Renere teknologi på fjerkræslagterier - Projektrapport 2. ProduktionsforholdMængder Der blev pr. år på de 11 slagterier tilsammen slagtet
Størrelsen af de besøgte slagterier varierede meget, idet En virksomhed slagtede ca. 2 mio. kyllinger For andeslagterierne var de tilsvarende tal: En virksomhed slagtede ca. 0,5 mio. stk. Det ene andeslagteri slagtede både ænder, høns og nogle kyllinger. Vægt Den levende vægt af kyllingerne lå i gennemsnit for de enkelte virksomheder mellem 1.650 og 2.000 g og for ændernes vedkommende mellem 3.725 og 3.850 g. Virksomhederne anvender enten levende vægt, grillvægt, grydeklar vægt eller eviscereret vægt som basis for produktions- og nøgletal m.v. Grydeklar vægt er defineret som slagtet kylling med indlagt indmad. Grillvægt er slagtet kylling uden indmad. Eviscereret vægt er vægten af slagtet kylling før chiller. For at kunne sammenligne er alle de i rapporten anvendte tal baseret på levende vægt. Ved omregninger er anvendt følgende procentsatser:
Indmad svarer til ca. 7% af levende vægt. Partering Nogle virksomheder har en stor og højt automatiseret parteringsafdeling, andre leverer kun hele kyllinger: 4 virksomheder har ingen partering Forædling Kun to af slagterierne har egen forædlingsafdeling. På den ene virksomhed opgøres forbrugstal herfor separat (undtagen for efterfølgende indfrysning) og er således udeladt i de efterfølgende beregninger af energi- og vandforbrug. På de andre virksomheder kan forbrug i forædlingen ikke skilles fra forbrugstal i selve slagteriet og tallene herfra er som følge heraf ikke direkte sammenlignelige med tal for de resterende virksomheder. Slagtehastighed m.v. Et kyllingeslagteri har en slagtehastighed på ca. 1.500 kyllinger pr. time, resten ligger mellem 4.000 og 9.000 pr. time. Syv virksomheder kører produktionen i ét skift, medens 4 kører i 2 skift. To af disse slagter om dagen og om natten, medens rengøring gennemføres om aftenen. De andre to slagter i dag- og aftentimerne og rengør om natten. |