Miljødialog mellem den internationale detailhandel og deres leverandører

Cases og glimt fra den internationale detailhandel

Anden del af dette projekt består af casebeskrivelser fra den internationale detailhandel. De 4 udvalgte cases giver nogle uddybende beskrivelser af de miljø- eller produktorienterede aktiviteter, der gennemføres af nogen af de meget store internationale detailhandelskæder. Der er tale om aktiviteter, der kan være interessante set med danske leverandørbriller.

Dernæst følger 7 såkaldte "glimt", der er lignende, men blot kortere beskrivelser af detailhandelens aktiviteter.

Projektgruppen samt deltagerne i den afholdte workshop har leveret input til, hvilke detailhandelskæder og cases, der ville være relevante at medtage.

De udvalgte cases og glimt er på ingen måde udtryk for et repræsentativt billede af, hvorledes den internationale detailhandel arbejder med miljø og social ansvarlighed. Der er tværtimod taget udgangspunkt i nogen af spydspidsvirksomhederne på dette område.

CASA betragter de beskrevne aktiviteter som udtryk for krav, dialogformer og miljøaktiviteter, der med en vis sandsynlighed kan forventes at vandre ned gennem kæden og derved blive morgendagens dagsorden for danske leverandører. Måske vil visse af de beskrevne aktiviteter slet ikke sætte sig spor blandt danske virksomheder, det kan vi ikke spå om.

Endelig er der tilstræbt en vis geografisk fordeling i de udvalgte beskrivelser, således at forskellige markedsområder er afspejlet i beskrivelserne. Beskrivelserne viser, at den kulturelle og samfundsmæssige kontekst omkring detailhandelskæderne har betydning for, hvordan miljø og ansvarlighed fortolkes og håndteres af kæderne.

Beskrivelserne af detailhandelens miljøkrav er baseret på desk-studier, det vil sige studier af detailhandelskædernes hjemmesider samt andet skriftligt materiale. Desk-studierne er suppleret med interview eller e-mail korrespondance med relevante kontaktpersoner, enten i eller omkring kæderne.

 



Version 1.0 Juli 2004, © Miljøstyrelsen.