Kemiske analysemetoder til kosmetiske produkter

3 Søgeresultater

Der er fundet 81 referencer til analysemetoder til stoffer, der er nævnt i kosmetikbekendtgørelsen. 86% af referencerne er fra 1990 eller senere og 62% er fra 2000 eller nyere. Foruden disse metoder i den videnskabelige litteratur er der beskrevet metoder i 7 EU-direktiver. De 7 direktiver er anført i referencelisten, som omtales senere.

Der er i alt fundet metoder (inkl. i direktiverne) til 348 stoffer ud af 1635 stoffer i bekendtgørelsen, samt 22 farvestoffer som er blevet forbudt 20. juli 2006. Fordelingen på bekendtgørelsens bilag af de fundne metoder er vist nedenfor.

Fordeling af stoffer og fundne kemiske analysemetoder på bilag i kosmetikbekendtgørelsen

Bilag Antal stoffer Andel af stoffer med fundne metoder
Bilag 2
stoffer som ikke må indgå i kosmetiske produkter som bestanddele i disse
1238 13%
Bilag 3
stoffer som må anvendes i kosmetiske produkter
97 86%
Bilag 3.2
stoffer som er midlertidigt tilladt
59 8%
Bilag 4
tilladte farvestoffer
157 25%
Bilag 5
tilladte konserveringsmidler
56 64%
Bilag 6
tilladte UV-filtre
28 79%
22 forbudte farvestoffer
jf. EU-kommissionens pressemeddelelse af 20.juli 2006 IP/06/1047
22 0%

For enkelte tilladte stoffer er det ikke analysemetoden for selve stoffet, der er refereret til, men der er i stedet refereret til en metode for et udgangsprodukt eller et reaktionsprodukt, der ønskes reguleret. Således er polyacrylamid opført i bilag 3, mens det er forekomsten af udgangsproduktet acrylamid, der ønskes kontrolleret. Samme forhold gælder for en række aminer og amider i bilag 3, hvor det er forekomsten af n-nitro-diethanol-amin (NDELA), der ønskes reguleret. I disse tilfælde er det analysemetoden for NDELA, der er refereret til. I disse tilfælde er der anført noter, som også omtales senere i afsnit 4.1.

Af de 81 fundne referencer er 76 af dem publiceret i tidsskrifter, som findes i danske forskningsbibliotekers beholdning. De resterende 5 artikler findes i henholdsvis Journal of the Association of Official Analytical Chemists (Journal of AOAC International) og Journal of the Society of Cosmetic Chemists. Disse 2 tidsskrifter findes ikke i forskningsbibliotekernes beholdning. De 2 faglige selskaber kræver medlemskab eller køb af abonnement for at give fuld adgang til tidsskrifterne. Det er dog mulig at læse abstracts fra disse tidsskrifter via Google Scholar, og det er også muligt at købe enkelte numre af tidsskrifter eller enkelte artikler hos selskaberne.

3.1 Begrænsninger i søgestrategien

For en række almindelige kemiske reagenser er det vanskeligt at finde specifikke metoder, der er udviklet i et kosmetisk produkt. Når der anvendes fritekst-søgning som her, vil søgning på opløsningsmidler som benzen eller chloroform resultere i flere tusinde hits, fordi disse stoffer er nævnt i alle artikler, som beskriver metoder, hvor disse stoffer anvendes som hjælpestoffer. For disse almindelige reagenser, er der altså ikke fundet analysemetoder til brug i kosmetiske matricer, men det betyder selvfølgelig ikke, at der ikke kan analyseres for dem. Disse almindelige reagenser er hovedsagligt opført i bekendtgørelsens bilag 2 over stoffer, som ikke må indgå i kosmetiske produkter.

Der er søgt efter kosmetiske matricer såvel som fødevare- og farmaceutiske matricer.

Kosmetiske matricer kan være meget forskellige der er derfor ikke en garanti for at den fundne metode kan anvendes for alle former for kosmetiske produkter.

Søgningen er begrænset til 5 forskellige sprog og det er derfor muligt at der eksisterer egnede metoder som ikke er medtaget.

3.2 Kvalitetskontrol

Rapportens oplysninger om resultatet af litteratursøgningen og de fundne referencer er kontrolleret ved at gentage søgningen for alle stofferne med undtagelse af søgning for stofferne i bilag 2, som kun er gennemført én gang.

Derudover har en uvildig person kontrolleret søgningerne ved at søge på referencer til analysemetoder for 10 udvalgte stoffer i bekendtgørelsen. Denne søgning er foretaget blindt uden kendskab til resultatet af den oprindelige søgning. For de stoffer, der oprindeligt blev fundet metoder til, blev de samme referencer fundet ved kontrolsøgningen. For de stoffer, der ikke blev fundet metoder til i den oprindelige søgning, blev der heller ikke fundet metoder ved kontrolsøgningen.

 



Version 1.0 Oktober 2007, © Miljøstyrelsen.