Statistik for hjemmekompostering 2001

3 Datakvalitet

Statistik for hjemmekompostering er baseret på de oplysninger kommunerne selv indberetter til Kommunedatabasen hos Videncenter for affald. Kommunerne skal selv godkende de oplysninger, der findes i Kommunedatabasen. Det er dog tydeligt, at der hersker tvivl om definitioner og tolkninger af hvilke data der skal indlægges i databasen.

I nogle tilfælde har kommunerne indlagt de samme oplysninger to gange, både under lokalkompostering og under hjemmekompostering. Der er altså også tvivl om afgrænsningen mellem de to ordninger. Desuden er det i nogle tilfælde oplyst, at kommunen har en permanent ordning for lokalkompostering, hvor det efter en telefonisk henvendelse har vist sig, at der var tale om en kommunal ordning for centralkompostering.

Kommunedatabasen indeholder oplysninger om:

  • Det er tilladt at hjemmekompostere
  • Ordningen er permanent
  • Der ydes tilskud til anskaffelse af kompostbeholder
  • Der er nedsat gebyr til de husstande der aktivt hjemmekomposterer

Selvom en kommune har været inde og angive at de har én af ovenstående ordninger eller en kombination af disse er det ikke sikkert at kommunen har oplyst hvor mange borgere der benytter sig af ordningen. Disse forhold gør det vanskeligt at anvende de oplysninger, der er indberettet til Kommunedatabasen, da registreringen er ufuldkommen.

Oplysninger i Kommunedatabasen er ikke kvalitetssikrede, så der er stor usikkerhed forbundet med at anvende disse data til at beregne antallet af husstande, der deltager i en ordning for hjemmekompostering. Generelt ligger kommunens skøn over antallet af husstande, der komposterer, betydeligt over det antal husstande, der realistisk set kan forventes at deltage i en ordning for hjemmekompostering. I flere tilfælde er kommunens skøn lig med – eller endog større – end det samlede antal husstande i kommunen. Dette er kun muligt, hvis der er tale om en påbudt ordning, mens det er højst usandsynligt i en frivillig ordning.

Kun 31 ud af 212 kommuner har oplyst troværdige data til Kommunedatabasen.. Her indgår:

  • 13 kommuner, der har angivet at antallet af deltagende husstande i kommunen er 0
  • 16 kommuner, der har oplyst at antallet af registrerede husstande, der vurderes at deltage i kommunens ordning for hjemmekompostering, er under halvdelen af det samlede antal husstande i kommunen.
  • to kommuner med påbudt ordning

For 2001 antages det, at hver registreret husstand i gennemsnit komposterer 50 kg vegetabilsk madaffald om året. I tidligere års statistikker har der ikke været det samme grundlag til at beregne den komposterede mængde organisk madaffald. Tidligere blev det estimeret, at den komposterede mængde var pr. aktivt deltagende husstand 2,7 kg pr. uge eller 140 kg pr. år.

Omfanget af hjemmekompostering er således baseret på en række skøn, der hver især er forbundet med en større eller mindre usikkerhed.

Det beregnede omfang af hjemmekompostering må derfor kun betragtes som et bedste bud.