Forberedelser til REACH og udvikling af relevant kompetence inden for tekstilindustrien

1 Indledning

1.1 Baggrund

Den nye kemikalielovgivning i EU, REACH, blev foreslået af EU-kommissionen den 29. oktober 2003, hvilket gav anledning til, at industrien og brancheorganisationer rettede opmærksomheden mod de nye krav, der blev stillet til industrien. Den nye lovgivning vil lægge et større ansvar på industrien for at dokumentere sikker anvendelse af kemiske stoffer gennem hele forsyningskæden. Virksomhederne inden for tekstilbranchen vil møde nye krav til udveksling af informationer og dokumentation om kemiske stoffer og kemiske produkter, og især de mindre virksomheder står over for en særlig udfordring, fordi de ikke har forudsætninger og ressourcer til at følge med i reguleringen af kemiske stoffer.

Brancheforeningen Dansk Textil & Beklædning ansøgte sammen med DHI i maj 2006 om midler under Virksomhedsordningen til gennemførelse af et projekt, der skulle forberede branchens virksomheder til de nye krav under REACH. Projektet blev udført i perioden september 2006 - marts 2008 med deltagelse af fem virksomheder fra branchen.

1.2 Formål

Projektets overordnede formål har været at etablere en afklaring om betydningen af REACH i tekstilindustrien, og at udvikle kompetence og handlingsanvisninger, der forbereder virksomhederne til den nye lovgivning.

Mere specifikke formål omfattede at:

  • Kortlægge industriens forbrug af stoffer og kemiske produkter
  • Foretage en screening af kemiske stoffer/produkter og vurdere, hvornår der foretages en registrering af stofferne under REACH
  • Øge virksomhedernes forståelse for krav, kommunikation og dokumentation under REACH
  • Hjælpe virksomhederne til at identificere områder, hvor det er hensigtsmæssigt at foretage proaktive initiativer (fx ’upstream’ dialog i form af henvendelser til leverandører af kemiske stoffer/produkter)
  • Formidle viden om REACH-krav til danske tekstilvirksomheder generelt, især i forbindelse med downstream-brugere og producenter af artikler

1.3 Deltagere

Der deltog fem virksomheder fra Dansk Textil & Beklædning i projektet:

  • Fjelstervang Farveri A/S, Fjelstervang (foulard-farveri med stor ekspertise inden for farvning af bomuld/lycra- og viscosemetervarer, samt efterbehandling)
  • Foamtex A/S, Bording (bagsidebelægning, farvning, tipskæring og imprægnering af gulvtæpper)
  • Gabriel A/S, Aalborg (jet-farveri med stor ekspertise inden for farvning og efterbehandling af ren uld til boligtekstiler)
  • Kemotextil a/s, Herning (jet-farveri med stor ekspertise inden for farvning af blandinger af bomuld/kunstfiber/lycrametervarer, samt efterbehandling)
  • Vefa-Sunesen A/S, Videbæk (farvning af færdigkonfektionerede varer af blandinger af bomuld/kunstfiber/lycra, stonewash af denimjeans samt efterbehandling)

I løbet af projektet blev Vefa-Sunesen A/S nødt til at lukke og udgik af projektet.

 



Version 1.0 Maj 2009, © Miljøstyrelsen.