Afværge teknikker for MTBE-forurenet grundvand
2.1 Informationsindsamling
2.2 Rapportens opbygning
Rapporten bygger på information fra
Litteraturdatabaser
Der er søgt i følgende databaser:
Danmarks Tekniske Videncenters database over artikler fra 2500 tidsskrifter fra 1994 og frem til nu resulterede i 116 artikler med søgeordet: MTBE, hvoraf 2 var relevante for projektet.
MEDLINE, der indeholder ca. 3900 tidsskrifter fra 1966 og frem omhandlende bl.a. biomedicin, resulterede i 371 artikler med søgeordet: MTBE. Af dem var 4 relevante for projektet.
DIALINDEX giver adgang til et meget stort antal litteraturdatabaser. I disse databaser blev der søgt på ordet groundwater eller soil og MTBE. Dette resulterede i 57 databaser indeholdende artikler med søgeordene. De databaser, der omhandlede miljø (APILIT, Energy Science and Technology, BIOSIS Previews, Water Resources Abstracts, Pollution Abstracts, Inside Conferences, Enviroline, TULSA (Petroleums Abstracts), Ei Compendex og WATERNET), blev valgt ud, og informationen om samtlige artikler blev hentet i de 10 databaser. Efter udeladelse af gentagelser og artikler fra før 1990 fandtes der 107 artikler, hvoraf ca. 30 var relevante for dette projekt. De relevante artikler af de 3 søgninger er listet i bilag 4.
Hjemmesider
Udover at søge efter artikler blev der søgt på følgende firmaers og organisationers hjemmesider: NOBIS, RIVM, API og USEPA. På APIs hjemmeside fandtes bl.a. en liste indeholdende 310 artikler/rapporter omhandlende MTBE.
Personlige kontakter
Relevante personer fra firmaer, universiteter og organisationer i især USA og Canada, men også i England, Tyskland og Danmark er blevet kontaktet. I bilag 3 er vist en fuldstændig liste over de kontaktede personer.
Amterne og OM
Amterne i Danmark og Oliebranchens Miljøpulje blev ligeledes kontaktet for at få informationer om de oprensninger af MTBE forurenede grunde, der foregår i Danmark.
Rapporten indeholder udover et generelt kapitel om MTBEs opførsel i jord og grundvand et kapitel om afværgeteknikker for grundvand og jord. Desuden er der et kapitel omkring on-site rensning af grundvand og luft.
For de enkelte afværge- og rensningsteknikker er teknikkens princip, teknologiske stade, fordele/begrænsninger, effektivitet, monitering og økonomi beskrevet. De afværge- og oprensningsteknikker, der gennemgås, er: naturlig nedbrydning, stimuleret biologisk/kemisk in situ nedbrydning , afværgepumpning, air sparging, in well stripping, cirkulationsboringer, vakuumventilering, aktiv kul filtrering og biologiske filtre. Gennemgangen af de enkelte metoder resulterer i en sammenfattende vurdering af teknikkerne.
Bilagsdelen indeholder bl.a. en beskrivelse af de case studies, der er refereret i hovedrapporten.