Renere teknologi på fjerkræslagterier - Projektrapport 

11. Indsatsområder

De stillede RT-forslag kan sammenfattes i følgende emneområder:
Inddragelse og motivering af personale:
Informer ved opslag f.eks. i kantinen.
Bed om forslag og følg op på disse.
Sæt et realistiske mål og præmier, hvis det nås.
Udnyt eksisterende organisationer f.eks. sikkerheds- og samarbejdsudvalg.
Inddrag eksternt rengøringsselskab.

Måling af forbrug:
Mål væsentlige forbrug og reager på afvigelser.
Opgør forbrug for hvert vandsystemer, afdelinger og væsentlige processer.
Nøjes ikke med forsyningsselskabernes opgørelser af forbrug.
Udnyttelse af eksisterende data.
Ofte findes data f.eks. i egenkontrolsystemet, udnyt dem.
Forbrug af hjælpestoffer og engangsartikler etc. kan opgøres ud fra indkøbte mængder minus lagerbeholdning
Forbrugsopgørelser.
Visuel aflæsning: Opgør totalt vandforbrug pr. skift/rengøring/stilleperiode.
Elektronisk dataopsamling: Opgør alle forbrug (vand og energi) pr. skift/rengøring/stilleperiode.
Opgør forbrug pr. produceret enhed.
Illustrer forbrugsudviklingen.
Opgør tallene på sammenlignelig måde, hvis der kan sammenlignes med andre.
Udnyttelse af vand:
Brug kun vand, når det er et behov.
Brug dyser fremfor rislerør, dog kun hvis det ikke forringer arbejdsmiljøet.
Brug koldt vand fremfor varmt, hvor dette er muligt.
Brug ikke sterilisatorer med konstant-løbende 82EC-vand.
Prøv at nedsætte vandforbruget til maskinerne og se, "om det går", og hold dette niveau.
Opdel vand i proces- og smørevand og tilfør det kun, når der er et behov.
Undgå spild af vand fra skoldekar.
Styr ind efter de veterinære mindsteforbrug.
Opsamling af gødning:
Skrab bilernes lad inden vask.
Bortskaf gødning fra bil- kasse- og stativvask til biogasanlæg.
Opsamling af affald:
Sorter til genbrug hvis der findes bortskaffelsesordninger herfor.
Opgør mængder og sæt dem i forhold til produktionen.
Check hvor affald bringes hen.
Opsamling af "blødt affald" etc:
Opsaml gulvspild inden vask og bring det til container.
Forlæng blodgang frem mod skoldekar (så langt det er muligt).
Undgå spild og fortynding af blod.
Reducer den tid, organisk affald er i kontakt med vand.
Opsaml spild i f.eks. bakker fremfor på gulvet.
Overvej køling af blødt affald.
Transport og behandling af "blødt affald":
Undgå transport med vand.
Opsaml materialet i tætte containere (undgå afdræning).
Presning af fjer:
Undersøg om der er en økonomisk eller ressourcemæssig fordel ved presning af fjer.
Maskinanlæg.
Undersøg økonomien i isolering af uisolerede skoldekar.
Juster ikke forbrug på afspærringsventiler men på særlige ventiler.
Lad kun anlæggene være i drift, når der er behov herfor.
Stop plukkelinie mm. og cirkulationen i skoldekar ved pauser.
Optimering af vaskeanlæg:
Minimer tabet af vand.
Sørg for effektiv (og tør) opsamling af sigtegods (undgå udvaskning).
Overvej om pumper i stativvask kan stoppes, når der ikke er stativer i anlægget.
Nedkøling
Doser vand til chiller efter antallet af tilførte kyllinger.
Planlæg produktforløb og produktmængder i arbejdslokaler, så efterkøling ikke er nødvendig.
Indfrysning
Økonomien i evt. indfrysning med gasser (N2, CO2) bør undersøges.
Det bør kontrolleres, om der anvendes optimal stabling.
Tag hensyn til afrimning, når indfrysningen planlægges.
Overvej pladefryser til produkter i bakker.
Undgå at bruge vand til afrimning.
Køleanlæg
Få køleanlæggets drifttilstand kontrolleret, køleanlægget er den største el-forbruger.
Vacuumsystemer
Kontroller og minimer vandforbruget til væskeringspumper.
Undersøg, om tilførslen kan styres f.eks. af afløbsvandets temperatur.
Pauserengøring
Opsaml spild inden rengøring med vand.
Brug gummiskraber til at samle gulvspildet.
Begræns brugen af vandvogne.
Hvis der bruges vandvogne, bør disse fyldes med "fyldeautomat".
Fyraftensrengøring
Indfør maksimalt vandforbrug i aftalen med rengøringsselskabet, og kontroller forbruget dagligt.
Pålæg rengøringsselskabet at lukke for løbende haner samt at indberette fejl.
Undersøg, om den aftalte grænseflade mellem slagtepersonalets og rengøringspersonalet arbejde er hensigtsmæssig, og om den overholdes. (se også bemærkninger om pauserengøring)
Vaske- og CIP-anlæg
Overvej brugen af CIP-systemer til rengøring af :
conveyor-bøjler (vaskekar og dyser til afskylning)
pumperør for indmad etc. (etablering af cirkulationsledning)
chiller (cirkulering af vaske- og skyllevand)
Ved indkøb af nye maskiner/anlæg bør levering med CIP-systemer overvejes.
Udnyttelse af spildvarme (genbrug)
Overvej genvinding af varme fra køle- og trykluftanlæg samt vacuumpumper i pakkeanlæg.
Mål mængden af genvunden energi (kører anlægget tilfredsstillende).
Vedligeholdelse af anlæg
Motiver personalet til at indberette tekniske fejl.
Kontroller lækagetabet i trykluftsystemet.
Vedligehold rørisolering.
Kontroller magnetventilernes funktion.

Energi, sammenfatning
Køleanlæg (50-54% af elforbruget)
Undersøg om kompressorer, kondensator eller rørsystemet er overbelastet.
Kontroller vandindholdet i ammoniakken, hvis der køres med lave sugetryk.
Kontroller drifttilstanden periodisk.
Overvej genvinding af varme.
Indfrysning
Kontroller frekvensen for afrimning.
Kan stablingen forbedres/optimeres.
Overvej pladefryser til produkter i bakker.
Overvej at ændre indfrysning med CO2 eller N2 til indfrysning med køleanlæg
Produktkøling
Optimer vand- og energiforbrug i skruechiller
Transport af blødt affald (pumper ca. 10% af el-forbruget)
Sammenlign vacuum- og skyllevandstransport.
Trykluft (5-13% af el-forbruget)
Kontroller og nedbring lækagetabet.
Lokaliser evt. overbelastede rørstrækninger.
Udnyt spildvarme.
Afspær maskiner/anlægsdele, som ikke benyttes.
Tekniske installationer etc.
Vedligehold rørisolering.
Stop bånd og maskiner, når de ikke bruges.