Screeningsundersøgelse for campylobacter i vand

2 State of the art campylobacter i vand

Internationalt interesserer man sig meget for forekomst af campylobacter i fjerkræ, men der er også fokus på forekomsten af campylobacter i vand. Der findes en række rapporter om campylobacteriose forårsaget af bl.a. forurenet drikkevand.

Det norske Matttilsynet skriver i sin årsrapport 2003, at campylobacteriose i Norge har kunnet spores til forurenet drikkevand, fjerkrækød og grillmad, men smitte kan også ske ved kontakt med husdyr. En landsomfattende undersøgelse fra 2000-2001 viste at 24% af 595 undersøgte hunde og 18% af 332 katte var positive for campylobacter. C upsaliensis var den hyppigst forekommende type med en prevalens på 20% blandt hunde og 13% blandt katte. C jejuni blev isoleret fra 6% af hundene og fra 3% af kattene. C coli kunne påvises fra 1% af kattene.

C upsaliensis anses for at være mindre sygdomsfremkaldende for mennesker end C jejuni og C coli. Voksne hunde og katte bliver sjældent syge af bakterien, men diarré kan forekomme hos unge individer.

Campylobacter kan også ofte isoleres fra overfladevand. Der blev rapporteret i alt 2270 campylobacteriose tilfælde i Norge i 2003 mod 1539 salmonellose tilfælde. Dette er det samme mønster som i Danmark. I 2003 blev der i Norge rapporteret fire campylobacterioseudbrud, hvoraf to var indenlandske. Det drejede sig om et udbrud omfattende syv rapporterede tilfælde, hvor drikkevand var mistænkt som smittekilde, og et andet udbrud omfattende tre rapporterede tilfælde, hvor kontakt med levende kyllinger i en børnehave var mistænkt som smittekilde.

Den svenske zoonoserapport 2003 beskriver, at der i 2003 er rapporteret fem udbrud af campylobacteriose. To af udbrudene var relateret til vand og omfattede mere end 300 mennesker. Derudover var 15 personer involveret i to udbrud af campylobacteriose efter at have indtaget kontamineret kylling. Det femte udbrud omfattede syv personer, som havde deltaget i en picnic. Kilden til sidstnævnte udbrud af campylobacteriose kunne ikke identificeres.

I Sverige blev der i 2003 rapporteret 7137 tilfælde af campylobacteriose mod 3994 tilfælde af salmonellose. Der er således samme mønster i forholdet mellem zoonoserne i de skandinaviske lande og samme mønster genfindes for så vidt i alle de industrialiserede lande.

Livsmedels Verket i Sverige har i år 2000 gennemført Riksprojekt 1: ”Campylobacter i kött och vatten”. Formålet med projektet var at kortlægge forekomsten af campylobacter i råt kød og i råvand til drikkevand. Campylobacter blev isoleret fra 7% af ca. 600 prøver fra offentlige vandreservoirer (overfladevand) og fra enkelte grundvandsprøver. Ca. halvdelen indeholdt C jejuni og ca. halvdelen indeholdt C coli. Campylobacter blev i mange tilfælde isoleret fra overfladevand, hvor der ikke kunne påvises fækale indikatorbakterier. De grundvandsprøver, der indeholdt campylobacter, var i de fleste tilfælde tydeligt fækalt forurenede.

I England, under FDA, blev der i april 2003 iværksat et projekt: ”Environmental and water-borne sources of campylobacter in the north-west England and their influence on seasonal human infection”. Projektet løber frem til marts 2006. Formålet med projektet var at undersøge udbrud af campylobacteriose i nordvest England og vurdere det bidrag, som miljøpåvirkninger, inklusiv vandbårne smittekilder, udgør for forekomsten af campylobacteriose. Kvantificering af forekomsten af campylobacter i miljøet skal anvendes til at belyse eksponering af campylobacter for mennesker og de epidemiologiske sammenhænge mellem udbrud af campylobacteriose og campylobacter typer påvist i vand og dyr.

Fra Tyskland (RKI) er der rapporteret om udbrud af campylobacteriose hos børn. Smittekilden blev sporet til at børnene under badning i søvand havde slugt vand.

I Danmark kendes mindst eet tilfælde af vandbåren smitte med campylobacter (Zoonose Nyt 1997). Ved en undersøgelse (boring) af grundvand (i Klarup) i 1995 beskadigede man en kloakledning, så kloakvandet blev sendt ud i grundvandet. 2400 personer modtog forurenet drikkevand i en seks ugers periode, resulterende i 110 registrerede tilfælde af campylobacteriose, 13 hospitalsindlæggelser, og eet tilfælde af Guillan-Barré Syndrom (SSI 2003). Der var i det tilfælde tale om Campylobacter jejuni.

Campylobacteriose er den hyppigst forekommende zoonose i mange lande og således også i Danmark. Det er væsentlig at få klarlagt forekomst af bakterien, således at der er basis for at foretage en risikovurdering af de sundhedsmæssige aspekter. Der foreligger ikke for indeværende danske undersøgelser over kvantitative forekomster af campylobacter i badevand og drikkevand.

 



Version 1.0 Marts 2006, © Miljøstyrelsen.