[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Dokumentation af konstruktiv træbeskyttelse

5. Fuldskala demonstration

5.1 Mock-up af fleretages træhus

CASA NOVA konsortiet besluttede at opføre en mock-up (prøvehus) for at få afklaret en række tekniske spørgsmål inden opførelsen af de danske fleretages træhusbyggerier i Hørsholm og Herning. Mock-up’en blev opført på Teknologisk Instituts forsøgsareal i august 1996.

Figur 24

Mock-up, syd- og vestfacade. Nord- og østfacaderne er beklædt med uorganiske materialer, bl.a. cementbundne spånplader.

På Teknologisk Institut, Trætekniks foranledning blev der i mock-up’en indbygget en række konstruktive træbeskyttende tiltag bl.a. med baggrund i resultaterne fra laboratorieforsøgene.

På facaden blev følgende variabler indbygget:

Tabel 7

Konstruktive træbeskyttende variabler.

Træart Verdens-
hjørne
Placering Beklædnings-
type
Orientering Befæstelses-
metode
WRC Syd Stuen 3/4 x 6" kileskåret klink Vandret Varmgalv. Skudsøm
Fyr Syd 1. sal 3/4 x 5" profilbrædder Vandret Sømmet fordækt
WRC Vest Stuen 3/4 x 3" profilbrædder Lodret Håndsømmet m. rund-
hovedet rustfri søm
Lærk Vest 1. sal 3/4 x 5" profilbrædder Lodret Sømmet fordækt

Alle brædderne er brandimprægneret og overfladebehandlet med en træolie. Ingen af brædderne er endefladeforseglet. Facaderne er beskyttet med 1 m tagudhæng. Trappe og balkon har også en afskærmende virkning.

Facadebrædderne er indkøbt af entreprenøren, der ikke har registreret oprindelse eller kvalitet. Teknologisk Institut, Træteknik vurderer, at den lodrette WRC-beklædning er af en kvalitet "clear" iht. NLGA og sandsynligvis er den vandrette WRC-beklædning en kvalitet "selected knotty". Kvalitet og oprindelse af lærk- og fyrbeklædningen kan ikke afgøres.

5.2 Buddinge støjskærme

I forbindelse med Vejdirektoratets opførelse af støjskærme af træ blev Teknologisk Institut, Træteknik involveret gennem et Nordic Wood program "Bullerskärmar av trä" med henblik på at anvende "rent træ". Under projektering/udvikling af disse støjskærmsprojekter gennemførte Teknologisk Institut projektgranskning med fokus på den konstruktive udformning for at sikre længst mulig varighed.

Et af de konkrete projekter er støjskærme opført langs frakørslen fra Helsingørmotorvejen ved Buddingevej. I dette projekt har Teknologisk Institut, Træteknik fået indbygget konstruktive træbeskyttende variabler som demonstration og afklaring af resultaterne fra laboratorieforsøget "De fire årstider" - Mark I. Bl.a. er forskellige træarter indbygget i støjskærmen.

Teknologisk Institut, Træteknik udarbejdede træbeskrivelse mht. sortering, opskæring/bearbejdning og tørring for alle de indbyggede træarter, for at sikre en ensartet trækvalitet.

Figur 25

Støjskærm langs motorring 3 ved Buddinge. Skærmen er orienteret nord/syd, opført i 1997 og har en samlet længde på 814 m. Arkitekt ved Møller og Grønborg A/S. Konstruktion ved Carl Bro A/S.

Tabel 8

Konstruktive træbeskyttende variabler. Træet er danskgroet.

Træart Verdens-
hjørne
Beklædningstype Orientering
Thuja/kerne
(Thuja plicata)
Syd
Syd
Nord
Nord
1 x 3" brædder
1 x 6" profilbrædder
1 x 3" brædder
1 x 3" brædder
Vandret
Vandret
Vandret
Lodret
Eg
(Quercus robur)
Syd
Syd
Nord
Nord
1 x 3" brædder
1 x 3" brædder
1 x 3" brædder
1 x 3" brædder
Vandret
Lodret
Vandret
Lodret
Lærk
(Larix decidua)
Syd
Syd
Syd
Nord
Nord
Nord
1 x 3" brædder
1 x 3" brædder
1 x 6" profilbrædder
1 x 3" brædder
1 x 3" brædder
1 x 6" profilbrædder
Vandret
Lodret
Lodret
Vandret
Lodret
Lodret
Rødgran
(Picea abies)
Syd
Nord
1 x 3" brædder
1 x 3" brædder
Vandret
Vandret
Douglas
(Pseudotsuga menziesii)
Nord 1 x 3" brædder Vandret

Alle brædder er sporet på bagsiden, overfladebehandlede med træolie og endefladeforseglet med 2 x maling. Brædderne er opsat med rustfri skudsøm og er vendt både med retside og vrangside udad.

Placering af de enkelte brædder med konstruktive træbeskyttende variabler er registreret af Teknologisk Institut, Træteknik.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]