Barrierer for genanvendelse af slam

Bilag 2

Spørgsmål, som vil blive stillet pr. telefon til interessegrupper for genanvendelse af slam

Inspirationsliste

Landmænd, som er brugere af slam:
Hvilke fordele for du af brugen af slammet? Har du regnet på hvad anvendelsen giver af indtægt til bedriften (i form af bl.a. mindre køb af kunstgødning)? Hvis ja, hvilke beløb ville du nævne? Er det den økonomiske fordel, som er den vigtigste årsag til at bruge slam som gødning? Hvordan er du startet med at gøde med slam?

Inden du blev bruger, hvad var din største modstand mod at returne næringssalte tilbage til landbrugsjorden?

Hvorledes forholder du dig til, at der til stadighed produceres nye kemikalier, som man stille spørgsmål til i forbindelse med slam? Hvordan vil du beskrive din tillid til, at reglerne (slambekendtgørelsen), som stilles fra staten i forbindelse med slamgenanvendelse er fyldestgørende? Plantedirektoratet har med slamanvendelsen, hvorledes vil du beskrive tilsynet?

Hvad tror du er mest kontrolleret mad, drikkevand eller slam?

Hvilke ulemper ser du? Er der mulige problemer ved genanvende slam som gødning?

Hvordan ser du kommunen som leverandør? Hvorledes er produktkvaliteten (lugt spredbarhed og indhold af næringssalte), hvorledes er det deklareret godt(professionelt med god dokumentation)? Hvorledes vil di karakterisere dit samarbejde med kommunen? Hvorledes hjælper kommunen i forbindelse med gødningsplaner og godkendelsesarbejdet?

Hvilke forslag har du til forbedring af slamanvendelsen?

Kan du anbefale at genbruge slam til andre kolleger og vil du foreslå specielle betingelser, som bør opfyldes før man aftager slammet? Hvorfor tror, du at kolleger ikke gøder med slam?

Er det din fornemmelse, at slamgenanvendelsen bruges politisk herunder som pressionsmiddel? Bør der stilles garanti for anvendelsen af slam (stillet på nogle klare kriterier som for eksempel bedste viden i dag, anvendelse mm)?

Landmænd, som ikke bruger slam som gødning:
Hvorfor tror du, at nogle kolleger gøder landbrugsjord med slam?

Kan du nævne tre årsager til, at du ikke bruger slam, som gødning på landbrugsjord?

Hvorledes vil du beskrive din tillid til reglerne (slambekendtgørelsen), som stilles fra staten i forbindelse med slamgenanvendelse er fyldestgørende? Er der mangler? Hvordan er papirarbejdet sammenlignet med den økonomiske gevinst der er ved at bruge slam?

Hvorledes vil bedre information påvirke din holdning til tilbageførsel af næringssalte fra by til land?

Hvorledes kunne du forstille dig din tillid ville være over for Kommunen som leverandør? Hvad betyder papirarbejde ved anvendelsen og at slammet indgår i gødningsplanen?

Hvad tror du er mest kontrolleret mad, gylle, drikkevand eller slam?

Er fosfor en begrænset ressource, som mennesket kan løbe tør for i løbet af 100-200 år? Hvorledes påvirker det din beslutning om ikke at bruge slam?

Hvilke krav ville du stille for, at du ville bruge slam til gødning (herunder fx garanti)?

Detailhandlen:
Har I en overordnet politik for indkøb, som involverer tilbageførslen af næringssalte til landbrugsjorden?

Har I været udsat for spørgsmål fra forbrugere om genanvendelse af slam og de produkter I sælger?

Under hvilke betingelser, kunne man forestille sig, at detailhandlen ville deltage i en interessegruppe, som tog sig af spørgsmål om tilbageførsel af næringssalte til landbrugsjorden herunder genanvendelse af slam?

Hvorledes kan globale indkøb gøres lettere med henblik på mere miljørigtige produkter?

Landbrugskonsulenter:
Hvorledes er din holdning til tilbageførsel af næringssalte til landbrugsjorden?

Hvorledes er udbredelsen af slamgenanvendelse i dit område? Hvordan ser de lokale komiteer på gødning med slam? Hvorledes vil du beskrive din tillid til reglerne (slambekendtgørelsen), som stilles fra staten i forbindelse med slamgenanvendelse,? Er der mangler? Hvordan er papirarbejdet sammenlignet med den økonomiske gevinst der er ved at bruge slam?

Forskere, teknikere og myndigheder:
Hvorledes ser du fremtiden for tilbageførsel af næringssalte til landbrugsjord?

Hvorledes vil du beskrive sikkerheden i de regler, som findes i dag? Er de tilstrækkelige ud fra den viden der er tilrådighed?

Hvorledes er tilliden mellem brugere, producenter, landbrugskonsulenter og tilsynsmyndigheder?

Hvordan kunne man forbedre tilbageførslen af næringssalte fra by til land? Hvorvidt er dialogen om mulige farlige kemikalier hæmmende for genanvendelsen? Hvis hæmmende, hvordan kunne dialogen opretholdes uden at dette opstod? Hvorledes ser du en løbende dialog baseret på spørgsmål, som stilles af interessenter og besvares så videnskabeligt som muligt?

 



Version 1.0 Juni 2004, © Miljøstyrelsen.