Renere teknologi på fjerkræslagterier - Projektrapport 

3. Vand

3.1 Vandforsyning

Fem af slagterierne har egne boringer medens de resterende (6 slagterier) køber vand hos Kommunen.

Det totale vandforbrug på de 11 slagterier er opgjort til:

1,8 mio. m3 pr. år

Den opgivne udgift til vand varierer fra 0,25 kr./m3 til 5,73 kr./m3 med et gennemsnit på 1,70 kr./m3.

Prisen for vand er lavest for de virksomheder, der selv henter vand op (gennemsnit på 0,60 kr./m3), medens prisen på indkøbt vand i gennemsnit ligger på 2,80 kr./m3. For priser på de enkelte slagterier henvises til tabel 2.

På virksomheder med egen vandforsyning anvendes en del vand til filterskylning. Mængden opgives for forskellige virksomheder til mellem 0,85 og 1,6% af det producerede vand, svarende til ca. 0,2 l pr. slagtet kylling.

3.2 Vandforbrug

Hovedforbrug

Forbrugstallene for slagtning af kyllinger og ænder vil fremgå af følgende opstilling:

 

l/stk.

l/kg levende vægt

gns.

min./max

gns.

mn./max.

Kyllinger
Ænder

16,1
431)

7,1/22,8
-

8,6
10,1

4,0/11,5
8,9/11,2


1) kun én virksomhed

For detaljer vedrørende vandforbrug henvises til tabel 1 placeret sidst i rapporten.

Der er store forskelle mellem vandforbrug pr. enhed på de enkelte slagterier. Der er ikke fundet sammenhæng mellem specifikt vandforbrug og slagtetal.

Tilsyneladende er forbrugets størrelse mest afhængig af, hvor meget fokus der på den enkelte virksomhed har været på forbruget. De virksomheder, hvor en maskinmester eller andre bevidst har arbejdet på at spare og holde forbrugene under kontrol, er forbrugene også klart lavest.

Nøgletal

16 l vand pr. kylling
9 l vand pr. kg levende vægt


Forbrug på enkeltprocesser

Alle har målere på forbrug, som er veterinært fastlagt (indvendig/udvendig vask = 1,5 l pr. kylling og chiller = 2,5 l pr. kylling), men ellers er det småt med målere i afdelinger og på procesudstyr. Systematiske målinger af enkeltforbrug er således sjældnere og kun få tal forefindes. På nogle virksomheder er man dog gået ind i målinger af en lang række delforbrug ofte dog kun som en engangsforeteelse. Ud fra de indsamlede data og fra en række spotmålinger foretaget under besøgene (spand og stopur) kan en række delforbrug opgøres. De er vist i tabel 3. Det skal påpeges, at tallene således i nogle tilfælde hidrører fra kontinuerte målinger og i andre fra spotmålinger. Tallene er meget varierende og behøver ikke altid at dække nøjagtig samme proces(ser). Der er derfor ikke gjort forsøg på at samle dem til egentlige nøgletal.

Ud fra målinger af vandforbrug på et enkelt slagteri kan opstilles følgende fordelingsnøgle for vandforbruget. Tallene kan bruges som en rettesnor, når vandbesparelser skal sættes ind, idet man her skal starte med at fokusere på de mest vandforbrugende processer.

Kasse-, stativvask, bedøvelse
Skoldning, plukning
Eviscerering, skylning m.v.
Indmadsbehandling (skyl, køl)
Chiller
Pakning
Renholdelse i arbejdstid
Fyraftensrengøring
Køleanlæg
Diverse

1,5%
17,4%
21,9%
10,4%
9,4%
0,7%
5%
26%
3,2%
3,5%


Slagteriet køler kun ca. 69% af kyllingerne i chiller, og det har ingen partering eller forædling.

Fordeling over døgnet

På et slagteri er forbrugene over døgnets forskellige perioder opgjort som følger, idet der er målt på såvel koldt som varmt vand:

 

Slagtning

Rengøring/stilletid

Total

Koldt
Varmt

62%
5%

26%
7%

88%
12%

I alt

67%

33%

100%


En lignende opgørelse fra et andet slagteri viser følgende:

Slagteperiode + begyndende rengøring
Egentlig rengøringsperiode
Stilleperiode + fyldning af skoldekar

86%
13%
1%


Fordeling på koldt/varmt vand

Ud fra opgivelser fra en række slagterier kan følgende tabel over forbrugene af diverse typer vand opstilles:

Virksomhed

1

3

4

9

11

Kolde vand
Varmt vand, 82oC
Varmt vand, 60oC
Varmt vand, 40oC
Isvand

13,6

1,9

10,0

2,7

1,8

18,6

4,3

8,4

3,7
2,4
1,5

3,6
0,2
0,9

2,6

Total

15,5

14,5

22,9

16,0

7,1


Alle tal i l/kylling

Det kan beregnes, at varmtvandsforbruget omregnet til 60EC-vand udgør fra 12 til 30% af det totale vandforbrug.

3.3 Spildevand

Alle virksomheder foretager en vis form for grovrensning (fedtfang, sandfang, sier etc.) før spildevandet ledes til egentlig rensning. En virksomhed foretager fuldstændig rensning i eget anlæg (flotation efterfulgt af aktivt slamanlæg). Driften er overgivet til et specialfirma. Virksomheden har således egen udledning. Fire virksomheder har flotationsanlæg, og herudover er en virksomhed i gang med bygning af et flotationsanlæg. Resten (5 virksomheder) sender spildevandet (grovrenset) til rensning i det kommunale anlæg.

Udgifter

Prisen for rensning af spildevand på de enkelte virksomheder fremgår af tabel 2. Det ses, at
Flotation koster fra 1,17 til 4,96 kr./m3
Kommunal spildevandsrensning koster 10,50 kr./m3 i gennemsnit (fra 7,57 til 13,87 kr./m3) undtagen for én virksomhed, hvor prisen er væsentligt højere men ikke kan angives nøjagtigt, idet vi kun kender totalprisen for vand (ind/ud).

Sammensætning

Den kemiske sammensætning af grovrenset spildevand og floteret spildevand vil fremgå af efterfølgende oversigter. Det skal bemærkes, at ikke alle regelmæssigt får foretaget spildevandsanalyser, og at ikke alle analyseattester dækker samme parametre.

Grovrenset spildevand:

Parameter

Gns. (mg/l)

Min./max.

Virksomheder
(antal)

BI5   
COD
SS
Total N
Total P
Fedt

1.475
2.550
820
135
20
360

950/1.830
1.450/3.385
580/1.150
81/189
12/28
250/430

7
4
4
4
4
3


Floteret spildevand:

Parameter

Enhed

Gns.

Min./max.

Virksomhed
(antal)

BI5
Bundfald
SS
pH
Fedt
Total N
Total P

mg/l
ml/l
mg/l

mg/l
mg/l
mg/l

350
3
85
6,7
20
51
5

225/875
1/4
17/175
6,5/6,9
12/28

4
2
3
4
2
1
1


Nøgletal for forurening

Ud fra de foreliggende analyser og vandforbrug kan den vandbårne forurening med BI5, P og N beregnes. Tallene findes i tabel 2.

Følgende nøgletal kan angives:

21 g BI5 pr. kg levende vægt
2,2 g total N pr. kg levende vægt
0,3 g total P pr. kg levende vægt


Omregnet til dyr svarer dette nogenlunde til:

37 g BI5 pr. kylling
4 g total N pr. kylling
0,55 g total P pr. kylling
80 g BI5 pr. and


3.4 Totale vandudgifter

Et slagteris totale vandudgifter svarer til prisen for indkøbt/indvundet vand plus udgift til egen rensning (flotation idet der her ses bort fra grovrensningen) samt afledningsafgift til kommunen.

I tabel 2 er der for hvert slagteri beregnet en totaludgift til vand både pr. m3 som pr. slagtet dyr.

Der er ikke fundet signifikante sammenhænge mellem vandudgifter (pr. m3) og forbrug af vand.

Nøgletal

Nøgletal for vandudgifter er som følger (kyllinger):

14,50 kr. pr. m3
19 øre pr. kylling
12 øre pr. kg levende vægt