Håndbog om vurdering af spredning af dioxin og andre miljøskadelige stoffer fra ukontrollerede brande

2 Baggrund for undersøgelsen

I løbet af år 2000 har der været to tilfælde af ukontrollerede brande (Bantex i Allerød og lodsepladsbrand i Esbjerg), der gav anledning til offentlighedens opmærksomhed, og et ønske om prøvetagning i omgivelserne, for at vurdere mulige øgede belastninger.

I begge situationer blev der anvendt de tyske erfaringer og regler for prøvetagning og vurdering af resultaterne. Der var i situationerne ikke tid til en større undersøgelse af andre landes regler på området, og vurdere disse i forhold til hinanden.

Der er derfor et udækket behov for klare danske vejledende retningslinier for, hvordan påvirkning af omgivelserne fra ukontrollerede brand bestemmes. Der er taget udgangspunkter i dioxiner, der ved de to brande specielt havde offentlighedens bevågenhed, men der er også inddraget andre forureningsparametre som PAH, PCB og tungmetaller, men primært i forbindelse med prøvetagningen.

Der er indsamlet oplysninger om udenlandsk praksis og erfaringer, både for prøvetagning og analyse, samt grænseværdier for restriktioner og tilhørende krav til oprydning og/eller konsekvenser i forbindelse med brande. Sammen med erfaringerne fra Bantex-branden, lossepladsbranden i Esbjerg og branden på plastvirksomhed i Egå ved Århus er der udarbejdet et forslag til danske regler og anvisninger, som er samlet i rapportens første kapitel, Håndbog.

Håndbogen er søgt gjort operationel for myndigheder og indsatsledere, som ikke kan forventes at have kemisk uddannelse og viden, og endnu mindre kendskab til dioxiner og andre miljøskadelige stoffer. Håndbogen giver derfor nogle simple anvisninger og forholdsregler for dioxinemissionen ved brande, hvor det ikke altid er muligt at få hjælp fra specialister. Anvisningerne kan ikke stå alene, men bør altid følges op med konkrete vurderinger af specialister. Specielt prøver og måleresultater skal behandles med stor varsomhed, så det sikres, at de præsenteres rigtigt og sammenlignes med de rigtige baggrundskoncentrationer eller grænseværdier.

Dokumentationen og baggrundsmaterialet for anbefalingerne i Håndbogen er samlet i de efterfølgende kapitler, som det ikke er nødvendigt at læse for at anvende Håndbogsdelen.

 



Version 1.0 April 2004, © Miljøstyrelsen.