En registerundersøgelse af den danske befolkning

8 Perspektivering

Undersøgelsen antydede en mulig sammenhæng mellem enkeltvandforsyning og forekomst af manglende nedsynkning af testiklerne hos nyfødte drengebørn. Ligeledes var der forskelle i sygdomsforekomst blandt beboere på sand og lerjord. Det er som tidligere anført ikke muligt at drage konklusioner om årsagssammenhænge i en undersøgelse af denne type. De fundne forskelle kan skyldes forskelle i økonomiske, sociale, livsstil og erhvervsmæssige forhold, som det ikke var muligt at tage højde for i en registerundersøgelse af denne type. Det er derfor vigtigt at gennemføre undersøgelser, hvor der indhentes oplysninger om disse forhold. Der kunne f.eks. være tale om en case-control undersøgelse, hvor cancertilfælde identificeredes i Cancerregistret. Ved gennemgang af BBR kunne vandforsyningsforhold kortlægges og i CPR registret kunne nuværende adresse findes, så det var muligt at kontakte personerne og få uddybende oplysninger om andre forhold af betydning for sygdom.

Antallet af foretagne analyser måtte reduceres i forhold til det oprindelige formål i undersøgelsen, der oprindeligt nok var for ambitiøst, og grundet forsinkelser i indhentning af data. Det havde naturligvis konsekvenser for undersøgelsen og dens konklusioner, bl.a. kunne forskelle i forekomsten af flere sygdomme ikke undersøges, og det var ikke muligt at undersøge længden af eksponeringen eller forekomsten hos til- eller fraflyttere. Disse resultater kunne have forstærket undersøgelsens fund og dermed konklusioner. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på denne tidsfaktor, når fremtidige undersøgelser igangsættes. Således skal der søges fondsmidler til aflønning af databehandlere i ventetiden, ellers skal dette personale først ansættes, når dataudtrækket foreligger.

Danmark har enestående registre, der åbner mulighed for kvalificeret forskning af høj international standard. Forskning, der kun er mulig, i Skandinavien. Forskningen vanskeliggøres dog af praktiske og administrative forhold ved brug af disse registre, og det er derfor projektgruppens ønske, at disse forhold bedres, så registerforskningens vilkår forbedres.

 



Version 1.0 Oktober 2007, © Miljøstyrelsen.