesigte

Skrue- separator

Middel af Rejekt%

Vægt% af behandlet

0%

33%

39%

Middel af TS

% af biomasse

31

30

25

Middel af VS

% af TS

91

87

88

Middel af TS andel, der ender i biomasse

% af behandlet affald

 

54%

48%

Middel af VS andel, der ender i biomasse

% af behandlet affald

 

53%

49%

Middel af TS rejekt

% af rejekt

 

52

41

Middel af VS rejekt

% af TS i rejekt

 

88

87


Forbehandlingen er klart den faktor, der har størst betydning for biomassens kvalitet.

Rejektprocenten varierer fra 0% ved neddeling og magnetseparering i Grindsted, over 33% på rullesigten i Herning til 39% på skrueseparatoren i Vaarst.

Når Aalborg affald behandles på skrueseparatoren er der mindre tørstof i både biomasse og rejekt, end når det behandles i Herning. Det kan måske skyldes, at affaldet afgiver vand under transporten.

Den andel af affaldets tørstof, der ender i biomassen er størst ved neddeling og magnetseparering (100%), dernæst kommer rullesigten med 54% og på skrueseparatoren med 48%. Glødetabet udgør samme andel af tørstof på de to anlæg, så andelen af VS, der ender i biomassen er parallel med TS andelen.

5 Sammenstilling af resultaterne

5.1 Indsamlingssystemer
5.2 Forbehandlingsanlæg
5.3 Pris for indsamling og forbehandling

5.1 Indsamlingssystemer

Det er nu muligt at opstille et skema over sammenhængen mellem indsamlingssystem og fysisk karakter af biomassen samt for hver boligtype at opstille sammenhængen mellem indsamlingssystem, økonomi, mængde og kvalitet af kildesorteret organisk dagrenovation.

Tabel 23
Indsamlingssystem og fysisk karakter af biomasse fra Grindsted, Hovedstadsområdet, Kolding, Vejle og Aalborg

Se her!
 

Tabel 24
Individuelle skraldespande: Indsamlingsfrekvens, mængde, fejlsortering, omkostninger samt tørstof (TS) i biomasse og rejekt samt glødetab (VS) i % af TS i rejekt.

Individuelle skraldespande

Grindsted

Hovedstad

Kolding

Vejle

Aalborg

Frekvens (dage)

14

141

14

7

14

Mængde kg/bolig/uge

2,75

2,65

3,6

2,62

5,7

Fejlsortering

0,2%

1,3%

2

3

0,8%

Beregnet årlig omkostning kr. pr. bolig

961

1.060

952

1.053

1.228

Biomasse

 

 

 

 

 

TS%

32

29

29

27

24

Rejekt

 

 

 

 

 

TS i rejekt

-

36

40

40

45

VS i rejekt

-

91

87

87

86


Tabel 25
Fælles skraldespande: Indsamlingsfrekvens, mængde, fejlsortering, omkostninger samt tørstof (TS) i biomasse og rejekt samt glødetab (VS) i % af TS i rejekt.

Fælles skraldespande

Hovedstad

Kolding

Vejle

Aalborg

Frekvens (dage)

14

14

7

7

Mængde kg/bolig/uge

1,16

3,1

1,76

1,4

Fejlsortering

4,5%

2

3

2,1%

Beregnet årlig omkostning kr. pr. bolig

377

368

528

368

TS%

29

31

33

25

Rejekt

 

 

 

 

TS i rejekt

34

44

52

52

VS i rejekt

91

85

84

88

1 Frekvensen variere i forskellige kommuner
2 Fejlsorteringer er ikke målt i Kolding
3 Fejlsorteringer er ikke målt i Vejle

5.2 Forbehandlingsanlæg

Sammenhængen mellem forbehandling, beregnet behandlingspris og kvalitet af biomasse og rejekt er opstillet i følgende skema.

Tabel 26
Sammenhæng mellem forbehandling, økonomi og biomassen

Se her!

5.3 Pris for indsamling og forbehandling

Den samlede pris for indsamling og forbehandling pr. bolig er nedenfor beregnet pr. bolig i et område med 25.000 individuelle skraldespande og 25.000 boliger med fælles skraldespande. Rejekt og restaffald forudsættes brændt. Den forbehandlede, hygiejniserede biomasse forudsættes afhændet til biogasanlæg uden omkosninger.

Hver bolig antages at levere 2,5 kg organisk affald og 6 kg restaffald pr uge.

Tabel 27
Prisen pr. bolig sorteret efter samlet pris for indsamling og forbehandling (beregningen er udført ved 25.000 individuelle og 25.000 boliger med fælles skraldespande). Restaffald forudsættes brændt.

Indsamling

kr./bolig/år

Behandling

kr./bolig/år

I alt kr./år/bolig

Cont. u. sort 14dg.

329

Forbrænding

264

593

Cont. u. sort.

499

Forbrænding

264

763

14. dg. cont.

603

Neddeling

225

829

Sæk u. sortering

573

Forbrænding

264

837

14. dg. cont.

603

Rullesigte

236

839

14. dg. cont.

603

Skrueseparator

250

854

Uge optisk

635

Neddeling

225

861

Uge optisk

635

Rullesigte

236

871

14. dg. sæk

660

Neddeling

225

886

Uge optisk

635

Skrueseparator

250

886

14. dg. sæk

660

Rullesigte

236

896

14. dg. sæk

660

Skrueseparator

250

910

14/7 dg. cont.

773

Neddeling

225

998

14/7 dg. cont.

773

Rullesigte

236

1009

14/7 dg. cont.

773

Skrueseparator

250

1023

14/7 dg. sæk

826

Neddeling

225

1052

14/7 dg. sæk

826

Rullesigte

236

1062

14/7 dg. sæk

826

Skrueseparator

250

1076

 

6 Referenceliste

/1/ Datarapport om sammensætning og biogaspotentiale af organisk dagrenovation. Miljø & Ressourcer, DTU ved Thomas Højlund Christensen, PlanEnergi ved Orla Jørgensen, Lunds Tekniska Högskola ved Jes la Cour Jansen Miljøstyrelsen (serie og dato-2002)
[Tilbage]
  
/2/ Fuldskalaforsøg i hovedstadsområdet. Rambøll. Miljøstyrelsen (serie og dato)
[Tilbage]
 
/3/ Indsamling af organisk affald fra husholdninger, små erhvervskøkkener og fødevareforretninger i Aalborg kommune. Aalborg kommune, Jes la Cour Jansen, Jysk Biogas International og PlanEnergi. Miljøstyrelsen (serie og dato)
[Tilbage]
  
/4/ Sorteringsforsøg i Kolding. COWI. Miljøstyrelsen (serie og dato)
[Tilbage]
  
/5/ ATL Overenskomst 2000 Dagrenovation mellem Arbejdsgiverforeningen for Transport og Logistik og Specialarbejderforbundet i Danmark vedrørende Dagrenovation.
  1. Lønoversigt vedrørende dagrenovationsarbejde med beholdere på hjul max. 240 l med lukkede komprimatorvogne gældende fra 1/3 2002.
  2. Lønoversigt vedrørende dagrenovationsarbejde med papirsække og minicontainere gældende fra 1/3 2002. (bydistrikt)

[Tilbage]

 

1 Bilag A: Sammenhæng mellem biomasse, sortering og forbehandling

1.1 Biomasse

Nedenfor opgøres middelværdierne af tørstof og glødetab i hver type affald og på hvert anlæg. Analyseresultaterne for hver enkelt prøve findes i /1/.

1.1.1 Tørstof i biomassen

I tabellen er vist middelværdier af tørstofmålinger på hvert anlæg, fra hver leverandør og hver type bolig. Hovedtotal er middelværdien af samtlige målinger i gruppen f.eks.: middelværdien af alle målinger på rullesigte er angivet som hovedtotal i nederste række til 30%. Middelværdien af alle målinger på individuelle skraldespande i Kolding er i sidste kolonne angivet til 29%. Middelværdien af alle TS målinger i biomassen er 28%.

Tabel 1
Middelværdi af tørstof% målt i biomasse (hovedtotal er middelværdi af samtlige målinger i gruppen).

Middel af TS

 

For- behandling

 

 

 

Leverandør

Type

Neddeling + magnetsep.

Rullesigte

Skrue- separator

Hovedtotal

Grindsted

Individuelle

32

 

 

32

Hovedstads- området

Individuelle

29

29

28

29

Fælles

30

30

27

29

Kolding

Individuelle

 

32

26

29

Fælles

 

32

30

31

Vejle

Individuelle

 

32

22

26

Fælles

 

35

31

33

Aalborg

Individuelle

 

30

22

24

Fælles

 

29

25

25

Hovedtotal

 

31

30

25

28


Indholdet af tørstof i biomassen er ca. 30% ved neddeling+magnetseparering og på rullesigte, mens biomassen er mere våd på skrueseparatoren med en gennemsnitligt tørstofindhold på 25%.

Ser man på de enkelte analyser varierer biomassens tørstofindhold ved rullesigte mellem 29 og 35%, mens den på skrueseparatoren ligger mellem 22 og 32%. Der er således ikke nogen klar sammenhæng mellem leverandør og tørstofindhold.

1.1.2 Glødetab i biomassen

I tabellen er vist middelværdier af glødetab i procent af tørstof på hvert anlæg, fra hver leverandør og hver type bolig.

Tabel 2
Middelværdi af glødetab (% af TS) målt i biomasse(hovedtotal er middelværdi af samtlige målinger i gruppen).

Leverandør

Type

Neddeling + magnet- sep.

Rullesigte

Skrue- separator

Hoved- total

Grindsted

Individuelle

90

 

 

90

Hovedstad

Individuelle

93

89

92

91

Fælles

93

88

92

90

Kolding

Individuelle

 

82

86

84

Fælles

 

85

83

84

Vejle

Individuelle

 

85

87

86

Fælles

 

83

83

83

Aalborg

Individuelle

 

85

87

87

Fælles

 

88

90

89

Hovedtotal

 

91

87

88

88


Glødetabet er tæt på 90% af tørstof i alle prøver. Det er signifikant højere i biomasse forbehandlet med neddeling og magnetseparering.

1.2 Rejekt

I /1/ findes analyser af rejekt fra 4 prøver fra hvert geografisk område (to fra individuelle og to fra fælles skraldespande).

Nedenfor opgøres middelværdierne af rejekt, tørstof og glødetab i hver type affald og på hvert anlæg.

1.2.1 Rejektprocent

I tabellen er vist rejektprocent af behandlet affald på hvert anlæg, fra hver leverandør og hver type bolig.

Tabel 3
Middelværdi af rejektprocenter for hver type affald og på hvert anlæg(hovedtotal er middelværdi af samtlige målinger i gruppen).

Leve- randør

Type

Neddeling + magnet- sep.

Rulle- sigte

Skrue- separator

Hoved- total

Grindsted

Individuelle

0-1%

   

0%

Hovedstad

Individuelle

 

31%

43%

34%

Fælles

 

29%

46%

34%

Kolding

Individuelle

 

39%

43%

41%

Fælles

 

45%

34%

39%

Vejle

Individuelle

 

35%

42%

38%

Fælles

 

31%

46%

38%

Aalborg

Individuelle

 

33%

32%

32%

Fælles

 

34%

40%

39%

Hovedtotal

 

0-1%

33%

39%

33%


Rejektprocenten er meget forskellig for de tre anlæg, fra 0-1% ved neddeling+magnetseparering, til 33% ved rullesigte og 39% på skrueseparatoren. De enkelte prøver, som fremgår af datarapporten svinger mellem 24 og 45% ved rullesigte og mellem 24 og 55% på skrueseparatoren.

Der er ikke markant forskel på rejektprocenterne for affald fra forskellige byer eller forskellige boligtyper.

1.2.2 Tørstof i rejekt

I tabellen er vist middelværdier af tørstof i rejekt på hvert anlæg, fra hver leverandør og hver type boliger.

Tabel 4
Middelværdi af tørstofprocent i rejekt for hver type affald og på hvert anlæg (hovedtotal er middelværdi af samtlige målinger i gruppen).

Leverandør

Type

Rullesigte

Skrueseparator

Hovedtotal

Hovedstad

 

Fælles

43

28

35

Individuelle

37

36

36

Kolding

 

Fælles

55

44

49

Individuelle

43

45

44

Vejle

 

Fælles

67

49

58

Individuelle

45

44

44

Aalborg

 

Fælles

77

44

55

Individuelle

64

41

52

Hovedtotal

 

52

41

47


Tørstofindholdet i rejekt er større ved rullesigte end på skrueseparatoren. Det varierer meget fra forskellige indsamlingsområder. Rejekt fra Hovedstaden og Kolding er generelt vådere end rejekt fra Vejle og Aalborg. Desuden er rejekt fra fælles skraldespande generelt tørrere end rejekt fra individuelle skraldespande.

Når rejektet er vådere fra Hovedstaden og Kolding (og fra individuelle skraldespande) kan det skyldes indholdet af papir fra hhv. papirposer og sække.

1.2.3 Glødetab i rejekt

I tabellen er vist middelværdier af glødetab i procent af tørstof i rejekt på hvert anlæg, fra hver leverandør og hver type bolig.

Tabel 5
Middelværdi af glødetab (% af TS) i rejekt for hver type affald og på hvert anlæg (hovedtotal er middelværdi af samtlige målinger i gruppen)

Leverandør

Type

Rullesigte

Skrueseparator

Hovedtotal

Hovedstad

 

Fælles

91

90

90

Individuelle

91

91

91

Kolding

 

Fælles

88

83

85

Individuelle

85

86

85

Vejle

 

Fælles

89

84

87

Individuelle

89

87

88

Aalborg

 

Fælles

89

87

88

Individuelle

93

85

89

Hovedtotal

 

88

87

88


Glødetabet er generelt lidt højere i rejekt fra Hovedstadsområdet end i andet rejekt.

1.3 Massestrømme

På baggrund af analyserne kan der beregnes, hvor stor en del af tørstoffet og glødetabet i affaldet, der ender i hhv. biomasse og rejekt. Beregningen er udført for hver enkelt prøve. Middelværdierne fremgår nedenfor.

1.3.1 Andel af tørstof, der ender i biomassen

I tabellen er den andel af tørstof i affaldet, der ender i biomassen på hvert anlæg, fra hver leverandør og hver type bolig. Resten af tørstoffet fjernes med rejekt.

Tabel 6
Andel af tørstof, der ender i biomassen (hovedtotal er middelværdi af samtlige målinger i gruppen).

Leverandør

Type

Rullesigte

Skrueseparator

Hovedtotal

Hovedstad

 

Fælles

60%

53%

57%

Individuelle

64%

51%

57%

Kolding

 

Fælles

43%

58%

50%

Individuelle

54%

44%

49%

Vejle

 

Fælles

54%

44%

49%

Individuelle

57%

41%

49%

Aalborg

 

Fælles

42%

38%

40%

Individuelle

49%

59%

54%

Hovedtotal

 

54%

48%

51%


Omkring 50% af det tørstof, der er i det indsamlede affald ender i biomassen, den anden halvdel ender i rejekt.

Ved rullesigte er der generelt en større andel af tørstoffet, der ender som biomasse end på skrueseparatoren.

Der er en lidt større andel af tørstoffet fra Hovedstadsområdet, der ender i biomassen end fra de øvrige, det kan være tilfældig variation eller skyldes forskellen mellem indsamling i papirsække og containere.

1.3.2 Andel af glødetab, der ender i biomassen

Andelen af glødetab, der ender i biomassen kan tilsvarende opgøres.

Tabel 7
Andel af glødetab, der ender i biomassen (hovedtotal er middelværdi af samtlige målinger i gruppen)

Leverandør

Type

Rullesigte

Skrueseparator

Hovedtotal

Hovedstad

 

Fælles

60%

54%

57%

Individuelle

64%

51%

58%

Kolding

 

Fælles

42%

58%

50%

Individuelle

53%

45%

49%

Vejle

 

Fælles

52%

44%

48%

Individuelle

56%

41%

49%

Aalborg

 

Fælles

42%

39%

41%

Individuelle

47%

60%

54%

Hovedtotal

 

52%

49%

51%


Andelen af glødetab, der ender i biomassen er helt parallel med andelen af tørstof, som beskrevet ovenfor.

2 Bilag B: Økonomi indsamling

I det følgende opgøres omkostningerne ved at indføre et indsamlingssystem til indsamling af organisk affald og restaffald fra boliger som i Hovedstadsområdet, Grindsted, Kolding, Aalborg og Vejle samt forbehandling af affaldet som på anlæggene i Grindsted, Herning og Vaarst.

Følgende modeller undersøges:

Tabel 8
Kombinationer der sammenlignes for boliger med individuel skraldespand.

Kombinationer

Fraktion

Hovedstad

Grindsted

Kolding

Vejle

Aalborg

Køkkenposer

Organisk

Papir

Papir

Plast

Plast

Plast

Udeudstyr

Organisk

Container

Sæk

Sæk

Container

Container

 

Rest

Container

Sæk

Sæk

Sæk

Tømning

Organisk

14 dg

14 dg

14 dg

Uge

14 dg

 

Rest

14 dg

14 dg

14 dg

Uge

Sorteringsanlæg

 

 

 

 

Optisk

 


Tabel 9
Kombinationer der sammenlignes for boliger med fælles skraldespand

Kombinationer

Fraktion

Hovedstad

Grindsted

Kolding

Vejle

Aalborg

Køkkenposer

Organisk

Papir

Papir

Plast

Plast

Plast

Udeudstyr

Organisk

Container

Sæk

Sæk

Container

Container

 

Rest

Container

Sæk

Sæk

Container

Tømning

Organisk

14 dg

 

14 dg

Uge

Uge

 

Rest

14 dg

 

14 dg

Uge

Sorteringsanlæg

       

Optisk

 

2.1 Valg af priser

Formålet er at opstille en sammenlignelig økonomi. Derfor anvendes ikke de faktiske omkostninger, men omkostninger beregnet ud fra fælles enhedspriser, således at lokale forskelle udelades. I modellen regnes således med én standardtype for indsamlingsbil, sækkesystem og containere.

Standardpriserne er valgt på baggrund af de priser, de enkelte områder har oplyst.

Tabel 10
Priser i forskellige områder samt den enhedspris, der er valgt som grundlag for videre beregning.

 

 

Hoved- stad

Grind- sted

Kolding

Vejle

Aalborg

Valgt

 

 

kr. pr. stk.

kr. pr. stk.

kr. pr. stk.

kr. pr. stk.

kr. pr. stk.

kr. pr. stk.

Køkken- udstyr

Køkken- stativ

531

34,2

 

 

35

35

 

Køkken- spand

42

 

 

 

 

42

 

Plastpose

 

 

0,25

0,14

0,30

0,25

 

Papirpose

0,24 / 0,302

0,45

0,50

 

 

0,30

 

Distri- bution af poser/ bolig/år

 

 

 

 

20

20

Udeudstyr

Sække- stativ

1.2503

 

 

 

730

730

 

Sække

 

2,94

 

 

2

2

 

Container (90-140 l)

298

 

 

 

300

300

 

Container (400 – 660 l)

1.975

 

1.700

 

2.100

2.000

Indsamling

Bil til containere

 

 

 

 

1.400.0004

1.000.000

 

Bil til sække

 

 

 

 

1.000.000

1.000.000

 

Kærrer

 

 

 

 

5.000

5.000

 

Timeløn

 

 

 

 

188,59

190

 

Chauffør- tillæg

 

 

 

 

4,94

5

1 Dobbeltstativ med spildbakke og låg
2 Priser fra to forskellige leverandører
3 Bates combi system
4 Bil med skylle- og vejeudstyr

Hver mand kan indsamle 1050 sække eller 850 containere pr. uge jfr. /5/. For hver 3 mand anskaffes en bil. Antallet af biler tillægges en reserve på 5%.

Enhedspriserne og antal enheder svarer til, at en sæk kan afhentes for knap 9 kr. og en container for knap 11 kr.

Alle anlægsomkostninger forrentes med 6% p.a.

2.1.1 Etablering og drift af optisk sortering

Etableringen af et optisk sorteringsanlæg som i Vejlemodellen vurderes i forhold til erfaringer fra Vejle, Kolding (udbud) og Århus. Omkostningen pr. husstand vil i højgrad afhænge af antallet af husstande, anlægget har kapacitet til.

Tabel 11
Kendte udgifter til etablering og drift af optisk sortering samt skøn for to anlæg på to forskellige størrelser.

 

Vejle

Kolding

Århus

Skøn1

Skøn2

Antal husstande

28.000 stk.

30.000

stk.

138.000 stk.

30.000

stk.

140.000 stk.

Etablerings- omkostning

 

22,5 mill. kr.

62 mill. kr.

20 mill. kr.

60 mill. kr.

Årlige drifts- omkostninger

1,3 mill. kr.

 

 

1,5 mill. kr.

5 mill. kr.


Et anlæg til 30.000 enheder antages at kunne etableres for 20 mill. kr. mens et anlæg til 140.000 husstande anslås til 60 mill. kr.

Tilsvarende anslås driftsomkostningerne til 1,5 mill. kr. ved 30.000 boliger og 5 mill. kr. ved 140.000 boliger.

2.1.2 Afskrivning af udstyr og anlæg

Indsamlingsudstyr og biler afskrives over 10 år, hvorefter scrapværdien sættes lig 0 kr. Kærrer afskrives dog på 5 år.

På anlæg afskrives bygningsdele over 20 år og udstyr på 10 år. Et optisk sorteringsanlæg antages i gennemsnit at skulle afskrives over 15 år.

2.2 Etableringsomkostninger for nyt indsamlingssystem

2.2.1 Enhedspriser til udstyr og anlæg

Alle boliger får udleveret et dobbelt køkkenstativ.

Ved individuelle boliger skal opstilles en 120 l container eller et sækkestativ pr. affaldsfraktion. Dvs. én skraldespand til restaffald og én skraldespand til organisk affald (bortset fra Vejlemodellen, hvor der kun skal bruges én skraldespand).

Ved boliger med fælles skraldespande opstilles en 400 l container til organisk affald og to 400 l containere til restaffald pr. 10 boliger.

Desuden skal anskaffes en bil pr. 2.429 containere eller 3.000 sække pr. uge (inkl. 5% reservekapacitet).

Ved Vejlemodellen skal desuden etableres et optisk sorteringsanlæg. Anlægsudgiften for et anlæg til et givent antal boliger anslås ved interpolation mellem enhedspriserne (Skøn1 og Skøn2 i Tabel 11 s. *).

2.2.2 Etableringsomkostninger for boliger med individuelle skraldespande

Tabel 12
Antal enheder pr. bolig med individuel skraldespand

Kombina- tioner

 

Hoved- stad

Grind- sted

Kolding

Vejle

Aalborg

Etablering

 

stk./
bolig

stk./ bolig

stk./ bolig

stk./ bolig

stk./ bolig

Køkkenudstyr

Køkkenstativ

1

1

1

1

1

Udeudstyr

Sækkestativ

2

2

2

 

1

 

Container

 

 

 

1

1

Indsamling

Bil

0,0006

0,0004

0,0004

0,0004

0,0006

Sorteringsanlæg

 

 

 

 

0,00002

 


I modellerne Hovedstadsområdet, Grindsted og Kolding skal etableres to sækkestativer pr. bolig. I Vejle skal etableres én container og Aalborg skal etableres et sækkestativ og en container pr. bolig med individuel skraldespand.

Antallet af biler beregnes som antal tømninger pr. uge divideret med bilernes kapacitet for hhv. sække og containere

Tabel 13
Etableringsomkostninger pr. bolig med individuel skraldespand

 

 

Hoved- stad

Grind- sted

Kolding

Vejle

Aalborg

Etablering

 

kr./bolig

kr./bolig

kr./bolig

kr./bolig

kr./bolig

Køkkenudstyr

Køkkenstativ

35

35

35

35

35

Udeudstyr

Sækkestativ

1460

1460

1460

0

730

 

Container

0

0

0

300

300

Indsamling

Bil

412

333

333

412

539

Sorteringsanlæg

 

 

 

 

667

 

I alt

kr.

1.907

1.828

1.828

1.413

1.604


Da en container er billigere end et sækkestativ er etableringen af containerløsninger billigst. Etableringen af et optisk sorteringsanlæg som i Vejle øger etableringsomkostningen med 667 kr. pr. bolig (beregnet ved 30.000 boliger).

Kapitalomkostningerne beregnes som ydelsen på et lån til hvert anlæg. Lånets løbetid svarer til levetiden og forrentes med 6%.

Tabel 14
Kapitalomkostninger pr. bolig med individuel skraldespand

Pris pr. sted

 

Hoved- stad

Grind- sted

Kolding

Vejle

Aalborg

Afskrivning

 

kr./bolig

kr./bolig

kr./bolig

kr./bolig

kr./bolig

Køkkenudstyr

Køkkenstativ

5

5

5

5

5

Udeudstyr

Sækkestativ

198

198

198

0

99

 

Container 120 l

0

0

0

41

41

Indsamling

Bil

56

45

45

56

73

Sorterings- anlæg

 

 

 

 

69

 

I alt

kr.

259

248

248

170

218


Når der tages hensyn til levetiden vil etableringen af sorteringsanlæg være billigere end at opstille ekstra sækkestativer eller containere til alle boliger.

2.2.3 Etableringsomkostninger for boliger med fælles skraldespand

Det antages, at der skal opstilles 3 stk. 400 l containere pr. 10 boliger i etageområder o.lign. I modellen for Vejle kan man dog nøjes med 2 containere. Hver container tømmes én gang ugentlig (i praksis har nogle 14 dages tømning men flere containere, dette antages at gå lige op).

Tabel 15
Antal enheder pr. bolig med fælles skraldespand

Kombinationer

 

Hoved- stad

Grindsted

Kolding

Vejle

Aalborg

Etablering

 

stk./bolig

stk./bolig

stk./bolig

stk./bolig

stk./bolig

Køkkenudstyr

Køkken- stativ

1

1

1

1

1

Udeudstyr

Container 400 l

0,3

0,3

0,3

0,2

0,3

Indsamling

Bil

0,0001

0,0001

0,0001

0,0001

0,0001

Sorteringsanlæg

 

 

 

 

0,00003

 


Tabel 16
Etableringsomkostninger pr. bolig med fælles skraldespand

Pris pr. sted

 

Hoved- stad

Grindsted

Kolding

Vejle

Aalborg

Etablering

 

kr./bolig

kr./bolig

kr./bolig

kr./bolig

kr./bolig

Køkkenudstyr

Køkken- stativ

35

35

35

35

35

Udeudstyr

Container
400 l

630

630

630

420

630

Indsamling

Bil

124

124

124

82

124

Sorterings- anlæg

til 30.000 boliger

     

667

 

I alt

kr.

789

789

789

1.204

789


Tabel 17
Kapitalomkostninger pr. bolig med fælles skraldespand

Pris pr. sted

 

Hoved- stad

Grindsted

Kolding

Vejle

Aalborg

Afskrivning

 

kr./bolig

kr./bolig

kr./bolig

kr./bolig

kr./bolig

Køkkenudstyr

Køkken- stativ

5

5

5

5

5

Udeudstyr

Container 400 l

86

86

86

57

86

Indsamling

Bil

17

17

17

11

17

Sorteringsanlæg

til 30.000 boliger

 

 

 

69

 

I alt

kr.

107

107

107

142

107


Der er således kun to forskellige modeller for boliger med fælles skraldespande:

  1. 3 stk. 400 l containere pr. 10 boliger som afhentes separat hver uge
  2. 2 stk. 400 l containere pr. 10 boliger som afhentes hver uge og sorteres optisk.

Omkostningerne til sorteringsanlægget betyder, at udgiften pr. bolig med fælles skraldespand er dyrere end opstilling af ekstra container.

2.3 Drift af indsamlingssystem

2.3.1 Drift af indsamling fra boliger med individuelle skraldespande

Tabel 18
Antal enheder til drift af indsamlingssystem pr. bolig med individuel skraldespand

Drift

 

Hoved- stad

Grind- sted

Kolding

Vejle

Aalborg

 

 

stk./ bolig/år

stk./ bolig/år

stk./ bolig/år

stk./ bolig/år

stk./ bolig/år

Køkkenudstyr

 

 

Plastposer

 

 

156

156

156

Papirposer

156

156

 

 

 

Distribution af poser/bolig

4

4

4

4

4

Udeudstyr

Sække

 

52

52

0

52

Tømning

 

Sække

 

52

52

 

52

Containere

52

 

 

52

26

Sortering

 

 

 

 

52

 


Tabel 19
Driftsudgifter til indsamling pr. bolig med individuel skraldespand

Pris pr. bolig

 

Hoved- stad

Grind- sted

Kolding

Vejle

Aalborg

Drift

 

kr./år

kr./år

kr./år

kr./år

kr./år

Køkkenudstyr

 

 

Plastposer

0

0

39

39

39

Papirposer

47

47

0

0

0

Distribution af poser

20

20

20

20

20

Udeudstyr

Sække

0

104

104

0

104

Indsamling

 

Sække

0

454

454

0

454

Containere

561

0

0

561

281

Sortering

 

 

 

 

167

 

I alt

kr.

628

625

617

787

898


2.3.2 Drift af indsamling fra boliger med fælles skraldespande

Tabel 20
Antal enheder til drift af indsamlingssystem pr. bolig med fælles skraldespand

 

 

Hoved- stad

Grind- sted

Kolding

Vejle

Aalborg

Drift

 

stk./ bolig/år

stk./ bolig/år

stk./ bolig/år

stk./ bolig/år

stk./ bolig/år

Køkkenudstyr

 

 

Plastposer

 

 

156

156

156

Papirposer

156

156

 

 

 

Distribution af poser/sted

4

4

4

4

4

Indsamling

Containere

15,6

15,6

15,6

10,4

15,6

Sortering

 

 

 

 

52

 


Tabel 21
Driftsudgifter til indsamling pr. bolig med fælles skraldespand

Pris pr. sted

 

Hoved- stad

Grind- sted

Kolding

Vejle

Aalborg

Drift

 

kr./sted/ år

kr./sted/ år

kr./sted/ år

kr./sted/ år

kr./sted/ år

Køkkenudstyr

Plastposer

0

0

39

39

39

Papirposer

47

47

0

0

0

Distribution af poser/sted

20

20

20

20

20

Containere

167

167

167

112

167

Sortering

til 30.000 boliger

 

 

 

167

 

I alt

kr.

234

234

226

337

226

2.4 Samlet omkostning pr. bolig pr. år

Tabel 22
Samlet omkostning ved indsamling pr. bolig med individuel skraldespand pr. år

Pris pr. bolig

Hovedstad

Grindsted

Kolding

Vejle

Aalborg

Samlet årlig udgift

kr./år/ enhed

kr./år/ enhed

kr./år/ enhed

kr./år/ enhed

kr./år/ enhed

Afskrivning

259

248

248

170

218

Drift

628

625

617

787

898

Administration

89

87

87

96

112

I alt

976

961

952

1.053

1.228


Tabel 23
Samlet omkostning ved indsamling pr. bolig med fælles skraldespand pr. år

Pris pr. sted

Hovedstad

Grindsted

Kolding

Vejle

Aalborg

Samlet årlig udgift

kr./år/ enhed

kr./år/ enhed

kr./år/ enhed

kr./år/ enhed

kr./år/ enhed

Afskrivning

107

107

107

142

107

Drift

235

235

227

338

227

Administration

34

34

33

48

33

I alt

377

377

368

528

368


Ved 30.000 boliger er Koldingmodellen med 14 dages indsamling af sække billigst både for boliger med individuelle skraldespande for boliger med fælles skraldespande.

For at illustrere den økonomiske forskel mellem forskellige indsamlingssystemer opstilles 8 modeller for individuelle skraldespande og tre modeller for fælles skraldespande:

Tabel 24
Otte regneeksempler til illustration af økonomien for forskellige indsamlingssystemer

Benævnelse

Beskrivelse

Sæk u. sort

Sækkesystem uden kildesortering

Cont. u. sort.

Containersystem (120 l) uden kildesortering med ugeindsamling

Cont. u. sort. 14 dg.

Containersystem (240 l) uden kildesortering med 14-dages indsamling

7/14 dg. sæk

Indsamling af organisk affald i papirsække hver 14. dag og restaffald hver uge.

7/14 dg. cont

Indsamling af organisk affald i 120 l container hver 14. dag og restaffald hver uge.

14. dg. sæk

Indsamling i to papirsække skiftevis organisk og restaffald hver anden uge.

14. dg. cont

Indsamling i to 120 l container skiftevis organisk og restaffald hver anden uge.

Uge optisk

Indsamling i 120 l container hver uge.

 

 

Figur 1
Overslag over samlede omkostninger ved forskellig antal boliger med individuelle skraldespande

For etageejendomme mv. med fælles skraldespande er opstillet tre modeller:

Tabel 25
Tre modeller til indsamling fra etageejendomme med fælles skraldespande

Betegnelse

Beskrivelse

Uden kildesortering

Affaldet indsamles ugentlig i 2 * 400 l containere

Separat

Affaldet indsamles ugentlig i 1 * 400 l container til organisk og 2 * 400 l til rest pr. 10 boliger

Optisk

Affaldet indsamles ugentlig i 2 * 400 l containere, hvorefter det sorteres i optisk sorteringsanlæg

 

 

Figur 2
Overslag over samlede omkostninger ved forskellig antal boliger med fælles skraldespande

3 Bilag C: Økonomi forbehandling

I det følgende opgøres omkostningerne ved forbehandling af affaldet som på neddeler og magnetseparator i Grindsted, rullesigte i Herning og skrueseparator i Vaarst.

Formålet er at opstille en sammenlignelig økonomi. Derfor anvendes ikke de faktiske omkostninger, men omkostninger beregnet ud fra fælles enhedspriser, således at lokale forskelle udelades.

Det antages at biomassen skal hygiejniseres 1 time ved 70 oC.

Tabel 26
Fælles forudsætninger for forbehandling

Forbehandling

 

 

Forbrænding af rejekt

500

kr./ton

Bortskaffelse biomasse

0

kr./ton

Levetid

10

år

Driftspersonale

300.000

kr./mandeår

Mandskab

0,5

mandeår

Administration

10%

af behandlingspris

Varme

400

kr./GJ

El

0,35

kr./kWh

Vand

18

kr./m3

Hygiejnisering

0,164

GJ/ton

Vedligehold

3%

af investering


På anlæggene er det nødvendige mandskab skønnet forskelligt afhængigt af, hvilke opgaver personalet i øvrigt udfører. Anlæggene er teknisk omtrent lige enkle, derfor antages at personalebehovet er det samme (½ mand).

Anlæggenes kapacitet er forskellig, dette har naturligvis betydning for behandlingsprisen pr. ton indsamlet affald.

Tabel 27
Kapacitet af de tre anlæg

 

Enhed

Neddeler+magnetsep.

Rullesigte

Skrueseparator

Kapacitet

ton/år

9.000

11.000

10.000


Etableringsomkostningerne anslås til følgende:

Tabel 28
Etablerings- og kapitalomkostninger

Anlæg

 

Neddeler+magnetsep.

Rullesigte

Skrueseparator

Etablering

kr.

11.000.000

5.800.000

10.000.000

Forrentning og afskrivning

kr./år

1.494.548

788.034

1.358.680

Ydelse

kr./ton

166

72

136


Driftsomkostningerne beregnes ud fra følgende forbrug:

Tabel 29
Forbrug m.v. på hvert anlæg

Drift

Enhed

Neddeler+magnetsep.

Rullesigte

Skrueseparator

Hygiejnisering

% af affald

100%

65%

61%

El

kWh/ton

25

6

30

Vand

m3/ton

0,10

0,03

0

Rejekt%

% af affald

0-1%

35%

39%


Hvis hygiejniseringen foregår på biogasanlægget kan varmen muligvis udnyttes i afgasningen. Forbruget regnes dog med i denne standardberegning.

Tabel 30
Beregnede driftsomkostninger

Drift

Enhed

Neddeler+magnetsep.

Rullesigte

Skrueseparator

Hygiejnisering

kr./ton

66

43

40

El

kr./ton

9

2

11

Vand

kr./ton

2

1

0

Mandskab

kr./ton

14

14

14

Vedligehold

kr./ton

37

16

30

Bortskaffelse rejekt

kr./ton

0

210

234

Bortskaffelse af biomasse

kr./ton

0

0

0

Drift i alt

kr./ton

126

285

328


Den samlede behandlingspris beregnes som kapitalomkostninger plus driftsomkostninger ved fuld udnyttelse af anlæggets kapacitet.

Tabel 31
Samlet behandlingspris

 

Enhed

Neddeler+ magnetsep.

Rullesigte

Skrue- separator

Kapitalomkostninger

kr./ton

166

72

136

Drift i alt

kr./ton

126

285

328

Administration

kr./ton

13

28

33

Behandlingspris

kr./ton

305

385

497