Helstråkompositter - Demonstration og teknisk vurdering

4. Byggeteknisk vurdering af helstråkompositter

4.1 Fugtforhold
4.2 Lydforhold
4.2.1 Bilag
4.3 Brandforhold
4.3.1 Bilag
4.4 Varmeisolering
4.4.1 Bilag
4.5 Styrkeforhold

4.1 Fugtforhold

Vægelementerne, der er monteret i Hjortshøj, vurderes med hensyn til fugttransmission at kunne anvendes som skille- eller ydervæg i boliger. Forudsætningen er, at vægkonstruktionen ved anvendelse som en del af en ydervæg suppleres med en dampbremse på den varme side og ventileres på den kolde side mellem væg og klimaskærm, analogt med en traditionel let vægopbygning.  Samlingsdetaljerne ved montagen af væggen i Hjortshøj er ikke færdigudviklet. Ved montage i ydervæg eller ved sammenbygning til ydervæg skal samlingsdetaljerne videreudvikles således, at der opnås fuldstændig lufttæthed. Det har i praksis vist sig, at fugt- og kondensproblemer i f.eks. træhuse typisk opstår i eller på grund af ikke korrekte elementsamlinger.

4.2 Lydforhold

I forbindelse med oplevelsen af et godt indeklima i en bolig er det af vital betydning, at lydisoleringen i vægge og gulve, både mellem forskellige rum inden for den samme bolig og mellem sammenbyggede boliger, er optimale.

Der stilles i Bygningsreglementet krav om en luftlydisolans ved boliger på 52 dB ved lodrette lejlighedsskel og 53 dB ved vandrette lejlighedsskel. Kravet til trinlydniveau for gulve og dæk er maksimalt 58 dB i beboelsesrum og køkkener fra omgivende boliger.

Vægelement 1 – Helstråkomposit med krydsfiner (9mm)
Med baggrund i bl.a. BR 95 vurderes nærværende vægelement, der svarer til de monterede elementer i Hjortshøj, ikke at være egnet til anvendelse som skille- eller ydervæg i boliger på grund af den dårlige luftlydisolation på 31 dB.

Det vurderes, selv som afgrænsninger mellem rum inden for den samme bolig, at elementernes dårlige luftlydisolans vil virke generende, når der opholder sig flere personer i den samme bolig.

Til sammenligning har en traditionel 95 mm let uisoleret væg bestående af stålskelet med 1 x 13 mm gipsplade på begge sider en luftlydisolans på Rw = 30 dB.

Vægelement 2 – Helstråkomposit med gipskartonplade (12,5 mm)
Med baggrund i bl.a. BR95 vil vægelementet umiddelbart kunne anvendes som skillevæg til afgrænsning mellem rum inden for den samme bolig - dog ikke som afgrænsning ved vådrum.

Lydisoleringsmæssigt er der dog mulighed for at anvende vægelementet som skillevæg mellem forskellige boliger, hvis lejlighedsskellet opbygges som to uafhængige vægelementer med udfyldt isolering mellem de to vægge.

Til sammenligning har en traditionel 95 mm let isoleret væg bestående af stålskelet udfyldt med 45 mm mineraluld og med 13 mm gipsplade på begge sider en lydisolering på Rw = 36 dB.

Generelt
Samlingsdetaljerne, der er anvendt ved montagen af den aktuelle væg i Hjortshøj, skal videreudvikles, så der i højere grad tages højde for luftlydtæthed og flangetransmission ved tilslutning til de øvrige konstruktioner. Det har i praksis vist sig, at lydproblemer i f.eks. træhuse typisk skyldes dårlige elementsamlinger.

4.2.1 Bilag

Bilag 4.2.a:

Krav til luftlydisolation og trinlydniveau mellem boliger m.v. Uddrag fra BR 95.

4.3 Brandforhold

Vægelement 1 og 2 vil brandmæssigt kunne anvendes inden for den samme boligenhed som ikke bærende skillevægge i etageboliger indtil 8 etager. Ved etageboliger over 8 etager kan vægelement 2 anvendes som ikke bærende skillevæg inden for den samme boligenhed.

Vægelement 2 kan ligeledes anvendes som ikke bærende ydervæg (med tilhørende dampbremse og klimaskærm) i boliger med underkant af øverste redningsåbning indtil 10,8 m over terræn.

Hvis vægelementerne skal anvendes i bygninger over 2 etager, der er omfattet af tillæg 1 til BR 95 med BD 60 konstruktioner indtil 4 etager, kan udelukkende vægelement 2 anvendes.

Ovennævnte er udelukkende med baggrund i BR 95. Såfremt vægelementerne skal anvendes i praksis i en aktuel byggesag, vil de stedlige brandmyndigheder med stor sandsynlighed kræve en brandprøvning.

4.3.1 Bilag

Bilag 4.3.a:

Krav til overflader i boliger. Uddrag fra BR 95.

Bilag 4.3.b:

Klassificering af klasse 1 og klasse 2 beklædninger. Uddrag fra BR 95.

4.4 Varmeisolering

Elementerne og pladerne, der er anført under pkt. 3.4, kan varmeisoleringsmæssigt anvendes som ydervægge, når de opfylder isoleringskravet i BR 95 på U = 0,2 W/m2°K.

For at opfylde kravet på U = 0,2 W/m2°K skal de fire prøveemner have følgende omtrentlige tykkelser:

Prøve 1: (l = 0,1327 W/m°K.) d = 630 mm.
Prøve 2: (l = 0,0863 W/m°K.) d = 410 mm.
Prøve 3: (l = 0,0565 W/m°K.) d = 270 mm.
Prøve 4: (l = 0,0410 W/m°K.) d = 200 mm.

Prøve 3 er den prøve, der bedst svarer til de monterede vægelementer i Hjortshøj.

Til sammenligning kan nævnes, at mineraluld, der normalt anvendes til bygningsisolering i forbindelse med lette ydervægge, er klasse A bats med en l-værdi på 0,039 W/ m°K.

4.4.1 Bilag

Bilag 4.4.a: Krav til varmeisolering. Uddrag fra BR 95.

4.5 Styrkeforhold

Helstråkompositterne vil være bedst egnede til anvendelse, hvor de ikke er en del af den primært bærende konstruktion.

Som en del af en etageadskillelse vil kompositterne kunne anvendes som plader, der spænder mellem træbjælker i stedet for f.eks. krydsfinerplader.

Som en del af en vægkonstruktion vil kompositterne kunne anvendes som udfyldningsplader, der spænder mellem de primært bærende bygningsdele bestående af søjler og bjælker.