Kortlægning af forurenende stoffer i bygge- og anlægsaffald

1 Indledning

1.1 Baggrund

Baggrunden for nærværende kortlægning af forurenende stoffer i byggeaffald er, at der i de senere år rundt om i landet er konstateret eksempler på forurening af beton, asfalt og tegl i byggeaffald og, at det ikke hidtil har været muligt, at identificere kilder og årsager til forureningen. Dette har resulteret i, at ikke alle affalds-fraktioner har kunnet genanvendes som forudsat i handlingsplanen Affald 21.

Med henvisning til Miljøstyrelsens cirkulære nr. 94 af 21. juni 1995 om kommunale regulativer om sortering af bygge- og anlægsaffald med henblik på genanvendelse, § 3, må rene sten- og teglmaterialer og rent beton, der skal genanvendes, ikke indeholde forurenende stoffer, herunder stoffer, der kan give anledning til forurenende nedsivning til grundvand.

Der savnes imidlertid konkrete grænseværdier for forurenende stoffer i bygge- og anlægsaffald og dermed acceptkriterier for rene beton-, asfalt- og teglbrokker samt sammenblandinger af rene materialer med henblik på genanvendelse. Desuden savnes regler for undersøgelse, vurdering og håndtering af mulige forureninger af beton, asfalt og tegl.

Spørgsmålet om hvorvidt en stor del af bygge- og anlægsaffaldet, der hidtil er betragtet som genanvendelig (ca. 90% af de samlede mængder bygge- og anlægsaffald) ikke længere kan betragtes som rent og genanvendeligt, rejser et stort problem med vidtstrakte økonomiske konsekvenser for såvel bygge- og anlægssektoren som miljøet og samfundet i sin helhed. Det vurderes derfor, at der er behov for en kortlægning af forurening i bygge- og anlægsaffald, der ud over den forureningsmæssige baggrund også har et stærkt anvendelsesorienteret sigte mod de fremtidige muligheder for størst mulig genanvendelse af bygge- og anlægsaffald.

1.2 Formål

Projektets formål er på landsplan at undersøge niveauet af forurenende stoffer i den del af bygge- og anlægsaffaldet, der består af beton, asfalt og tegl. Det er endvidere formålet at identificere mulige kilder til forureningen.

Projektet skal ses i tæt sammenhæng med projektet ”Procedurer for genanvendelse af bygge- og anlægsaffald”, der gennemføres efterfølgende/parallelt af COWI. Nærværende projekt har desuden som formål, at levere data om forureningsgrad og mulige kilder til forurening til projektet ”Procedurer for genanvendelse af bygge- og anlægsaffald”.

1.2.1 Forventede resultater

Det forventede resultat af kortlægningen har været

  • at skabe overblik over omfanget og karakteren af forurening af beton, asfalt og tegl i Danmark,
  • at give en redegørelse for hovedårsagerne (mulige kilder) til forureningen,
  • at skabe grundlag for undersøgelse og forbedring af procedurer for genanvendelse af bygge- og anlægsaffald,
  • at skabe grundlag for en efterfølgende udvikling af procedurer og metoder til prøveudtagning og undersøgelse af forurening i/af bygge- og anlægsaffald.

Det forventes, at resultaterne efterfølgende skal indgå i projektet ”Procedurer for genanvendelse af bygge- og anlægsaffald”.

Det forventes endvidere, at kortlægningen kan bidrage til en evaluering af den hidtidige praksis for sortering og oparbejdning af bygge- og anlægsaffald i forhold til det eksisterende regelsæt, inklusiv bekendtgørelser, cirkulærer, brancheaftaler m.v. med henblik på størst mulig genanvendelse

1.2.2 Relevans til prioriteringsplanen

Med henvisning til ”Prioriteringsplan for program for renere produkter m.v. 2002” vedtaget af Miljøområdet for renere produkter den 6. december 2001 med efterfølgende ændringer vedtaget den 4. marts 2002 og udgivet april 2002, er det overordnede mål for bygge- og anlægsområdet at fremme miljømæssigt bæredygtigt byggeri. Som mål for indsatsen i 2002 skal der bl.a. foretages en kortlægning af eventuelle problemer vedrørende genanvendelse, og der skal gøres en indsats over for problematiske stoffer i byggeriet.

Det foreslåede projekt er af Miljøstyrelsen udbudt som projekt nr. 3 ”Forurenede stoffer i byggeaffald” i relation til Byggepanelets handlingsplan med miljømål om at nedsætte materialeforbruget og begrænse affaldsmængden.

1.2.3 Målgruppe

Projektets målgruppe er COWIs projektgruppe og alle øvrige interessenter inden for håndtering af bygge- og anlægsaffald i bygge- og anlægssektoren, herunder:

  • Kommunale myndigheder, som forvalter behandling af bygge- og anlægsaffald.
  • Nedbrydningsentreprenører, transportører samt behandlere og brugere af genanvendeligt bygge- og anlægsaffald.

1.3 Organisation af projektet

Projektet er gennemført af en gruppe bestående af repræsentanter fra følgende:

  • COWI A/S
  • Dansk Beton Teknik A/S (DBT)
  • DHI – Institut for Vand og Miljø
  • Golder Associates AB
  • DEMEX Rådgivende Ingeniører A/S

Projektet er gennemført med DEMEX Rådgivende Ingeniører A/S som projektansvarlig over for Miljøstyrelsen i samarbejde med Golder.

COWI har medvirket i planlægningen og fungeret som koordinator i forhold til det parallelt løbende projekt ”Procedurer for Genanvendelse af bygge- og anlægsaffald”.

Dansk Beton Teknik (DBT) har medvirket som sagkyndig inden for materialeteknologi og genanvendelse af tegl, beton og asfalt. DBT har desuden stået for udførelse af petrografiske analyser.

DHI har haft ansvaret for laboratorieundersøgelser omfattende faststofanalyser og udvaskningstests samt vurdering og rapportering af analyseresultaterne. DHI har udpeget Eurofins til leverandør af laboratorieanalyser.

Til projektet udpegedes som projektleder: Niels Strufe, Golder, indtil september 2003, afløst af Niels Trap Christensen, Golder.

Foruden det generelle projektansvar har projektlederen haft ansvar for planlægning og gennemførelse af kortlægning og rapportering samt kontakt til Miljøstyrelsen og Følgegruppen samt Miljøstyrelsens koordineringssekretariat (v. Erik K. Jørgensen AS).

Følgende specialister har været tilknyttet projektet:

Sagkyndig, affaldshåndtering og forurening: Lene Kristensen, COWI
Sagkyndig, byggeaffald, regler og procedurer: Klaus Pedersen, COWI
Sagkyndig, problematiske stoffer: Niels Trap, Golder
Sagkyndig, miljøanalyse: Christina Egebart, Golder
Sagkyndig, genanvendelse og materialeteknologi: Anders Henrichsen, DBT
Sagkyndig, genanvendelse og materialeteknologi: Tine Aarre, DBT
Ansvarlig for laboratorieundersøgelser: Ole Hjelmar, DHI
Koordinator for laboratorieundersøgelser: Dorthe Lærke Baun, DHI
Kvalitetssikring: Erik K. Lauritzen, DEMEX

Der har været nedsat en følgegruppe, som har haft til opgave at vejlede og rådgive således, at projektet gennemføres i overensstemmelse med forudsætningerne for Miljøstyrelsens tilsagn om støtte til projektet,.

  • at vurdere projektets forløb og resultater,
  • at koordinere projektet med øvrige relevante projekter,
  • at rådgive således, at formidlingen af projektets resultater sker så hensigtsmæssigt som muligt. Information og formidling er et fast punkt på alle følgegruppens møder,

I følgegruppen deltog foruden projektgruppens medlemmer repræsentanter for:

  • Miljøstyrelsen (formand), v. Lone Kielberg
  • Miljøkontrollen, Københavns Kommunes, v. Jens Nejrup
  • Dansk Byggeri, Nedbrydningssektionen, v. Jan Brandis.
  • Asfaltindustrien, v. Helle Fabiansen
  • Vestsjællands Amt, v. Jakob Kirkeskov
  • Københavns Amt, v. Jens Rasmussen
  • Dansk Teknologisk Institut, v.Jørn Bødker
  • Erik K. Jørgensen AS, Sekretariat for Miljøstyrelsen, v. Ninkie Bendtsen.

Århus Amt og Vejle Amt deltog ikke i følgegruppens arbejde, men er efter ønske blevet holdt løbende orienteret om projektforløbet og resultater. Endvidere har amterne beredvilligt stillet egne erfaringer til rådighed for projektet.

Der har i projektforløbet været afholdt 3 følgegruppemøder.

1.4 Gennemførelse

Projektet er gennemført i perioden fra februar 2003 til juni 2004 i følgende faser:

  • Kortlægning af eksisterende viden
  • Identifikation af producenter
  • Udvælgelse af anlæg til nærmere undersøgelse
  • Interviews med producenter
  • Udtagning af prøver
  • laboratorieanalyse af resultater
  • Tolkning af analyseresultater
  • Identifikation af kilder til forurening
  • Sammenfatning og konklusion

1.4.1 Centrale afgrænsninger

Projektet har omfattet undersøgelse af genbrugsmaterialer fra 6 udvalgte stationære anlæg, som er vurderet som repræsentative for behandling af bygge- og anlægsaffald i Danmark.

Undersøgelsen har ikke omfattet mobile anlæg.

Det er ved planlægningen af undersøgelserne ligeledes valgt alene at behandle de typiske genbrugsfraktioner 0-32 mm og 0-80 mm. Finjordsfraktioner og andre fraktioner med begrænset kommerciel betydning er ikke medtaget.

1.4.2 Rapportens opbygning

Rapportens indledende del, kapitel 2–6 omhandler udtagning og analyse af prøver af genbrugsmaterialer.

Rapportens anden del, kapitel 7-11 omhandler identifikation og vurdering af mulige kilder til forurenede stoffer i genbrugsmaterialer.

 



Version 1.0 Maj 2006, © Miljøstyrelsen.