En Model til Fremskrivning af Isag Data

1 Introduktion

Som grundlag for beslutninger om målsætninger for og kapacitetsændringer i affaldshåndteringen/-behandlingen er det væsentligt at vurdere den fremtidige udvikling i mængden og typen af affald, der genereres.

Hidtil har fremskrivninger af affaldsmængder været baseret på en scenario-model for affaldsgenereringen[1], hvor udviklingen i de enkelte affaldsfraktioner og mængder fra forskellige kilder kobles til udviklingen i forskellige økonomiske aktiviteter. I scenario-modellen forudsættes konstante affaldskoefficienter, dvs. uændret affaldsmængde pr. økonomisk aktivitet. I en fremskrivning ændres mængden af affald således proportionalt med ændringer i den økonomiske aktivitet.

For de væsentligste affaldsstrømme indeholder nærværende rapport en analyse af den hidtidige udvikling i affaldskoefficienterne, og denne udvikling er indarbejdet i en ny affaldsmodel FRIDA. Over tid ændres affaldskoefficienter som følge af ændret produktionsteknologi, ændret forbrugs- og produktionssammensætning o.l. På detaljeret niveau ændres affaldskoefficienter desuden ved ændret indsamling eller håndtering af affald.

I hvilket omfang, og hvor langt frem i tiden, en historisk udvikling kan forventes at fortsætte, er grundlæggende et spørgsmål om hvorvidt bagvedliggende udviklinger forventes at fortsætte. Forventes de hidtidige ændringer i f.eks. produktionsstrukturen/-teknologien at fortsætte, må en del af den hidtidige udvikling i affaldskoefficienterne også forventes at fortsætte, men hvis den hidtidige udvikling i indsamlingsordningerne ikke forventes at fortsætte, kan den dertil hørende del af den hidtidige udvikling i affaldskoefficienterne ikke forventes at fortsætte. Modellen indeholder derfor en mulighed for at modificere de hidtidige trende i en fremskrivning, men den giver ikke noget bud på, hvad udviklingen i enkelte underliggende faktorer betyder for udviklingen i affaldskoefficienterne.

En anden ændring i forhold til scerario-modeller, der kun omfatter affald fra primære kilder, er, at FRIDA inkluderer en simpel beskrivelse/bestemmelse af affald fra sekundære kilder, dvs. fra behandlingsanlæg.

Sluttelig indeholder rapporten en fremskrivning af affaldsmængderne, hvor der som udgangspunkt regnes med en fortsættelse af de hidtidige trende i affaldskoefficienterne. Til sammenligning er på overordnet niveau desuden rapporteret en fremskrivning, hvor de historisk estimerede trende ikke er fortsat.

Afsnit 2 indeholder en kort gennemgang af den anvendte analysemetode og en matematisk formulering af modellen. Afsnit 3 indeholder en analyse af udviklingen i de største affaldsstrømme, og afsnit 4 beskriver, hvordan affald fra behandlingsanlæg modelleres. Endelig indeholder afsnit 5 en fremskrivning af udviklingen i affaldsmængderne.


Fodnoter

[1]  Den hidtil anvendte model er beskrevet i “A Scenario Model for the Generation of Waste” Environmental Project no.434 1998. http://www.mst.dk

 



Version 1.0 Oktober 2006, © Miljøstyrelsen.