Renere teknologi til undgåelse af biologisk vækst på murværk, tegl- og betontage

19 Forebyggelse af vækst i brugsfase/ vedligeholdelsesfase

19.1 Vedligehold af fuger/omfugning
19.2 Afrensningsmetoder
19.3 Vedligehold af overfladebehandlinger
19.4 Bevoksning i omgivelser

19.1 Vedligehold af fuger/omfugning

Vækst i fuger begynder ofte i
revner mellem fuge og sten
revner ved afskalninger
områder hvor forvitring er påbegyndt og har resulteret i en øget porøsitet i overfladen af mørtlen.

Ved vedligehold af fuger og minimering af områder, der er særligt tilbøjelige til at blive bevoksede, vil omfanget af biologisk vækst kunne mindskes.

19.2 Afrensningsmetoder

I konstruktionens levetid kan forskellige afrensninger evt. komme på tale, f.eks. for at fjerne almindelige snavs og smuds, for at fjerne af misfarvninger pga. afsyring eller kraftig vandpåvirkning under opførsel mv. I forbindelse med sådanne afrensninger er det væsentligt, at afrensningens konsekvenser for efterfølgende biologisk vækst bliver inddraget i overvejelserne.

Ved afrensning med kemiske midler skal det både vurderes, om midlet indeholder stoffer som kan
være næringsstoffer for biologisk vækst
kan være giftige overfor biologisk vækst
påvirke overfladens ruhed, f.eks. ved ætsning
påvirke overfladens overfladespænding væsentligt
påvirke overfladens pH væsentligt.

Fosforsyre kan nævnes som et eksempel på et middel der kan give anledning til øget vækst. Fosforen i fosforsyren er på en form som er lettilgængelig for mikroorganismer, [31].

Vælges en mekanisk afrensning, skal det vurderes, om metoden påvirker overfladens ruhed væsentligt. Hvor der anvendes der blæsemidler, skal der foretages en vurdering af om disse opløses og trænger ind i murværket. Blæsemidlerne skal da vurderes på tilsvarende måde som ovenfor nævnte kemiske midler.

19.3 Vedligehold af overfladebehandlinger

Overfladebehandling af murværk gives primært med det formål at opnå et bestemt ønsket udseende (kalkning, indfarvet puds, maling mv.). Biologisk vækst på disse overfladebehandlinger vil typisk være særdeles uønsket. Nedbrud og skader på overfladebehandlingerne (f.eks. lokale afskalninger) vil typisk give øgede muligheder for vækst og løbende vedligehold af overfladebehandlingerne bør gennemføres, hvis vækst skal forebygges.

19.4 Bevoksning i omgivelser

Bevoksning i omgivelserne har betydning for den biologisk vækst. Bevoksningen kan dels kaste skygge på konstruktionen, dels medvirke til aflejring af biologisk materiale til konstruktionen (pollen, blade, mv.). Begge dele medvirker til øget mulighed for vækst.

Løbende vedligehold af beplantning i næromgivelser kan derfor være en væsentlig del af forebyggelsen af biologisk vækst.