Undersøgelse for patogener i udvalgte vandværker

3 De undersøgte vandværker

3.1 Vandbehandling
3.2 Vandværkerne
3.2.1 Dolmer Enge vandværk, Grenå Kommune
3.2.2 Havdal vandværk, Grenaa Kommune
3.2.3 Holmstrupværket, Århus Kommunale Værker
3.2.4 Hvidovre kommunale vandforsyning
3.2.5 Kingosvej vandværk, Nykøbing-Rørvig Kommune
3.2.6 Mørkskov vandværk, Vordingborg kommunale Værker
3.2.7 Mårslet Vandværk
3.2.8 Odense Vandselskab - Hovedværket
3.2.9 Privat vandværk, Sydsjælland
3.2.10 Regnemark Vandværk, Københavns Vand,
3.2.11 Stenholt vandværk, Hillerød Kommunes Vandværk
3.2.12 Vissegård vandværk, Aalborg Kommunes Vandforsyning
  

De undersøgte vandværker blev valgt ud fra blandt andet et ønske om at undersøge en række værker med stor risiko for, at grundvandsressourcen kunne være forurenet med patogene mikroorganismer fra jordoverfladen. Der blev således udvalgt vandværker med erkendte mikrobiologiske problemer, vandværker med boringer på en sårbar kildeplads med en geologi uden beskyttende lerlag eller med overfladenære filtre. I nogle tilfælde var der potential risiko for forurening med overfladevand i områder med ungt vand og sårbare magasiner, idet grundvandsmagasinet var eller havde været forurenet med BAM eller nitrat. Sådanne forureninger kan dog også skyldes utætte boringer. Undersøgelsen omfattede også vandværker uden egentlig vandbehandling.

Udover disse forhold, blev der søgt efter vandværker med problematiske vandtyper, der ledte til vanskelig jernfjernelse eller ufuldstændig NH4-fjernelse, samt vandtyper med svovlbrinte (H2S) eller ’sort’ vand på grund af mangan (Mn) eller jernsulfider. Disse vandtyper, samt vandtyper med relativt høje indhold af organisk stof – assimilable organic carbon (AOC) - der kan benyttes som vækstsubstrat for mikroorganismer, samt vandtyper med høj belastning af CH4, giver ofte høje kimtal, hvilket kunne give baggrund for overlevelse af patogene mikroorganismer.

Derudover blev der valgt både nogle små og nogle store vandforsyninger, private og offentlige vandværker, et enkelt vandværk med behandling af overfladevand, samt 2 vandværker med aktiv kul-filtrering for at fjerne organiske forureninger (pesticider).

3.1 Vandbehandling

Dansk vandbehandling er generelt meget simpel, da mere end 99% af vandforsyningen er baseret på grundvand, og kun et enkelt vandværk producerede i 2000 regelmæssigt drikkevand fra overfladevand. Det er desuden karakteristisk, at vandbehandlingen som regel omfatter sandfiltrering, og at vandet kun desinficeres i meget få tilfælde.

Et typisk dansk vandværk omfatter behandling af grundvand med beluftning og sandfiltrering (for- og efterfilter), som det fremgår af principskitsen i Figur 3.1A. Langt størstedelen af det grundvand, der benyttes som råvand, er anaerobt, hvorfor det indledningsvis beluftes. Beluftningen har til formål at ilte råvandet og at afstrippe eventuelle uønskede gasser i råvandet, fx methan og svovlbrinte. Såfremt der er Fe(II) i vandet, vil ilten oxidere det til Fe(III), der fælder ud og vil blive fjernet i sandfiltrene. Den resterende del af methan og svovlbrinte, der ikke fjernes under beluftningen, vil blive omsat mikrobielt i sandfiltret. Ammonium, Mn(II) og mikrobielt omsætteligt organisk stof vil ligeledes blive oxideret mikrobielt i sandfiltret, idet mikroorganismerne i filtret benytter disse stoffer som næringsstof. Dette betyder, at der er en betydelig mikrobiel population i sandfiltre. Når sandfiltrene har været benyttet i en periode, clogger sandet til på grund af udfældningerne, og trykmodstanden i filtret øges. Herefter returskylles filtret for at skylle udfældningerne bort.

Figur 3.1.
Principskitser over vandværker med forskellig grad af vandbehandling. A Typisk dansk vandværk til behandling af grundvand med beluftning og sandfiltrering (for- og efterfilter), B Vandværk med videregående vandbehandling: fjermelse af organiske stoffer ved hjælp af granulær aktiv kul (GAC) filtrering efterfulgt af desinfektion ved hjælp af UV-bestråling, C Overfladevandværk (Regnemark), med kemisk fældning, kloroxidation, deklorering, sandfiltrering og efterfølgende desinfektion af vandet med monochloramin.

Andre partikler vil også blive fanget i sandfiltrene, og sandfilttre betragtes derfor som en effektiv barriere til at fjerne en række patogener, fx protozoer.

Hvis råvandet er forurenet med organiske miljøfremmede stoffer som fx pesticider, kan de fjernes ved videregående vandbehandling ved granulær aktiv kul-filtrering (GAC), som det fremgår af principskitsen i Figur 3.1B. GAC er karakteriseret ved et meget stort overfladeareal, som pesticiderne sorberes til. Da der bindes meget organisk stof til GAC (også uspecifikt naturligt organisk stof) kan dette danne grundlag for en væsentlig mikrobiel vækst i GAC-filtret, hvorfor det som regel efterfølges af behandling ved hjælp af UV-bestråling.

Behandling af overfladevand er væsentligt mere kompliceret, da indholdet af organisk stof er højere end i grundvand. En sådan behandling kan omfatte kloroxidation, kemisk fældning, deklorering, pH-justering, desinfektion af vandet med monochloramin, og efterfølgende sandfiltrering som det fremgår af principskitsen i Figur 3.1C.

3.2 Vandværkerne

I det følgende præsenteres de undersøgte vandværker både enkeltvis og i oversigtstabeller. Gennemgangen af vandværkerne er baseret på data og oplysninger fra de enkelte vandværker.

3.2.1 Dolmer Enge vandværk, Grenå Kommune

Geologien er præget af aflejringer af glacial smeltevandsand ned til 1,6-3,5 meter under terræn (mut), (med et lerlag (mergel) 1,6-3,0 mut i en enkelt af de 5 boringer). Herunder er der kalk/kridt aflejringer (danienkalksand) ned til bunden af boringerne 50-60 mut. Det vil sige, at der ikke er nogen væsentlig beskyttelse af grundvandet, der har grundvandsspejl i 2-4 mut. Der er ingen oplysninger om filtre, så der er antageligt tale om åbne kalkboringer.

Dette vandværk er karakteriseret ved at have sårbare kildepladser, hvilket blandt andet kommer til udtryk i form af relativt høje nitratindhold (21-31 mg/L)

Da grundvandet er aerobt, foretages der ingen behandling af vandet. Vandværket har i undersøgelsesperioden kørt en normal drift uden afbrydelse.

Vandværket producerer 700.000 m3/år til ca. 4.400 indbyggere.

3.2.2 Havdal vandværk, Grenaa Kommune

Geologien er præget af aflejringer af glacial smeltevandsand ned til 0-16 mut, (med et lerlag 3-9 mut i 4 af de 8 boringer). En af boringerne har kalk/kridt kalksten helt til jordoverfladen og i en anden boring er kalken kun dækket af 2 m glacialt smeltevandssand. Herunder er der kalk/kridt aflejringer (danienkalksand) ned til bunden af boringerne 50-54 mut. Det vil sige, at der ikke er nogen væsentlig beskyttelse af grundvandet, der har grundvandsspejl i 4-11 mut. Der er ingen oplysninger om filtre, så der er antageligt tale om åbne kalkboringer.

Dette vandværk er karakteriseret ved at have nogle sårbare kildepladser, hvilket blandt andet kommer til udtryk i form af relativt høje nitratindhold (5-39 mg/L)

Selv om grundvandet er aerobt, er iltkoncentrationen lav (1,7-4 mg/L), og derfor gennemgår vandet en simpel beluftning. Deruover foretages der ingen behandling af vandet. Vandværket har i undersøgelsesperioden kørt en normal drift uden afbrydelse.

Vandværket producerer 1.300.000 m3/år til ca. 8.200 forbrugere.

3.2.3 Holmstrupværket, Århus Kommunale Værker

Magasinet består af smeltevandsgrus, med et dæklag af ca. 7 m ler. Magasinet var oprindeligt artesisk (1970), men har under indvindingen et grundvandsspejl i 4 mut (1973).

Kildepladsen har ikke særligt dybe boringer, der er filtersat i 11-19 mut., og er sårbar, idet der er påvist BAM i flere boringer. Dette har ført til lukning af disse boringer.

Vandbehandlingen er traditionel med beluftning og dobbelt sandfiltrering.

I 1999 kørte vandværket med 2 boringer (Ho. 1 og Ho. 4) med en indvinding på 480.00 m3. I 2000 var der kun en boring (Ho. 1) i drift, og indvindingen var 142.000 m3. Boringerne blev nedlagt i december 2000.

Tabel 3.1:
Vandbehandlingen på de undersøgte vandværker. Der kan være flere parallelle filtre. Basret på oplysninger fra de enkelte vandværker og Vandforsyningsstatistik (1999).

 

Vandbehandling

Vandværk

Kemisk behandling

Beluftning

Sand- filtrering

GAC

Efter- desin- fektion

Grundvand

 

 

 

 

 

Dolmer Enge vandværk
Grenaa Kommune

-

-

-

-

-

Havdal vandværk
Grenaa Kommune

-

Plasker

-

-

-

Holmstrupværket
Århus Kommunale Værker

-

Rislebakke

Forfilter
Efterfilter

-

-

Hvidovre kommunale vandforsyning

-

Trappe

Enkeltfilter

+

UV

Kingosvej vandværk
Nykøbing-Rørvig Kommune

-

Luft- indblæsning

Forfilter
Efterfilter

-

-

Mørkskov vandværk
Vordingborg kommunale Værker

-

Trappe evt. ilt- injektion

Enkelt, beholder- filter

-

-

Mårslet vandværk

-

Beluftning i filtertop

Forfilter
Efterfilter
lukkede2

-

-

Odense vandselskab, Hovedværket

-

Bund- belufter (Airomater)

Enkelt flermedie- filter

(+)1

-

Privat vandværk, Sydsjælland

-

Beluftning, kompressor

Tryksand- filter

-

 

Stenholt vandværk
Hillerød kommunale
Vandværk

-

Luft- indblanding

Forfilter Efterfilter

-

UV

Vissegård vandværk
Aalborg

-

-

-

-

UV

Overfladevand

 

 

 

 

 

Regnemark Vandværk3
Københavns Vand

Fældning Klordes- infektion

-

Forfilter Efterfilter

-

NH2Cl

1: GAC-anlæg ikke i produktion
2: Silhorko-filter
3: for detaljer, se figur 3.1
  

Tabel 3.2:
Karakterisering af boringerne på de undersøgte grundvandsvandværker, baseret på oplysninger fra vandværkerne. Dybden er angivet i meter under terræn (mut).

 

Geologi

Vandværk

Overordnet geologi

Grund- vandsspejl
[mut]

Filterdybde
[mut]

Antal boringer

Grundvand

 

 

 

 

Dolmer Enge vandværk Grenaa Kommune

Smeltevands- sand over danienkalk (2-60 mut) m. forkastnings- zoner

2 – 4

Åben kalkboring ned til 50-60

5

Havdal vandværk Grenaa Kommune

Smeltevands- sand over kridt/kalk
((0) 7-54 mut) m. forkastnings- zoner

4 – 11

Åben kalkboring ned til 50-54

8

Holmstrupværket Århus Kommunale Værker

7 m ler over  magasin af smeltevands- grus

ca. 4

11-19

1999: 2
2000: 1 Lukket dec. 2000

Hvidovre kommunale vandforsyning

6-13 m moræneler over danienkalk og skrivekridt

3 – 11

Åbne kalkboringer 3-70 m

14 (5 pt. ude af drift)

Kingosvej vandværk Nykøbing-Rørvig Kommune

46 m moræne-ler med sand- og gruslag over danienkalk

11

44-62

7

Mørkskov vandværk Vordingborg kommunale Værker

Fra terræn: muld, grus, rød- og blåler og kalk + flint

5-13

Åbne kalk-boringer fra kalken 30- 40 til bund af boringer: 57-60

ca. 10

Mårslet vandværk

Kvartære sedimenter
18-25 m ler over groft smeltevands- sand

27

39-45
54-60
48-60

3

Odense vandselskab, Hovedværket

Kvartære aflejringer, glaciale landskabs- former, mest moræne/vand

i.d.

fra 25-30
til 65-90

9

Privat vandværk, Sydsjælland

Boring overlejret af mindst 25 m ler

i.d.

85

1

Stenholt vandværk
Hillerød kommunale Vandværk

i.d.

2

Åbne kalk-boringer fra kalken 14-38 til bund af boringer: 25-79

7

Vissegård vandværk
Aalborg

Bakket moræneland- skab, skrivekridt overlejret af glacialt smeltevands- sand og moræneler

5-16

11-30
De fleste er åbentstående kalkboringer

Opr. 7.
4 løbende taget ud af drift pga. forurening

i.d.: ingen data.
  

Tabel 3.3:
Oversigt over indvindingsområderne for de undersøgte vandværker, baseret på oplysninger fra vandværkerne.

 

Indvindingområde

Vandværk

Indvindings- opland
[km2]

Arealanvendelse

Grundvand

 

 

Dolmer Enge
Vandværk
Grenaa Kommune

0,7

40% dyreproduktion
60% planteproduktion

Havdal vandværk
Grenaa Kommune

1,1

40% dyreproduktion
60% planteproduktion

Holmstrupværket
Århus Kommunale Værker

i.d.

Landbrug
Bymæssig

Hvidovre kommunale vandforsyning

i.d.

Hovedsageligt bymæssig, planteproduktion og væksthuse

Kingosvej vandværk
Nykøbing-Rørvig
Kommune

0,4

Kvæghold, planteproduktion, skovbrug og bymæssig

Mørkskov vandværk
Vordingborg kommunale Værker

i.d.

Skovbrug, agerbrug

Mårslet vandværk

1,9

Landbrug, bymæssig

Odense vandselskab, Hovedværket

i.d.

50% kvæghold/landbrug
20% skovbrug, 30% bymæssig

Privat vandværk,
Sydsjælland

0,3

Planteproduktion og evt. græssende kreaturer

Stenholt vandværk
Hillerød kommunale Vandværk

i.d.

i.d.

Vissegård vandværk
Aalborg

11,5

60-70% landbrug, 10% bymæssig
10-15 % skov/uopdyrket

Overfladevand

 

 

Regnemark Vandværk
Københavns Vand

170

Landbrug, skov, by tilførsel af renset spildevand

i.d.: ingen data.
 

Tabel 3.4:
Oversigt over de undersøgte vandværkers produktion og forsyningsområde baseret på oplysninger fra de undersøgte vandværker.

 

Produktion

Vandværk

Antal forbrugere

Udpumpet volumen
[m3/år]

Grundvand

 

 

Dolmer Enge vandværk
Grenaa Kommune

4.400

700.000

Havdal vandværk
Grenaa Kommune

8.200

1.300.000

Holmstrupværket
Århus Kommunale Værker

i.d.

140.790

Hvidovre kommunale vandforsyning

25% af kommunen

800.000

Kingosvej vandværk
Nykøbing-Rørvig Kommune

6.400

185.000

Mørkskov vandværk
Vordingborg kommunale Værker

9.500

485.000

Mårslet vandværk

ca. 3.900

170.000

Odense vandselskab Hovedværket

ca. 30.000

3.204.190

Privat vandværk
Sydsjælland

83

4.000

Stenholt vandværk
Hillerød kommunale Vandværk

i.d.

i.d.

Vissegård vandværk
Aalborg

25.000

1.550.000

Overfladevand

 

 

Regnemark vandværk
Københavns Vand

>400.000

970.0001

1: Udover produktionen fra overfladevand blev der produceret 12.920.000 m3 fra grundvand (1999)
i.d.: ingen data.

3.2.4 Hvidovre kommunale vandforsyning

Samtlige boringer er ført ned i danienkalk, og 5 af boringerne er endvidere ført ned i skrivekridt. Kalken er overlejret af 6-13 meter kvartære aflejringer, hovedsageligt moræneler. Den ringe dæklagstykkelse antages kun i begrænset omfang at yde beskyttelse mod nedsivende forurening. De fleste af boringerne er udført som åbne kalkboringer (dvs. uden filtersætning) fra kalkoverfladen 3-13 mut til bunden af boringerne 30-70 mut. Grundvandsspejlet står 3-11 mut.

Vandforsyningen har 14 boringer, hvoraf 5 er midlertidigt ude af drift på grund af forhøjede indhold af nikkel eller klorerede opløsningsmidler.

Vandbehandlingen omfatter beluftning, enkeltfiltrering, aktiv kul-filtrering, og UV-bestråling. I 1995 blev der konstateret BAM i en række af boringerne, hvilket resulterede i, at der blev iværksat aktiv kul-filtrering. Siden er der fundet mechlorprop (MCPP), samt diuron.

Produktionen er 815.000 m3/år, svarende til ca. 25% af vandforbruget i kommunen.

Afgangsprøverne er udtaget fra rentvandstanken eller efter denne, det vil sige efter UV-behandlingen.

3.2.5 Kingosvej vandværk, Nykøbing-Rørvig Kommune

Der indvindes vand fra danienkalk. Kalkmagasinet er beskyttet af 44 m moræneler med grus og sandlag, og grundvandsspejl er i 11 mut.

Vandværket har 17 boringer med filtre 44-62 mut.

Grundvandet er præget af relativt højt indhold af methan (17-20 mg/L) og svovlbrinte (12-36 mg/L) samt noget ammonium (0,70-0,98 mg/L). Alle disse stoffer kan benyttes af bakterier som vækstsubstrat, og der er derfor risiko for forhøjede bakterieantal i udløbet.

Vandbehandlingen omfatter beluftning ved indblæsning efterfulgt af dobbeltfiltrering i åbne sandfiltre.

Vandværket er et af 2 værker, som pumper ud i et fælles bynet med højdebeholder, og vandværket producerer ca. 185.000 m3/år (2001). Vandværket har i undersøgelsesperioden kørt en normal drift uden afbrydelse. Det viste sig imidlertid efterfølgende, at rentvandsbeholderen var revnet på langs både over og under vandspejlet, tilsyneladende fordi bygningen gennem 20 år har sat sig. Utæthederne blev udbedret i februar 2002, og vandværket gik i normaldrift fra begyndelsen af marts 2002 (Jeppe Erik Hansen, Nykøbing-Rørvig kommuen, pers. kom).

3.2.6 Mørkskov vandværk, Vordingborg kommunale Værker

Vandværket indvinder fra et kalkmagasin fra 30-40 mut og kalken er overlejret af overvejende blåler.

Vandværket har ca. 10 boringer, der alle er åbne kalkboringer fra 30-40 mut og til bunden af boringerne 57-60 mut.

Vandbehandling: beluftning (trappebelufter) efterfulgt af lukket, enkelt sandfiltrering.

Råvandet er vanskeligt at behandle. Det indeholder jern (0,21-0,46 mg/L) og ammonium (0,69-0,82 mg/L), samt noget svovlbrinte (0,26-1,4 mg/L) og methan (0,27-0,61 mg/L). Alle disse stoffer kan benyttes af bakterier som vækstsubstrat, og der er derfor risiko for forhøjede bakterieantal i udløbet. Desuden er vandet relativt hårdt med et bikarbonatindhold på 364-427 mg/L, hvilket betyder, at det er vanskeligt at aflufte svovlbrinten og methanen uden at øge risikoen for udfældning, da en kraftig beluftning også vil fjerne kuldioxid.

Vandværket producerer ca. 485.000 m3/år og forsyner ca. 9.500 indbyggere. Vandværket har i undersøgelsesperioden kørt en normal drift uden afbrydelse.

3.2.7 Mårslet Vandværk

Vandværket er et privat vandværk, der indvinder fra et magasin af groft smeltevandssand overlejret af 18-25 m ler. Grundvandsspejlet står i 27 mut.

Vandværket har 3 boringer, der er filtersat fra 30-54 mut ned til 45-60 mut.

Vandbehandlingen er traditionel med beluftning i toppen af filtret, der omfatter lukket, dobbelt sandfiltrering.

Vandværket producerer ca. 170.000 m3/år og forsyner ca. 3.900 indbyggere. I undersøgelsesperioden i juli – august 2000 blev der konstateret BAM i lave koncentrationer i en af boringerne, og der blev indsat nye inderrør i filtrene, da boltene i de gamle inderrør var rustet op og havde efterladt huller, der tillod nedsivende overfladenært vand at trænge ind i boringen.

3.2.8 Odense Vandselskab - Hovedværket

Geologien er noget varierende, men er præget af glaciale aflejringer og generelt er der et rimeligt beskyttelseslag i form af ler over de relativt dybe filtre (det øverste filter ligger i 25-30 mut, hvorimod det dybeste ligger i 65-90 mut).

Dette er et af de større vandværker. Vandværket har 9 boringer i drift.

Vandbehandlingen omfatter beluftning med indblæsning og enkeltfiltrering i flermediefiltre.

Der er påvist BAM i råvandet, hvilket har resulteret i, at vandværket er ved at installere aktiv kul-filtre, men de er endnu ikke inddraget i produktionen

Vandværket producerer ca. 3.200.000 m3/år og forsyner ca. 30.000 indbyggere. Vandværket har i undersøgelsesperioden kørt en normal drift uden afbrydelse.

3.2.9 Privat vandværk, Sydsjælland

Vandværket har en boring med en dybde på 85 m overlejret af mindst 25 m ler aflejringer.

Dette er undersøgelsens mindste vandværk, idet det kun forsyner 83 personer og producerer knap 4.000 m3/år (2000).

Vandbehandlingen er simpel: beluftning ved hjælp af en kompressor og filtrering igennem et tryksandfilter.

3.2.10 Regnemark Vandværk, Københavns Vand,

Dette vandværk producerer drikkevand fra overfladevand fra Haraldsted Sø og Gyrstinge Sø og adskiller sig derved fra de øvrige vandværker i undersøgelsen.

Vandbehandlingen er omfattende, idet alger og partikulært organisk materiale indledningsvis fjernes ved mikrosining (40-60 µm) i vandindtaget i søen, efterfulgt af flokkulering og sedimentation. Derefter chlordesinficeres vandet (18 mg/L chlor) efterfulgt af en afchloring med svovldioxid og sulfit. Herefter neutraliseres vandet ved tilsætning af kalk samt efterdesinficeres ved tilsætning af monochloramin (0,6 mg/L). Herefter dobbeltfiltreres vandet gennem sandfiltre. Prøverne, der er udtaget som færdigbehandlet overfladevand og analyseret i denne undersøgelse, vil således indeholde desinfektionskemikaliet monochloramin.

Søvandet vil naturligvis være eksponeret til mange forskellige forureningskilder lige fra de dyr, der lever i søen, til den overfladeafstrømning, der kommer fra de omkringliggende marker samt renset spildevand fra byer i oplandet. Dette er årsagen til, at råvandet er belastet både med en række pesticider, detergenter og indikatorbakterier (såvel coliforme som termotolerante coliforme bakterier).

Overfladevandværket kører ikke kontinuert, men har kørt i undersøgelsesperioden. Der er taget prøver både direkte fra søen og af det færdigtbehandlede overfladevand.

Overfladevandværket producerer ca. 970.000 m3/år (1999), men da dette vand blandes med både vand fra Regnemark Vandværks grundvandsvandværk (grundvand:overfladevand-forholdet varierer fra 2:1 til 1:1) og vand fra andre vandværker, kan det ikke opgøres hvor mange indbyggere, der forsynes med dette vand.

3.2.11 Stenholt vandværk, Hillerød Kommunes Vandværk

Dette vandværk indvinder fra et kalkmagasin. Grundvandspejlet står i ca. 2 mut.

Vandværket har 7 boringer med åbne kalk-boringer fra den øvre grænse af kalken 14-38 mut ned til bunden af boringerne 25-79 mut.

Vandværket er belastet af højt indhold af jern (0,24-2,89 mg/L) og ammonium (0,11-6,54 mg/L), men også med lidt svovlbrinte (0,03-0,30 mg/L) og methan (0,06-45 mg/L). Alle disse stoffer kan benyttes af bakterier som vækstsubstrat, og der er derfor risiko for forhøjede bakterieantal i udløbet.

Vandbehandlingen er luftindblanding efterfulgt af dobbelt sandfiltrering efterfulgt af UV-behandling (i flg. Vandforsyningsstatistik, 1999). Rentvandsprøven er antageligt udtaget efter denne behandling.

3.2.12 Vissegård vandværk, Aalborg Kommunes Vandforsyning

Geologisk er indvindingsoplandet kendetegnet ved et bakket morænelandskab med højtliggende skrivekridt, der stedvis findes i terræn. Skrivekridtet er overlejret af varierende tykkelse af glaciale aflejringer i form af smeltevandssand og moræneler.

De geologiske forhold gør, at der er en ringe naturlig beskyttelse i indvindingsområdet. Nogle steder er det primære grundvandsmagasin (skrivekridt) dækket af mindre end 0,5 m muld efterfulgt af kalk ned til ca. 20 mut, hvor der er saltvand. Boringen er en åben kalkboring uden egentligt filter.

Der er ingen egentlig vandbehandling.

Vandværket forsyner, sammen med en kildeplads beliggende i Aalborg by (Sønderbro) centrale dele af Aalborg (ca. 25.000 personer). Vissegård vandværks boringer var antageligt årsag til en mikrobiel forurening af ledningsnettet i 1997, men selv om der er gjort meget for at opspore forureningen, er årsagen ikke klarlagt. Der er tale om relativt ungt vand, og CFC-datering tyder på, at vandet er mellem 20 og 25 år gammelt

Der har siden af og til stadig været problemer i form af forurening med coliforme bakterier, og der blev derfor i efteråret 1998 monteret et UV-behandlingsanlæg på afgangen fra vandværker. Desuden er 4 af vandværkets boringer taget ud af drift. Derefter har der ikke været konstaterede mikrobiologiske problemer. Råvandsprøven blev taget før UV-behandlingsanlægget og rentvandsprøven blev taget efter UV-behandlingsanlægget.