Undersøgelse af internationale erfaringer med påvirkning af markedet for mindre miljøbelastende elektronikprodukter

13 Fujitsu-Siemens Computers

13.1.1 Business drivers
13.2 Markedsføring og formidling
13.3 Respons/resultater
13.4 Referencer
    

Hovedindtryk
Professionelle indkøbere trækker markedet for miljøvenlige produkter. De private forbrugere går kun efter funktion og lav pris
Synliggørelse i form af et officielt miljømærke kan fremme afsætningen af "grønne" computere. Fujitsu-Siemens har indtryk af, at det har været tungen på vægtskålen i forbindelse med nogle ordrer, men det er ikke den primære konkurrenceparameter

Fujitsu-Siemens Computers er en af Europas førende computervirksomheder og tilbyder komplette produkt- og løsningsporteføljer fra små notebooks til store virksomhedsløsninger. Virksomheden har produktionsanlæg i Tyskland og er med sine 7.000 medarbejdere repræsenteret i 25 lande i Europa, Mellemøsten og Afrika.

Fujitsu-Siemens Computers ejes af Fujitsu Limited og Siemens AG. Det globale samarbejde mellem Fujitsu og Siemens giver adgang til et verdensomspændende netværk af partnere inden for service og systemintegration samt til mere end 80.000 specialister i Fujitsu-Siemens Computers produkter og løsninger.

Miljøtiltag, initiativer og programmer

Miljøpolitik for Fujitsu-Siemens Computers i Sverige

Tidigare förslag och krav om ett ökat producentansvar framstår som fortsatt mycket viktigt. Ett miljöanpassat näringsliv är en förutsättning för en hållbar utveckling och kan stärka konkurrenskraften. Vi tar således ett ökat miljöansvar för varor och produkter under hela dess livscykel. Spridning av skadliga ämnen som medför risk för miljö och hälsa måste begränsas så långt som möjligt.

Vi skall därför

Ha en ledande roll i att värna om miljön genom hela produktens livscykel.

Hörsamma och följa utvecklingen i miljöfrågor och att bygga upp ett miljöledningssystem så att vi klarar eller överträffar kraven inom miljölagstiftningen och andra förordningar.

Sälja och marknadsföra produkter som är konstruerade på sådant sätt att dess energiförbrukning minimeras, är återvinningsbara eller kan avyttras utan skador för miljön samt tar hänsyn till våra kunders arbetsmiljö.

Tillhandahålla produkter och tjänster genom processer som minimerar yttre miljöpåverkan samt tar hänsyn till våra medarbetares arbetsmiljö.

Optimera persontransporter och transporter av våra produkter i syfte att minska farliga utsläpp och användning av fossila bränslen.

Främja och understödja våra kunder i deras val så att de väljer produkter och produkters egenskaper som slår vakt om vår miljö.

Informera våra kunder om miljömässigt rätt användande och alternativa sätt för återvinning och säker avyttring av våra produkter.

Kontinuerligt utvärdera miljöarbetet i syfte att uppnå ständiga förbättringar.

Varje medarbetar inom företaget skall vara medveten om sitt personliga ansvar och roll i miljöfrågor.

(Citeret fra Fujitsu-Siemens svenske hjemmeside)


Fujitsu-Siemens Computers har satset mange ressourcer på at udvikle fuldt genanvendelige pc’ere. Fujitsu-Siemens Computers er nu nået op på at kunne genanvende 90 % af materialet fra deres nye pc’ere og arbejder på også at kunne komme til at genbruge de resterende 10 %. Tilbagetagning og genanvendelighed er dermed centralt for F-S’ miljøarbejde, men økonomien er den store udfordring. Det er nødvendigt med et stort og rimeligt ensartet volumen for at få god økonomi på virksomhedens europæiske genvindingsanlæg i Paderborn i Tyskland. En af barriererne for dette er, at mange virksomheder (som er F-S’ primære kunder) sælger det gamle udstyr til medarbejderne, og hvad disse som privatpersoner gør med de udtjente computere, er langt sværere at styre.

Fujitsu-Siemens Computers har endvidere opfundet skærmslukning og har patent på dette. Skærmslukningen er med til at minimere pc´ers energiforbrug og har medført, at Fujitsu-Siemens Computers pc’ere er Energipilmærkede.

13.1.1 Business drivers

Mindst 80-90 % af markedstrækket efter mindre miljøbelastende elektronikprodukter kommer fra de professionelle indkøbere. De private forbrugere går kun efter teknisk formåen til lavest mulige pris.

Fujitsu-Siemens’ danske markedsdirektør har forsøgt via sit netværk til andre afdelinger af F-S at fremskaffe dokumenteret viden om udviklingen på forskellige markeder i forhold til kundeefterspørgsel efter miljøforhold, men det er ikke p.t. lykkedes. Mange har indtryk eller fornemmelser af stigende interesse, men det er ikke dokumenteret.

13.2 Markedsføring og formidling

I oktober 2001 er en af F-S’s computere til professionelt brug blevet godkendt til at bære både Svanemærket og Energipilmærket. Beslutningen om at søge om svanemærkning kom efter, at markedsdirektøren havde deltaget på en konference, hvor han blev spurgt om, hvorfor F-S ikke havde Svanen. Efterfølgende undersøgelser tydede på, at markedet var ved at være modent for en mere miljørettet markedsføring.

For nogle år siden havde F-S også en miljømærket computer, men valgte ikke at forny certificeringen på grund af manglende markedsinteresse.

F-S er nu i gang med at udvikle en hjemme-pc, som kan svanemærkes og opnå Energipilen. Men hvis en svanemærket computer skal have en chance på det private marked, skal prisforskellen til en ikke-mærket computer være bagateller, og dette er den helt store udfordring for udviklingsarbejdet. Hvis det lykkes at få prisen på en miljømærket pc’er ned, er det ifølge F-S’ markedsdirektør et spørgsmål om god markedsføring i samarbejde med forhandlerne at få forbrugerne til at vælge den mærkede pc’er. Sælgerne skal have god dokumentation og træning i miljøforholdene omkring F-S’s produkter. Om det er svært eller let at få forhandlerne med, er ofte et spørgsmål om, hvorvidt de har overskud (ikke kun økonomisk, men i lige så høj grad mentalt) til den ekstra indsats, som er nødvendig.

13.3 Respons/resultater

Den svanemærkede pc til det professionelle marked er kommet godt i vej, og det er Fujitsu-Siemens indtryk, at miljømærket har været tungen på vægtskålen i forhold til nogle store ordrer. Men kunderne vælger ikke pris, funktion eller kvalitet fra for at få bedre miljø. Kun hvis de andre forhold er i orden, kan miljøforholdet blive afgørende. Teknisk set er der ikke den store forskel på computere i dag, og F-S’ markedsdirektør fornemmer at design og bløde værdier som miljø bliver vigtigere konkurrenceparametre fremover, men der er ikke dokumentation for det i dag.

13.4 Referencer

Personligt interview og løbende dialog med Fujitsu-Siemens’ danske markedsdirektør, Claus Østergaard

www.fujitsu-siemens.se