Økologisk håndtering af spildevand

7. Anvendelse af affaldsprodukter fra økologiske afløbssystemer

7.1 Anvendelse af affaldsproduktet
7.1.1 Biologisk kloset
7.1.2 Biologisk kloset med urinsortering
7.1.3 Vandskyllet kloset med separering
7.1.4 Vandskyllet kloset med urinsortering
7.1.5 Vakuumkloset
7.2 Etablering og tømning af samletanke for affaldsprodukterne fra alternative klosetsystemer

7.1 Anvendelse af affaldsproduktet

I dette kapitel er beskrevet, hvor og hvordan affaldsprodukter fra helt eller delvis afløbsfri klosetter kan anvendes, og hvilken lovgivning der er relevant. Hovedindholdet i kapitlet er hentet fra vejledning fra Miljøstyrelsen nr. 5 1999. Vejledning til bekendtgørelse om spildevandstilladelser mv. efter miljøbeskyttelseslovens kapitel 3 og 4.

Latrin er reguleret af bekendtgørelse nr. 366 af 10. maj 1992 om ikke-erhvervsmæssigt dyrehold, uhygiejniske forhold m.m. Ved latrin forstås ubehandlet urin og fæces.

Slam reguleres af bekendtgørelse nr. 823 af 16. september 1997 om anvendelse af affaldsprodukter til jordbrugsformål. Bekendtgørelsen kaldes i daglig tale "Slambekendtgørelsen"

Affaldsprodukterne kan stamme fra:
Biologisk kloset
Biologisk kloset med urinsortering
Vandskyllet kloset med separering
Vandskyllet kloset med urinsortering
Vakuumkloset

7.1.1 Biologisk kloset

Disse klosetter tilføres både fæces og urin, som opsamles i samme beholder. Udgangspunktet for disse klosetter er, at der ikke anvendes vandskyl eller kun et meget lille vandskyl.

7.1.1.1 Anvendelse af affaldsproduktet

Affaldsprodukterne fra disse typer klosetter sidestilles som udgangspunkt med latrin, og anvendelsen skal myndighedsbehandles efter bekendtgørelse nr. 366 af 10. maj 1992, om ikke-erhvervsmæssigt dyrehold, uhygiejniske forhold m.m.

Såfremt der er sket en viderebehandling af slutproduktet fra disse klosetter i form af enten stabilisering, kontrolleret kompostering eller kontrolleret hygiejnisering således, at slutproduktet ikke længere kan betragtes som latrin, kan slutproduktet anvendes på jordbrug og privat havebrug, idet det har en jordbrugsmæssig værdi. Der kan gives tilladelse hertil efter slambekendtgørelsens § 21.

7.1.1.2 Anvendelse af affaldsproduktet på jordbrug og privat havebrug

Med henblik på udspredning af affaldsproduktet på jordbrug og privat havebrug, kan det behandlede slutprodukt sidestilles med spildevandsslam for så vidt angår de hygiejnisk begrundede anvendelsesrestriktioner. Amtet kan give tilladelse hertil efter slambekendtgørelsens § 21.

Såfremt affaldsproduktet kun er stabiliseret, skal det nedbringes inden 12 timer efter tilførsel, under hensyntagen til de øvrige begrænsninger, der gælder efter slambekendtgørelsen.

Såfremt affaldsproduktet er kontrolleret komposteret, må det anvendes på jordbrug, men ikke til fortærbare afgrøder og ej heller i parker og havebrug (offentlig og privat).

Såfremt affaldsproduktet er kontrolleret hygiejniseret, kan det anvendes uden hygiejnisk begrundede anvendelsesrestriktioner. Det kan anvendes til jordbrug og privat havebrug, herunder til fortærbare afgrøder.

Der henvises for yderligere oplysninger til slambekendtgørelsen, samt kommende vejledning om affaldsprodukter til jordbrugsformål.

7.1.2 Biologisk kloset med urinsortering

I et biologisk kloset med urinsortering ledes urinen til separat opsamlingsbeholder og håndteres separat. For at undgå tilstopning af urintransportsystemet anvendes en smule vand til at skylle urinopsamlingsskålen, for derefter at lede urinen til opsamlingsbeholderen.

Fæces tilføres en opsamlingsbeholder som ved et almindeligt biologisk kloset som udgangspunkt uden tilførsel af vand.

Anvendelse af affaldsproduktet

Regulering af anvendelse af det opsamlede ruin og fæces sker efter samme bestemmelser som angivet under 7.1.1 Biologisk kloset.

7.1.3 Vandskyllet kloset med separering

Hvis fæces ønskes komposteret eftet et vandskyllet kloset, skal der under klosettet være anbragt en cyklon (separering), der adskiller/separerer væske fra de faste stoffer. Den separerede væske vil indeholde fæces og kan sidestilles med sort spildevand, og bør derfor som udgangspunkt tilføres samletank, nedsivningsanlæg eller kloak.

7.1.3.1 Anvendelse af affaldsproduktet

Affaldsprodukterne fra disse typer klosetter sidestilles som udgangspunkt med latrin og skal myndighedsbehandles efter bekendtgørelse nr. 366 af 10. maj 1992 om ikke-erhvervsmæssigt dyrehold, uhygiejniske forhold mm., 7.1.1 Biologisk kloset.

7.1.4 Vandskyllet kloset med urinsortering

I et vandskyllet kloset med urinsortering opsamles urinen i en separat beholder, og der kan anvendes en smule vand til skylning af urindelen i klosettet.

For så vidt angår fæces bortskaffes det som ved normalskyllede klosetter og sidestilles derfor med sort spildevand. Bortskaffelse af det sorte spildevand kan ske ved tilførsel til renseanlæg, herunder samletank, nedsivningsanlæg, mv.

7.1.4.1 Anvendelse af affaldsproduktet på jordbrug og privat havebrug

Den opsamlede urin kan anvendes på jordbrug, idet det har en jordbrugsmæssig værdi. Med henblik på udspredning af urinen på jordbrug eller privat havebrug, gælder samme bestemmelser som angivet under 7.1.1 Biologisk kloset.

7.1.5 Vakuumkloset

I vakuumklosetter opsamles og transporteres klosetaffaldet med minimalt vandforbrug til opsamlingsbeholder, der på grund af skyllenes størrelse (typisk 0,2-0,5 liter) kan være lille.

Affaldsproduktet er som udgangspunkt husspildevand, og skal behandles efter reglerne i spildevandsbekendtgørelsen. Bortskaffelse kan ske ved tilførsel til renseanlæg, herunder samletank, nedsivningsanlæg, minirenseanlæg mv.

7.1.5.1 Anvendelse af affaldsproduktet på jordbrug og privat havebrug

Drejer det sig imidlertid om koncentreret klosetaffald (med relativt lavt vandindhold) kan det også sidestilles med affaldsproduktet fra et biologisk toilet, og der er mulighed for at anvende affaldsproduktet på jordbrug og privat havebrug, idet det har en jordbrugsmæssig værdi. For så vidt angår bestemmelserne for anvendelse af affaldsprodukterme fra disse typer klosetter, henvises til 7.1.1 Biologisk kloset.

Figur 7.1 giver en oversigt over hvilke myndigheder og hvilket lovgrundlag, der skal anvendes ved tilladelse til udbringning af affaldsprodukterne fra de fem beskrevne klosettyper.

Figur 7.1
Udbringning af affaldsprodukter fra helt eller delvist afløbsfrie klosettyper.

Klosettype Tilladelsesmyndighed og lovgrundlag
1. Biologisk kloset
Affaldsproduktet sidestilles med latrin. Kommunalbestyrelsen jf. bekendtgørelse nr. 366 af 10. maj 1992
Behandlet slutprodukt (latrin*) kan udbringes på jordbrug og privat havebrug Amtet jf. slambekendtgørelsen § 21**
2. Biologisk kloset med urinsortering
Fæces kan sidestilles med latrin Kommunalbestyrelsen jf. bekendtgørelse nr. 366 af 10. maj 1992
Behandlet slutprodukt (latrin* og urin) kan udbringes på jordbrug og privat havebrug Amtet jf. slambekendtgørelsen § 21**
3. Vandskyllet kloset med separering
Fæces kan sidestilles med latrin Kommunalbestyrelsen jf bekendtgørelse nr. 366 af 10. maj 1992
Behandlet slutprodukt (latrin*) kan udbringes på jordbrug og privat havebrug Amtet jf. slambekendtgørelsen § 21
Den fraseparerede væske betragtes som almindeligt husspildevand Spildevandsbekendtgørelsen
4. Vandskyllet kloset med urinsortering
Behandlet slutprodukt (urin) kan udbringes på jordbrug og privat havebrug Amtet jf. slambekendtgørelsen § 21**
5. Vakuumkloset
Såfremt affaldsproduktet ikke er behandlet, betragtes det som almindeligt husspildevand, Spildevandsbekendtgørelsen

 

dog kan affaldsproduktet sidestilles med latrin Kommunalbestyrelsen jf. bekendtgørelse nr. 366 af 10. maj 1992
Såfremt affaldet er behandlet, kan det udbringes på jordbrug og privat havebrug Amtet jf. slambekendtgørelsen § 21**

Bekendtgørelse nr. 366 af 10. maj 1992 om ikke-erhversmæssigt dyrehold, uhygiejniske forhold m.m.

Slambekendtgørelsen: bekendtgørelse nr. 823 af 16. september 1997 om anvendelse af affaldsprodukter til jordbrugsformål.

*) Såfremt der er sket en viderebehandling af slutproduktet i form af stabilisering, kontrolleret kompostering eller kontrolleret hygiejnisering, således at slutproduktet ikke længere kan betragtes som latrin, kan slutproduktet anvendes efter slambekendtgørelsen.

**) Det behandlede slutprodukt (latrin og urin) kan sidestilles med spildevandsslam for så vidt angår de hygiejnisk begrundede anvendelsesrestriktioner ved meddelelse af tilladelse efter slambekendtgørelsen. Der henvises til slambekendtgørelsens bestemmelser.

7.2 Etablering og tømning af samletanke for affaldsprodukterne fra alternative klosetsystemer

Af alternative former for helt og delvist afløbsfrie klosetter omfatter og beskriver denne vejledning, etablering og tømning af affaldsprodukter fra 5 forskellige klosettyper.
Biologisk kloset
Biologisk kloset med urinsortering
Vandskyllet kloset med separering
Vandskyllet kloset med urinsortering
Vakuumkloset

Tilladelse til etablering af samletanke for de fem nævnte klosettyper meddeles efter bekendtgørelsens §§ 37-39. Dette omfatter ikke tilladelse til beholdere, der etableres inde i huse og øvrige bygninger, idet disse er reguleret efter By- og Boligministeriets regelsæt.

Når der meddeles tilladelse til etablering af samletanke for disse klosettyper, skal tilladelsesmyndigheden sikre, at tømning, bortskaffelse og slutdisponering sker på forsvarlig vis.

Affaldsprodukterne fra disse typer klosetter sidestilles som udgangspunkt med latrin. Kommunalbestyrelsen meddeler tilladelse til bortskaffelse og transport, jf. bekendtgørelse nr. 366 af 10. maj 1992 om ikke, erhvervsmæssigt dyrehold, uhygiejniske forhold mv. Som udgangspunkt skal latrin efter dette regelsæt føres til renseanlæg.

Visse dele af de opsamlede affaldsprodukter fra afløbsfrie klosetter skal som udgangspunkt håndteres efter reglerne for almindeligt husspildevand. Det drejer sig om:
Tanke for opsamling af "transportvand" ved klosetsystemer, hvor fæces bortskylles med vand (dette betragtes som sort spildevand).
Tanke for opsamling af sort spildevand (vacuumklosetter, fæces opsamlet fra vandskyllende klosetter med urinsortering).

Tømning og bortskaffelse af spildevand fra disse tanke sker efter som almindeligt spildevand, såfremt der ikke er sket en videregående behandling af affaldsprodukterne.

Figur 7.2
Tømning og bortskaffelse af affaldsprodukter fra helt eller delvist afløbsfrie klosettyper.

Klosettype Tilladelsesmyndighed og lovgrundlag
1. Biologisk kloset
Affaldsproduktet sidestilles med latrin og som udgangspunkt skal latrin tilføres renseanlæg Kommunalbestyrelsen jf. bekendtgørelse nr. 366 af 10. maj 1992
Behandlet slutprodukt (latrin*) kan udbringes på jordbrug og privat havebrug Amtet jf. slambekendtgørelsen § 21**
Evt. "sort transportvand" kan opsamles i samletank, nedsives eller føres til kloak Kommune/amt jf. spildevandsbekendtgørelsens §§ 37-39
2. Biologisk kloset med urinsortering
Fæces kan sidestilles med latrin Kommunalbestyrelsen jf. bekendtgørelse nr. 366 af 10. maj 1992
Behandlet slutprodukt (latrin* og urin) kan udbringes på landbrugsjord Amtet jf. slambekendtgørelsen § 21**
Evt "sort transportvand", kan opsamles i samletank eller føres til renseanlæg Kommune/amt jf. spildevandsbekendtgørelsen §§ 37-39
3. Vandskyllet kloset med separering
Fæces kan sidestilles med latrin Kommunalbestyrelsen jf bekendtgørelse nr. 366 af 10. maj 1992
Behandlet slutprodukt (latrin*) kan udbringes på jordbrug og privat havebrug Amtet jf. slambekendtgørelse § 21
Den fraseparerede væske betragtes som almindeligt husspildevand, der kan opsamles, nedsives eller føres til kloak Spildevandsbekendtgørelsen
4. Vandskyllet kloset med urinsortering
Behandlet slutprodukt (urin) kan udbringes på jordbrug og privat havebrug Amtet jf. slambekendtgørelsen § 21**

 

Fæces sidestilles med sort spildevand, der kan opsamles nedsives eller føres til kloak Amtet/kommunen jf. spildevandsbekendtgørelsen
5. Vakuumkloset
Ubehandlet affaldsprodukt betragtes som almindeligt husspildevand, der opsamles, nedsives eller føres til kloak Amtet/kommunen jf. spildevandsbekendtgørelsen
Dog kan affaldsproduktet sidestilles med latrin (hvis vandindhold er lavt), og endelig kan behandlet slutprodukt (latrin*) udbringes på landbrugsjord Kommunalbestyrelsen jf. bekendtgørelse nr. 366 af 10. maj 1992
Amtet jf. slambekendtgørelsen § 21**

Bekendtgørelse nr. 366 af 10. maj 1992 om ikke-erhversmæssigt dyrehold, uhygiejniske forhold m.m. Slambekendtgørelsen: bekendtgørelse nr. 823 af 16. september 1997 om anvendelse af affaldsprodukter til jordbrugsformål.

*) Såfremt der er sket en viderebehandling af slutproduktet i form af stabilisering, kontrolleret kompostering eller kontrolleret hygiejnisering, således at slutproduktet ikke længere kan betragtes som latrin, kan slutproduktet anvendes efter slambekendtgørelsen.

**) Det behandlede slutprodukt (latrin og urin) kan sidestilles med spildevandsslam for så vidt angår de hygiejnisk begrundede anvendelsesrestriktioner ved meddelelse af tilladelse efter slambekendtgørelsen. Der henvises til slambekendtgørelsens bestemmelser.