[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Pesticider i punktkilder

Forord

I Danmark og i de øvrige EU-lande, må der højst være 0,1 m g (mikrogram) pesticid pr. L i drikkevand. Det svarer til 1 gram pesticid i 10.000.000 L vand, altså 1 gram i et bassin, der er 1 meter dybt og fylder 1 ha. Disse regler er ikke fastsat på grund af stoffernes giftighed, men fordi man vil undgå at forurene vandet med bekæmpelsesmidler.

I de senere år har det vist sig, at bekæmpelsesmidler kan påvises i grundvand, brønde, drænvand, vandløb og søer. I nogle tilfælde overskrider disse indhold grænseværdien, og der er set adskillige alvorlige forureninger af brønde og vandløb.

De fleste af de påviste forureninger vil sandsynligvis stamme fra den regelrette anvendelse af pesticider på marker og på parkeringspladser, veje, stier og gårdspladser.Det antages dog også, at nogle af forureningerne kan stamme fra såkaldte punktkilder med pesticider.

De vigtigste af disse punktkilder menes at stamme fra håndtering af pesticider under fyldning af sprøjter, vask og skylning af sprøjteudstyr, nedgravning af pesticidaffald og uhensigtsmæssig bortskaffelse af pesticidrester. Dette vil være nogle af de kilder, som vi skønner kan skabe ganske alvorlige forureninger i vandmiljøet. En enkelt liter opblandet sprøjtevæske kan typisk indeholde mellem 1 og 5 gram aktivt pesticid. Der skal altså blot nogle få liter opblandet sprøjtevæske til at skabe alvorlige forureninger, hvis stoffet kommer i kontakt med grundvandet.

Formålet med dette projekt er dels at belyse hvordan man tidligere har bortskaffet pesticidaffald, dels at udpege en lokalitet, hvor der forventes en høj koncentration af pesticider og på grundlag af hydrogeologiske undersøgelser analysere vandprøver i forskellig afstand fra kilden. Vi skal på dette grundlag søge at klarlægge udbredelsen af forureningen fra en punktkilde.

Belysning af hvordan man bortskaffede pesticidaffald er sket ved en spørgeskemaundersøgelse af landmænd og gartnere, og spredningen fra en punktkilde er undersøgt ud fra en tidligere vaskeplads i forbindelse med en maskinstation i landsbyen Allingåbro på Mors.

Projektet er et pilotprojekt, som skal afdække en begrænset del af punktkilde-problematikken. Resultaterne skulle dog gerne have nogen generalisationsværdi, idet der stadig hersker stor usikkerhed om, hvordan landmænd, gartnere og skovbrugere skaffede sig af med pesticidaffald, hvor langt pesticider kan spredes fra en punktkilde og hvor langvarig forureningen er.

Projektet kan eventuelt danne basis for en mere omfattende undersøgelse af spredningen af pesticider og andre xenobiotiske stoffer fra punktkilder.

Styregruppen i projektet bestod af cand. scient. Steen Marcher og cand. polyt. Tina Otterstrøm, Miljøstyrelsen. Desuden deltog Walter Brüsch (GEUS), Steve Ulf Hansen (Carl Bro, tidligere Samfundsteknik), Ole Stig Jacobsen (GEUS), Niels Henrik Spliid (DJF) og Arne Helweg, DJF (koordinator) i projektet og i styregruppen. Formandskabet blev varetaget af Steen Marcher og Tina Otterstrøm. Projektgruppen ønsker at takke laboratorieoverassistent Marianne Nielsen, kontorfuldmægtig Sonja Graugaard og kemotekniker Annette Højgaard Frausig for deres medvirken ved projektet.

Projektet er støttet af Miljøstyrelsens Bekæmpelsesmiddelforskning og Miljøstyrelsens vandforsynings- og spildevandskontor.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]