Miljøbistand til udviklingslandene - Årsberetning 2000

Bilag 7:
Det sydlige Afrika – programmer i regionen og i de enkelte lande

Regionale projekter

Biologisk bekæmpelsesmiddel til kontrol af vandhyacinter (Danida)

Bevilling:

19,83 mio. kr.

Projektperiode:

2000-2003

Ansvarlig:

Danida, CABI CAB International og Global Water Partnership  Southern Africa Technical Advisory Committee

Beskrivelse:

Projektets mål er at udvikle et biologisk bekæmpelsesmiddel til kontrol af vandhyacinter baseret på afrikanske svampe, som kan opfylde de internationale krav til effektivitet, miljø- og sundhedsmæssig sikkerhed samt anvendelighed. Den forventede udvikling af en prototype af kontrolmidlet vil i modsætning til de agrokemikalier, som normalt anvendes i bekæmpelsen af vandhyacinter, være et rent afrikansk produkt, og vil blive produceret og solgt i Afrika. Der er ligeledes grund til at tro, at produktet vil være kommercielt bæredygtigt, da der er et udtalt behov for et biologisk bekæmpelsesmiddel som alternativ til de kemiske ukrudtsmidler. Projektet vil indgå i et samarbejde med 16 igangværende vandhyacintprojekter i 14 lande i Afrika, herunder i Tanzania, Malawi, Zimbabwe, Zambia og Sydafrika.

 

Oprettelse af et regionalt center for træning og teknologiudveksling under Basel-konventionen (Danida)

Bevilling:

17,66 mio. kr.

Projektperiode:

2000-2004

Ansvarlig:

Danida og Department of Environmental Affairs and Tourism (DEAT)

Beskrivelse:

Projektets overordnede formål er at styrke kapaciteten i det  engelsktalende Afrika til at sikre de involverede landes muligheder for at opfylde de tekniske, juridiske og institutionelle krav til en miljømæssig forsvarlig håndtering af farligt affald. Dette søges gjort gennem støtte til etablering af et regionalt center for træning og teknologiudveksling, som vil blive placeret i Pretoria, Sydafrika. Centrets hovedopgave er at udbyde kurser inden for alle problemkomplekser vedrørende farligt affald. Centret vil ligeledes systematisk indsamle og registrere viden om problemstillingen. Der sigtes mod, at centret efter projektets afslutning skal være finansielt bæredygtigt.

 

Regional vandressourcestrategi for Zambezi-floden (Danida)

Bevilling:

10,00 mio. kr.

Projektperiode:

2000-2003

Ansvarlig:

Danida, SADC Water Sector Coordination Unit, Maseru

Beskrivelse:

Projektets væsentligste aktivitet er forberedelsen af "Zambezi River Basin Commission", herunder at hjælpe med vedtagelsen af det aftalesæt, som skal danne grundlag for kommissionens virke. Projektet vil støtte udarbejdelsen af en integreret strategi for forvaltning af vandressourcerne i Zambezi-flodsænkningen. Målsætningen er bl.a. at udvikle en database, der kan bruges til at afprøve forskellige modeller for vandressourceplanlægning, f.eks. konsekvensanalyser af vandkraft, kunstvanding, dæmninger mv. Databasen skal endvidere kunne anvendes til varsling af oversvømmelser eller vandmangel.

 

SACUDE – IUA (Danced)

Bevilling:

9,08 mio. kr.

Projektperiode:

2000-2002

Ansvarlig:

Southern Africa University Consortium

Beskrivelse:

Samarbejde mellem fem sydafrikanske universiteter og University of Botswana om at uddanne Masters-kandidater med speciale inden for miljøplanlægning m.v. Uddannelsen indebærer bl.a., at studerende følger kurser på flere universiteter, herunder udenlandske.

 

SANTREN – Træning og undervisning i renere teknologi og integreret kystzoneforvaltning i det sydlige Afrika (Danida)

Bevilling:

8,50 mio. kr.

Projektperiode:

1999-2002

Ansvarlig:

Danida og Southern Africa Network for Training on the    Environment

Beskrivelse:

Projektets overordnede formål er at forbedre miljøforvaltningen i SADC-landene ved at støtte SANTREN (Southern Africa Network for Training on the Environment) i at etablere træningskurser inden for renere teknologi og integreret kystzoneforvaltning. Kurserne skal fremme kapacitetsopbygning hos de parter, som arbejder med industriforurening samt kystzoneproblematikken. For at støtte den fortsatte vidensudvikling inden for renere teknologi og integreret kystzoneforvaltning vil projektet endvidere støtte den regionale erfaringsopsamling og vidensudveksling mellem medlemmerne af SANTREN-netværket.

 

Fond vedrørende vandkonsulentydelser (Danida)

Bevilling:

4,72 mio. kr.

Projektperiode:

1998-2000

Ansvarlig:

Danida og SADC, Watersector

Beskrivelse:

Projektet omfatter etablering af en uafhængig fond til finansiering af konsulentydelser vedrørende bæredygtig forvaltning af vandressourcer. Nationale og regionale myndigheder, forskningsinstitutioner, større NGO’er m.fl. skal kunne få finansieret mindre opgaver via fonden. Samtidig skal institutioner og vandkonsulenter i regionen tilbydes en beskeden træning i at udarbejde oplæg og styre opgaver i henhold hertil.

 

SADC vandprotokol – informationskampagne (Danida)

Bevilling:

4,50 mio. kr.

Projektperiode:

1999-2000

Ansvarlig:

Danida og SADC, Watersector

Beskrivelse:

Projektet kan beskrives som en serie af nationale workshops i de enkelte SADC-lande, med det samme overordnede indhold men tilpasset de lokale forhold. Deltagere fra hvert land vil gennem en uge blive introduceret til vandprotokollen og de basale principper for integreret vandressourceforvaltning. I forbindelse med projektet vil der blive udarbejdet informations- og baggrundsmateriale vedrørende Vandprotokollen og principperne for integreret vandressourceforvaltning. Endvidere vil deltagerne blive introduceret til en række nye regionale støtteprogrammer og initiativer på vandressourceområdet.

 

Film – Pesticidprojekt i Mozambique (Danida)

Bevilling:

1,96 mio. kr.

Projektperiode:

1999-2002

Ansvarlig:

Danida og Film & Lyd produktion

Beskrivelse:

Produktion af en film der generelt informerer om MIFRESTA-bistanden og baggrunden herfor, ved at bruge pesticidprojektet i Mozambique som konkret eksempel.

 

GLOBE i Sydafrika (Danced)

Bevilling:

1,00 mio. kr.

Projektperiode:

1999-2002

Ansvarlig:

GLOBE Southern Africa (GSA)

Beskrivelse:

Støtte til den sydafrikanske afdeling af det internationale netværk GLOBE, der vil udvide og strukturere dette netværk til at omfatte de fleste lande i det sydlige Afrika. GLOBE planlægger at etablere et regionalt kontor i Cape Town, der skal koordinere medlemmernes aktiviteter, rekruttere nye medlemmer og iværksætte nye initiativer og kampagner. Målet er bl.a. at forbedre og støtte kapaciteten inden for god regeringsførelse, at bringe de parlamentariske institutioner tættere på offentligheden i miljø- og udviklingsspørgsmål, at yde støtte til udarbejdelse af ny lovgivning inden for bæredygtig udvikling og miljøspørgsmål og at organisere møder, workshops og konferencer.


Botswana (Danced)

Programmet for miljøplanlægning

Bevilling:

12,62 mio. kr.

Projektperiode:

1999-2001

Ansvarlig:

Ministry of Finance and Development Planning (MFDP) og National Conservation Strategy (Coordinating) Agency (NCSA)

Beskrivelse:

Projektet sigter mod at styrke kapaciteten i Botswanas centrale planlægningsmyndigheder for at fremme miljøhensyn i landets planlægning og skabe større forståelse for miljøproblemer og -konsekvenser. Projektet omfatter planlægningsmedarbejdere i fem offentlige institutioner.

 

Forvaltning af vandressourcer

Bevilling:

6,98 mio. kr.

Projektperiode:

1996-2000

Ansvarlig:

Department of Water Affairs (DWA)

Beskrivelse:

Projektet har til formål at støtte en forbedring af Botswanas beslutningsgrundlag med hensyn til brugen af vandressourcer, således at planlægningen tager hensyn til en bæredygtig udnyttelse og beskyttelse af landets begrænsede vandressourcer. Et middel til at opnå dette er udarbejdelsen af en national handlingsplan for vandressourceforvaltning, som angiver veje og strategier såvel som konkrete handlinger til forbedring af alle relevante aspekter. Endvidere forbedres kapaciteten til overvågning af vandressourcerne, og der gennemføres en række demonstrationsprojekter.

 

Støtte til forvaltning af kemikalier

Bevilling:

8,67 mio. kr.

Projektperiode:

1997-2001

Ansvarlig:

Botswana Ministry of Health

Beskrivelse:

Projektets formål er at støtte håndteringen af farlige kemikalier, så den lever op til de internationale standarder på området. Dette skal ske dels gennem udviklingen af et informationssystem om effektiv håndtering af kemikalier, dels gennem uddannelse af personale. Endelig skal projektet øge befolkningens bevidsthed om farlige kemikalier og håndteringen af dem.

 

Kapacitetsopbygning hos miljø-NGO’er

Bevilling:

9,92 mio. kr.

Projektperiode:

1997-2001

Ansvarlig:

Rural Industries Promotion Company (RIPCO)

Beskrivelse:

Projektet har til formål at sætte lokale miljøorganisationer i stand til at udvikle landsbyernes forvaltning af fælles savanneressourcer. Gennem information, træning og uddannelse vil projektet opbygge kapaciteten hos fire miljø-NGO’er i Botswana. Herved vil organisationerne blive i stand til at gennemføre miljøprojekter. Projektet har udviklet en model for NGO-støtte til lokale miljøprojekter.

 

Kapacitetsopbygning i forbindelse med afgrøder fra savanneområder  (Veld Products)

Bevilling:

8,52 mio. kr.

Projektperiode:

1997-2003

Ansvarlig:

Veld Products Research and Development

Beskrivelse:

Projektet skal støtte kapacitetsopbygning af fire NGO’er for derigennem at udvikle forvaltningen af ressourcerne i de savanneområder, der ejes af landsbyerne i fællesskab. De involverede NGO’er skal udvikle deres arbejdsmetode til i højere grad at inddrage den lokale befolkning. Et led i projektet vil være at udvikle en bæredygtig, kommerciel udnyttelse af produkter fra savannen, de såkaldte "veld products".


Lesotho (Danced)

Miljøundervisning

Bevilling:

12,17 mio. kr.

Projektperiode:

2000-2003

Ansvarlig:

The Ministry of Education and Manpower Development

Beskrivelse:

Myndighederne i Lesotho vil i løbet af 2001 have indført en ny læseplan i folkeskolen. Den nye læseplan indeholder elementer af miljøundervisning, men der er mangel på ekspertise på området. Projektet vil støtte udarbejdelsen af tillæg til den gældende læseplan og støtte kapacitetsudviklingen på alle niveauer. Desuden skal der etableres modelskoler, som vil få særlig støtte i miljøundervisning.

 

Energiforvaltning

Bevilling:

10,91 mio. kr.

Projektperiode:

1998-2002

Ansvarlig:

Department of Energy, National Environment Secretariat

Beskrivelse:

Projektets overordnede mål er at bidrage til en miljømæssig bæredygtig energiplanlægning og styring af energisektoren samt et bedre datagrundlag for planlægning. Dette skal ske ved at styrke kapaciteten hos relevante offentlige myndigheder og institutioner gennem arbejdet med at opdatere Lesothos energiplan og gennemføre planens strategier, udstikke rammer for styring af energisektoren, effektivisere produktionen og distributionen af el og at udarbejde en vindenergirapport med anbefalinger af fremtidige projekter.

 

Kapacitetsopbygning inden for miljøforvaltningen

Bevilling:

9,08 mio. kr.

Projektperiode:

1999-2002

Ansvarlig:

National Environmental Secretariat (NES)

Beskrivelse:

Projektet vil bidrage til at etablere effektive institutionelle rammer for miljøforvaltningen i Lesotho på tre fronter: styrke kapaciteten i de relevante ministerier og andre institutioner inden for miljøforvaltning, styrke kapaciteten i National Environmental Secretariat og andre relevante organisationer inden for miljøinformation, så informationerne bliver offentlig tilgængelige, og udvikle samarbejdet mellem forskellige institutioner med henblik på at indarbejde miljøhensyn i de fremtidige udviklingsplaner.


Malawi (Danida)

Støtte til bæredygtig energi

Bevilling:

19,60 mio. kr.

Projektperiode:

2000-2001

Ansvarlig:

Danida og Finans-, økonomisk planlægnings- og udviklingsministeriet

Beskrivelse:

Der installeres solcelleanlæg til elektrificering af 15 primære sundhedsklinikker og tilhørende tjenesteboliger. Endvidere installeres 200 små solcelleanlæg til elektrificering af husstande på landet for at afdække problemer og muligheder ved denne energitype. Der installeres også 6 vinddrevne vandpumper til vanding af afgrøder mv. samt udarbejdes et vindatlas for Malawi i samarbejde mellem Malawis Meteorologiske Institut og en dansk institution. På biogasområdet konstrueres 30 nye biogasanlæg og et overvågnings- og vedligeholdelsessystem etableres. På vandenergiområdet gennemføres et feasibilitystudie af et minivandkraftværk. På det institutionelle niveau etableres normer, standarder mm. for vedvarende energiteknologier og det undersøges, om der kan udformes langsigtede samarbejdsaftaler mellem danske og malawiske institutioner.

 

Miljø- og naturressourceforvaltning

Bevilling:

18,20 mio. kr.

Projektperiode:

1999-2001

Ansvarlig:

Danida og Ministry of Natural Resources and Enviromental    Affairs

Beskrivelse:

Projektet omfatter en lang række komponenter, der bl.a. opbygger kapacitet i de relevante forvaltninger på forskellige niveauer, uddanner miljøteknikere og støtter udarbejdelsen af regulativer, retningslinjer og manualer for kommunale miljøhandlingsplaner. Miljødepartementet støttes i at decentralisere miljøforvaltningen til kommunerne og udarbejde miljøredegørelser til parlamentet.

 

Støtte til miljøfonde

Bevilling:

18,17 mio. kr.

Projektperiode:

2000-2002

Ansvarlig:

Danida og Finansministeriet

Beskrivelse:

Støtten har dels til formål at finansiere konkrete, landsbybaserede miljøindsatser i udvalgte distrikter og derved fremme en bæredygtig naturressourceforvaltning og styrke de lokale distriktsmyndigheders forvaltningskapacitet, dels at finansiere konkrete miljøindsatser forankret i NGO’er og lokale brugergrupper gennem Malawis Miljøstøtte Fond.

 

Støtte til bymiljø i udvalgte distrikter

Bevilling:

15,00 mio. kr.

Projektperiode:

2000-2002

Ansvarlig:

Danida og Finansministeriet

Beskrivelse:

Projektet omfatter dels støtte til udformning af en national bypolitik, dels udvikling af forvaltningen i fire distriktsbyer og gennemførsel af pilotprojekter. Dette sker dels gennem opbygning af kapacitet på nationalt niveau og ved at styrke samspillet og koordinationen mellem forskellige parter, dels ved at inddrage befolkningen, bl.a. ved afholdelse af borgermøder. Miljøtilstanden i hver by beskrives i en rapport, der godkendes af by- eller distriktsrådet, og på baggrund heraf udarbejdes en samlet handlingsplan for hver by bl.a. med konkrete miljøindsatser, der umiddelbart kan sættes i gang.

 

Støtte til teknisk uddannelse og træning i miljø- og naturressourceforvaltning

Bevilling:

12,50 mio. kr.

Projektperiode:

1999-2002

Ansvarlig:

Danida og Natural Resources College

Beskrivelse:

Støtten til Natural Ressource College (NRC) skal generelt styrke landbrugsproduktionen gennem kapacitetsudvikling rettet mod at reducere den ikke-bæredygtige udnyttelse af naturressourcerne, herunder at reducere fattigdommen. Det er hensigten at ændre undervisningen mod mere participatoriske metoder, således at kurser og uddannelser medvirker til at fremme en mere brugerorienteret og -inddragende miljøplanlægning i distrikterne for at reducere jorderosion og afskovning. Endelig vil NRC blive reorganiseret, således at institutionen bliver mere markedsorienteret.

 

Naturressourceforvaltningsplan for Chilwa søen

Bevilling:

11,75 mio. kr.

Projektperiode:

1998-2001

Ansvarlig:

Danida og Ministry of Natural Resources and Enviromental Affairs

Beskrivelse:

Projektet støtter udarbejdelse og implementering af en naturforvaltningsplan for Chilwa søen og de omkringliggende våd- og vandindvindingsområder. Projektet sigter konkret på at opbygge og forstærke distriktsforvaltningerne i området med henblik på at gennemføre en bæredygtig miljøplanlægning med lokalsamfundenes aktive medvirken. Endvidere oprettes i projektet en miljøfond, som skal finansiere de aktiviteter, der formuleres i forvaltningsplanerne.

 

Forebyggelse af og kontrol med bilharziose

Bevilling:

4,96 mio. kr.

Projektperiode:

1998-2000

Ansvarlig:

Dansk Bilharziose Laboratorium, GEF, Malawi og SADC, Malawi

Beskrivelse:

Projektet inddrager indbyggerne i Mangochi-distriktet i demonstrationsaktiviteter inden for vand, sanitet og hygiejne samt sundhedsoplysning og distribution af medicin. Projektet udføres af Dansk Bilharzia Laboratorium (DBL).

 

Miljøgenopretning i tidligere flygtningeområde

Bevilling:

4,9 mio. kr.

Projektperiode:

1998-2001

Ansvarlig:

Folkekirkens Nødhjælp

Beskrivelse:

Projektet består dels af miljøgenopretning koncentreret om skovbevarelse og træplantning, dels af introduktion til bæredygtige landbrugsteknikker.


Mozambique (Danida)

Bortskaffelse af forældede pesticider

Bevilling:

56,90 mio. kr.

Projektperiode:

1997-2001

Ansvarlig:

Danida, Landbrugsministeriet og Ministeriet for koordination af miljøaktiviteter (MICOA)

Beskrivelse:

Det var projektets oprindelige formål at gøre Mozambique i stand til at leve op til sine forpligtelser i Basel- og Bamako-konventionerne om håndtering af farligt affald. Gennem projektet er der givet støtte til indsamling og bortskaffelse af ca. 900 tons forældede pesticider. Efter indsamlingen skulle pesticiderne afbrændes i en cementovn på en nærliggende fabrik. En offentlig debat om afbrænding af pesticider førte til en midlertidig nedlukning af projektet. Sidenhen har det vist sig umuligt at gennemføre afbrændingsfasen og derved gøre Mozambique i stand til selv at skaffe sig af med farligt affald. Det blev derfor i sommeren 2000 besluttet at sende de indsamlede pesticider til destruktion i Europa.

 

Kystzoneforvaltning

Bevilling:

40,48 mio. kr.

Projektperiode:

1997-2005

Ansvarlig:

Ambassade, Miljøministeriet og Ministeriet for koordination af       miljøaktiviteter (MICOA)

Beskrivelse:

Projektet har hidtil omfattet støtte til oprettelsen af en enhed i MICOA, som kunne varetage opgaver relateret til kystzoneforvaltning (UGC), gennemførelse af demonstrationsprojekter omkring et rehabiliteret kystzonecenter i Xai-Xai samt gennemførelse af et projekt vedrørende afhjælpning af sanitets- sundheds- og miljøproblemer på øen Ilha de Mozambique. En fase 2 skal styrke kapaciteten for integreret kystzoneforvaltning i Mozambique på nationalt-, provins- og distriktsniveau, etablere modeller for kystzoneforvaltning i samarbejde med lokalsamfundene i udvalgte distrikter og definere konserveringsprogrammer for bevarelse af biodiversitet i kystområder.

 

Integreret kystzoneforvaltning ved Niassa-søen

Bevilling:

10,72 mio. kr.

Projektperiode:

2000-2004

Ansvarlig:

Danida og Miljøministeriet

Beskrivelse:

Det er projektets umiddelbare mål at styrke kapaciteten på provins-, distrikts- og lokalt niveau for at forvalte naturressourcerne ved Niassa søens bred, at afprøve modeller for naturressourceforvaltning i samarbejde med lokalbefolkningen i de to distrikter Lago de Niassa og Lichinga, samt at fremme det regionale samarbejde mellem Malawi, Mozambique og Tanzania vedrørende forvaltning af Niassa/Malawi søen.

 

Industriel forureningsbekæmpelse

Bevilling:

10,60 mio. kr.

Projektperiode:

1999-2002

Ansvarlig:

Ambassade og Miljøministeriet

Beskrivelse:

Det er projektets mål at skabe kapacitet i ministeriet for koordination af miljøaktiviteter (MICOA) til at vurdere og håndtere de miljømæssige aspekter ved store industriinvesteringsprojekter, at etablere et program vedrørende håndtering af farligt affald og industriaffald samt at forberede etableringen af en særlig losseplads til deponering og behandling af farligt affald og industriaffald.

 

Styrkelse af miljøforvaltning og gennemførelse af miljøforbedringer i fire byområder

Bevilling:

2,99 mio. kr.

Projektperiode:

1998-2000

Ansvarlig:

Danida, Ambassade og Miljøministeriet

Beskrivelse:

Pilotprojektet inkluderer kapacitetsopbygning og gennemførelse af mindre miljørelaterede aktiviteter i to byområder i Zambezia-provinsen. I hver af de to byer er udført aktiviteter i dels et område, hvor problemerne er mindre komplicerede og lettere at løse, og dels et område, hvor miljøproblemerne er større og mere omfattende. De konkrete aktiviteter har varieret inden for de fire områder og har omfattet aktiviteter til begrænsning af jorderosion, begrænsning af luftforurening ved reduktion i afbrændinger, renovering af afvandingskanaler, træplantning, rehabilitering af lokalt marked, reetablering af adgangsveje og forbedret indsamling af affald. Befolkningen i områderne er blevet inddraget i etableringen af lokale kontaktgrupper omkring de enkelte aktiviteter.

 

SEACAM – kystzoneforvaltning

Bevilling:

2,90 mio. kr.

Projektperiode:

2000-2002

Ansvarlig:

Danida og Secretariat for Eastern African Coastal Area Management

Beskrivelse:

Projektet vil først og fremmest forberede og gennemføre en række kurser med det formål at styrke kystzoneforvaltningskapaciteten i den mozambiquiske ressourcebase. Spektret omfatter introduktion til projektforberedelse og gennemførelse samt videregående kurser vedrørende udarbejdelse af miljøkonsekvensanalyser.

 

Teknisk rådgivning til ministeriet for koordinering af miljøanliggender

Bevilling:

2,86 mio. kr.

Projektperiode:

1999-2001

Ansvarlig:

Ambassade og Ministeriet for koordination af miljøaktiviteter (MICOA)

Beskrivelse:

Chefrådgiveren har til hovedopgave at styrke kapacitetsopbygningen i MICOA gennem generel rådgivning af miljøministeren og hans ansatte i alle former for miljøpolitiske spørgsmål. Endvidere har chefrådgiveren til opgave at deltage aktivt i den daglige koordinering og fremtidige udvikling af den danske miljøindsats i Mozambique.

 

Demonstrationsprojekt vedrørende bæredygtig forvaltning af bymiljø

Bevilling:

2,17 mio. kr.

Projektperiode:

1999-2000

Ansvarlig:

Ambassade og Ministeriet for koordination af miljøaktiviteter (MICOA)

Beskrivelse:

Projektaktiviteterne på Ilha de Mozambique har til formål at styrke de lokale myndigheders kapacitet til at håndtere bymæssige miljøproblemer. Derudover har projektet konkret søgt at imødegå, at de omkringliggende strande anvendes som toilet med deraf følgende sundhedsproblemer, at tætbefolkede byområder oversvømmes af forurenet vand under regntiden samt yderligere erosion i kystzonen.


Namibia (Danced)

Undervisning i skovplantning og træressourceforvaltning

Bevilling:

15,64 mio. kr.

Projektperiode:

1996-2001

Ansvarlig:

Ministry of Basic Education and Culture og IBIS

Beskrivelse:

I det nordlige, træfattige Namibia skal projektet i samarbejde med udvalgte skoler og naturhistorielærere give lokalbefolkningen viden om problemer forbundet med afskovning. Gennem undervisning og informationskampagner skal landmænd, lærere og skoleelever lære om mulighederne for skovgenplantning. Der oprettes små planteskoler i tilknytning til landsbyskolerne. På baggrund af de positive erfaringer fra projektets første fase er det blevet besluttet at overføre modellen til andre skoler i det nordlige Namibia.

 

Kommunal støtte og lokal skovforvaltning

Bevilling:

11,16 mio. kr.

Projektperiode:

1996-2001

Ansvarlig:

Directorate of Forestry

Beskrivelse:

Projektet skal give de involverede landbrug i området øget viden om og indsigt i bæredygtigt skovbrug gennem træning og konkrete aktiviteter. Der vil blive arbejdet med lokale og udenlandske træarter, og der sigtes på et tæt samarbejde med bl.a. uddannelsesinstitutioner, landbrugskonsulenter og NGO’er, som er aktive på skovområdet.

 

Integreret kystzoneforvaltning

Bevilling:

9,50 mio. kr.

Projektperiode:

1997-2000

Ansvarlig:

Ministry of Environment and Tourism, Ministry of Regional and Local Government and Housing

Beskrivelse:

Projektet fokuserer på grundlaget for bæredygtig planlægning og forvaltning af kystzoneudviklingen i regionen, som er udsat for stigende miljøproblemer på grund af byernes vækst, turisme, fiskeri, minedrift og havneudvidelser. Projektet vil tilvejebringe det nødvendige informationsgrundlag for integreret planlægning og forvaltning samt udarbejdelsen af en integreret udviklingsplan for kystzonen i regionen.

 

Miljøgennemgang af den namibiske "Grønne Plan" i forbindelse med den 2. nationale udviklingsplan

Bevilling:

1,85 mio. kr.

Projektperiode:

1999-2001

Ansvarlig:

Ministry of Environment and Tourism, Directorate of  Environmental Affairs og National Planning Commission Secretariat (NPCS)

Beskrivelse:

Den namibiske regering har taget initiativ til at integrere miljømæssige og bæredygtige udviklingsaspekter i sin anden nationale udviklingsplan (NDP2), og projektets mål er at støtte det forberedende arbejde i den forbindelse. Det skal ske gennem teknisk assistance, støtte til afholdelse af workshops og støtte til udarbejdelsen af dokumenter. Parlamentets godkendelse af planerne forventes i forsommeren 2001.


Swaziland (Danced)

Skovpolitik og skovlovgivning

Bevilling:

12,98 mio. kr.

Projektperiode:

1998-2001

Ansvarlig:

Ministry of Agriculture (MOAC)

Beskrivelse:

Projektet skal dels støtte udarbejdelsen af en national skovpolitik, dels øge bevidstheden om skovpolitikken og kapaciteten til at gennemføre den. De konkrete aktiviteter er bl.a. gennemførelsen af en skovanalyse, udkast til en skovpolitik, udarbejdelse af en handlingsplan for opfyldelse af politikken og udarbejdelse af en skovlovgivning. Arbejdet vil inddrage såvel den private sektor som NGO’er.

 

National strategi for energipolitik

Bevilling:

6,10 mio. kr.

Projektperiode:

1999-2001

Ansvarlig:

Ministry of Natural Resources and Energy (MNRE)

Beskrivelse:

Projektet skal støtte udviklingen af en national energipolitik, som er miljømæssigt, socialt og økonomisk bæredygtig. Processen skal ligeledes tjene til at opbygge kapacitet på energiområdet i form af vidensoverførsel om vind og solressource-data. Projektet vil således ud over udviklingen af lovgivningen foretage målinger og vurderinger af sol, vind og vandkraft og skabe forøget opmærksomhed omkring energispørgsmål hos interessenter og forbrugere.

 

Kapacitetsopbygning af Yonge Nawe for miljøbeskyttelse

Bevilling:

4,42 mio. kr.

Projektperiode:

2000-2001

Ansvarlig:

Yonge Nawe

Beskrivelse:

Danceds støtte vil gøre det muligt for den namibiske NGO Yonge Nawe at videreudvikle sit miljø-oplysningsarbejde. Målet er at styrke kapaciteten i Yonge Nawe og det netværk, som er en forudsætning for at kunne nå ud til målgrupperne på en omkostningseffektiv måde. Gennem styrkelse af relationerne til universiteter og miljøspecialister sikres, at oplysningsarbejdet bliver af høj professional kvalitet.

 

National strategi for håndtering af affald

Bevilling:

12,50 mio. kr.

Projektperiode:

2000-2002

Ansvarlig:

Swaziland Environmental Authority (SEA)

Beskrivelse:

Projektet skal udvikle en strategi for håndtering af fast affald og udvikle den institutionelle kapacitet til at gennemføre strategien. I første omgang tager aktiviteterne form af en række pilotprojekter, indtil den nuværende situation er grundigt analyseret, idet der kun findes få data om fast affald i Swaziland.


Sydafrika (Danced)

Landsbybaseret skovbrug

Bevilling:

11,32 mio. kr.

Projektperiode:

1996-2001

Ansvarlig:

Chief Directorate of Forestry, Department of Water Affairs and Forestry (DWAF)

Beskrivelse:

I projektet indgår udvikling af planer for en mere bæredygtig dyrkning af fødevarer, foder og brænde i Bushbuckridge i Mpumalanga-provinsen. Denne udvikling sker i samarbejde med lokalsamfundene og gennemføres både på privat og fællesejet jord. Desuden ydes der støtte til oplysning og uddannelse i forbedrede dyrkningssystemer. Projektet har omfattet træning af udvalgte skov- og landbrugsrådgivere og institutionsopbygning, ligesom projektet har opbygget kapaciteten hos rådgivere i Sydafrika.

 

Støtte til samarbejde mellem NGO’er på miljøområdet

Bevilling:

1,64 mio. kr.

Projektperiode:

1997-2000

Ansvarlig:

Danmarks Naturfredningsforening (DN) and The Environmental Justice Networking Forum (EJNF)

Beskrivelse:

Projektet er et samarbejde mellem de to miljø-NGO’er EJNF fra Sydafrika og Danmarks Naturfredningsforening. Projektet bidrager til at styrke Nord/Syd-dialogen på NGO-plan gennem udviklingen af et organisatorisk samarbejde mellem de to organisationer. Aktiviteterne vil bestå af udvekslingsbesøg, publicering af artikler om udvalgte temaer i organisationernes respektive nyhedsbreve. En fase 2 vil også være åben for deltagelse fra andre NGO’er i Sydafrika og Danmark.

 

Støtte til et kommunikations- og medieprojekt

Bevilling:

8,57 mio. kr.

Projektperiode:

1997-2002

Ansvarlig:

Environmental & Development Agency Trust (EDA)

Beskrivelse:

Projektet støtter EDA’s arbejde med bæredygtig udvikling af landområderne. Konkret støtter projektet lanceringen af magasinet New Ground, som beskæftiger sig med spørgsmål om bæredygtig udvikling af landdistrikterne. Magasinet retter sig mod syv hovedmålgrupper, bl.a. medier, politikere, lokale ledere og undervisere. Desuden omfatter projektet støtte til kapacitetsopbygning i EDA på området medier og dokumentation. I denne forbindelse vil der bl.a. blive afholdt kurser for journalister.

 

Støtte til miljøuddannelse

Bevilling:

13,13 mio. kr.

Projektperiode:

1997-2000

Ansvarlig:

Department of Education (Mpumalanga & Gauteng) and IBIS/Interfund

Beskrivelse:

Dette pilotprojekt støtter udviklingen af læseplaner med fokus på miljøundervisningen i samarbejde med provinsregeringerne i Sydafrikas Gauteng og Mpumalanga provinser. Projektet omfatter endvidere forsøg med forskellige modeller for efteruddannelse af lærere, der skal varetage miljøundervisningen.

 

National Parks Board: Mennesker og Parker

Bevilling:

13,04 mio. kr.

Projektperiode:

1998-2001

Ansvarlig:

South African National Parks (SANP)

Beskrivelse:

Projektet sigter på at styrke kapaciteten i det nyetablerede Departement for Social Ecology i SANP. Det overordnede mål er at bringe naturforvaltningen i harmoni med det nye Sydafrika, dels gennem uddannelse af personale i det nye departement og andre dele af SANP, dels gennem et antal pilotprojekter, der skal afprøve samarbejdet med lokalsamfundene. Pilotprojekterne afprøver bl.a. metoder til at løse konflikter omkring ejerskab og adgang til land og ressourcer i parkerne.

 

Projekt Grøn By

Bevilling:

14,12 mio. kr.

Projektperiode:

1998-2001

Ansvarlig:

Midrand Metropolitan Local Council

Beskrivelse:

Første led i projektet er udarbejdelsen af en miljøtilstandsrapport for Midrand. På baggrund af miljøvurderingerne i denne rapport vil projektet finansiere en række miniprojekter, som skal virke som demonstrationsmodeller, øge den folkelige bevidsthed på området og samtidig have komponenter rettet mod det juridiske og det politiske system.

 

Integration af miljøhensyn i jordreform

Bevilling:

15,24 mio. kr.

Projektperiode:

1998-2001

Ansvarlig:

Department of Land Affairs (DLA)

Beskrivelse:

Projektet sigter mod at styrke DLA og andre aktører for at fremme jordreformprojekter, der er miljømæssigt bæredygtige. Projektet skal dygtiggøre lokale myndigheder og rådgivere i forhold til fysisk planlægning, bæredygtige produktionssystemer, miljøkonsekvensvurderinger og forvaltning af naturressourcerne. Desuden vil projektet tilbyde kurser for de mennesker, der har fået tildelt jord i forbindelse med jordreformerne. Der etableres en række demonstrationsprojekter, hvorfra erfaringerne kan anvendes i udviklingen af fremtidige procedurer og jordreformpolitik.

 

Støtte til Directorate of Environment, Gauteng

Bevilling:

9,53 mio. kr.

Projektperiode:

1996-2000

Ansvarlig:

Directorate of Environment (DoE), Province of Gauteng

Beskrivelse:

Ved at yde bistand til det nye miljødirektorat i provinsen Gauteng skal projektet træne medarbejdere og styrke administrationen. I begrænset omfang vil repræsentanter fra andre dele af provinsadministrationen, industrien, NGO’er og politikere deltage. Projektet omfatter forbedring af redskaber til miljøforvaltning og styring samt efteruddannelse. Projektet har medvirket til, at DoE nu anses for at være en af de mest effektive miljøadministrationer i Sydafrika.

 

Udarbejdelse af en ny skovlov

Bevilling:

2,55 mio. kr.

Projektperiode:

1997-2001

Ansvarlig:

Council for Scientific and Industrial Research

Beskrivelse:

Baseret på regeringens "White Paper" på skovområdet ønsker projektet at udarbejde en relevant lovgivning, der tager hensyn til den demokratiske udvikling i Sydafrika, med inddragelse af internationale standarder. Projektet afsluttes med en omfattende formidling af loven til offentligheden.

 

EJNF-projekt for folkelig deltagelse

Bevilling:

17,08 mio. kr.

Projektperiode:

1996-2001

Ansvarlig:

Environmental Justice Networking Forum (EJNF)

Beskrivelse:

EJNF er en paraplyorganisation for over 500 frivillige organisationer, der arbejder med bæredygtig udvikling og miljømæssig retfærdighed over hele Sydafrika. Projektet skal udvikle EJNF’s kapacitet og støtte gennemførelsen af fire programmer for kampagner, miljøpolitik, -forskning og -oplysning, mediearbejde samt regionalt og internationalt samarbejde.

 

Styrkelse af miljøforvaltningskapacitet, SMLC

Bevilling:

14,21 mio. kr.

Projektperiode:

1998-2001

Ansvarlig:

Southern Metropolitan Local Council (SMLC)

Beskrivelse:

SMCL dækker Johannesburgs sydlige forstæder, herunder millionbyen Soweto. Projektet omfatter teknisk bistand til SMLC i forbindelse med miljøplanlægning, affaldshåndtering og vandbesparelser. Nogle af aktiviteterne er generelle, mens andre vil blive gennemført som demonstrationsprojekter i forskellige dele af Soweto. En del af aktiviteterne gennemføres i et samarbejde mellem SMLC og Københavns Kommune.

 

Miljøundervisning af lærere

Bevilling:

2,13 mio. kr.

Projektperiode:

1997-2001

Ansvarlig:

Delta Environmental Centre (DEC)

Beskrivelse:

Projektets formål er at øge bevidstheden om miljø og miljøproblemer på undervisningsinstitutioner og i lokalsamfund i Sydafrikas Gauteng-provins. Dette skal ske gennem kurser for lærere i miljøundervisning samt udarbejdelsen af en vejledning for lærere i, hvordan man kan inddrage miljøspørgsmål i undervisningen. Desuden skal projektet styrke kapaciteten hos de lokale myndigheder i forhold til at støtte integrationen af miljøundervisningen i skolerne.

 

Implementering af CITES konventionen

Bevilling:

9,73 mio. kr.

Projektperiode:

1998-2001

Ansvarlig:

Department of Environmental Affairs and Tourism

Beskrivelse:

Formålet med projektet er at styrke gennemførelsen af Cites-konventionen om handel med truede dyre- og plantearter. Projektet retter sig mod tre områder: for det første støttes udviklingen af en national lovgivning og politik på området. For det andet støtter projektet opbygningen af en effektiv administration af Cites bl.a. gennem støtte til et centralt videnskabsråd og et centralt styrelsesråd. Endelig omfatter projektet en styrkelse af koordineringen mellem og uddannelse af de instanser, som står for håndhævelsen af Cites samt for den fysiske kontrol af import/eksport.

 

Trees for Afrika – Forvaltning af skove i lokalsamfund

Bevilling:

1,01 mio. kr.

Projektperiode:

1997-2001

Ansvarlig:

Trees for Africa (TFA)

Beskrivelse:

Projektet skal støtte Trees for Africa, en lokal organisation, der arbejder med at gøre Johannesburgs boligkvarterer mere grønne. Støtten består primært i finansieringen af en rådgiver, som skal assistere organisationen i forbindelse med oplysningsarbejde og i forbindelse med konkrete projekter.

 

Renere teknologi i fiskeindustrien

Bevilling:

11,45 mio. kr.

Projektperiode:

1999-2001

Ansvarlig:

Fishing Industry Research Institute (FIRI)

Beskrivelse:

Projektet sigter mod at mindske miljøbelastningen fra  fiskeindustrien primært ved at indføre renere teknologi i industrien og dermed en målbar reduktion i forbruget af vand og energi samt en reduceret udledning af næringsstoffer mv. Desuden arbejdes der med at overføre teknologi i forbindelse med renere produktion og opbygge lokal kapacitet til at fortsætte processen, samt at opbygge bevidsthed om miljøproblemer og mulighederne for at forbedre forholdene gennem renere produktion.

 

Greenhouse People’s Enviromental Centre

Bevilling:

8,13 mio. kr.

Projektperiode:

1999-2002

Ansvarlig:

Earthlife Africa (Johannesburg)

Beskrivelse:

Målet med projektet er at etablere Greenhouse Peoples Environmental Centre (Væksthuset – Folkets Miljø Center) i Joubert Park i det centrale Johannesburg. Væksthuset skal dels fungere som en arbejdende demonstration af grøn teknologi, praksis, værdier og fremgangsmåder for bymæssig levevis, dels som hjemsted og ressourcebase til at støtte folk og organisationer, der arbejder hen imod et retfærdigt og miljømæssig sundt og bæredygtigt samfund. Ideen til Væksthuset er udviklet over de seneste 5-6 år med Earthlife Africa som hoveddrivkraft, men med bred støtte fra en række folkelige organisationer.

 

Sikring af vandkvalitet i tætte bebyggelser

Bevilling:

13,55 mio. kr.

Projektperiode:

1999-2001

Ansvarlig:

Department of Water Affairs and Forestry (DWAF)

Beskrivelse:

Projektet har til formål at afprøve anbefalingerne i det udkast til strategi på området, som blev udarbejdet i en første fase. Gennem en række pilot- og demonstrationsprojekter skal der indsamles erfaringer på området, og disse skal danne basis for udarbejdelsen af en endelig strategi for håndtering af spildevand fra tæt befolkede, uformelle bebyggelser.

 

Renere teknologi, overfladebehandling i metalindustrien

Bevilling:

12,11 mio. kr.

Projektperiode:

2000-2003

Ansvarlig:

Hot-dip Galvanization Association, SA.

Beskrivelse:

Lidt over 500 små og mellemstore sydafrikanske virksomheder udfører overfladebehandling af metal. Branchen skaber miljøproblemer med udledning af tungmetaller i spildevand, luftforurening og mængder af fast affald, herunder kemikalieaffald. Projektets formål er at overføre viden til rådgivere inden for branchen, yde støtte til miljørevision af de involverede virksomheder, og at støtte virksomheder, der vil udarbejde handlingsplaner for renere teknologi. Desuden skal projektet støtte etableringen af demonstrationsanlæg, der viser miljøvenlige metoder samt udbrede oplysning om branchens problemer og løsningsmuligheder.

 

Samarbejde mellem GEM, Sydafrika og DN, Danmark

Bevilling:

9,78 mio. kr.

Projektperiode:

1999-2001

Ansvarlig:

Danmarks Naturfredningsforening (DN) and The Group for Environmental Monitoring (GEM)

Beskrivelse:

Projektet er et samarbejde mellem Danmarks Naturfredningsforening og den sydafrikanske miljøorganisation GEM, og det sigter mod at udvikle gensidig forståelse, partnerskab og fælles resultater de to organisationer imellem. De konkrete mål for projektet er bl.a. at gennemføre et uddannelsesprogram om lokale Agenda 21-aktiviteter for udvalgte aktive i begge organisationer og at skabe et fælles Nord/Syd-aktionsprogram, hvor de sydafrikanske NGO’er og DN udvikler en fælles handlingsplan rettet mod en specifik international proces.

 

Kapacitetsenhed i DEAT

Bevilling:

13,71 mio. kr.

Projektperiode:

1999-2002

Ansvarlig:

Department of Environmental Affairs and Tourism (DEAT)

Beskrivelse:

DEAT har i de seneste år udformet en række vigtige og vidtrækkende love og politikker på miljøområdet, men kapaciteten til at føre dem ud i livet mangler. Derfor har DEAT øget sin indsats for at opbygge kapacitet på området i den offentlige sektor. Projektet bakker op om denne proces ved at støtte oprettelsen af en kapacitetsopbygningsenhed på miljøområdet i DEAT, der skal støtte kapacitetsopbygning i alle dele af den offentlige sektor.

 

Retshjælp til miljøbeskyttelse

Bevilling:

13,2 mio. kr.

Projektperiode:

2000-2005

Ansvarlig:

Legal Resources Centre (LRC)

Beskrivelse:

Støtten skal gøre det muligt for LRC at fortsætte og videreudvikle et miljø-retshjælps-projekt. Målet er at styrke kapaciteten i NGO’en EJP og det netværk, som er en forudsætning for EJP’s arbejde for fattige lokalsamfund på miljøområdet. Kapacitetsudviklingen er en forudsætning for at EJP kan opnå den "kritiske masse", der skal til for fortsat at kunne give effektiv retshjælp i form af juridisk rådgivning, uddannelse og juridisk repræsentation af klienter i forbindelse med sagsanlæg mod virksomheder og myndigheder, som overtræder miljølovgivningen.

 

Femte forhandlingsmøde om en POPs konvention

Bevilling:

6,80 mio. kr.

Projektperiode:

2000

Ansvarlig:

Department of Environmental Affairs and Tourism (DEAT)

Beskrivelse:

Støtte til Sydafrikas værtskab for det afsluttende forhandlingsmøde om en konvention vedrørende sværtnedbrydelige, organiske forurenende stoffer (POPs).

 

Affald fra sundhedssektoren

Bevilling:

15,90 mio. kr.

Projektperiode:

2000-2001

Ansvarlig:

Department of Agriculture, Conservation, Environment and Land Affairs, Gauteng

Beskrivelse:

Indsamling af basisoplysninger om hospitalsaffald m.m. i Gauteng-provinsen. Projektet har efterfølgende været i udbud og vil blive implementeret fra maj 2001.

 

Integreret administration af vandressourcer

Bevilling:

28,06 mio. kr.

Projektperiode:

2000-2003

Ansvarlig:

Department of Water Affairs and Forestry (DWAF)

Beskrivelse:

Projektet skal bidrage til at beskytte og sikre at en bæredygtig udnyttelse af grundvandsreserverne inddrages i Sydafrikas vandpolitik. Projektets første fase skal udvikle administrative redskaber til brug for etableringen af vandstyrelser (Catchment Management Authorities), som i fremtiden bliver de bærende enheder i vandforvaltningen. I anden fase skal der opbygges og igangsættes vandstyrelser i tre udvalgte områder igennem en proces, der inddrager lokale myndigheder, institutioner og organisationer.

 

Renere teknologi i tekstilindustrien

Bevilling:

17,10 mio. kr.

Projektperiode:

2000-2003

Ansvarlig:

Cotton SA (CSA) & Research and Pollution Group (RPG)

Beskrivelse:

Formålet med projektet er at opbygge en bevidsthed om renere produktion i industri og landbrug. Projektet bygger på en livscyklus-forståelse og retter sig især mod to led i produktionen: bomuldsdyrkning og vådbehandling med kemikalier af de færdige tekstiler. Projektets aktiviteter omfatter information direkte til arbejdspladserne, etablering af demonstrationsprojekter og rådgivning i forbindelse med tekstilforarbejdning. Desuden giver projektet mulighed for finansiel støtte til virksomheder, der indfører renere teknologi i forarbejdningen. Endelig skal projektet fremme afsætningsmuligheder for bomuld og tekstiler, der er produceret med mindre belastning af miljøet.

 

Partnerskab om bæredygtig energi og klimaforandringer

Bevilling:

9,32 mio. kr.

Projektperiode:

2000-2003

Ansvarlig:

Earthlife Africa Johannesburg and WWF Denmark

Beskrivelse:

Projektet gennemføres i et partnerskab mellem Earthlife Africa Johannesburg (ELA), der er en organisation baseret på frivillige miljøaktivister, og WWF Verdensnaturfonden i Danmark. Projektet er et Syd/Nord NGO-samarbejde, der vil knytte vedvarende energi og energibesparelser til oplysning og holdningsbearbejdning omkring klimaændringer. Et syd-nord-syd samarbejde vil også blive etableret med sydøstasiatiske organisationer og organisationer fra udviklingslande. Projektet vil styrke NGO’ernes kapacitet til at påvirke sydafrikanske politikker og programmer på klima- og energi-området. Projektet vil støtte udviklingen af NGO-netværket Climate Action Network, South Africa (SA-CAN).

 

Projekt for urban og rural bæredygtig energi, miljø og udvikling (SEED)

Bevilling:

11,77 mio. kr.

Projektperiode:

1999-2001

Ansvarlig:

Organisationen for Vedvarende Energi (OVE) og Energy and Development Group (EDG)

Beskrivelse:

Programmet Sustainable Energy, Environment and Development (SEED) består af to projekter, et by og et land, der skal integrere bæredygtige energiløsninger i lavindkomst bebyggelser og i forbindelse med udviklingsprojekter. Målet er at udbygge kapaciteten hos folkelige organisationer og lokale myndigheder til at gennemføre bæredygtige energiløsninger samt generelt at udbrede information og styrke opmærksomheden om bæredygtig energi. Endelig skal projektet bidrage til udviklingen af en national politik i forbindelse med bæredygtig energianvendelse.


Tanzania (Danida)

Forbedring af bymiljø

Bevilling:

33,20 mio. kr.

Projektperiode:

1998-2002

Ansvarlig:

Danida, Ambassade, Ministry of Regional Administration and Local Government og Premierministerens kontor

Beskrivelse:

Projektets formål er at forbedre bymiljøet i Mwanza, der er Tanzanias næststørste by med 420.000 indbyggere. Dette vil ske via en række projekter, der reducerer de væsentligste miljøproblemer i Mwanza, samt ved at forbedre samarbejdet mellem bystyret i Mwanza og andre parter. Byens befolkningstal er i kraftig vækst og forventes at nå 1,5 mio. i år 2010. Væksten sker uplanlagt og ureguleret og uden en udbygning af veje, elforsyning, drikkevand, affaldsindsamling eller kloakering.

 

Bæredygtig forvaltning af Ramsar-område

Bevilling:

31,50 mio. kr.

Projektperiode:

2000-2003

Ansvarlig:

Ambassade og Miljøministeriet

Beskrivelse:

Projektets overordnede formål er at konsolidere og fremme bevarelsen af Ramsar-området Malagarasi-Muyovosi og samtidig forbedre velfærden og levestandarden for lokalbefolkningen, der lever i og omkring vådområdet. Det umiddelbare mål er at fremme en langsigtet proces, der fører til en bæredygtig og integreret udnyttelse af Malagarasi-Muyovosi, som er det første Ramsar-område i Tanzania. Hensigten er herved at støtte den tanzanianske regering i opfyldelsen af forpligtelserne under Ramsar-konventionen, samt at udvikle, afprøve og gennemføre modeller for bæredygtig naturressourceudnyttelse i et samarbejde med lokalbefolkningen.

 

Skovforvaltning og beskyttelse af biodiversitet

Bevilling:

19,90 mio. kr.

Projektperiode:

1999-2002

Ansvarlig:

Ambassade og Miljøministeriet

Beskrivelse:

Projektets mål er at udvikle og igangsætte bæredygtige skovforvaltningsplaner i to pilotområder i Udzungwa. Disse pilotaktiviteter skal føre til udvikling af modeller for bæredygtig udnyttelse af naturskove, som kan anvendes i andre områder i Iringa-regionen og i Tanzania. Distriktsembedsmænd trænes i participatorisk planlægning, og der etableres skovkomiteer i otte landsbyer. Der gennemføres diverse socio-økonomiske og biologiske studier, og der skal opstilles regler for de involverede parters anvendelse og beskyttelse af de to skovreservater, herunder adgangs- og brugsret.

 

Landsbybaseret skovforvaltning

Bevilling:

19,90 mio. kr.

Projektperiode:

2000-2003

Ansvarlig:

Ambassade og Ministeriet for Regional Administration og Lokalregering

Beskrivelse:

Projektets formål er at forbedre forvaltningen og bevarelsen af biodiversiteten i Lindi-regionens skove gennem bæredygtig landsbybaseret arealudnyttelse, der kan forbedre levevilkårene for landsbybeboerne. Dette skal ske ved at gennemføre landsbybaserede skovforvaltningsplaner, samt ved at opbygge distriktsadministrationens kapacitet til at inddrage lokalbefolkningen i driften af skovene.

 

Bæredygtig miljøudvikling

Bevilling:

19,20 mio. kr.

Projektperiode:

1999-2002

Ansvarlig:

Danida, Ambassade og Ministry of Regional Administration and Local Government

Beskrivelse:

Projektets skal gøre Iringa bykommune i stand til at identificere og prioritere miljøproblemer samt formulere en miljøpolitik for byudvikling og iværksætte de tilhørende miljøaktiviteter. Der ydes støtte til udarbejdelse af en miljøvurdering og til styrkelse af miljøkapaciteten hos de lokale myndigheder, arbejdsgrupperne samt NGO’er og andre lokalgrupper. Desuden oprettes en særlig Miljøfond, der kan støtte f.eks. indsamling af fast affald, forbedring af slumområder, afledning af spilde- og regnvand samt arbejdsmiljø.

 

Bæredygtig byudviklingsprogram

Bevilling:

18,90 mio. kr.

Projektperiode:

2000-2003

Ansvarlig:

Ambassade og Ministry of Regional Administration and Local  Government

Beskrivelse:

Projektets mål er at støtte bystyret i Arusha og andre centrale parter i at samarbejde om en bæredygtig miljøforvaltning, samt ved at en række vigtige forsøgsaktiviteter, der sigter på at forbedre bymiljøet i Arusha, bliver gennemført inden år 2003. Arusha er Tanzanias tredje-største by med et indbyggertal på cirka 350.000, der er hastigt stigende som følge af tilflytning.

 

Landsbybaseret forvaltning af naturskove

Bevilling:

16,30 mio. kr.

Projektperiode:

1999-2002

Ansvarlig:

Danida og Iringa district council

Beskrivelse:

Projektet skal give støtte til at udarbejde og igangsætte skovforvaltningsplaner i to pilotområder i Iringa landdistrikt. I forlængelse heraf vil distriktsembedsmænd blive trænet i deltagerorienteret planlægning og landsbybeboerne vil blive bistået med at opbygge kapacitet til at forvalte skovområderne. Det er et vigtigt element i projektet, at landsbybeboerne får øget adgang til og kontrol over de økonomiske ressourcer, der findes i skovene og således får et stærkt incitament til at forvalte skovområderne på en bæredygtig måde. Landsbybeboerne vil endvidere blive støttet i at forbedre markedsføringen af skovprodukter.

 

Kapacitetsopbygning i Wildlife Conservation Society of Tanzania (WCST)

Bevilling:

7,9 mio. kr.

Projektperiode:

1999-2001

Ansvarlig:

Dansk Ornitologisk Forening og WCST

Beskrivelse:

Projektets mål er dels at støtte kapacitetsopbygningen i WCST, dels at gennemføre naturbeskyttelsesprojekter i og omkring de globalt vigtige skovområder i Uluguru Mountains. Det er hensigten at støtte en bæredygtig udnyttelse af naturressourcerne og at sikre en bevarelse af bjergskovene ved at indføre bedre landbrugsmetoder og skabe bedre levevilkår for den del af lokalbefolkningen, der bor tættest på skovene.

 

Teknisk rådgivning til ministeriet for naturressourcer og turisme

Bevilling:

4,73 mio. kr.

Projektperiode:

1999-2001

Ansvarlig:

Ambassade og Ministry of Natural Resources and Tourism

Beskrivelse:

En teknisk rådgiver er udsendt til at bistå med at formulere lovgivningen for deltagerorienteret forvaltning af naturressourcer i Miombo skovene i Tanzania i overensstemmelse med landets nye skov- og vildtpolitik.

 

Teknisk rådgivning vedrørende Ramsar-områder

Bevilling:

4,60 mio. kr.

Projektperiode:

2000-2002

Ansvarlig:

Danida, Ambassade og Miljøministeriet

Beskrivelse:

Den tekniske rådgiver skal assistere i at planlægge inden for en lang række områder der vedrører forvaltningen af vådområder, herunder træning af personel, oplysningsarbejde og udarbejdelse af relevant lovgivning for Ramsar-områderne.

 

Undersøgelse af vindpotentialer

Bevilling:

2,79 mio. kr.

Projektperiode:

2000-2002

Ansvarlig:

Ambassade, RISØ Forskningscenter RISØ og Ministry of Water, Energy and Minerals (MWEM)

Beskrivelse:

I et samarbejde med ministeriet for energi og mineraler, det lokale elselskab Tanesco og en række andre parter vil der blive oprettet fire vindmålestationer i Tanzania for at undersøge, om der er basis for at opstille vindmøller.


Zambia (Danida)

Støtte til affaldshåndtering

Bevilling:

16,70 mio. kr.

Projektperiode:

2000-2002

Ansvarlig:

Danida og Finansministeriet

Beskrivelse:

Projektet forbereder etableringen af en ny, miljøvenlig affaldsplads i Lusaka, herunder sikring af den fremtidige drift af den nye plads, samt afvikling af den nuværende affaldsplads. Projektet hjælper bystyret med opbygningen af institutionelle og organisatoriske rammer inden for affaldsforvaltningen, herunder økonomisk styring, ligesom der ydes bistand til folkeoplysning og udvikling af en træningsplan for byrådets ansatte, der er involveret i projektet.


Zimbabwe (Danida)

Støtte til bedre bymiljø

Bevilling:

24,90 mio. kr.

Projektperiode:

2000-2003

Ansvarlig:

Danida, Environment 2000, Miljø- og turistministeriet og Norton    Town Council

Beskrivelse:

Projektet sigter på at udvikle systemer og metoder til miljøforvaltning og -planlægning i byer samt at forberede miljøhandlingsplaner for udvalgte byområder kombineret med løsning af konkrete miljøproblemer. Der er udvalgt fire byområder, der adskiller sig mht. størrelse, infrastruktur, kapacitet og som repræsenterer forskellige miljøproblemer, så der opbygges en bred erfaringsbase.

 

Miljøforvaltning og -projekter i fire distrikter

Bevilling:

18,60 mio. kr.

Projektperiode:

1999-2001

Ansvarlig:

Danida og Miljø- og turistministeriet

Beskrivelse:

Projektet skal sætte lokalmyndigheder og andre partnere i stand til at udarbejde og gennemføre miljøforvaltningsplaner på distriktsniveau. Projektet omfatter fire distrikter. I forlængelse heraf er der i projektet oprettet en miljøfond til finansiering af de konkrete miljøprojekter, som defineres i distriktsmiljøplanerne. Projekterne forventes særligt at rette sig mod skovgenoprettelse, jorderosion, rehabilitering af vådområder og beskyttelse af vandressourcer, øko-turisme og andre initiativer, der kan støtte bæredygtig udnyttelse af naturressourcer og samtidig øge lokalbefolkningens indtægter. Der etableres endvidere en særlig facilitet til NGO-aktiviteter for at styrke deres involvering i de decentrale miljøbestræbelser.

 

Styrkelse af arbejdstilsynet og arbejdsskadestyrelsen

Bevilling:

14,80 mio. kr.

Projektperiode:

1999-2001

Ansvarlig:

Danida og National Social Security Authority

Beskrivelse:

Projektet gennemføres i samarbejde med National Social Security Authority (NSSA), der varetager både det forebyggende arbejdstilsyn og arbejdsskadestyrelse. Projektets aktiviteter omfatter udarbejdelse af ny lovgivning vedrørende arbejdsmiljø og arbejdsskadeerstatning, uddannelses- og efteruddannelsesaktiviteter vedrørende arbejdsmiljø, indførelse af informationsteknologi i NSSA og igangsætning af forsøg med præventive sundhedscentre.

 

Bæredygtig og produktiv udnyttelse af skove og træer

Bevilling:

14,60 mio. kr.

Projektperiode:

1997-2002

Ansvarlig:

Danida, den hollandske ambassade, Harare og Southern     Alliance for Indigenous Ressources (SAFIRE)

Beskrivelse:

Projektet er samfinansieret 50/50 med Holland. Projektets aktiviteter er koncentreret i distrikter i det østlige Zimbabwe langs grænsen til Mozambique. Der er oprettet en garantifond og fem miljøfonde, der drives i samarbejde mellem de fem involverede distriktsråd og NGO’en Southern Alliance for Indigenous Resources (SAFIRE). Gennem disse fonde støttes bl.a. konkrete økonomiske aktiviteter baseret på skove og træer, mikro-kunstvandingsprojekter samt øko-turisme.

 

Renere teknologi i udvalgte industrier

Bevilling:

14,50 mio. kr.

Projektperiode:

1999-2001

Ansvarlig:

Ambassade, Cleaner Production Centre of Zimbabwe og Scientific and Industrial Research and Development Centre

Beskrivelse:

Projektaktiviteterne er koncentreret om at uddanne zimbabwere i at kunne foretage såkaldte "miljøgennemgange" af industrivirksomheder, indføre renere teknologi i udvalgte industrivirksomheder, samt etablere et Videns- og Informationscenter for renere teknologi. Projektet uddanner i første omgang teknikere fra de eksisterende renere teknologi-institutioner i at foretage miljøgennemgange på virksomheder. Nogle af disse virksomheder får økonomisk og teknisk bistand til at indføre renere teknologi for derved at vise Zimbabwes industri, at det kan betale sig at tage miljøhensyn i produktionen.

 

Støtte til National Environment Framework

Bevilling:

3,8 mio. kr.

Projektperiode:

2000-2002

Ansvarlig:

Danida og Zimbabwes Miljøministerium

Beskrivelse:

Projektets mål er at styrke koordinations- og administrationskapaciteten i miljøministeriets departement og at indlede formuleringen af en national miljøsektor-strategi. Det sidste er et led i forberedelserne til at vedtage en ny miljølov. Projektet omfatter støtte til miljøministeriets nationale koordinationsfunktioner, formulering af nationale prioriteter på miljøområdet, analyser af forvaltningen af internationale miljøkonventioner samt forvaltning og planlægning af det danske miljøstøtteprogram på programniveau.

 

Samarbejde mellem Ulandssekretariatet og Zimbabwe Congress of Trade Unions (ZCTU)

Bevilling:

2,17 mio. kr.

Projektperiode:

1999-2000

Ansvarlig:

Ulandssekretariatet og Zimbabwe Congress of Trade Unions (ZCTU)

Beskrivelse:

Projektet skal bidrage til at skabe forbedringer på arbejdsmiljøområdet og reducere antallet af arbejdsulykker og arbejdsbetingede sygdomme. Det umiddelbare mål er, at alle forbund i ZCTU’s fire regioner i løbet af den tre-årige projektperiode skal have en kærne af kompetente arbejdsmiljøfolk på tillidsmands-, afdelings- og landsplan, en systematisk årlig arbejdsplan for arbejdsmiljøaktiviteter og aftaler, der indebærer, at der på landsplan afsættes midler til disse aktiviteter. En ny fase af projektet er under forberedelse.