Renere teknologi på fjerkræslagterier - Projektrapport 7. MiljøtilstandGodkendelse Fjerkræslagterier, der slagter over 5.000 t (slagtevægt) årligt, er såkaldte listevirksomheder og er godkendelsespligtige. De skal godkendes af amtet. Til denne gruppe hører 9 af slagterierne. To slagterier ligger under de 5.000 t og en anmeldelse til kommunen er derfor tilstrækkeligt. En af de to virksomheder har dog valgt en miljøgodkendelse (amtet). På de 10 godkendte virksomheder er
Efterfølgende gives en oversigt over de oplysninger, som vi modtog under besøgene, om virksomhedernes generelle miljøforhold: Godkendelserne indeholder bl.a. krav til luft, lugt, støj og produktionens størrelse. Da slagterier oftest ligger inde i byer eller nær boligområder, er de mest almindelige eksterne miljøproblemer knyttet til lugt og støj. Seks af de besøgte virksomheder angiver dog, at de ikke har problemer eller har fået dem tilfredsstillende løst. Lugt Tre virksomheder har krav i godkendelsen om, at lugtimmissionen i visse områder ikke må overstige 5 LE/m3, 2 har grænsen sat ved 10 LE/m3, og 4 har et krav om, at virksomheden ikke må give anledning til (væsentlige) lugtgener uden for skel. Nogle virksomheder (3) har mindsket lugtgener ved at forhøje visse afkast og/eller forsyne dem med jethætter. To virksomheder angiver at have lugtproblemer, idet de har modtaget klager over lugt. Støj Støjkravene varierer fra virksomhed til virksomhed og er på den enkelte virksomhed gradueret efter område og tidspunkt. De laveste støjgrænser på de enkelte virksomheder er: 45 dB(A): 1 virksomhed Nogle virksomheder (3) opgiver, at de har fået rykket dagperioden tilbage til kl. 6 (normalt starter dagen kl. 7). To virksomheder angiver at have klager over støj. Der er foretaget en række støjdæmpende tiltag på fjerkræslagterierne. De grupperer sig som følger:
|