Efteruddannelse om grønne indkøb 

3. Overblik over kurser om grønne indkøb

3.1 Kursustilbud om grønne indkøb
3.2 Screening af kursustilbud om grønne indkøb
3.3 Indhold i kurser om grønne indkøb
3.4 Prisen for kurser om grønne indkøb
3.5 Materialer fra kurser om grønne indkøb
3.6 Længden af kurser om grønne indkøb
3.7 Deltagerantallet på kurser om grønne indkøb

Udbudet af kurser til efteruddannelse om grønne indkøb tegner en bred vifte af forskellige arrangementstyper fra dyrtkøbte flerdagskurser arrangeret af konsulentfirmaer, der udbydes bredt, til kortere temamøder arrangeret internt i en kommune af fx en grøn guide, der er målrettet kommunens egne institutioner. Uanset længde og form bliver alle arrangementer i det følgende benævnt "kurser".

Der er en overvægt af de lokalt arrangerede kurser fx for en kommunes indkøbere eller institutioner samt for større statsinstitutioner. Det afspejler sig bl.a. i, at 30 af de kortlagte 59 kurser er gratis for deltagerne. De kommunale kurser gennemføres typisk med oplæg fra kommunens egne folk suppleret med eksterne faglige konsulenter eller succeshistorier fra andre kommuner, institutioner eller lignende. Disse kurser annonceres kun internt og er alene målrettet den konkrete kommunes institutioner og er således ikke frit tilgængeligt for interesserede fra andre kommuner.

Mange af de udbudte kurser er rettet mod både centrale og decentrale indkøbere. Kun i begrænset omfang er kurser for decentrale indkøbere målrettet i forhold til de specifikke målgrupper i kapitel 2, medmindre det er lokalt arrangerede kurser for eksempelvis skoler, plejehjem eller daginstitutioner.

Enkelte kurser er målrettet Agenda 21-kontaktpersoner eller miljømedarbejdere i kommunerne/amtskommunerne, der ofte hjælper de lokale institutioner med deres miljøfaglige indsigt. Der er få kurser for beslutningstagere, der ikke er direkte involveret i indkøb fx topledere og politikere.

Enkelte kurser om grønne indkøb er rettet mod andre målgrupper. I det omfang vi har fået oplysninger om kurserne, er de medtaget i oversigten. De er medtaget, fordi de er med til at give et samlet billede af kurser inden for grønne indkøb. Flere kurser har fx leverandører som målgruppe. Leverandører er ikke direkte omfattet af denne undersøgelse, men kurserne er medtaget, fordi leverandører også er vigtige i forhold til implementeringen af grønne indkøb i det offentlige.

Det aktuelle udbud af kurser på et givent tidspunkt vil være relativt smalt, hvorfor det er valgt at foretage en screening af såvel planlagte som afholdte kurser, hvori grønne indkøb indgår som tema. Der er skelnet mellem kurser afholdt før og efter 1.6.2000.

Det måske første kursus om grønne indkøb er afholdt af MIOS i 1991. Antallet af kurser, der er opgjort fra 1995 og frem, er steget gennem de seneste år, og der er gennemført flest kurser i 1999. Det tegner til, at der er og vil blive afholdt lidt færre kurser i 2000 end i 1999. Det vil dog først endeligt kunne ses, når året er omme.

Der er ved en bred screening fundet 59 forskellige kurser, hvori temaet grønne indkøb er centralt eller indgår som et delelement. Nogle kurser gentages gennem flere år, og nogle holdes flere gange inden for samme år. Fordelingen af kurserne fra 1995 og frem fremgår af nedenstående.

Tabel 3.1:
Antal fundne kurser pr. år

1995

1996

1997

1998

1999

før 1.6.2000

efter 1.6.2000

3

3

6

15

35

11

9

Som det fremgår er kun 9 kurser planlagt til efter 1.6.2000 – af disse er de 7 førstnævnte kurser, der allerede har været afholdt af samme arrangør. Bilag 1 indeholder en kort beskrivelse af hver af de omfattede kurser.

De 9 kurser planlagt til efter 1.6.2000 er:
"Uddannelse i offentlige indkøb" på Den Kommunale Højskole (juni/december 2000)
"Temadage om miljøvenlige indkøb" i Green Network regi (gennemfører 2-3 kurser årligt)
"Offentlige miljøbevidste indkøb" AMU-kurser (udbydes løbende fra forskellige AMU-centre)
"IT-Miljøkoordinator" (efteruddannelse for ledige ingeniører, biologer, teknikere og andre, der interesserer sig for miljø- og kvalitetsstyring)
"Økologisk køkkenomlægning" fra Grønt Uddannelsescenter i Vestsjælland
Indkøbs- og importskolens kurser om grønne indkøb forventes i december 2000
Århus Amt gennemfører kurser for alle deres institutioner om miljø-styring, hvori grønne indkøb indgår
"Grønne Indkøb" kursus for Nykøbing Falster Kommune i september 2000
"Temadag om grønne indkøb" arrangeret af Kommunernes Landsforening i samarbejde med Miljøstyrelsen, Amtsrådsforeningen, Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune (31. august 2000)

Andre har nævnt, at de årligt eller løbende afholder kurser, men kurser, hvor der ikke er fastsat dato eller konkret forløb, er ikke medtaget i opgørelsen af kurser efter 1.6.2000.

IKA er medarrangør af en nordisk miljøkonference i september 2000, hvor grønne indkøb er et vigtigt tema.

Indkøbs Service har grønne indkøb og grønne krav som faste temaer for samtlige brugergruppe ved fx opstartsmøder.

Der er fundet flest kurser i forhold til målgruppen centrale og decentrale indkøbere, hvor der ikke er en afgrænsning i forhold til de forskellige kategorier af decentrale indkøbere, der er valgt i kapitel 2. Der er således gennemført/planlagt hhv. 30 og 27 kurser, der har centrale og decentrale indkøbere som målgruppe.

Der er 5 kurser for målgruppen centrale beslutningstagere og 4 for miljøfaglige rådgivere.

Af de mere specifikt målrettede kurser for de forskellige grupper af decentrale indkøbere har tilbudet været størst for plejehjem og sygehuse (10 kurser), pædagogisk personale (9 kurser), kantiner og institutionskøkkener (9 kurser) og teknisk personale (7 kurser).

Der har kun været ét kursus målrettet til hhv. indkøbere til det administrative personale og til indkøbere af IT-udstyr.

Der er flere kurser, der har både indkøbere og leverandører som målgruppe. Samlet har tilbudene målrettet leverandører udgjort 8 kurser.

Priserne for deltagelse på kurser varierer meget, dels i forhold til hvem der er arrangør, dels i forhold til længden af kurserne. Et af de dyreste er "Uddannelse i offentlige indkøb" på Den Kommunale Højskole, som koster 10.050 kr. for deltagerne for et forløb på 2 x 3 dage – heri udgør grønne indkøb kun en mindre del. I den dyre ende hører også en række forskellige kurser i omlægning til økologisk køkkendrift.

De billigste kurser er gratis, idet kommunerne eksempelvis vælger at finanisere kurser for deres institutioner gennem andre konti end institutionernes efteruddannelseskonti. De kurser, der er gratis for deltagerne, udgør over halvdelen af de registrerede, nemlig 30 ud af 59 kurser.

3.1 Kursustilbud om grønne indkøb

Udbudet af kurser har været rimeligt bredt, og der har været mange forskellige arrangører. De forskellige kursustyper, der er registreret i projektet, er skitseret i det følgende. Der er anført, hvem der var arrangør af kurset.

Temamøder for enkelt-institutioner: Fx SKI-abonnentmøde med DR, Nationalmuseet, FMK, DTU og SAS. Miljøseminar for Post Danmark.
Temamøder for indkøbere eller institutioner i en kommune eller et amt: Fx miljøskolen for institutionerne i Dianalund. Grøn indkøbsmesse i Albertslund. Grønne indkøb i Vejle. Miljøstyringskursus for institutioner i Århus Amt. Hvordan finder jeg det miljørigtige produkt for institutioner i Storstrøms Amt, Økologisk køkken- omlægning – bøvl og begejstring i Dragør.
Temamøder for beslutningstagere, indkøbere, miljømedarbejdere, Agenda 21-kontaktpersoner m.fl.: Fx lokale Agenda 21-dage med workshop om grønne indkøb, regionale temadage om grønne indkøb, Stat og KommuneTræf, møde i Nordisk råd vedr. grønne indkøb i det offentlige i Norden. Temadag om grønne indkøb arrangeret af KL, MST og ARF.
Temamøder bredt udbudt af foreninger og andre: Fx konference i Rengørings Teknisk forening, Miljøforum Danmark, Miljøkoordinatorforeningens temadag om grønne indkøb, temadag i Dansk Fjernvarmeforening, årsmøde i Dansk Svømmebadteknisk forening, miljø- og arbejdsmiljørigtige indkøb arrangeret af BST Århus.
Konsulentkurser bredt udbudt: Fx grønne indkøb – 1 eller 2 dages-kurser PriceWaterhouse & Nellemann, Nielsen & Rauchenberg, EU-udbud arrangeret af IIR-Danmark.
Uddannelse i offentlige indkøb: Fx Den kommunale højskoles kursus om indkøbsmæssige beslutninger, hvori grønne indkøb indgår som et af mange temaer.
Produkt specifikke kurser: Fx DTI-konference om kontormaskiner og indeklima, Hjælpemiddelkonferencen, Indeklima på kontoret arrangeret af bl.a. DTC og Symbion. Økologisk køkkenomlægning arrangeret af Grønt Uddannelsescenter.
Leverandørkurser: Fx hvordan sælger man til den offentlige sektor, arrangeret af Seminarer i Amter og Kommuner I/S, Leverandør- og kunderelationer arrangeret af Deloitte & Touche.
AMU-kurser om grønne indkøb:

 

Offentligt miljøbevidst indkøb udbydes af 8 AMU-centre/tekniske skoler.
Kurser for lærere og formidlere af kurser/viden om grønne indkøb: Læreruddannelse for AMU-lærere, SKIs interne uddannelse af sælgere.
Kurser for indkøbsmerkonom- studerende: Indkøbs- og importskolens kursus.
Kurser for arbejdsløse ingeniører, teknikere og andre interesserede: Dansk Systempartner i samarbejde med AF med bl.a. Rambøll som underleverandør.

Det skønnes, at de nævnte kurser bredt dækker de forskellige kursustyper, der tilbydes og indtil videre har været omkring temaet grønne indkøb.

3.2 Screening af kursustilbud om grønne indkøb

CASA har foretaget en screening af udbudet af kurser om grønne indkøb. I den forbindelse er der taget direkte kontakt til en række nøgleinstanser: Indkøbs Service, IKA, MIOS, AMU-centrene, Green Network, Den Kommunale Højskole, Kommunernes Landsforening, Amtsrådsforeningen, DILF, Skolen for Økologisk Afsætning, Økologisk Oplysningsforbund, Økologiske Igangsættere, Dansk Center for Byøkologi, Indkøbs- og importskolen i Hobro, Grønt Uddannelsescenter i Vestsjælland, HK, IDA, Økonomaforeningen, De Samvirkende Miljø- og Energikontorer samt Dansk Industri.

Der er endvidere taget direkte personlig kontakt til en række centrale kommuner, hvor CASA på forhånd har viden om, at de har gennemført kurser om grønne indkøb.

Samtlige grønne guider og Agenda 21-kontaktpersoner i kommuner og amter er kontaktet via e-mail med forespørgsel om kendskabet til gennemførte og planlagte kurser om grønne indkøb.

Der har desuden været direkte telefonisk kontakt til en række konsulentfirmaer (Rambøll, COWI, PriceWaterhouse, Niras, DTI, dk Teknik & Miljø, PLS Consult, Deloitte & Touche, Carl Bro, Promentor, Valør og Tinge) vedrørende deres deltagelse og kendskab til kurser om grønne indkøb. Endelig er der samlet op på de kurser, som CASA selv har medvirket til om grønne indkøb.

3.3 Indhold i kurser om grønne indkøb

Indholdet i kurser om grønne indkøb spænder fra snævert fokus på miljøkrav for en enkelt produkttype til brede kurser, der omfatter såvel formulering af grøn indkøbspolitik, regler for EU-udbud, forskellige kriterier for miljømærker, brug af rammeaftaler og andre hjælpeværktøjer for grønne indkøb.

Indholdet afhænger dels af den konkrete målgruppe og naturligvis af længden af kurset. I tabel 3.2 er anført de temaer, der har været omfattet af kurserne i forhold til de forskellige målgrupper samt antallet af kurser for den enkelte målgrupper.

Nogle kurser har flere målgrupper fx centrale beslutningstagere, centrale indkøbere og decentrale indkøbere eller flere kategorier af de decentrale indkøbere – det gælder bl.a. kurser i indførelse af økologiske fødevarer. For de decentrale indkøbere er det ikke altid, at kurset er målrettet en af kategorierne, her er indholdet i kurset anført under hovedkategorien decentrale indkøbere.

Tabel 3.2:
Antal kurser og indhold i kurser i forhold til målgrupperne

1. Centrale aktører:  
1.1 Centrale beslutningstagere 4 kurser med følgende indhold:
Erfaringer med grønne indkøb
Lovgrundlag
EU-udbud
Elektronisk handel
Hvilke fordele har kommuner, og hvordan overvindes barrierer?
Hvordan reagerer de lokale leverandører?
Hvordan kommer man i gang?
Hvad gør de andre?
Hvor kan man få hjælp?
Samarbejde på tværs
Erhvervspolitik og indkøb
Fremtid og visioner for indkøb – politik i indkøbene
Faste rammer for indkøb / indkøbspolitik
Faglig udveksling mellem leverandører, indkøbere og beslutningstagere
1.2 Centrale indkøbere 29 kurser med følgende indhold:
Generelt om grønne indkøb
Hjælp til at komme i gang
Brug af SKI rammekontrakter
Elektronisk handel
Cirkulære og aftalen om grønne indkøb
National og international miljøpolitik
EU-udbud
Status i Danmark og i kommunen/kommunerne
Erfaringer med grønne indkøb
Handlingsplaner og politikker
Sammenhæng mellem indkøb og miljø
Udbud og tilbud i praksis
Hvilke fordele har kommuner?
Hvordan overvindes barrierer?
Hvordan reagerer de lokale leverandører?
Hvordan kommer man i gang?
Introduktion til værktøjer til kortlægning, dokumentation og tilskudsordninger
Miljøbegreber, miljøvurdering, miljøledelse, grønne regnskaber, miljømærker og miljøvaredeklarationer
Kilder til miljøinformation og indhentning af information
Leverandørernes erfaringer
Kendskab til livscyklusvurderinger
Hvad er muligt at miljøvurdere
Introduktion til miljø og indkøb
Samarbejde på tværs
Erhvervspolitik og indkøb
Fremtid og visioner for indkøb
Politik i indkøbene
SKIs krav til leverandører og produkter
Erfaringsudveksling om grønne indkøb
Faglig udveksling mellem leverandører, indkøbere og beslutningstagere
Inspiration og viden om miljøkrav ved indkøb – PVC, transport og bygningsvedligeholdelse
1.3 Miljøfaglige rådgivere 3 kurser med følgende indhold:
Grønne regnskaber
Tværsektorielt samarbejde
Generelt om grønne indkøb
Grøn indkøbspolitik og muligheder for miljøvenlige indkøb
Cirkulære og aftalen om grønne indkøb
Redskaber og miljøkrav i den grønne indkøbspolitik (miljømærker, LCA, miljøvejledninger, specifikke miljøkrav)
EU udbud
SKIs rammekontrakter
Erfaringer om grønne indkøb
2. Decentrale indkøbere 26 kurser med følgende indhold:
Generelt om grønne indkøb
Regler
Handlingsplan og anvendelse i praksis
Hvor er der hjælp – miljømærkning, miljøvejledninger, Grønt IndkøbsNet og andre værktøjer
Hvilket valg har vi, og hvordan vælger vi, når vi køber ind?
Miljøstyring i institutionerne
Kemi i hverdagen
Produkttemaer
Barrierer for at komme videre
Er det dyrere?
Hvilke fordele har kommuner og hvordan overvindes barrierer?
Hvordan reagerer de lokale leverandører?
Hvordan kommer man i gang?
Erfaringer – hvad gør de andre?
Indkøbspolitikker, handlingsplaner og dokumentation
Tilskudsordninger
Miljøbegreber, miljøvurdering, miljøledelse, grønne regnskaber, miljømærker og miljøvaredeklarationer
Kilder til miljøinformation og indhentning af information
Leverandørernes erfaringer
Introduktion til miljø og indkøb
Status for indeklima og indeklimavenlige produkter, forebyggelse i planlægningsfasen samt miljømærkningsordninger for bygningsprodukter og elektronik
Samarbejde på tværs
Erhvervspolitik og indkøb
Fremtid og visioner for indkøb
Politik i indkøbene
Hvordan sparer man på ressourcerne - Økonomi og miljørigtige indkøb
Krav til leverandører
Fremtidens krav til miljødeklarationer af produkter
Hvordan kan sikkerhedsorganisationen og indkøbsfunktionen arbejde sammen om indkøb?
Udnytter man hinandens ressourcer og muligheder til gavn for organisationen?
Hvad er grønne indkøb, og i hvor høj grad er de arbejdsmiljørigtige?
Hvilke krav bør indkøbere stille til miljø og arbejdsmiljø?
Gode råd om anvendelse af økologiske produkter
Indhold og brug af rammeaftaler
Faglig udveksling mellem leverandører, indkøbere og beslutningstagere
Inspiration og viden om miljøkrav ved indkøb – PVC, transport og bygningsvedligeholdelse
2.1 Administrativt personale 1 kursus med følgende indhold:
Kontormaskiner og indeklima
Præsentation af indkøbsvejledningen – hvor skal skabet stå?
Introduktion til miljøstyring
Miljøredegørelser for egne arbejdspladser
Grønne indkøb, hvordan?
2.2 Teknisk personale 7 kurser med følgende indhold:
Status for indeklima og indeklimavenlige produkter, forebyggelse i planlægningsfasen samt miljømærkningsordninger for bygningsprodukter og kontorelektronik
Grønne indkøb og krav til leverandører
Introduktion til miljøstyring
Miljøredegørelser for egne arbejdspladser
Grønne indkøb, hvordan?
Værktøjer og eksempler om grønne indkøb
Rengøring og miljø
Generelt om indkøb og grønne indkøb
Grønne arealer uden kemi
Inspiration og viden om miljøkrav ved indkøb – PVC, transport og bygningsvedligeholdelse
Grønne indkøb – muligheder for svømmehaller
2.3 Pædagogisk personale 9 kurser med følgende indhold:
Introduktion til miljøstyring
Miljøredegørelser for egne arbejdspladser
Grønne indkøb, hvordan?
Værktøjer og eksempler om grønne indkøb
Energi og økologi
Grøn indkøbspolitik
Gode råd om anvendelse af økologiske produkter
Indhold og brug af rammeaftaler/indkøbsaftaler
Hvad er gensplejsning, hvad er farligt ved gensplejsning, hvad er reglerne for godkendelse, hvordan kan man se om en vare er gensplejset, hvordan er kontrolforanstaltninger, hvordan håndteres forbrugernes krav, hvordan undgår man fødevarer med gensplejsede ingredienser?
Omlægning til økologi – kostvaner, ernæring og økonomi
Miljøetik – økologi, råvarevalg, madkultur og hygiejne
2.4 Plejehjem og sygehuse 10 kurser med følgende indhold:
Om hjælpemidler og rammekontrakter
Generelt om grønne indkøb
Cirkulære og aftalen om grønne indkøb
Miljøvejledninger
Nye indkøbsmønstre for hjælpemidler
Miljøfaktorer ved indkøb
Introduktion til miljøstyring
Miljøredegørelser for egne arbejdspladser
Grønne indkøb, hvordan?
Værktøjer og eksempler om grønne indkøb
Grøn indkøbspolitik
Gode råd om anvendelse af økologiske produkter
Indhold og brug af rammeaftaler/indkøbsaftaler
Hvad er gensplejsning, hvad er farligt ved gensplejsning, hvad er reglerne for godkendelse, hvordan kan man se om en vare er gensplejset, hvordan er kontrolforanstaltninger, hvordan håndteres forbrugernes krav, hvordan undgår man fødevarer med gensplejsede ingredienser?
Økologisk kost, madplan og økologi
Indkøbsordninger, bestillingsystemer og prislister
Opbevaring af økologisk grønt
Gode råd om omlægning
Omlægning til økologi – kostvaner, ernæring og økonomi
Miljøetik – økologi, råvarevalg, madkultur og hygiejne
2.5 Kantiner og køkkener 9 kurser med følgende indhold:
Introduktion til miljøstyring
Miljøredegørelser for egne arbejdspladser
Grønne indkøb, hvordan?
Grøn indkøbspolitik
Gode råd om anvendelse af økologiske produkter
Indhold og brug af rammeaftaler/indkøbsaftaler
Hvad er gensplejsning, hvad er farligt ved gensplejsning, hvad er reglerne for godkendelse, hvordan kan man se om en vare er gensplejset, hvordan er kontrolforanstaltninger, hvordan håndteres forbrugernes krav, hvordan undgår man fødevarer med gensplejsede ingredienser?
Miljøvenlig storkøkkendrift
Økologisk kost, madplan og økologi
Indkøbsordninger, bestillingsystemer og prislister
Opbevaring af økologisk grønt
Gode råd om omlægning
Omlægning til økologi – kostvaner, ernæring og økonomi
Miljøetik – økologi, råvarevalg, madkultur og hygiejne
2.6 IT-udstyr 1 kursus med følgende indhold:
Introduktion til miljøstyring
Miljøredegørelser for egne arbejdspladser
Grønne indkøb, hvordan?
3. Andre  
3.1 Studerende ved Indkøbs- og importskolen 1 kursus med følgende indhold:
Generelt om grønne indkøb
3.2 Efteruddannelse af ledige ingeniører, biologer, kemikere, geologer og andre teknikere 1 kursus med følgende indhold:
Miljøværktøjer
Miljø- og arbejdsmiljølovgivning
Generelt om grønne indkøb
Kvalitets- og miljøstyring
Livscyklusanalyser
3.3 Efteruddannelse af AMU-lærere 1 kursus med følgende indhold:
Alt om grønne indkøb!
Hvad er grønne indkøb, herunder forebyggelse af miljøproblemer
Hvordan kommer man i gang
Organisering, regler og redskaber
3.4 Efteruddannelse via AMU-kurser 1 kursus med følgende indhold:
Hvad er grønne indkøb?
Hvad er de væsentligste miljøproblemer?
Hvad nytter det at forebygge miljøproblemer?
Hvor meget køber det offentlige ind for om året?
Hvordan kommer jeg i gang med grønne indkøb?
Hvilke spørgsmål/krav kan man stille til leverandører?
Hvor er der hjælp?
Hvordan anvendes rammekontrakter?
3.5 Intern uddannelse af SKIs sælgere 1 kursus med følgende indhold:
Generelt om grønne indkøb
Miljøkrav i SKIs rammekontrakter
Hjælp til at komme i gang med grønne indkøb, Grønt IndkøbsNet
3.6 Leverandører og leverandørkonsulenter 8 kurser med følgende indhold:
Introduktion til værktøjer til kortlægning, indkøbspolitikker, handlingsplaner, dokumentation og tilskudsordninger
Miljøbegreber, miljøvurdering, miljøledelse, grønne regnskaber, miljømærker og miljøvaredeklarationer
Kilder til miljøinformation og indhentning af information
Leverandørernes erfaringer
EU-udbud
Erfaringer fra indkøbere
Fremtidens krav til miljødeklarationer af produkter
Hvilke krav skal leverandørerne forvente fra bl.a. den offentlige sektor?
Faglig udveksling mellem leverandører, indkøbere og beslutningstagere

3.4 Prisen for kurser om grønne indkøb

Prisen for deltagelse i kurser om grønne indkøb er meget varierende. Over halvdelen af kurserne er gratis for deltagerne, mens et af de dyreste kursur, der indgår i analysen, er "Uddannelse i offentlige indkøb" arrangeret af Den Kommunale Højskole i samarbejde med IKA, der koster 10.050 kr. for 2 moduler af 3 dages varighed. Kurset har kun grønne indkøb som et af flere temaer om indkøbsmæssige beslutninger.

Kurser i forbindelse med omlægning til økologisk køkkendrift hører oftest til i den dyre ende, men den aktuelle pris afhænger af forløbet og eventuelt inddragelse af rotationsordning i efteruddannelsen.

For ca. en fjerdedel af kurserne har det ikke været muligt at finde prisen for kurset, her er rubrikken tom i beskrivelserne i bilag 1, mens der er anført 0,00 kr. for de kurser, hvor deltagerne ikke selv har skullet betale for deltagelsen.

De mange gratis kurser beror på, at kommuner, amter eller statsinstitutioner har arrangeret interne kurser for egne medarbejdere. Det betyder, at deltagelsen i kurserne ikke trækker på de respektive gruppers efteruddannelsekonti, der særligt for de fleste kategorier af decentrale indkøbere er meget begrænsede.

Prisniveauet for de registrerede kurser er opgjort i forhold til målgrupper og det samlede antal kurser i nedenstående tabel.

Tabel 3.3.:
Prisniveauet for kurser om grønne indkøb

antal kurser

gratis 0 – 300 kroner 300 –1000 kroner 1000 –1600 kroner 1600 – 2400 kroner 5000 – 10.000 kroner ikke oplyst
Centrale aktører  
Centrale beslutningstagere

-

1

-

-

-

1

4

Centrale indkøbere

11

2

-

-

2

3

7

Miljøfaglig rådgivning

-

-

3

-

-

-

2

Decentrale indkøbere

11

1

2

1

2

2

5

Til administrativt personale

-

-

3

-

-

-

1

Til teknisk personale

4

-

-

1

1

-

1

Til pædagogisk personale

7

-

1

1

1

-

2

Til sygehuse og plejehjem

6

-

-

1

1

-

3

Til kantiner og institutionskøkkener

6

-

-

-

-

-

2

Til IT-udstyr

-

-

-

-

-

-

1

Andre grupper

-

Stud. ved Indkøbs- og importskolen

1

-

-

-

-

-

-

Efteruddannelse af teknikere m.fl.

-

-

-

-

-

-

1

Efteruddannelse af AMU-lærere

1

-

-

-

-

-

-

Efteruddanelse via AMU-kurser

-

-

-

-

-

-

1

Efteruddannelse af SKI sælgere

1

-

-

-

-

-

-

Leverandører

-

-

1

-

2

1

4

Samlet antal kurser (58)

30

2

6

1

2

3

15

3.5 Materialer fra kurser om grønne indkøb

Det er langt fra alle kurser om grønne indkøb, hvorfra deltagerne får materialer med hjem. Fra nogle kurser får deltagerne en samlet mappe med informationer og værktøjer til det daglige arbejde med grønne indkøb, fra andre får de måske en kopi af overheads, mens der også afholdes en lang række kurser, hvorfra deltagerne ikke får materialer.

De personer, der har besvaret forespørgslen om deres kendskab til kurser om grønne indkøb, er blevet bedt om at oplyse, om der er uddelt materialer og eventuelt fremsende kopi af materialer til CASA til brug for undersøgelsen. Det er de færreste, der har medsendt materialer, og det er kun få, der oplyser, om der er uddelt kursusmaterialer.

3.6 Længden af kurser om grønne indkøb

Længden af kurser om grønne indkøb varierer fra 1 times temamøde til efteruddannelseforløb på op til 16 eller 26 uger med fx rotationsordning ved omlægning til økologisk køkkendrift. For de meget korte kurser er formen oftest oplæg med mulighed for spørgsmål, mens der for de længerevarende kurser oftest indgår gruppediskussioner og gruppe- eller projektarbejde. Variationen i længden af kurser fremgår af nedenstående.

Der er flest kurser af 1 dags varighed, hernæst følger kurser med et længere forløb. Det kan være 2 eller flere dage i træk eller halvdagskurser, der forløber over 3 eller flere gange. Der er færrest af de helt korte kurser på 1-2 timer.

Tabel 3.4:
Længden af kurser i forhold til målgrupperne

Længden af kurser

1-2 timer

3-4 timer ½ dags

5-8 timer
1 dags

Længere forløb

Ikke oplyst

Centrale aktører:
Centrale beslutningstagere

-

1

3

2

-

Centrale indkøbere

2

4

14

8

-

Miljøfaglig rådgivning

-

1

3

-

-

Decentrale indkøbere:

2

4

13

6

1

Indkøbere til administrativt personale

-

4

1

-

-

Indkøbere til teknisk personale

-

1

5

2

-

Indkøbere til pædagogisk personale

-

1

4

4

2

Indkøbere til plejehjem og sygehuse

-

1

4

4

2

Indkøbere til kantiner og institutions-køkkener

-

1

2

3

2

Indkøbere af IT-udstyr

-

-

1

-

-

Andre grupper:
Stud. ved Indkøbs- og importskolen

1

-

-

-

-

Efteruddannelse af teknikere m.v.

-

-

-

1

-

Efteruddannelse af AMU-lærere

-

-

-

1

-

Efteruddannelse via AMU-kurser

-

-

-

1

-

Efteruddannelse af SKI sælgere

-

1

-

-

-

Leverandører

-

-

7

1

-

Det samlede antal kurser (i alt 58)

5

10

25

16

3

3.7 Deltagerantallet på kurser om grønne indkøb

Deltagerantallet varierer for kurserne om grønne indkøb. For lidt over halvdelen af kurserne er der mindre end 30 deltagere, mens der er 18 kurser, hvor der er flere end 30 deltagere. For 6 kurser er der 150 eller flere deltagere. Der er 9 kurser, hvor antallet af deltagere ikke er oplyst.

Antallet af deltagere betyder noget for formen, og hvor aktivt deltagerne bliver inddraget i kursusforløbet. For kurser med færre deltagere er der mulighed for, at deltagerne aktivt kan involveres i gruppe- og projektarbejder, hvilket erfaringsmæssigt giver et større udbytte.