[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Økologiske Scenarier for Danmark

3 Økologisk jordbrug i dag

 

Økologisk jordbrug i 1988, 1998 og 2003

I de senere år har der været en stigende interesse for økologisk jordbrug og økologisk fødevareproduktion. I 1988 var der 219 økologiske bedrifter, svarende til 0,2% af landbrugsarealet. De foreløbige opgørelser for 1998 viser 2.228 økologiske landbrug, svarende til godt 3% af landbrugsarealet. I aktionsplan II gives en prognose for omlægningen frem til år 2003, hvor der forudses godt 5.000 økologiske bedrifter med tilsammen knap 300.000 ha, svarende til godt 10% af landbrugsarealet i Danmark. (Fødevareministeriet 1999)

Stigende efterspørgsel

Det er vigtigt at fremhæve, at forbrugernes interesse for økologiske produkter er en væsentlig drivkraft for udviklingen. På trods af merpriser på 5-90% for forbrugeren er der en stadigt stigende efterspørgsel af økologiske fødevarer. Gennembruddet er dog primært sket for de relativt billige produkter, mens der endnu ikke er skabt et væsentligt marked for økologisk kød.

Definition og målsætning

De danske myndigheders definition af økologisk jordbrug er første gang givet i lov om økologisk jordbrugsproduktion (nr. 363 af 10. juni 1987). Den seneste formulering er citeret nedenfor:

Økologisk jordbrug bygger på en målsætning om etablering af stabile og harmoniske driftssystemer, hvor produktionsmetoderne tilrettelægges således, at de enkelte driftsgrene kan integreres i et naturligt biologisk kredsløb i mark og stald. Det tilstræbes så vidt muligt at have husdyr på brugene. Der anvendes ikke industrielt fremstillede gødninger, pesticider eller vækststoffer, ligesom der i fodermidler ikke anvendes industrielt fremstillede tilsætningsstoffer. Gødningsforsyningen baseres især på organiske gødninger, husdyrgødning, grøngødning, afgrøderester mv. samt kvælstoffiksering gennem bælgplanter. Plantesygdomme, ukrudt og skadedyr kontrolleres ved veltilrettelagte og alsidige sædskifter, mekanisk jordbehandling samt hensigtsmæssigt sortsvalg, herunder sortsblandinger.
(Landbrugs- og Fiskeriministeriet 1995, s. 51)

Det centrale ved økologisk jordbrug er, at det bygger på en eksplicit målsætning om etablering af stabile og harmoniske driftssystemer, hvor de enkelte driftsgrene kan integreres i et naturligt biologisk kredsløb. Centrale mål er at arbejde for mere lukkede stofkredsløb, at undgå forurening af miljøet og at bevare/øge jordens frugtbarhed. I konventionelt jordbrug er man først i de allerseneste år begyndt at diskutere en fælles målsætning, der omfatter andet end blot produktionsøkonomiske værdier. Se fx "Godt landmandskab år 2000" (Landbrugets Rådgivningscenter 1996).

Opfattelsen i økologisk jordbrug er, at det er muligt at anvende en produktionsmetode, som i højere grad end konventionelt jordbrug bygger på et alsidigt sædskifte med anvendelse af flerårige og kvælstoffikserende afgrøder sammen med gødning af organisk oprindelse, hvilket opfattes som fundamentalt for produktion af økologiske fødevarer. Blandt økologiske jordbrugere er der således et motto, der siger, "at man gøder jorden – ikke afgrøderne". Økologisk jordbrugs værdigrundlag er yderligere beskrevet i kapitel 9.

I dette indledende afsnit vil der blive lagt vægt på de love og regler, der har dannet udgangspunkt for at lave en model for et 100% økologisk jordbrug.

Love og regler

Fra starten ved den første lov om økologisk jordbrug i 1987 har der været stor fokus på produktionen og de miljømæssige aspekter ved forskellige driftssystemer. I de seneste år er der imidlertid også kommet stor fokus på de dyrevelfærdsmæssige og kvalitetsmæssige aspekter ved økologisk jordbrug (Fødevareministeriet 1999).

For at nå målene er der udarbejdet et sæt af regler og love, der mere præcist regulerer økologisk jordbrug og økologiske levnedsmidler (se fx Plantedirektoratets vejledning fra november 1997, der er baseret på bekendtgørelse nr. 892 af 27. oktober 1994 om økologisk jordbrug, som er ændret senest ved bekendtgørelse nr. 832 af 10. november 1997 om ændring af bekendtgørelse om økologisk jordbrug, og bekendtgørelse nr. 753 af 2. september 1992 om betingelserne for markedsføring af økologiske levnedsmidler, som er ændret senest ved bekendtgørelse nr. 1285 af 23. december 1996). Lov- og regelgrundlaget er efterhånden ganske omfattende, men det mest centrale i relation til stofomsætningen er følgende:

  • Industrielt fremstillede gødninger, pesticider og vækstfremmere er ikke tilladte
  • Såfremt der ikke er tilstrækkelig gødning, kan maks. 25% af den afgrødespecifikke kvælstofnorm indkøbes i form af konventionel husdyrgødning eller en række andre organiske gødningstyper, der er opført på en positivliste
  • Maks. 15-25% af foderbehovet til husdyrene kan være af konventionel oprindelse

Fraværet af industrielt fremstillet gødning og loftet over foderimport lægger væsentlige begrænsninger på tilførslen af næringsstoffer i økologisk jordbrug, og dermed på den animalske produktions størrelse

Mange økologiske landbrug bliver også godkendt af Landsforeningen Økologisk Jordbrug, hvilket betyder, at der maksimalt kan gødskes med gødning fra 1,4 DE/ha som gennemsnit af hele ejendommen. Det bør endvidere iagttages, at lov- og regelgrundlaget er under fortsat udvikling, fx er der forventning om et øget krav til selvforsyning med foder.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]