Økologisk håndtering af spildevand 8. Erfaringer med de enkelte komponenter
I dette kapitel gennemgås de erfaringer med de enkelte komponenter, som har kunnet fremdrages gennem litteraturstudier, primært fra forsøgsanlæg i Sverige og Norge. Erfaringer fra eksisterende danske anlæg er også medtaget. Erfaringerne stammer fra anlæg, der ikke er projekteret i overensstemmelse med anvisningerne i denne rapport. 8.1 Biologiske klosetterI Norge har man en godkendelsesordning for biologiske klosetter. Der er derfor sket en systematisk erfaringsindsamling med denne klosettype. En undersøgelse af mere end 100 biologiske klosetter, der havde været i brug mere end 3 år viste, at der var problemer med mange af dem. Problemerne skyldes hovedsagelig:
De funktionsmæssige problemer, der opstår med biologiske klosetter er:
Undersøgelsen viste, at der er størst problemer med små klosetter uden mekanisk omrøring og store skråbundsklosetter. 8.2 Urinsorterende wcKlosetskålene er generelt ikke indrettet, så de kan renskylles med den angivne skyllevandsmængde. Det medfører, at man ofte må skylle flere gange. Desuden er adskillelsen mellem urindel og fækaliedel ikke altid god nok. Derfor løber der skyllevand fra fækaliedelen over i urindelen og omvendt. Børn kan ikke "nå" begge rum, og derfor kan der forekomme fækalier i urindelen og fækalier på skillevæggen til urindelen, når wcerne bruges af børn. Når man har urinsorterende wc, kan man anbringe en affaldsspand ved siden af wcet. Affaldsspanden skal anvendes til det wc-papir, man bruger, når man tisser. Hvis affaldsspanden undlades, skylles der med det store skyl, og dermed bruges unødigt meget vand. Der er ofte problemer med forstoppelser i afløbsledningerne fra urindelene. Forstoppelserne skyldes udfældning af urinsten i ledningerne samt traditionel forstoppelse med hår, papir mv. Jo større skyllevandsmængden er på urinledningen, jo mindre er risikoen for afsætning af urinsten. Erfaringerne viser, at enten skal der ikke være skyllevand eller skyllevandsmængden skal være på 0,2 liter eller mere. Dermed minimeres risikoen for forstoppelse. Vandlåsen på urinledningen dannes ofte ved hjælp af en slange, og hvis denne slange anbringes uheldigt, står der enten permanent vand/urin i urinskålen, eller der etableres slet ingen vandlås. Dette giver store lugtgener. Urinsorterende wcer kræver en del mere vedligeholdelse end traditionelle wc'er. De skal vaskes/rengøres jævnligt, og de er i øjeblikket ikke indrettet, så de er vedligeholdelsesvenlige. Den bedste måde at rense urinledninger på er ved hjælp af en spiralrensesplit, der kan fjerne alle bløde aflejringer. Hårde aflejringer fjernes med kaustisk soda (NaOH), som efterskylles grundigt med vand, evt. kombineret med spiralrensesplit. Det er ikke så hensigtsmæssigt at bruge rengøringsmidler med lav pH, da fosfater opløses. Endvidere er det bedst for opbevaringen af urinen, at pH er så høj som mulig. Der er desuden problemer med samlinger mv., og det er ikke muligt at fremskaffe reservedele, løse pakninger mv. I det følgende gengives i stikordsform problemerne med urinsorterende wcer. Urindelen
Generelt
I forbindelse med produktudvikling af urinsorterende wcer bør følgende forhold inddrages:
8.3 UrinalerAfløb fra urinaler er udsat for tilstopning med urinsten, og derfor skal dimensionerne på afløbsrørene være så store, at risikoen for tilstopning er lille. Derfor bør den mindste dimension for vandlåsen på et vægurinal sættes til 34/44 mm, og afløbsledningen skal have en dimension på minimum 44 mm. Urinalerne uden vandskyl er først blevet godkendt medio 1999, og der er derfor endnu ikke indsamlet erfaringer med lugt, rengøringsbehov, tilstening mv. 8.4 SamletankeSamletanke har været anvendt i Danmark i mange år. Hvis de udføres i overensstemmelse med de krav, der er angivet i lovgivningen, er der ingen problemer forbundet med anvendelsen af samletank. 8.5 KompostbeholdereProblemerne med kompostbeholdere svarer til de problemer, der er angivet under biologiske klosetter.
I en del af de forsøgsanlæg, der er udført, er kompostbeholderne anbragt så uheldigt, at tømning skal foregå med spande, der fx skal bæres ud gennem køkken eller baderum. Sådanne tømningsforhold er ikke tilfredsstillende ud fra et hygiejnisk synspunkt. 8.6 UrintankeDet er vigtigt, at urintanke er 100% tætte. Ofte er der problemer med tilslutningerne til tanken, der er/bliver utætte. For at mindske ammoniaktab ved fordampning skal tilløb og evt. afløb udføres dykkede, gerne helt ned til bunden af tanken. Hvis urintanke opfylder kravene til samletanke, bør der ikke være styrkemæssige problemer med tankene. 8.7 CyklonseparatorFor at cyklonseparatoren kan fungere, skal tilløbssystemet udføres i nøje overensstemmelse med projekteringsreglerne, dvs. korrekt fald på ledningerne og lodret placering af separatoren. En dårligt fungerende cyklonseparator er ensbetydende med, at der ledes for meget vand ud sammen med det faste stof. Dette medfører for meget væske i komposten. Forudsætningen for en velfungerende cyklonseparator er rimelig fast konsistens af fækalierne. Hvis fækalierne har en anden konsistens fx på grund af store faldhøjder i tilløbssystemet, vil væskefasen indeholde meget slam, og dette kan have uheldige konsekvenser for den videre behandling af vandet. 8.8 NedsivningsanlægNedsivningsanlæg har været anvendt i Danmark i mange år. Hvis de udføres og vedligeholdes (tømning af bundfældningstanken) i overensstemmelse med de krav, der er angivet i lovgivningen, er der ingen problemer forbundet med anvendelsen.
|