Evaluering af Miljøstøtte til Arktis for årene 1993 - 2003

8 Bilag A - Cases

8.1 Caseudvælgelse

Dybdeundersøgelsen har bestået af en projektanalyse, som er bygget op omkring 5 tematiske case-evalueringer baseret på en dybdegennemgang af relevant sagsmateriale efterfulgt dels af personlige telefoninterviews med danske projektledere , dels i visse tilfælde med besøg på de udvalgte projekter. Dette har været gennemført for på bedst mulig vis at afdække de mange aspekter af Dancea programmet.

Projektbesøgene har omfattet besøg relateret til enkelte specifikke projekter, samt besøg hos og interviews med relevante stakeholders/interessenter for de enkelte projekter. Nedenfor er det kort beskrevet hvilke kriterier, de forskellige cases er udvalgt fra.

8.2 Udvælgelseskriterier

Tre hovedtyper af projekter hvorunder skal udvælges et antal cases

  1. Fysiske projekter eksempelvis et affaldsforbrændingsanlæg;
  2. Organisatoriske projekter eksempel kapacitetsopbygningsprojekter; og
  3. Forsknings eller formidlingsprojekter.

Herudover tages der højde for følgende kriterier:

  • Typer af projekter;
  • Projekter af forskellig størrelse (tilsagnets størrelse);
  • Projekter med forskellige aktørkonstellationer;
  • Projekter, der involverer andre deltagere, f.eks. andre bilaterale; og organisationer, myndigheder eller internationale organisationer.

8.3 Projektvurdering

Ved gennemførelsen af evalueringen af de 19 projekter indenfor de fem temaområder i dybdeundersøgelsen er der blevet gjort brug af et projektevalueringsskema/en vurderingsmodel, for at sikre en ensartet evaluering på tværs af projekterne. Det vil med andre ord sige at nedenstående skabelon er anvendt i nærværende evaluering for hvert at de ovenfornævnte projekter, som indgår i udfærdigelsen af selve tema-casen.

Modellen indplacerer de enkelte projekter på følgende femtrins skala:

1. Utilfredsstillende
2. Mindre tilfredsstillende
3. Tilfredsstillende
4. Meget tilfredsstillende
5. Særdeles tilfredsstillende

I tråd med international evalueringspraksis blev en række evalueringskriterier anvendt til vurdering af de udvalgte projekter, som efterfølgende er vurderet med udgangspunkt i ovenfornævnte femtrins-skala. Det gælder følgende:

  • Relevans (relevance);
  • Efficiens (efficiency);
  • Effektivitet (effectiveness);
  • Effekter (impact); og
  • Levedygtighed (sustainability).
´

8.4 Fremgangsmåde og caseskabelon

Meningen er, at hvert projekt skal vurderes ud fra ovenstående kriterier. Herefter kan projekterne vurderes samlet. Skabelonen nedenfor har været fulgt i så stor udstrækning som muligt for derved at skabe ensartethed blandt de fem case-temaer.

Caseskabelon

Profil af tilskuddet/projektet

Indsatsområde:
Projektstøtte:
Projektets tidsplan:
Andet?



1. Projektbeskrivelse

Lidt om ansøger, baggrund for ansøgning/hvilke problemstillinger søges løst, projektaktiviteter mv.

Hvilke aktører er involveret i projektet og på hvilken måde(aktørkonstellation)

2. Målsætninger og motivation 2A. Mål og delmål Forventede fysiske outputs og forventede resultater. Såfremt projektets mål kan kvantificeres, skal dette med. Hvis det i øvrigt er muligt at kortlægge udgangssituationen (baseline), vil det være glimrende.

Målet er under alle omstændigheder at søge at indkredse ansøgers mål og ønsker med projektet.

2B. Tilskudsmodtagers motivation

Målene vil sandsynligvis være tilpasset ordningens logik og vejledingen til udformningen af ansøgninger. Men det er også vigtigt at vurdere om programmets logik passer sammen med tilskudsmodtagerens motiver som forsker, konsulent eller lignende. Derfor skal ansøgers motivation for at søge støtte afdækkes.

3. Evaluators vurdering

Hvor ovenstående er beskrivende, bevæger vi os nu til evaluators vurdering af det enkelte projekt. Så vidt muligt vil vi her gøre brug af evalueringskriterierne.

3.1. Projektets relevans: Karakter XX

Vurdering af projektets målsætninger i forhold til behovene i Arktis, samt projektets målsætninger set i forhold til programmets overordnede målsætninger på den ene side samt hvorvidt projektet er relevant i forhold til ændrede omverdensforhold. Er der sket ændringer i omverdenen mv., som har påvirket relevansen, og som der skal tages højde for ved en vurdering af relevansen?

3.2. Projektets effektivitet (målopfyldelse): Karakter XX

Vurdering af i hvilket omfang projektets forventede outputs er produceret, og forventede målsætninger er opfyldt i form af realiserede resultater. Effektivitetskriteriet vedrører projektets konkrete output(s), og hvorvidt disse har bidraget til at opfylde projektets målsætninger. Her spiller en vurdering af de fysiske resultater, både i form af gennemførelsen af konkrete aktiviteter og resultaterne heraf, eksempelvis en kortlægning af niveauet af forurenende stoffer indenfor atmosfæren, det terrestriske område, ferskvandsområdet, det marine miljø og sundhed mv. en central rolle.


3.3. Projektets effekter (impact): Karakter XX

En opgørelse af projektets gevinster (eller resultater). Det kan omfatte en lang række elementer, og en 'tematisering' af effekterne kan være hensigtsmæssig eksempelvis miljøeffekter, sundhedseffekter mv. En vurdering af årsagssammenhænge vil også være hensigtsmæssig. Endelig bør man medtage et tidsperspektiv (kortsigtede og langsigtede) samt tilsigtede og utilsigtede effekter.

Projektets konsekvenser bør også vurderes. Eksempelvis en vurdering af betydningen af reduceret udledning miljøskadelige stoffer til det omkringliggende miljø eks. ved ændret ressourceudnyttelse. Herudover kan der også indgå en vurdering af projektets bidrag til vidensopbygning og teknologioverførsel, samarbejde og involvering, spredning af resultaterne til andre brugere mv.

Endeligt bør det vurderes, hvorvidt projektets aktørkonstellation har haft nogen effekt for projektets udvikling

3.4. Projektets efficiens (omkostningseffektivitet): Karakter XX

Vurderingen af projektets gevinster i bred betydning. Her er der tale om de effekter, som projektet har resulteret i, vurderet i forhold til input finansielt og ressourcemæssigt i øvrigt. Der er med andre ord tale om en cost-benefit vurdering, hvor vi forsøger at inddrage såvel kvantitative som kvalitative effekter, tilsigtede såvel som utilsigtede.

3.5. Projektets levedygtighed (bæredygtighed): Karakter XX

Det skal vurderes, hvorvidt projektet bidrager til bæredygtige løsninger/effekter efter projektets ophør.

3.6. Samlet vurdering af projektet: Karakter XX

8.5 Dancea-evaluering: Oversigt over udvalgte projekter

Klik her for at se tabellen.

 



Version 1.0 Maj 2004, © Miljøstyrelsen.