En Model til Fremskrivning af Isag Data

Sammenfatning og konklusioner

FRIDA (FRemskrivning af Isag DAta) er en model der fremskriver forventningen til udviklingen i mængden af affald, ved at koble den historiske udvikling i mængden af affald, med Finansministeriets fremskrivning af den økonomiske vækst, og Energistyrelsens fremskrivning af energiproduktionen. Ved at koble disse datasæt og modellere udviklingen, vil analysen tage højde for forventede ændringer i produktionsteknologi og ændret forbrugs- og produktions-sammensætning.  Fremskrivningen er opdelt på de affaldsfraktioner der registreres i affaldsdatabasen ISAG. Modellen er en videreudvikling af ”Scenariomodellen” beskrevet i ”A Scenario Model for the Generation of Waste” Environmental Project no. 434, Miljøstyrelsen 1998.

Teoretisk er FRIDA en hybrid mellem en scenariomodel og en økonometrisk model. For de store affaldsstrømme bestemmes sammenhængen mellem den økonomiske udvikling og udviklingen i mængden af affald ved hjælp af en økonometrisk analyse på perioden 1994 til 2003. Det betyder, at der for disse affaldsstrømme laves en analyse, hvor sammenhængen mellem udviklingen i affaldsmængden og den økonomiske aktivitet i samfundet fastlægges. For øvrige affaldsstrømme beskrives udviklingen i en scenariomodel, hvor der forudsættes konstante affaldskoefficienter, dvs. mængden af affald pr. økonomisk aktivitet forudsættes konstant. I forhold til den tidligere ”Scenariomodellen”, der kun inkluderede affald fra primære kilder, inkluderer FRIDA en simpel bestemmelse af affaldsmængderne fra sekundære kilder, dvs. restfraktioner fra behandlingsanlæggene.

Udviklingen i affaldsmængder hidtil

Af overordnede konklusioner viser analysen af udviklingen i perioden 1994 til 2003, at mængden af dagrenovation fra husholdningerne stort set har været konstant, mens det private forbrug er steget ganske betydeligt, dermed en afkobling. Til gengæld viser udviklingen i mængden af ”diverse brændbart affald” fra erhvervene, at den er en steget procentvis mere end produktionsudviklingen. Specielt har der været en meget stor stigning i mængden af ”diverse brændbart affald” fra ”Institutioner, handel og kontor”.

En anden overordnet konklusion er, at mængden af ”diverse ikke-brændbart affald” har været faldende, samtidigt med at mængden af affald indsamlet til genanvendelse generelt har været stigende.

Analysen af den historiske udvikling af de enkelte affaldsfraktioner, bruges til at fremskrive mængderne til 2020.

Fremskrivning af affaldsmængder til 2020

Fremskrivningen viser, at den totale mængde affald forventes at stige med ca. 14 % fra 2004 til 2020. Når affaldsmængderne fra både primære og sekundære kilder indregnes svarer det til en stigning i 2004 fra ca. 14,4 mio. tons til ca. 16,6 mio. tons i 2020. Dette er en afkobling fra den økonomiske udvikling, for i samme periode forventes produktionen at stige ca. 29 %, og det private forbrug forventes at stige ca. 37 %. En væsentlig forklaring på afkoblingen er, at kulforbruget på kraftværker forventes at falde, da kullene erstattes af andre brændsler. Hermed forventes slagger og aske mv. fra kraftværker halveret.

Figur 5.3 Udvikling i totale affaldsmængder fra primære og sekundære kilder.

Klik her for at se Figur 5.3

Ses på de enkelte fraktioner og kilder bemærkes meget store forskelle i vækst-procenter. Der forventes stigninger i mængden affaldsfraktionen ”diverse brændbart” og affaldsmængder indsamlet til genanvendelse.

Mængden af ”diverse ikke-brændbart” forventes at falde, bl.a. som følge af øget kildesortering, og dermed bliver en større mængde genanvendt. Denne udvikling afspejler i væsentlig grad en fortsættelse af udviklingen i observations-perioden 1994 til 2003.

I fremskrivningen af mængden fra Institutioner, Handel og Kontor ses at denne kilde vokser betydeligt mere end de øvrige kilder. Det skyldes dels en større økonomisk aktivitet, men også en relativ stigning i affaldsmængder ud over den øgede aktivitet.

Der forventes ikke de store ændringer i andelen af affald, der går til genanvendelse. Hvor ca. 65 % af affaldet genanvendes i 2004, forventes der at blive genanvendt 65,5 % i 2020. Hvor 28 % forbrændes i 2004, forventes det at ca. 28,3 % vil blive forbrændt i 2020. Andelen der deponeres forventes at falde fra 8 % i 2004 til 6,2 % i 2020.

Figur 5.2. Udviklingen i primært affald til behandlingsformerne oparbejdning, forbrænding og deponering.

Klik her for at se Figur 5.2

Hvis resultaterne fra denne FRIDA-fremskrivning sammenlignes med resultaterne ved at anvende den tidligere ”scenariomodel”, ses at der er væsentlige forskelle. Dels viser FRIDA-fremskrivningen en lavere samlet vækst i affaldsmængder, og fordelingen mellem de enkelte affaldsfraktioner er også væsentlig forskellige.

 



Version 1.0 Oktober 2006, © Miljøstyrelsen.