Udnyt de positive tendenser - de næste skridt i den globale indsats for bæredygtig produktion og forbrug

2 Ambitioner for de næste 10 års indsats

Verdenstopmødet i Johannesburg endte med en forpligtelse til at forstærke indsatsen for bæredygtig produktion og forbrug i de kommende ti år. Hvis det skal lykkes, er det nødvendigt at have en vision om, hvor langt verdenssamfundet bør nå i løbet af perioden.

Desværre må det erkendes, at det ikke vil være realistisk på ti år at nå at skifte til bæredygtig produktion og forbrug. Det internationale samfunds ambition er eksempelvis kun at halvere andelen af fattige mennesker inden 2015. Det mål må og skal nås, men der vil altså formentlig fortsat være adskillige hundrede millioner mennesker i år 2015, der er ekstremt fattige, og som således har et forbrug, som ikke er bæredygtigt, simpelthen fordi det ikke er højt nok.

Også i de rige lande er det en stor udfordring at omstille samfundene. I FN’s Rammekonvention om Klimaforandringer (UNFCCC) har verdens lande tilsluttet sig målet om at undgå farlige menneskeskabte klimaforandringer.8 Hvis dette mål skal nås vil det være nødvendigt med drastiske reduktioner af udledningen af drivhusgasser i de rige lande. Alligevel er målet i Kyotoprotokollen kun at reducere udledningerne med ca. 5% om godt 10 år.9

Selv om den globale omstilling til bæredygtig produktion og forbrug er en udfordring af dimensioner, så kan meget nås, hvis verdens lande lever op til forpligtelsen fra Johannesburg om at samarbejde. Det vil således være muligt at nå følgende mål, der naturligvis bør konkretiseres i forbindelse med det videre arbejde med at skabe den 10-årige ramme:
Verden bør være på kurs mod at opfylde eller overopfylde de relevante dele af Millenium-udviklingsmålene (se afsnit 4 nedenfor).
I de rige lande bør der være en hel række eksempler på sektorer, hvor det er lykkedes igennem en årrække - ikke blot at fastholde en afkobling af miljøbelastningen fra den økonomiske vækst - men også at reducere miljøbelastningen markant.
Der bør være etableret et effektivt system til overførsel af miljøteknologi fra industrialiserede lande til u-lande.
I forbindelse med anvendelse af virkemidler bør det være helt normal praksis, at disse er baseret på en holistisk vurdering af effekterne. De miljømæssige effekter må ses i livscyklusperspektiv, og de sociale effekter må ses i globalt perspektiv, og altså ikke være begrænset til det nationale perspektiv.
Der bør udvikles og implementeres et bindende sæt af globale regler for virksomheders samfundsansvar, inklusive erstatningspligt.
Der bør være etableret et effektivt system til forebyggelse af, at der opstår omfattende miljøproblemer knyttet til nye produkter eller produktionsmetoder.