Barrierer for genanvendelse af forurenet, renset og ren jord

7. Diskussion af metode

7.1 LFA-Metoden
 

Der er i dag store mængder forurenet, renset og ren jord, der bliver deponeret, da der ikke umiddelbart er aftagere til den. Projektets opgave har på denne baggrund været at undersøge, hvorfor der ikke genanvendes mere jord. Det har været intentionen at afdække, hvilke barrierer der er for at genanvende mere jord, og hvorvidt det er muligt at overvinde nogle af disse barrierer.

Det er alene forhindringerne for genanvendelse, og de mulige løsninger der har været projektets fokus, mens projektet ikke har beskæftiget sig med, hvor store mængder jord det evt. vil være muligt at øge genanvendelsen med.

En metode til at afdække barrierer er Logical Framework Approach, LFA, -metoden, der i en tilpasset form har været brugt i dette projekt.

7.1 LFA-metoden

LFA-metodens styrke er, at den muliggør en systematisering af komplekse problemstillinger og kan sikre, at fundamentale spørgsmål rejses.

Metoden har vist sig velegnet i dette projekt, hvor projektgruppen med et grundigt kendskab til området, har fået identificeret en lang række barrierer for den manglende genanvendelse.

Det har ved hjælp af metoden været muligt at målrette projektforløbet, så de opstillede handle- og løsningsmuligheder er blevet baseret på en analyse af de problemstillinger, der er fremkommet gennem de diskussioner, der har været med projektgruppen.

Til gengæld sikrer metoden ikke, at genanvendelsen af forurenet, renset og ren jord i sidste ende øges. Den giver i stedet mulighed for via de opstillede handlemuligheder at udvælge en række fremgangsmåder til at opnå målet – fremgangsmåder der skal opfattes som inspiration til initiativer, der er mulighed for at forkaste eller arbejde videre med.

Metoden har i projektet været anvendt til at udpege de centrale barrierer, uden at der er blevet taget stilling til de eventuelle politiske og økonomiske barrierer, der måtte være for at gennemføre initiativerne.