Kemiske analysemetoder til kosmetiske produkter

4 Præsentation af søgeresultater

De fundne analysemetoder til stofferne i kosmetikbekendtgørelsen præsenteres indirekte, det vil sige som en henvisning til metoden. Henvisningen til metoden er vist i kosmetikbekendtgørelsen bilag, hvor reguleringen af stoffet er beskrevet.

Bilag C er kopi af kosmetikbekendtgørelsen bilag 2, 3, 3.2, 4, 5 og 6, der som tidligere beskrevet er forsynet med en ekstra kolonne til højre, hvor et referencenummer er anført, hvis der er fundet en analysemetode til stoffet. Referencenummeret henviser til den bibliografiske reference i listen, som er anbragt bagerst i bilag C. Referencelisten er ordnet alfabetisk efter forfatter. I bilag D findes en referenceliste, hvor resuméerne af de fundne analysemetoder er medtaget.

De fundne analysemetoder er alle moderne kemiske metoder, der kort kan karakteriseres ved:

  • Kombination af flere analysemetoder
  • Kombination af flere detektionsprincipper
  • Brug af biblioteker over analytiske spektre
  • Brug af statistiske metoder

Det er ligeledes karakteristisk, at analysemetoderne er forsøgt udviklet som rutinemetoder, der kan anvendes af andre laboratorier. For de kvantitative metoder er detektionsgrænser beregnet, og der er arbejdet systematisk med at opnå så korte analysetider som muligt.

4.1 Analyser i andre matricer, metaller og kvalitative metoder

Som beskrevet tidligere er det væsentligt, at en analysemetode til indholdsstoffer i kosmetiske produkter er udviklet eller afprøvet i en kosmetisk matrice. Dette krav kan imidlertid ikke altid opfyldes for stofferne, nævnt i bekendtgørelsens bilag 2, som ikke må indgå i kosmetiske produkter. I bilag 2 er eksempelvis opført en række pesticider, som kan stamme fra vegetabilske råprodukter, der anvendes til fremstilling af kosmetik. I nogle tilfælde har det ikke været muligt at finde metoder, der er udviklet i kosmetiske matricer, men til gengæld i fødevarer eller i farmaceutiske produkter. I sådanne tilfælde er disse metoder refereret, fordi metoden omfatter mange stoffer i en stofgruppe og trods alt er udviklet i en kompleks matrice. Når den refererede metode ikke er udviklet i et kosmetisk produkt, er der sat en note i bilaget, som henviser til en forklaring efter bilagene.

Når der ikke kunne findes en metode til et metalsalt, er der ofte henvist til en metode for metallet eller metal-ionen. Dette er markeret med noter.

Der er ligeledes anført noter udfor stofferne, når den fundne metode kun er kvalitativ og ikke kvantitativ. Et eksempel på en kvalitativ analysemetode er identifikation af et stof i en stofblanding ved sammenligning af blandingens spektrum med et bibliotek over spektrer af enkeltstoffer. Blandingens spektrum er ikke kun summen af enkeltstoffernes spektrer, men enkeltstoffernes spektrer interagerer, således at det kun er muligt at konstatere tilstedeværelsen af et enkeltstof, men ikke hvor meget der er af stoffet.

 



Version 1.0 Oktober 2007, © Miljøstyrelsen.