Kortlægning og sundhedsmæssig vurdering af kemisk stoffer i overfladebehandlet trælegetøj

1 Indledning

1.1 Baggrund

Formålet med projektet er en analyse af afgivelsen af tungmetaller og organiske kemiske stoffer fra overfladebehandlet trælegetøj samt en sundhedsmæssig vurdering af udvalgte kemiske stoffer, som blev frigivet fra overfladebehandlet trælegetøj.

Projektet er især rettet mod trælegetøj til børn under 3 år, som er overfladebehandlet med maling, lak, bejdse eller lign. Netop med små børn er der risiko for eksponering, hvis/når børnene putter legetøjet i munden.

Undersøgelsen er en opfølgning af et tidligere projekt fra Miljøstyrelsen (kortlægning nr. 33, 2003). Konklusionen i kortlægningen var, at det var vanskeligt at vurdere afgivelsen af sundhedsskadelige stoffer fra overfladebehandlet trælegetøj, eftersom afgivelsen ikke blev undersøgt i projektet.

Producenten eller importøren har pligt til at vurdere, om legetøjet er farligt. Herudover er der fastsat yderligere krav i henhold til gældende standarder. Der er i dag en standard, som fastsætter grænseværdier for afgivelse af 8 metaller fra alle typer af legetøj nemlig antimon, arsen, barium, bly, cadmium, chrom, kviksølv og selen. Disse metaller anses for at være dem, der har væsentligst sundhedsmæssig betydning.

I Legetøjsbekendtgørelsen (Bkg. 1116, 2003) er yderligere anført, at legetøj til børn ikke må indeholde stoffer eller præparater, som defineret i Direktiv 67/548/EØF og 88/378/EØF kan skade sundheden for de børn, der bruger det.

Derfor er gennemgået nogen af de fundne kemiske stoffer, som kunne tænkes at udgøre et sundhedsmæssigt problem.

1.2 Formål

Undersøgelsen skal vise, om der foregår en migration af sundhedsskadelige stoffer fra overfladebehandlet trælegetøj beregnet til børn under 3 år, og om der i givet fald er et eventuelt sundhedsproblem i denne forbindelse.

1.3 Produktbeskrivelse

De produkter, der indgår i undersøgelsen, er primært trælegetøj, som er mærket egnede til børn i alderen 0-3 år. Der er bevidst søgt trælegetøj med overfladebehandling i form af maling, farver og lak. En nærmere beskrivelse af det udvalgte legetøj findes i afsnit 2.6.

1.4 Målgruppe

Brugerne af overfladebehandlet trælegetøjsprodukter er oftest småbørn. Eftersom målgruppen af børn mellem 0 og 3 år kan være særlig følsomme overfor kemiske påvirkninger er det legetøj til den gruppe, der er fokuseret på i udvalg og analyser.

1.5 Projektforløb

Projektet er opdelt i 2 faser:

Fase 1

Baseret på kortlægningen i kortlægningsrapport nr. 33 er der udvalgt de tilsyneladende mest problematiske legetøjskategorier baseret på de oplysninger, der er fundet vedrørende de midler, der er anvendt til overfladebehandling. Der er indsamlet et udvalg på 15 stykker legetøj til børn under 3 år. Legetøjet er udvalgt blandt legetøj, som baseret på udseende, størrelse eller funktion kan forventes at komme i munden (f.eks. rangler. klodser, dele af puslespil). Der er fokuseret på legetøj, der er bejdset, olieret, lakeret eller malet.

Migrationen af tungmetaller blev undersøgt efter EN71-3 standarden, hvor simulanten er 0,07 M HCl (som simulerer kunstigt spyt).

Migrationen af organiske stoffer fra legetøjet blev bestemt kvalitativt ved en screeningsanalyse i forhold til de kommende standarder for legetøj (prEN 71-9, -10 og –11). I disse standarder udføres migrationen i simulanten ved 37°C i 120 min. Forbehandlingen af testemnerne sker i henhold til standard prEN71-10.

I en EU rapport (CEN/TC 52, 2003) fra arbejdsgruppen for legetøjssikkerhed er migrationen fra en plastikfilm målt med flere ekstraktionsmedier (kunstigt spyt, saltsyre (0,07M HCl), destilleret vand ved pH 7, destilleret vand med 10% ethanol, og albumin protein i NaCl opløsning). Konklusionen var, at vand i de fleste tilfælde var bedre end eller lige så god som de øvrige spyt-, sved- og mavesyre-simulanter til ekstraktion af organiske stoffer fra plastmatricen. Baseret på denne rapport kan migrationsundersøgelserne foretages med deioniseret vand som anført i prEN71-10.

Men i henhold til aftale med Miljøstyrelsen og efter kraftig kritik af CEN rapporten fra den videnskabelige komite (CSTEE 2003) blev migrationsundersøgelserne udført med kunstigt spyt, der fremstilles efter Amtliche Sammllung von Untersuchungsverfahren nach § 35 LMBG nr. 82.10 1, kopi fra DIN nr. 53 160.

De identificerede stoffer blev sammenholdt med reglerne i legetøjsbekendtgørelsen (Bkg. 1116, 2003) med hensyn til regulerede stoffer.

Fase 2

Anden fase omhandler screening af eventuelle sundhedsskadelige effekter fra stoffer, som afgives (migrerer) fra overfladebehandlet trælegetøj.

Der er foretaget litteraturscreening af de stoffer, der er identificeret ved de kvalitative migrationsundersøgelser. Screeningen baseres på litteraturoplysninger og har til formål at sikre, at de stoffer, der fokuseres på ved de kvantitative analyser, er de mest relevante.

En del stoffer er vurderet i CEN/TG 52 (2003) rapporten, og disse oplysninger indgår i de endelige vurderinger. Efter at de kvalitative analyser er gennemført, vurderes de fremkomne resultater. Data om de enkelte stoffer i form af NOAEL, LOAEL eller andre relevante data anvendes, i det omfang de er tilgængelige. Alternativt anvendes QSAR-data for stoffer, der ikke er fundet data på. Der foretages en sammenligning med EU's klassificeringskriterier.

 



Version 1.0 Juli 2005, © Miljøstyrelsen.