Gennemsigtighed i kommunale affaldsgebyrer

1 Læsevejledning

Rapporten ”Gennemsigtighed i kommunale affaldsgebyrer” omfatter følgende overordnede afsnit:

Baggrundsbeskrivelse: En kort opsummering af opgaveformulering fremgår af forordet. Baggrunden for projektet, opgavens afgrænsninger og rammer fremgår af kapital 2 og 3. Baggrunden for projektet er de problemområder, som er identificeret i Notat om gebyrer på affaldsområdet. Metodeafsnittet, kapitel 4, beskriver de forskellige værktøjer, som er anvendt i forbindelse med vægtning af problemområder og konkretisering af løsningsforslagene.

Primære løsningsforslag: De fire overordnede løsningsforslag, som projektgruppen anbefaler, at kommunerne implementerer for at skabe gennemsigtighed i affaldsgebyrerne, følger af kapitel 5.

De relaterede bilag A, B, C og D omfatter henholdsvis ABC-modellen, rammemodel for serviceområdedeklaration, rammemodel for affaldsårsberetning samt vejledning om god regnskabsskik og de grundlæggende regnskabsprincipper for opgørelse af affaldsgebyrer.

I kapitel 5 er endvidere indeholdt definition af serviceområde, behandling af begrebets afgrænsning i forhold til affaldsordninger, præcisering af affaldshåndtering og dens elementer samt identifikation af de forskellige typer af affaldsproducenter.

De understøttende løsningsforslag: I kapitel 6 er beskrevet projektgruppens forslag til understøttende løsningsforslag. Disse løsningsforslag skal ses som understøttende til de fire primære løsningsforslag, men ikke nødvendigvis absolut nødvendige for at sikre større gennemsigtighed i affaldsgebyrerne.

Bilag E og F indeholder forslag til henholdsvis miljø- og arbejdsmiljøcheckliste og ledelsesinformationssystem.

Afvejning og vægtning af problemområder: Kapitel 7 gennemgår problemområderne, som er beskrevet i Notat om gebyrer på affaldsområdet i relation til de primære løsningsforslag og de understøttende løsningsforslag.

Operationalisering: I kapitel 8 følger forslag til konkrete instrumenter for implementering af de løsningsforslag, som projektgruppen peger på som de bedst egnede, samt en opsamlende oversigt over de fordele og ulemper, som løsningsforslagene rummer. I kapitel 9 er opstillet en overordnet procesplan for implementering og i kortfattet form beskrevet de økonomiske omkostninger relateret til løsningsforslagene.

 



Version 1.0 September 2004, © Miljøstyrelsen.