Renere teknologi på fjerkræslagterier - Projektrapport 

2. Produktionsforhold

Mængder

Der blev pr. år på de 11 slagterier tilsammen slagtet
knap 120 mio. kyllinger
ca. 3 mio. ænder

Størrelsen af de besøgte slagterier varierede meget, idet

En virksomhed slagtede ca. 2 mio. kyllinger
6 virksomheder slagtede mellem 9 og 13 mio. kyllinger
2 virksomheder slagtede ca. 25 mio. kyllinger

For andeslagterierne var de tilsvarende tal:

En virksomhed slagtede ca. 0,5 mio. stk.
En virksomhed slagtede ca. 2 mio. stk.

Det ene andeslagteri slagtede både ænder, høns og nogle kyllinger.

Vægt

Den levende vægt af kyllingerne lå i gennemsnit for de enkelte virksomheder mellem 1.650 og 2.000 g og for ændernes vedkommende mellem 3.725 og 3.850 g.

Virksomhederne anvender enten levende vægt, grillvægt, grydeklar vægt eller eviscereret vægt som basis for produktions- og nøgletal m.v.

Grydeklar vægt er defineret som slagtet kylling med indlagt indmad.

Grillvægt er slagtet kylling uden indmad.

Eviscereret vægt er vægten af slagtet kylling før chiller.

For at kunne sammenligne er alle de i rapporten anvendte tal baseret på levende vægt. Ved omregninger er anvendt følgende procentsatser:

Grydeklar vægt: 78% af levende vægt
Grillvægt: 70% af levende vægt


For ænders vedkommende regnes med grydeklar vægt 74% af levende vægt. Et enkelt slagteri angiver grillvægt til 65% af levende vægt.

Indmad svarer til ca. 7% af levende vægt.

Partering

Nogle virksomheder har en stor og højt automatiseret parteringsafdeling, andre leverer kun hele kyllinger:

4 virksomheder har ingen partering
4 virksomheder parterer 10-20% af produktionen
1 virksomhed parterer ca. 50% af produktionen
2 virksomheder parterer 100% af produktionen

Forædling

Kun to af slagterierne har egen forædlingsafdeling. På den ene virksomhed opgøres forbrugstal herfor separat (undtagen for efterfølgende indfrysning) og er således udeladt i de efterfølgende beregninger af energi- og vandforbrug. På de andre virksomheder kan forbrug i forædlingen ikke skilles fra forbrugstal i selve slagteriet og tallene herfra er som følge heraf ikke direkte sammenlignelige med tal for de resterende virksomheder.

Slagtehastighed m.v.

Et kyllingeslagteri har en slagtehastighed på ca. 1.500 kyllinger pr. time, resten ligger mellem 4.000 og 9.000 pr. time.

Syv virksomheder kører produktionen i ét skift, medens 4 kører i 2 skift. To af disse slagter om dagen og om natten, medens rengøring gennemføres om aftenen. De andre to slagter i dag- og aftentimerne og rengør om natten.