Fuldskalaforsøg i Hovedstadsområdet

6. Data for Hillerød Kommune

6.1 Indledning
6.2 Planlægning af fuldskalaforsøget
6.3 Forsøgsområde
6.4 Indsamlingssystem
6.5 Information
6.6 Affaldsdata
6.7 Driftserfaringer
6.8 Økonomi
6.9 Investering i indsamlingssystem

6.1 Indledning

Dette bilag til rapporten "Fuldskalaforsøg i Hovedstadsområdet – indsamling og bioforgasning af organisk affald" indeholder specifikke data og oplysninger, som Hillerød Kommune har registreret i forbindelse med fuldskalaforsøget.

I hovedrapporten findes beskrivelser, resultater og vurderinger af generel karakter. Hovedrapporten afspejler således også resultater fra Hillerød Kommune.

Bilagsrapporten har til formål at:
supplere beskrivelser i hovedrapporten
fremstille specifikke affaldsdata
fremstille specifikke oplysninger/beregninger af økonomi

Figur 9:
Oversigtsplan over Hillerød Kommune. Afgrænsningerne angiver placeringen af de deltagende boligområder

6.2 Planlægning af fuldskalaforsøget

Den tidsmæssige og beslutningsmæssige proces samt planlægningen af Hillerød Kommunes deltagelse i fuldskalaforsøget har været følgende:
Hillerød Kommune deltog i opstartsmøde d. 6. april 2000 i Miljøkontrollen
Den 6. juni 2000 besluttede Hillerød Kommunes tekniske udvalg at være positiv overfor deltagelse i fuldskalaforsøget. Den 12. september 2000 vedtog Teknisk Udvalg (TU) endeligt, at Hillerød Kommune skulle deltage i fuldskalaforsøget
1-2 sagsbehandlere varetog tilrettelæggelsen og planlægningen af fuldskalaforsøget, bl.a. udvalgte forsøgs- og stikprøveområder, igangsatte dialog med aktører i forsøgsområdet, leverede materiel og poser, indsamlede data, indgik aftale med transportøren af dagrenovation i kommunen, udarbejdede indstillinger til TU, indhentede tilbud på vask af containere, samt almindelig sagsbehandling
Kommunen udsendte informationsmateriale til de deltagende husstande og svarede på henvendelser fra borgerne
Forud for levering af indsamlingsmateriel blev boligforeninger besøgt med henblik på at bestemme, hvor udendørs beholdere skulle stilles op
Leverance af indsamlingsmateriel blev koordineret af rådgiveren, mens TAMU-centret stod for selve leveringen
Renoflex har som renovatør stået for indsamling af såvel den organiske affald som restaffaldet i forsøgsområdet

Der gik 7 måneder fra tilslutningen i februar 2000 til deltagelsen blev godkendt. Kommunens planlægning af fuldskalaforsøget medførte et tidsforbrug på 150 timer.

6.3 Forsøgsområde

I Hillerød Kommune var der 36.936 indbyggere og 15.577 husstande pr. 1. januar 2001.

Der deltog 864 husstande i fuldskalaforsøget. Fordelingen på boligtyper var som vist i tabel 49. Forsøgsområdet blev udvalgt af Hillerød Kommune.

Tabel 49:
Antal husstande i forsøgsområdet fordelt på boligtyper

Kommune

Åben/lav

Tæt/lav

Etage

Hillerød

650

114

100

6.4 Indsamlingssystem

6.4.1 Indsamlingssystem

I Hillerød Kommune blev der udleveret plastspande til indsamling af organisk affald i køkkenet. Til udendørs indsamling af affaldet blev der anvendt 140 l plastbeholdere, 240 l containere eller 660 l containere. På foto 8 og 9 ses eksempler på udendørs indsamlingsmateriel.

Foto 8:
Eksempel på udendørs indsamlingsmateriel i delområdet Bygvangen
    

Foto 9:
Eksempel på udendørs indsamlingsmateriel i delområdet Bygvangen (Ullerød Park)

I forsøgsområdet blev den organiske fraktion afhentet hver anden uge, mens restaffaldet blev afhentet hver uge.

Hillerød Kommune har kørt kampagner for at fremme hjemmekompostering. Den seneste kampagne fandt sted i foråret 2000. I den forbindelse købte 49 husstande i forsøgsområdet kompostbeholdere. Det estimeres at være ca. 75 husstande i forsøgsområdet, der hjemmekomposterer.

Det organiske affald blev indsamlet og vejet separat for forsøgsområdet, mens restaffaldet blev indsamlet og vejet sammen med kommunens øvrige restaffald.

Der eksisterede ikke nogen separat indsamling og vejning af de genanvendelige fraktioner fra forsøgsområdet. Disse fraktioner blev indsamlet og vejet sammen med den øvrige del af kommunen. Kommunen indsamlede affaldsfraktionerne papir og glas fra husholdningerne via genbrugsbeholdere placeret rundt om i kommunen samt på genbrugsstationen. Pap blev indsamlet via genbrugsstationen, mens plast ikke blev indsamlet separat. Af det indsamlede papir og pap fra genbrugsstationen vurderedes 80% af papiret og 40% af pappet at stamme fra husstande. Kommunen havde også en storskraldsordning, hvor husstandene 2 gange årligt, blandt meget andet kunne aflevere pap og papir til genanvendelse.

6.4.2 Ændringer i eksisterende indsamlingssystem

Den oprindelige renovatør kørte restaffald fuldstændig som normalt, og der har således ikke været ændringer i kontakten. Samme renovatør kørte det organiske affald, hvilket der blev lavet en kontrakt på.

Restaffaldskapaciteten blev ikke ændret, hvorfor kommunen vurderer, at kapaciteten har været for stor.

Hos parcelhuse blev der opsat en beholder på 140 l pr. husstand. I boligselskaberne blev den opstillede kapacitet til organisk affald baseret på plads de enkelte steder samt på en vurdering af behov.

6.4.3 Samarbejdspartnere og –relationer

Hillerød Kommune havde et indledende møde med renovatøren om fuldskalaforsøget og kontrakten. Den løbende kontakt til renovatøren foregik pr. telefon og e-mail.

I parcelhusområdet var kontakten fra kommunen til borgeren skriftlig i form af de fælles info- og nyhedsbreve, der blev udarbejdet af projektgruppen for fuldskalaforsøget. Herudover har borgere henvendt sig pr. telefon, e-mail eller post angående klager, forespørgsler om sortering, manglende papirposer og elastikker, manglende afhentning osv.

Kontakten til borgerne i de 3 boligselskaber gik gennem viceværterne. Kommunen afholdte et møde med hver af viceværterne, hvor placering af og størrelse af beholdere samt distribuering af papirposer blev diskuteret. Efterfølgende har der været et møde med et af boligselskaberne pga. fejlsortering og udsivning af perkolat fra beholdere til organisk affald. Den øvrige kontakt til viceværterne foregik pr. telefon og drejede sig mest om manglende poser.

6.5 Information

Med henblik på at opnå opbakning til fuldskalaforsøget fra de deltagende husstande gennemførte Hillerød Kommune en række informationsaktiviteter til borgerne før, under og efter indsamling af organisk affald i forsøgsområdet. Aktiviteterne er beskrevet i tabel 50.

Tabel 50:
Informationsaktiviteter gennemført i forsøgsperioden

 

Aktivitet

Dato

Formål

1.

1. informationsbrev

20.10.00

 

2.

2. informationsbrev med pjece

13.12.00

 

3.

Møde i boligforening

December 2000

Med viceværterne for at se hvor beholderne kunne stå.

4.

3. informationsbrev med sorteringsvejledning

11.01.01

 

5.

4. informationsbrev

September 2001

Oplyse om hvordan fuldskalaforsøget forløber. Delt rundt af renovatøren.

6.

Informationsbrev fra Vestforbrænding

November 2001

Ny leverandør af poser

7.

5. informationsbrev sammen med brev udarbejdet af kommunen

5. marts 2002

Kommunen takker for deltagelse, desuden indeholder brevet praktiske oplysninger, såsom sidste tømning og afhentning af materiel. Endelig tilbydes borgerne en gratis kompostbeholder.


1.-5. informationsbrev er udarbejdet af projektgruppen for fuldskalaforsøget.

6.6 Affaldsdata

Figur 10 viser mængder (kg pr. husstand pr. uge) af organisk affald indsamlet i perioden fra februar 2001 til udgangen af marts 2002. Data er opgjort pr. tømning og fordelt pr. uge. Ved husstande 14 dags tømning er den opgjorte mængde fordelt ligeligt på de respektive 2 uger.

Figur 10:
Indsamlede mængder organisk affald pr. husstand pr. uge i forsøgsperioden

Af figur 10 ses, at der i indsamlingsperioden blev indsamlet mellem 1,6 og 2,6 kilo organisk affald pr. husstand pr. uge. De største mængder blev indsamlet kort efter fuldskalaforsøgets start og de laveste blev indsamlet sidst på sommeren. Den pludselige stigning i affaldsmængderne i uge 1 – 3 kan ikke umiddelbart forklares.

Noget organisk affald blev indsamlet som restaffald. Der var to måder, hvorpå dette kunne ske:
Brugere smed organisk affald i containere/beholdere til restaffald
Renovatøren indsamlede alt indhold af en container/beholder til organisk affald som restaffald, fordi der ved visuel kontrol blev observeret fejlsortering (f.eks. organisk affald i plastposer, emballage eller papir i containeren/beholderen)

I forsøgsperioden blev ca. 0,3 % af containere/beholdere til organisk affald indsamlet som restaffald på grund af fejlplaceret affald i biobeholderen. Fejlsortering er beskrevet nærmere i afsnit 6.1 om driftserfaringer.

Tabel 51 viser mængder af papir, pap, glas og plast indsamlet via alle indsamlingsordninger, samt mængder af øvrige dagrenovationsfraktioner. Mængder i forsøgsområdet pr. husstand for 2001 er sammenholdt med landsgennemsnit pr. husstand baseret på ISAG 2000 indberetninger. Affaldet er opdelt i fraktioner i henhold til Affaldsbekendtgørelsens definitioner. Data for fraktionerne papir, pap og glas samt andet genanvendeligt og forbrændingsegnet affald er opgjort på basis af data for hele kommunen, mens data for madaffald/andet organisk er et skøn baseret på af resultater af fuldskalaforsøget.

Tabel 51:
Indsamlede mængder af genanvendeligt affald og dagrenovation fordelt på fraktioner og opgjort pr. husstand for 2001

Affaldsfraktion

Mængde pr. husstand

Forsøgsområde i Hillerød Kommune 2001
kg/år

ISAG 2000

kg/år

Papir2

94

76

Pap2

22

-1

Glas2

48

34

Plast

0

0

Madaffald/andet organisk

110

19

Andet genanvendeligt affald

-

-

Forbrændingsegnet affald

625

555

Ikke forbrændingsegnet

0

343

Mængde i alt

899

718

1 Indeholdt i papir
2 Total indsamlet mængde fra alle indsamlingsordninger
3 Deponeret

6.7 Driftserfaringer

6.7.1 Generelle erfaringer

Følgende erfaringer beror på de klager og henvendelser, som sagsbehandleren i Kommunen har fået i løbet af fuldskalaforsøget.

6.7.1.1 Beholdere
Enkelte borgere syntes farven på beholderne var uskøn
Borgerne syntes at de var for store. Parcelhuse kunne sagtens nøjes med 100 l. Der var flere steder, hvor to naboer deltes om én beholder til organisk affald
Når poserne blev gennemvædet, løb der perkolat ud i beholderne og det begyndte at lugte. Derfor var det nødvendigt at spule en gang i mellem

6.7.2 Papirposer

Papirposer var for små. For eksempel fyldte et salathoved og 2 bananskræller er hel pose. Det betød, at borgerne brugte flere poser end beregnet
Kvaliteten af papirposerne var for ringe:
De vædede for hurtigt igennem, hvilket førte til, at perkolat løb ud i bunden af spanden og gav anledning til lugtgener
De gik nemt i stykker
Våde poser frøs fast i bunden af beholderne om vinteren
Generelt var borgerne af den holdning, at ordningen er en god idé, samt at det er rigtigt at sortere affald, men de bryder sig ikke om de valgte papirposer. De borgere, der er hoppet fra ordningen undervejs, gav papirposerne som begrundelse.
Flere har været godt og grundigt trætte af, at de har skullet ringe flere gange for at få poser tilsendt.

6.7.2.1 Køkkenspanden

Flere borgere var irriteret over køkkenspanden, som de ikke mener, de havde plads til i køkkenskabet. De ville hellere have et trådstativ. Hillerød Kommune havde vurderet, at da det var tale om et forsøg, var en spand det mindste indgreb i køkkenet, da borgerne kunne placere denne efter eget ønske.

Nogle af problemerne med gennemvædede poser kan skyldes, at når posen sad i spanden var der ingen luft omkring.

6.7.2.2 Afhentningen

Afhentning af affald voldte ikke problemer. I halvdelen af forsøgsområdet blev der tømt mandag i lige uger og i den anden halvdel i ulige uger.

6.7.2.3 Fejlplaceringer

I Hillerød Kommune forekom 0-3 fejlplaceringer om ugen. Renovatøren oplyste at fejlplaceringer typisk bestod af, at der var benyttet plastposer i stedet for papirposer, anden plastemballage eller haveaffald. Adresserne på fejlsorteringerne er meget spredte og der var kun få gengangere. Langbjerg Park, hvor der er opstillet fælles indsamlingsmateriel, har dog haft mange fejlsorteringer. Efter at der i starten af forsøgsperioden blev observeret en del fejlsorteringer her hængte Hillerød Kommune skilte op i affaldsrummene om, at der ikke måtte komme plastposer i containere til organisk affald. Det hjalp en tid.

6.7.3 Erfaringer med anvendte renovationsbiler

Renovatøren benyttede en traditionel komprimatorbil til afhentning af organisk affald. Dog blev affaldet ikke komprimeret.

6.8 Økonomi

Ifølge Miljøstyrelsens tilsagn for fuldskalaforsøget skal der laves en samlet økonomioversigt opdelt på følgende poster:
Opgørelse af investeringer i indsamlingssystemet (planlægning, indkøb, opstilling af materiel, evt. ændringer af indsamlingsmateriel, informationskampagne)
Driftsudgifter for et års normaldrift

I det følgende findes økonomioverslag for Hillerød Kommune.

6.9 Investering i indsamlingssystem

Med henblik på at opgøre investeringer i indsamlingssystemet er investeringer til indkøb af indsamlingsmateriel og andre materialer opgjort i tabel 52 og 53, mens investeringer til tid og konsulenter er opgjort i tabel 54.

Tabel 52:
Investeringer i indkøb af indsamlingsmateriel

 

Indsamlingsmateriel

Stk. pris
DKK/stk.

Antal

Pris i alt
DKK

140 l 2-hjulet beholder

298

728

216.944

240 l container

368

13

4.784

660 l container

1.975

4

7.900

Køkkenspand

42

864

36.288

Levering af indsamlingsmateriel

15

864

13.038

Diverse (klistermærker, gummibånd mv)

 

 

2.497

Udgifter i alt

 

 

281.450


Tabel 53:
Investeringer i indsamlingsmateriel pr. husstand

Husstande med:

Indsamlingsmateriel

Antal

Pris i alt
DKK

Individuelt indsamlingsmateriel

703

358

Fælles indsamlingsmateriel

161

139


Tabel 54:
Diverse administrative udgifter til planlægning

Aktivitet

Kommunens tid
Timer

Konsulent tid.
DKK

Planlægning

150

 

Udbud/kontrakt (mat., afhent.+trans.)

15

14.084

Udgifter i alt

165

14.084


Kommunen har ikke haft ekstra udgifter i forbindelse med den todelte indsamling, idet Vestforbrænding afholder udgifterne til indsamling af organisk affald.

6.9.1 Driftsudgifter for 1 års drift

Driftsudgifter for et års drift er opgjort i det følgende. Driftsudgifter til materialer og vedligeholdelse er vist i tabel 55, mens driftsudgifter til tømning, omlastning og transport af affald er vist i tabel 56 til tabel 58. Endelig er kommunens/affaldsselskabets tidsforbrug og omkostninger til konsulenter vist i tabel 59 og 60.

Tabel 55:
Driftsudgifter i forsøgsperioden til materiel og vedligehold

Materialer og vedligeholdelse

Driftsudgifter til materiel og vedligehold

Stk. pris
DKK/stk.

Antal/år

Pris i alt
DKK/år

Papirposer til indsamling i køkkenet

0,26

179.312

46.621

Udbringning af poser

5

3.456

17.280

Gummibånd

6

399

2.394

Øvrige driftsudgifter (information o.l.)

69

 

59.639

Udgifter i alt

 

 

125.934

Udgifter i alt pr husstand

 

864

146


Tabel 56:
Samlede omkostninger for et års drift til tømning

Indsamlingsmateriel

Antal beholder

Tømning fra standplads

Tømningspris i alt
DKK/år

Tømningspris
DKK/tømning

Frekvens
Antal/år

140 l 2-hjulet beholder

728

15

26

283.920

240 l container

13

18

26

6.084

660 l container

4

26

26

2.704

Udgifter i alt

 

 

 

292.708


Tabel 57:
Omkostninger til tømning pr. husstand

Husstande med:

Tømningspriser

Antal

Pris pr ejendom
DKK

Individuelt indsamlingsmateriel

728

390

Fælles indsamlingsmateriel

136

65


Tabel 58:
Omkostninger til omlast og transport af organisk affald til behandlingsanlæg

 

Omlast og transport til behandlingsanlæg

Stk. pris
DKK/stk.

Antal/år

Pris i alt
DKK/år

Transport til Herning

 

 

41.720

Udgifter i alt pr. husstand

 

 

48

1 Fordeling af transportudgifter er beregnet på baggrund af indsamlet mængde bioaffald for hver kommune 1 Fordeling af transportudgifter er beregnet på baggrund af indsamlet mængde bioaffald for hver kommune


Tabel 59:
Driftsudgifter til administration samt konsulent

Aktivitet

Kommunens tid
timer/år

Eksterne omk.
DKK/år

Møder

105

 

Ups

-

 

Kulturelle problemstillinger

-

 

Fejlsortering

25

 

Materiel

70

 

Løbende planlægning

50

 

Indberetninger div.

50

 

Henvendelser

142

 

Udgifter i alt

442

-


Tabel 60:
Specificering af de væsentligste henvendelser

Håndtering af henvendelser

Antal klager

Medgået tidsforbrug i alt

Afhentning

25

6,25

Beholder

15

3,75

Spand/stativ

30

7,5

Sortering

15

3,75

Poser

312

78

Lugt

16

4

Information

7

1,75

Hjemmekompostering

16

4

Ønsker ikke at deltage

51

12,75


Bemærkninger:
Der blev modtaget 303 henvendelser (telefon, mail, brev), men mange af henvendelserne har omhandlet flere emner. Derfor er der ikke overensstemmelse med de 487 henvendelser i ovenstående skema.
Medgået tid ved hver henvendelse er vurderet ud fra et gennemsnit på 15-30 min pr. henvendelse.