Indsamling af organisk affald fra husholdninger, små erhvervskøkkener og fødevareforretninger i Aalborg kommune

6 Bilag F: Resultater små fødevareforretninger

6.1 Forsøgsordning for små fødevareforretninger

Der er gennemført en forsøgsordning ved 21 forretninger i Aalborg by.

De deltagende forretninger er opdelt i følgende kategorier:

Tabel 6.1
Kategorier af forretninger i undersøgelsen og antal container af hver type

Antal af Navn

Butikker

Containere

Samlet volumen

Butikstype

Stk.

1x80L

1x140L

1x400L

4x120L

5x120L

liter

Bager

2

2

       

160

Fisk

1

         

140

Frugt og Grønt

5

1

2

 

1

1

1980

Købmænd

9

4

 

3

   

1680

Ost

1

1

       

80

Slagter

1

 

1

     

140

I alt

19

8

3

3

1

1

4180


Indsamlingen er normalt fordelt på alle ruter, men ved prøvetagning er indsamlet på en fast dag.

6.2 Indsamlet mængde fra små fødevareforretninger

I prøvetagningsperioden er affald indsamlet separat om mandagen, derfor repræsenterer første tømning ikke en hel uge.

Tabel 6.2
Indsamlet mængde fra 21 detailbutikker. (Læs 1 er ikke talt med i middel).

Læs

Dato

Org. affald

Pr. butik

   

kg

kg/uge

1

14-05-02

(940)

(45)

2

21-05-02

1720

82

3

28-05-02

1380

66

4

04-06-02

1880

89

Middel

(læs 2-4)

1660

79


Det ikke er muligt at behandle et helt læs separat i DeWasteren. Derfor kan rejekt% ikke måles.

6.2.1 Fordeling på forretningstype

Mængden af affald fra hver butik er opgjort som volumen af container gange en skønnet grad af fyldning.

Tabel 6.3
Antal containere og fyldning for hver forretning

Butikstype

Containere

Fyldning, container

Volumen

 

l

%

l/uge

Bager

80

0%

0

Bager

80

88%

70

Fisk

420

88%

368

Frugt og Grønt

140

0%

0

Frugt og Grønt

80

13%

10

Frugt og Grønt

140

25%

35

Frugt og Grønt

420

75%

315

Frugt og Grønt

480

70%

336

Frugt og Grønt

600

90%

540

Frugt og Grønt

1200

113%

1350

Købmænd

400

0%

0

Købmænd

80

0%

0

Købmænd

80

0%

0

Købmænd

80

13%

10

Købmænd

80

13%

10

Købmænd

80

50%

40

Købmænd

400

25%

100

Købmænd

80

125%

100

Købmænd

400

125%

500

Ost

80

13%

10

Slagter

140

38%

53

Samlet

   

3.847

 

Tabel 6.4
Middelvolumen af organisk affald pr. butikstype opgjort som containervolumen * fyldning

Butikstype

Antal butikker

Indsamlet volumen

Maks. volumen

Min. volumen

 

stk.

liter/uge/butik

liter/uge/butik

liter/uge/butik

Bager

2

35

70

0

Fisk

1

368

   

Frugt og Grønt

7

369

1.350

0

Købmænd

9

84

500

0

Ost

1

10

   

Slagter

1

53

   

Hovedtotal

21

183

   


Frugt og grønt samt fiskeforretningen har mest affald. En enkelt købmand har ligeså meget affald, mens alle øvrige butikker har væsentligt mindre. Fem ud af 21 har ikke brugt ordningen.

6.3 Leverandørundersøgelse ved små fødevareforretninger

Tyve af de 21 er besøgt (én havde ikke tid til besøg).

6.3.1 Resultater

Tabel 6.5
Tilfredshed med indsamlingen blandt små fødevareforretninger

Kategori

Tilfreds

Accept

Utilfreds

Købmænd

8

1

 

Frugt og grønt

6

1

 

Øvrige

2

2

 

I alt (%)

80%

20%

0%


Butikkerne er generelt tilfredse med ordningen. 20% tilkendegav dog, at de accepterede ordningen men hellere ville have været fri. Det blev klart fremhævet, at den kommunale ordning var et godt, billigt alternativ til daka.

6.3.2 Hygiejne og arbejdsmiljø

De fleste er godt tilfredse med rengøring af containerne og flere oplyste, at ordningen faktisk har forbedret hygiejnen i forhold til tidligere.

Slagter og fiskemand lægger vægt på hyppige tømninger, da deres affald let giver anledning til lugt. Derfor kan det være et problem, når der springes en tømning over efter skæve helligdage.

6.3.3 Kildesortering

Containerne til madaffald bruges til frugt, grønt, kød og pålæg, der har overskredet sidste salgsdato. Knogler fra slagteren afhentes af daka.

Enkelte forretninger har pladsproblemer, fordi forretningerne ikke fra starten har været forberedt til kildesortering, men det vil naturligvis være et overgangsproblem.

6.3.4 Containere

Forretningerne er generelt tilfredse med containerne. En enkelt ville dog gerne have en større container end 400 l.

6.3.5 Forslag til forbedring af indsamling fra små fødevareforretninger

Flere mindre købmænd ønskede at kunne nøjes med 14 dages tømning, da de ikke har meget affald.

6.4 Fejlsorteringer i affaldet fra små fødevareforretninger

Prøven er sorteret som beskrevet i bilag A.

Tabel 6.6
Sortering af affald fra små fødevareforretninger

Fase D

Rejekt

   
 

Vægt

Vægt

Bemærkning

Fraktion jfr. bilag A

g

%

 

Metal

 

0,0%

 

Kulørte metalfolier

 

0,0%

 

Batterier

 

0,0%

 

Ni/Cd batterier

 

0,0%

 

Andet metal

 

0,0%

 

Plast

31,8

0,6%

Poser

Cd-holdigt

 

0,0%

 

Cd/DEHP-holdigt

 

0,0%

 

DEHP-holdigt

 

0,0%

 

Andet plast

54,4

1,1%

Tuber

Mælke- og juicekartoner

 

0,0%

 

Større emner

 

0,0%

 

Andet identificerbart

 

0,0%

 

Glas

5,6

0,1%

 

Tekstil

 

0,0%

 

Alt andet

4908,2

98,2%

 

Samlet prøve

5000

100,00%

 


Af fejlsorteringer er der fundet 0,1% glas og 1,1% plast i form af to tuber. Det er et meget flot sorteringsresultat. Poserne udgør 0,6%.

6.5 Overholdelse af grænseværdier i biomasse fra små fødevareforretninger

Tabel 6.7
Analyseresultater biomasse fra små fødevareforretninger (% af grænse-/afskæringsværdi).

Type

Enhed

Grænse-
værdi

Afskæ-
rings-
værdi

Biomasse

Dato

     

14-05-02

21-05-02

28-05-02

04-06-02

Læs

     

1

2

3

4

Cad-
mium

mg/kg TS

0,8

 

13%

11%

12%

13%

Cd pr. fosfor- enhed

mg/kg TP

100

 

27%

20%

22%

30%

Nikkel

mg/kg TS

30

 

15%

43%

123%

100%

Ni pr. fosfor- enhed

mg/kg TP

2500

 

48%

108%

332%

340%

DEHP

mg/kg TS

 

50

28%

72%

42%

128%

NPE

mg/kg TS

 

10

10%

0%

0%

0%


Indholdet af nikkel er højt i to prøver, hvoraf den ene overskrider grænseværdien og indholdet af DEHP er over afskæringsværdien i en af de fire prøver.

6.6 Analyseresultater: Små fødevareforretninger

Tabel 6.8
Analyseresultater organisk affald fra små fødevareforretninger

Se her!
    

Tabel 6.9
Gennemsnitsværdier af analyseresultater fra små fødevareforretninger

Detailforretning

 

Kildesorteret

Rejekt

Biomasse

Grænseværdi

Masse

kg/læs

1660

383

1277

 

Tørstof

%

13

38

17

 

Glødetab

% af TS

90

86

89

 

Kvælstof,total

mg/kg TS

56000

28000

33250

 

Phosphor,total

mg/kg TS

9725

3900

4125

 

COD

mg/kg TS

   

260000

 

Fedt

mg/kg TS

   

25000

 

Cadmium

mg/kg TS

2

3

0,1

0,8

Nikkel

mg/kg TS

3

5

21

30

DEHP

mg/kg TS

84

22

34

50

NPE

mg/kg TS

4

4

2

10