Renere teknologi på fjerkræslagterier - Projektrapport 

1. Indledning

Baggrund

Fjerkræslagterierne er ligesom de øvrige slagterier og levnedsmiddelforarbejdende virksomheder karakteriseret ved et stort vand- og energiforbrug. Forbrugstal dækkende den samlede danske fjerkræslagtning i 1995 viser:

Produceret mængde
I tons

Vandforbrug
I 1000 m3

Energiforbrug
I GWh

165.063

1.920

195


Gennem en række renere teknologiprojekter (RT-projekter) model-virksomhedsforsøg og brancheenergianalyser har svineslagterierne fået inspiration til indførelse af renere teknologi, hvilket har resulteret i væsentlige fald i ressourcefobrug og forurening og har dermed haft positiv indflydelse på omkostningerne i en tid, hvor priser på vand, energi og forurening er stigende.

Alle projekterne er støttet af Miljøstyrelsen og gennemført i samarbejde mellem slagterierne og SF, som har stået for projektledelsen.

Ovenstående forbrugstal indikerer, at der er potentiel mulighed for store ressourcebesparelser på fjerkræslagterierne. Fjerkræslagterierne har derfor via deres brancheorganisation Dansk Slagtefjerkræ ønsket om muligt at få udført et projekt omfattende en gennemgang/kortlægning af medlemsvirksomskredsen og en udbredelse af RT-principper til disse.

Slagteriernes Forskningsinstitut
Maglegårdsvej 2
4000 Roskilde

i samarbejde med

Dansk Slagtefjerkræ
Trommesalen 5, 4. sal
1614 København V

har derfor til Miljøstyrelsen den 13. februar 1997 indsendt en ansøgning om støtte til gennemførelse af et projekt til udbredelse af renere teknologi på fjerkræslagterier.

Der ansøgtes om støtte på kr. 1.427.000 excl. moms, svarende til 79,7% finansiering.

Miljøstyrelsen gav 19. september 1997 tilsagn om et tilskud på 727.000 kr. (senere rettet til 827.000 kr.), og Energistyrelsen gav 22. august 1997 tilsagn om at støtte projektet med max. 500.000 kr. Hele projektet et beregnet at koste 1.791.000 kr., og Dansk Slagtefjerkræ og de deltagende virksomheder betaler den resterende del af projektet (464.000 kr.).

Projekt

Projektet omfatter:
En gennemgang af 11 slagterier (arbejdstid og rengøring), indsamling af eksisterende data
Udarbejdelse af besøgsrapport for hvert slagteri (rapportering af data, beregning af nøgletal, identifikation af væsentlige miljøproblemer, RT forslag). Rapporten sendes kun til virksomheden.
Udarbejdelse af en samlerapport om besøgene (nærværende notat).
Forelæggelse af samlerapport for slagteriernes ledelse.
Forelæggelse af besøgs- og samlerapport på de enkelte virksomheder (RT generelt, essensen af besøgs- og samlerapport, konkrete RT-forslag, hvordan kommer vi videre ?). Forelæggelse vil ske for ledelse, mestre, tillidsmand, sikkerhedsudvalg m.v.
Udarbejdelse af et idekatalog med RT-løsninger og ideer baseret på besøgsrapporter og efterfølgende møder/diskussioner.
Formidling via Dansk Slagtefjerkræ.

Styregruppe

Miljøstyrelsen har nedsat en styregruppe bestående af

Finn Juel Andersen,  Miljøstyrelsen (formand)
Charlotte Thy Christensen,  Miljøstyrelsen
Henrik Bunkenborg,  Dansk Slagtefjerkræ
Holger Bilsted,  Arbejdstilsynet
Allan Laursen og Hans Henrik Svensson,  Energistyrelsen
Mette Rye Andersen,  KAD
Kristine Jensen og Tage Christensen,  SID
Tove Hansen,  Veterinær- og Fødevaredirektoratet
Pernille Rosborg,  Veterinær- og Fødevaredirektoratet
Ole Pontoppidan,  Slagteriernes Forskningsinstitut (sekretær)
Poul-Ivar E. Hansen,  Slagteriernes Forskningsinstitut

Deltagende slagterier

Alle slagterier hørende under Dansk Slagtefjerkræ deltager i projektet og er besøgt fra ultimo 1997 til ultimo 1999. Listen over deltagende slagterier fremgår af bilag 1.

Projektrapport

Resultaterne af besøgsrunden fremgår af nærværende rapport, som giver en beskrivelse af produktionsforhold, ressourceforbrug, spildevand samt bi- og affaldsprodukter ved slagtning af fjerkræ, ligeledes er nævnt en række generelle miljøforhold på de besøgte virksomheder, og der er givet en række forslag til renere teknologi i branchen ("idekatalog"). For at sikre fuld anonymitet har de enkelte virksomheder hver sit kodenummer, og oplysninger, der direkte kan identificere den enkelte virksomhed, er udeladt eller sløret.

Tak

Der skal rettes en tak til Miljø- og Energistyrelsen samt Dansk Slagtefjerkræ for deres støtte til projektet samt en tak til styregruppen for dens aktive og inspirerende deltagelse. Derudover skal der rettes en tak til de deltagende slagterier for engageret deltagelse i alle projektets faser.