Fuldskalaforsøg i Hovedstadsområdet 7. Data for Hvidovre Kommune
7.1 IndledningDette bilag til rapporten "Fuldskalaforsøg i Hovedstadsområdet indsamling og bioforgasning af organisk affald" indeholder specifikke data og oplysninger, som Hvidovre Kommune har registreret i forbindelse med fuldskalaforsøget. I hovedrapporten findes beskrivelser, resultater og vurderinger af generel karakter. Hovedrapporten afspejler således også resultater fra Hvidovre Kommune. Bilagsrapporten har til formål at:
Figur 11: Forsøgsområde: Avedøre Stationsby, Nord og Avedøre Stationsby, Syd 7.2 Planlægning af fuldskalaforsøget7.2.1 Planlægning af fuldskalaforsøgetDen tidsmæssige og beslutningsmæssige proces samt planlægningen af Hvidovre Kommunes deltagelse i fuldskalaforsøget har været følgende:
Fra den første tilkendegivelse i februar 2000 gik der 9 måneder før kommunen endeligt kunne meddele, at kommunen ønskede at deltage i forsøget. Kommunens planlægning af fuldskalaforsøget har medført et tidsforbrug på 0,1 årsværk. 7.3 ForsøgsområdeI Hvidovre Kommune var der 49.700 indbyggere og ca. 23.600 husstande. 2.090 husstande deltog i fuldskalaforsøget. Disse var opdelt som følger: Tabel 61:
7.4 Indsamlingssystem7.4.1 IndsamlingssystemI Hvidovre Kommune blev der udleveret køkkenspande til indsamling af organisk affald i køkkenet. Til udendørs indsamling af affaldet blev der anvendt 240 l plastbeholdere. På foto 10 og 11 ses eksempler på udendørs indsamlingsmateriel. Foto 10: Foto 11: Indsamlingsfrekvensen i det todelte system til indsamling af dagrenovation er vist i tabel 62. Tabel 62:
1 I perioden fra 1. marts 2001 til 1. maj 2001 blev der indsamlet organisk affald en gang pr. uge. Med henblik på at fremme hjemmekompostering har Hvidovre Kommune siden 2001 udlånt kompostbeholdere til interesserede husstande i kommunen. Kommunen mener, at ordningen formentlig ikke har haft den store betydning for mængden af organisk affald, der blev indsamlet i fuldskalaforsøget, idet haveboligerne i forsøgsområdet har meget små haver. Den organiske fraktion blev indsamlet og vejet separat for forsøgsområdet, mens restaffaldet blev indsamlet og vejet sammen med kommunens øvrige restaffald. Kommunen indsamlede de genanvendelige fraktioner papir, pap og glas på sædvanlig vis. Plast blev ikke indsamlet separat. Fraktionerne papir, pap og glas blev ikke indsamlet separat i forsøgsområdet, hvorfor der ikke eksisterer oplysninger om mængder af disse fraktioner for forsøgsområdet. Borgere i forsøgsområdet har kunnet aflevere papir, pap og glas via genbrugsøer/kuber og kommunens genbrugsplads. 7.4.2 Ændringer i eksisterende indsamlingssystemSamtidig med forsøgets start overgik 747 husstande i forsøgsområdet fra at have et stativ med en sæk á 110 l til dagrenovation ved husstanden til at skulle aflevere dagrenovationen i ved nærmeste affaldsø. 7.4.3 Samarbejdspartnere og relationerPlanlægningen og gennemførelsen af forsøget foregik i et tæt samarbejde mellem de to afsnit i Avedøre Stationsby og Hvidovre Kommunes tekniske forvaltning. Fra Avedøre Stationsby deltog lederen af ejendomskontoret i afsnit Syd, den Grønne Guide i afsnit Nord, samt lederen af bebyggelsens materielgård i planlægningen. Fra Teknisk Forvaltning deltog en miljømedarbejder. Der blev i alt afholdt 6-7 møder, hvor af de 5-6 lå i planlægningsfasen. Kontakt og samarbejde med borgerne i forsøgsområdet blev primært varetaget af boligselskaberne. Hvidovre Kommune har kun modtaget ganske få henvendelser (5-6) fra borgerne. Der var problemer i forbindelse med afhentning af organisk affald, hvilket formentlig betød, at mere organisk affald end nødvendigt blev kørt til forbrænding. Det var kommunens fornemmelse, at renovationsfolkene ikke "gad" indsamle den organiske fraktion separat. Hvidovre Kommune, Teknisk Forvaltning havde en fast kontaktperson hos renovatøren. Det er kommunens opfattelse, at kontaktpersonen forsøgte at løse problemerne. Hvidovre Kommune havde ingen kontakt eller samarbejde med modtageanlægget. 7.5 InformationMed henblik på at opnå opbakning til fuldskalaforsøget fra de deltagende husstande gennemførte Hvidovre Kommune en række informationsaktiviteter til borgerne før, under og efter indsamling af organisk affald i forsøgsområdet. Aktiviteterne er beskrevet i tabel 63. Tabel 63:
7.6 AffaldsdataFigur 12 viser mængder (kg pr. husstand pr. uge) af organisk affald indsamlet i perioden fra februar 2001 til udgangen af marts 2002. Data er opgjort pr. tømning og fordelt pr. uge. Figur 12: Af figur 12 ses, at der i indsamlingsperioden blev indsamlet mellem 0 og 1,9 kilo organisk affald pr. husstand pr. uge. Forskydninger i tømningsperioden i den sidste del af forsøget er årsagen til det sidste store udsving i kg/husstand/uge for uge 9. I perioder henover sommeren og efteråret blev der ikke indsamlet noget organisk affald. I slutningen af uge 28 kom der en meddelelse til Hvidovre Kommune om, at affaldet indeholdt andet end organisk affald. Kommunens medarbejder, der var tilknyttet fuldskalaforsøget, var netop taget på ferie. Kommunen kontaktede renovatøren, hvorefter denne kørte alt affald indsamlet i beholdere til organisk affald til forbrænding. Da medarbejderen var tilbage fra ferie og modtog opgørelsen fra Amagerforbrænding, hvoraf det fremgik, at der ikke var afleveret organisk affald i en længere periode, blev der taget aktion til at der igen blev indsamlet organisk affald. I ugerne 33-36 blev der kun indsamlet organisk affald i beskedent omfang. Renovatøren oplyste, at de beskedne mængder skyldtes, at de måtte kassere det meste af affaldet, fordi beholderne havde indeholdt andet end organisk affald. Kommunen gennemgik umiddelbart før tømning to gange i løbet af efteråret samtlige beholdere til organisk affald umiddelbart før tømning. Ved begge gennemgange var resultatet, at 50 % af beholderne indeholdt andet end organisk affald eller organisk affald i plastposer. Tabel 64 viser mængder af de genanvendelige fraktioner papir, pap, glas og plast indsamlet via alle indsamlingsordninger, samt mængder af øvrige dagrenovationsfraktioner. Mængder i forsøgsområdet pr. husstand for 2001 er sammenholdt med landsgennemsnit pr. husstand baseret på ISAG 2000 indberetninger. Affaldet er opdelt i fraktioner i henhold til Affaldsbekendtgørelsens definitioner. Data for fraktionerne papir, pap og glas samt andet genanvendeligt og forbrændingsegnet affald er opgjort på basis af data for hele kommunen, mens data for madaffald/andet organisk er et skøn baseret på af resultater af fuldskalaforsøget. Tabel 64:
1 Indeholdt i papir 7.7 Driftserfaringer7.7.1 Generelle erfaringerForud for fuldskalaforsøgets start blev der brugt mange ressourcer på at planlægge hvordan det bedst kunne gennem føres i Hvidovre Kommune. Repræsentanter fra boligselskabet deltog aktivt i planlægningsfasen sammen med kommunen. Kommunen har fået indtryk af, at også borgerne tog godt i mod fuldskalaforsøget og gav det en chance. Desværre viste det sig, at de første papirposer ikke kunne holde, hvilket udløste en negativ holdning til fuldskalaforøget fra nogle borgere. Nogle få borgere faldt fra, og andre begyndte at fylde det organiske affald i plastposer pga. problemerne med papirposerne. Trods en ihærdig indsats fra boligselskabets side, der blandt andet bestod i, at alle beholdere fik påsat et skilt, hvor der stod, at det organiske affald ikke må kommes i plastposer, lykkedes det aldrig at få plastposerne ud af det organiske affald igen. Konsekvensen var, at indholdet organisk affald i af 50 % af beholderne måtte kasseres ved hver tømning. Der blev forespurgt om det ikke var muligt at anvende poser af majsstivelse eller lignende (dette er dog ikke muligt, da de ikke nedbrydes tilstrækkelig hurtigt i biogasanlægget). 7.7.2 Erfaringer med anvendte renovationsbilerRenovatøren benyttede en standard renovationsbil, der også benyttes til indsamling af traditionel dagrenovation. I forbindelse med indsamling af organisk affald havde renovatøren ikke problemer, der kan henføres til bilen. Det skal dog nævnes, at der kun har skullet tømmes 74 beholdere pr. tømningsdag, samt at beholderne blev tømt 2 gange om ugen. Affaldet var derfor forholdsvis "friskt" ved tømningen. 7.8 ØkonomiIfølge Miljøstyrelsens tilsagn for fuldskalaforsøget skal der laves en samlet økonomioversigt opdelt på følgende poster:
I det følgende findes økonomioverslag for Hvidovre Kommunes deltagelse i fuldskalaforsøget. 7.8.1 Investering i indsamlingssystemMed henblik på at opgøre investeringer i indsamlingssystemet er investeringer til indkøb af indsamlingsmateriel og andre materialer opgjort i tabel 65 og 66, mens investeringer til tid og konsulenter er opgjort i tabel 67. Tabel 65:
7.8.2 Driftsudgifter for 1 års driftDriftsudgifter for et års drift er opgjort i det følgende. Driftsudgifter til materialer og vedligeholdelse er vist i tabel 68, mens driftsudgifter til tømning, omlastning og transport af affald er vist i tabel 69, 70 og 71. Endelig er kommunens/affaldsselskabets tidsforbrug og omkostninger til konsulenter vist i tabel 72 og73. Tabel 68:
1 Fordeling af transportudgifter er beregnet på baggrund af indsamlet mængde bioaffald for hver kommune 1 Fordeling af transportudgifter er beregnet på baggrund af indsamlet mængde bioaffald for hver kommune
|