Renere teknologi på fjerkræslagterier - Projektrapport 

8. Renere teknologi, generelt

Renere teknologi på et slagteri betyder blandt andet at spare på ressourcerne (vand, energi) og at minimere forureningen ved at fjerne den så nær kilden som muligt. Det vil sige undgå, at spild (blod, kødrester, gødning m.v.) blandes med spildevandet.

For at kunne spare på vand og energi er det nødvendigt at kende og løbende følge forbrugene ikke alene totalt men også på de enkelte processer/afdelinger. Dette skal gøres ved at opsætte målere på alle betydende forbrugssteder, aflæse dem regelmæssigt og benytte tallene i det løbende arbejde med at nedbringe forbrugene. Manuel aflæsning og rapportering kræver små investeringer, men på større virksomheder vil det på sigt være en fordel med automatisk registrering af forbrug og rapportering.

Opsamling af spild skal ske alle steder, hvor der falder mange kødrester etc. på gulvet. Transport af spild med skyllevand er principelt i modstrid med RT-princippet, da forureningen af spildevandet forøges, og spildprodukterne forringes ved udvaskning. Ideelt bør spild opsamles tørt ved kilden og transporteres tørt til opsamlings-containerne. Der bør ikke anvendes spuling, vandvogn eller lignende, før alt er opsamlet. Opsamling kan ske direkte i vakuum- eller pumpesystemer eller med gummiskraber og skovl. Det opsamlede skal indgå i de varer, som leveres til kødfoderproduktion eller i det faste organiske affald, såfremt opsamlingen sker i modtagelse eller på vaskeplads.

For at kunne gennemføre ovennævnte tiltag med held er det en absolut nødvendighed, at alle medarbejdere medvirker fra ledelse til mestre, slagteriarbejdere, maskinfolk og vognmænd. Det er nødvendigt, at alle er informeret om, hvad renere teknologi er, hvorfor det er nødvendigt at anvende renere teknologi, hvad det betyder i kroner og øre for virksomheden, og hvordan det skal gøres. Der skal også være en løbende information om opnåede resultater. Kun herved kan indførelse af renere teknologi forventes at blive en succes.