Screeningsundersøgelse for campylobacter i vand

5 Konklusion på screeningsundersøgelse

Screeningsundersøgelsen har vist at termofile campylobacter er almindelig forekommende i badevand. Der er analyseret 153 badevands prøver, heraf indeholdt 20,3% campylobacter og 3,3% af prøverne indeholdt campylobacter i et niveau >100 cfu/1000 ml. Det konkluderes at det fundne niveau kan udgøre en sundhedsmæssig risiko for badende.

Screeningen omfattede analyse af 123 drikkevandsprøver, heraf indeholdt 1,6% campylobacter. 0,9% af prøverne (svarende til én prøve) indeholdt campylobacter i niveau ≥ 1 og <10 cfu/1000 ml og 0,9% af prøverne (svarende til én prøve) indeholdt campylobacter i niveau ≥ 10 og <100 cfu/1000 ml. I drikkevand er forekomst af campylobacter sporadisk. Forenklet kontrol af enkeltvandsyninger og brønde foretages hvert 5. år, hvorfor kortvarige forureninger kun i sjældne tilfælde vil blive opdaget. Det vurderes at campylobacter ikke for indeværende udgør et problem i dansk drikkevand.

Der er ikke fundet direkte sammenhæng mellem forekomst af indikatorbakterier, såsom E. coli og enterokokker, og forekomst af campylobacter. Sammenhæng mellem vandtemperaturen i badevand og indhold af campylobacter kan heller ikke påvises. Det er sandsynligt at der er sammenhæng mellem årstider og forekomst af campylobacter i badevand med størst frekvens af positive fund på den koldeste årstid.

Man skal være forsigtig med at sammenligne og konkludere på tidligere/andre undersøgelser, idet den anvendte analysemetode har stor betydning for såvel frekvens af positive fund som for den fundne mængde af campylobacter.

 



Version 1.0 Marts 2006, © Miljøstyrelsen.