Forberedelser til REACH og udvikling af relevant kompetence inden for tekstilindustrien

2 REACH og tekstilvirksomhederne

2.1 Tekstilvirksomhedernes roller under REACH

Virksomheder, der håndterer kemiske stoffer, enten som enkeltstoffer, produkter eller artikler, indgår i en leverandørkæde, som består af virksomheder, der indkøber, producerer eller anvender et bestemt kemisk stof. Leverandørkæden starter med producenten/importøren af stoffet, og slutter enten med en professionel eller en privat slutbruger af det kemiske stof, det kemiske produkt eller den artikel, hvor i stoffet indgår. Imellem producenten/importøren og slutbrugeren findes virksomheder, der anvender, distribuerer eller opbevarer de kemiske stoffer, produkter eller artikler. Et eksempel på en leverandørkæde er vist i figur 2.1.

Figur 2.1 Eksempel på leverandørkæde der starter med en importør og slutter med en privat bruger. Importøren er første led i kæden, da han importerer et stof fra lande uden for EU.

Figur 2.1 Eksempel på leverandørkæde der starter med en importør og slutter med en privat bruger. Importøren er første led i kæden, da han importerer et stof fra lande uden for EU.

I REACH tildeles virksomhederne forskellige aktørroller, der defineres ud fra, hvor i leverandørkæden virksomheden befinder sig i forhold til ét bestemt kemikalie. En virksomheds rolle defineres altså for hvert kemisk stof (på CAS-nummer niveau), der håndteres i virksomheden, og kan således være forskellig for forskellige stoffer. Den samme virksomhed kan således være producent af ét stof, importør af et andet og downstream-bruger af et tredje, og dermed overordnet have flere roller. Virksomheden kan også være downstream-bruger og importør af samme stof, og dermed have flere roller over for et enkelt stof. Dette forekommer, hvis virksomheden indkøber det samme stof fra leverandører inden og uden for EU.

De roller en virksomhed overordnet kan have er producent, importør, distributør eller downstream-bruger. En forklaring på hvilke virksomhedstyper, disse betegnelser dækker over, er givet nedenfor.

Producent: En virksomhed inden for EU, der fremstiller et kemisk stof
Importør: En virksomhed inden for EU, der importerer et kemisk stof, enten som rent stof eller i et kemisk produkt, fra et ikke-EU-land
Downstream-bruger: En virksomhed, der anvender kemiske stoffer i industrielle eller erhvervsmæssige aktiviteter
Distributør: En virksomhed, herunder en detailhandler, der kun opbevarer og markedsfører et kemisk stof eller et kemisk produkt for en tredjepart

De deltagende virksomheder i dette projekt er downstream-brugere (med hensyn til deres indkøb af kemiske stoffer/produkter) og artikelproducenter (med hensyn til deres produktion af metervarer, tæpper eller boligtekstiler) og artikelimportører (for de virksomheder, der også producerer tekstiler uden for EU og importerer dem til EU).

2.2 Forpligtelser som downstream-brugere

Som downstream-brugere af kemiske stoffer vil tekstilvirksomhederne få nye forpligtelser, idet det primære ansvar for downstream-brugere er at:

  • Anvende passende tiltag for at kontrollere risici som beskrevet i sikkerhedsdatabladet (og eventuelle eksponeringsscenarier), der modtages fra leverandøren
  • Kommunikere information om disse tiltag ned gennem forsyningskæden, når dette er relevant
  • Forsikre sig om, at den konkrete anvendelse af et kemisk stof er omfattet af et eksponeringsscenarium, når et sådant følger med sikkerhedsdatabladet
  • Udarbejde en downstream-bruger kemikaliesikkerhedsvurdering, hvis en konkret anvendelse ikke er omfattet af et eksponeringsscenarie, og stoffet anvendes i en mængde på over 1 ton pr. år

2.3 Definition af ’artikler’

Ifølge REACH er en ”artikel” defineret som ”en genstand, der under fremstillingen har fået en særlig form, overflade eller design, der i højere grad end den kemiske sammensætning er bestemmende for dens funktion”.

Det betyder, at de metervarer, tæpper og boligtekstiler, som de deltagende virksomheder producerer, er anset for at være artikler.

2.4 Forpligtelser ved produktion og/eller import af artikler

REACH omfatter to hovedtyper af stoffer i artikler: Stoffer der tilsigtet frigives fra artiklen (fx parfume fra et viskelæder med duft) og særligt farlige stoffer.

En downstream-bruger, der producerer eller importerer artikler, kan være ansvarlig for registrering af stoffer, der tilsigtet frigives fra artiklen, hvis producenten eller importøren af det pågældende stof ikke har omfattet downstream-brugerens anvendelse af artiklen ved registreringen af stoffet.

Hvis artiklen indeholder mere end 0,1 vægt-% af et særligt farligt stof, skal downstream-brugeren underrette kemikalieagenturet og informere kunder om sikker brug af artiklen. Slutbrugere af artikler har yderligere ret til at efterspørge information om artiklens indhold af farlige stoffer og disse stoffers egenskaber hos artikelproducenten.

Se også bilag M, hvor det for de deltagende virksomheder hurtige overblik over en artikelproducents forpligtelser er beskrevet.

 



Version 1.0 Maj 2009, © Miljøstyrelsen.