[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Co2-virkemidler på transportområdet - et samarbejdsprojekt med Svendborg Kommune

Bilag 2. CO2-debatforum, beskrivelse af debatforløbet

Sammensætning af debatforum
I dette bilag gennemgås tilrettelæggelsen og gennemførelsen af forløbet med det lokale "CO2-debatforum".

Indledningsvis blev der udarbejdet en liste med navne på personer, som gennem deres virke som politikere, aktive i foreninger mv., formodes at have interesse for at deltage i et debatforum om trafik og CO2.

Listen bestod af repræsentanter fra 3 politiske udvalg:

Udvalget for Teknik og miljø
Socialudvalget
Kulturudvalget

På foreningssiden blev følgende inviteret.:

Svendborg forbrugergruppe
Ældrerådet
Pendlerklubben Odense-Svendborg
NOAH
Dansk Cyklist Forbund
Dansk Handicapforbund
Danmarks Naturfredningsforening
Svendborg Idræts Samvirke
Svendborg Handelsstandsforening
Sydfyns Erhversråd
Svendborg Sundhedsråd
Svendborg Turistforening
Sydfyns Centrum

Derudover blev der inviteret en flere repræsentanter for erhvervslivet i Svendborg og flere "almindelige" borgere. I alt blev der udsendt 30 invitationer til at deltage i debatforummet.

Et følgebrev med en kort introduktion til projektet og kommunens forventninger til deltagerne blev udsendt den 19. marts. Sammen med brevet blev der udsendt en debatfolder, med en gennemgang af problemstillingen samt en status over transport og miljø i kommunen med fokus på energiforbrug og CO2-udslip. Debatfolderen fremgår af bilag 3.

Der blev holdt to møder med debatforummet, begge som aftenmøder af henholdsvis ca. 2 og ca. 3 timers varighed. På det første møde, den 15. april 1998 blev der givet en bred information om projektet i form af dels en uddybning af det udsendte materiale, dels en gennemgang af hvilke principielle virkemidler, som kunne anvendes for at reducere energiforbruget fra transport. På mødet var der ligeledes lejlighed for deltagerne til at stille spørgsmål og komme med ideer til virkemidler, som kunne indgå i debatten på det andet møde.

I perioden frem til det andet møde, som blev afholdt en måned senere - den 13. maj, blev der udarbejdet et katalog med forskellige kommunale virkemidler som kunne påvirke energiforbruget og CO2-udslippet fra trafikken. Kataloget blev udsendt til deltagerne ca. en uge før mødet. Indholdet i kataloget svarer i store træk til denne rapports Bilag1.

Gennemførsel af debatten
På det andet møde blev den egentlige debat, hvor deltagerne skulle tage stilling til virkemidlerne, gennemført.

Der mødte 14 deltagere op til debatmødet, hvilket var lidt færre end på det første møde.

Debatten var struktureret i flg. faser:

Introduktion spørgsmål til det udsendte materiale
Individuelle bedømmelser af virkemidler
Spil 1 – Gruppearbejde på tværs af forventet interessefællesskaber
Spil 2 – Gruppearbejde indenfor baseret på forventet interessefællesskaber

Individuelle bedømmelser – Skema 1
Første opgave for deltagerne var at udfylde et skema hvor der for hvert virkemiddel skulle afkrydses, hvorvidt man kunne acceptere det pågældende virkemiddel eller ej.

Hver person blev identificeret ved et bogstav som skulle påføres skemaerne, således at de enkelte personer efterfølgende kan genfindes i de udfyldte skemaer. Dette har gjort det muligt at følge, hvor mange personer som skifter holdning til virkemidlerne i løbet af debatten.

Spil 1 – Skema 2
I det første spil blev deltagerne inddelt i grupper på tværs af tilhørsforhold til interessegrupper mv. Der blev dannet 4 grupper med 3-4 deltager i hver. Opgaven var at diskutere de enkelte virkemidler i gruppen for at finde de virkemidler, som der kunne opnås flertal for at indføre. Ved stemmelighed kunne virkemidlet ikke indføres. Hver person havde derudover mulighed for at nedlægge veto én gang.

Spil 2 – Skema 3
I det andet spil blev deltagerne inddelt i grupper sammensat efter at der kunne forventes en fælles holdning til spørgsmålene. Der blev dannet 3 grupper med 4-5 deltager i hver. Opgaven i dette spil var som tidligere at finde frem til hvilke virkemidler som kunne accepteres. I spil 2 var der krav om enstemmighed for at et virkemiddel kunne indføres.

Udover den indledende diskussion inden blev der holdt plenum-diskussioner efter hver af de 3 opgaver. Her fik grupperne lejlighed til kort at fremlægge hvilke problemstillinger de havde diskuteret og hvor langt enigheden havde rakt.

Af hensyn til den efterfølgende bearbejdning af debatten blev disse plenumdiskussioner optaget på bånd.

Eksempler på de anvendte skemaer er vist i bilag 4.

[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]