Renere teknologi på fjerkræslagterier - Projektrapport 1. IndledningBaggrundFjerkræslagterierne er ligesom de øvrige slagterier og levnedsmiddelforarbejdende virksomheder karakteriseret ved et stort vand- og energiforbrug. Forbrugstal dækkende den samlede danske fjerkræslagtning i 1995 viser:
Alle projekterne er støttet af Miljøstyrelsen og gennemført i samarbejde mellem slagterierne og SF, som har stået for projektledelsen. Ovenstående forbrugstal indikerer, at der er potentiel mulighed for store ressourcebesparelser på fjerkræslagterierne. Fjerkræslagterierne har derfor via deres brancheorganisation Dansk Slagtefjerkræ ønsket om muligt at få udført et projekt omfattende en gennemgang/kortlægning af medlemsvirksomskredsen og en udbredelse af RT-principper til disse. Slagteriernes Forskningsinstitut i samarbejde med Dansk Slagtefjerkræ har derfor til Miljøstyrelsen den 13. februar 1997 indsendt en ansøgning om støtte til gennemførelse af et projekt til udbredelse af renere teknologi på fjerkræslagterier. Der ansøgtes om støtte på kr. 1.427.000 excl. moms, svarende til 79,7% finansiering. Miljøstyrelsen gav 19. september 1997 tilsagn om et tilskud på 727.000 kr. (senere rettet til 827.000 kr.), og Energistyrelsen gav 22. august 1997 tilsagn om at støtte projektet med max. 500.000 kr. Hele projektet et beregnet at koste 1.791.000 kr., og Dansk Slagtefjerkræ og de deltagende virksomheder betaler den resterende del af projektet (464.000 kr.). Projekt Projektet omfatter:
Styregruppe Miljøstyrelsen har nedsat en styregruppe bestående af Finn Juel Andersen, Miljøstyrelsen (formand) Deltagende slagterier Alle slagterier hørende under Dansk Slagtefjerkræ deltager i projektet og er besøgt fra ultimo 1997 til ultimo 1999. Listen over deltagende slagterier fremgår af bilag 1. Projektrapport Resultaterne af besøgsrunden fremgår af nærværende rapport, som giver en beskrivelse af produktionsforhold, ressourceforbrug, spildevand samt bi- og affaldsprodukter ved slagtning af fjerkræ, ligeledes er nævnt en række generelle miljøforhold på de besøgte virksomheder, og der er givet en række forslag til renere teknologi i branchen ("idekatalog"). For at sikre fuld anonymitet har de enkelte virksomheder hver sit kodenummer, og oplysninger, der direkte kan identificere den enkelte virksomhed, er udeladt eller sløret. Tak Der skal rettes en tak til Miljø- og Energistyrelsen samt Dansk Slagtefjerkræ for deres støtte til projektet samt en tak til styregruppen for dens aktive og inspirerende deltagelse. Derudover skal der rettes en tak til de deltagende slagterier for engageret deltagelse i alle projektets faser. |